Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 25.10.2024 o 08:24, Piotr Sonido napisał:

Na tym polega istota całego forum że przecież ludzie nie wiedzą co chcą. 

Ile to razy byłem świadkiem odsłuchu klienta który nawet wybrał dwie skrajne propozycje i słyszą różnicę ale nie był w stanie wybrać pomiędzy nimi.

Każdy w obecnym czasie chce kupić najlepiej w danej cenie mieć po prostu świadomość że wybrało się sprzęt najlepszy. 

A tak się nie da bo nie ma czegoś takiego. Albo sprzęt będzie gorzej wykonany albo będzie miał gorszą funkcjonalność albo nie będzie nam odpowiadał z różnych innych powodów. 

I mówię tutaj dokładnie o każdej branży

Jeśli odniosłeś się do mojej wypowiedzi, to miałem na myśli wiedze naukową/inżynierską, nie zaś samowiedzę, której częścią jest znajomość własnych preferencji. Wiedza inżynierska na tym forum często staje się formą nowoczesnej inkwizycji, wykorzystywana jest do walki i dewaluacji,  w tym zaprzeczaniu  doświadczeń innych . Ta wiedza potrafi budować mosty domy i sprzęt audio jednak prawie nic nie wie o naturze życia; "szkiełko i oko" zawsze będzie i pozostanie ograniczone w swej dziedzinie/możliwościach zrozumienia cudu natury życia który nas otacza, w którym jesteśmy zanurzeni i którego jesteśmy częścią. Aby uwolnić się od podatności na takie ataki wystarczy zauważyć jej prymitywizm i zaufać sobie w tym swoim zmysłom. Innymi słowy są na świecie/w naturze życia "rzeczy" o których nie śniło się nawet filozofom a co dopiero inżynierom/naukowcom którzy nie mają pojęcia kim są,  w tym postrzegają życie/inteligencje a tym samym swoją istotę jako maszynę - patrz AI; według tej optyki maszyna-komputer- kalkulator jest w stanie myśleć, lub osiągnąć ten stan w przyszłości. To pokazuje stan aktualnej wiedzy, to czysty absurd a jednak przyjmowany jest przez nieświadome jednostki jako prawda.

Edytowane przez monkas
2 godziny temu, monkas napisał:

Wiedza inżynierska na tym forum często staje się formą nowoczesnej inkwizycji, wykorzystywana jest do walki i dewaluacji,  w tym zaprzeczaniu  doświadczeń innych

Pięknie to ująłeś, mam takież same spostrzeżenia, tylko nie potrafiłem tego ubrać w odpowiednie słowa 😉

19 godzin temu, NRK napisał:

Stałe IP nie ma tu nic do rzeczy.

Jakbyś zacytował dalej to też na to wpadłem pisząc to 🙂

Ale dziękuję za potwierdzenie 

5 godzin temu, monkas napisał:

Jeśli odniosłeś się do mojej wypowiedzi, to miałem na myśli wiedze naukową/inżynierską, nie zaś samowiedzę, której częścią jest znajomość własnych preferencji. Wiedza inżynierska na tym forum często staje się formą nowoczesnej inkwizycji, wykorzystywana jest do walki i dewaluacji,  w tym zaprzeczaniu  doświadczeń innych . Ta wiedza potrafi budować mosty domy i sprzęt audio jednak prawie nic nie wie o naturze życia; "szkiełko i oko" zawsze będzie i pozostanie ograniczone w swej dziedzinie/możliwościach zrozumienia cudu natury życia który nas otacza, w którym jesteśmy zanurzeni i którego jesteśmy częścią. Aby uwolnić się od podatności na takie ataki wystarczy zauważyć jej prymitywizm i zaufać sobie w tym swoim zmysłom. Innymi słowy są na świecie/w naturze życia "rzeczy" o których nie śniło się nawet filozofom a co dopiero inżynierom/naukowcom którzy nie mają pojęcia kim są,  w tym postrzegają życie/inteligencje a tym samym swoją istotę jako maszynę - patrz AI; według tej optyki maszyna-komputer- kalkulator jest w stanie myśleć, lub osiągnąć ten stan w przyszłości. To pokazuje stan aktualnej wiedzy, to czysty absurd a jednak przyjmowany jest przez nieświadome jednostki jako prawda.

Chyba nadajemy na podobnej fali ale język przekazu pomiędzy mną a tobą jest bardzo skrajnie różny i dlatego wzajemnie się chyba nie rozumiemy mimo że myślimy podobnie. 

3 godziny temu, StachMuszel napisał:

Pięknie to ująłeś, mam takież same spostrzeżenia, tylko nie potrafiłem tego ubrać w odpowiednie słowa 😉

Ha ha właśnie o tym pomyślałem 🙂

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Chyba nadajemy na podobnej fali ale język przekazu pomiędzy mną a tobą jest bardzo skrajnie różny i dlatego wzajemnie się chyba nie rozumiemy mimo że myślimy podobnie. 

Sorki za ten mentorski ton, nie był skierowany do Ciebie, czasami mi się odpala, tak jak i  zbytnia precyzja językowa; ale nie tracę nadziei na uwolnienie 😉

7 minut temu, maciek1 napisał:

i jak?

Wczoraj dwie sztuki zaktualizowałem, zmian jakiś nie widzę czyli ok 😉 Były obawy czy będzie to wersja stabilna bo czasami różnie bywa.

27 minut temu, LukRin napisał:

Wczoraj dwie sztuki zaktualizowałem, zmian jakiś nie widzę czyli ok 😉 Były obawy czy będzie to wersja stabilna bo czasami różnie bywa.

Dzięki. Myślę, że obaw się nie pozbędziemy już nigdy...

W dniu 27.10.2024 o 20:51, monkas napisał:

Sorki za ten mentorski ton, nie był skierowany do Ciebie, czasami mi się odpala, tak jak i  zbytnia precyzja językowa; ale nie tracę nadziei na uwolnienie 😉

Spoko spoko Nie odebrałem tego negatywnie. 

Po prostu tak mi się wydaje że chyba mówimy o tym samym tylko w innym tonie. 

W dniu 28.10.2024 o 06:46, maciek1 napisał:

Szacunek za ostatnich kilka postów. Można? Można!

Można ale to w głównej mierze zależy od konkretnego użytkownika 🙂

18 godzin temu, polska_panda napisał:

Obadamy na żywym organizmie, da znać czy to coś zmieni.

Tylko pytanie co tam się realnie ma zmienić? 

Każda kolejna aktualizacja to jednak ryzyko że ta poprzednia już stabilna wersja jak ktoś ogarnął i mu działa to przestanie.

To jest moja największa wątpliwość, obecnie działa bez zarzutów tylko bez aplikacji 😉 pytanie czy warto ryzykować? Myślę…

2 godziny temu, polska_panda napisał:

To jest moja największa wątpliwość, obecnie działa bez zarzutów tylko bez aplikacji 😉 pytanie czy warto ryzykować? Myślę…

Ja nie myślałem, tylko zaktualizowałem do wesji xx.xx.12😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na razie nie widzę zmian w działaniu, choć po cichu liczyłem, że dziad przestanie się zacinać 😁

W menu mniej ustawień zaawansowanych, typu wielkość bufora, jego wypełnienie etc.

Aktualizacja w dwóch krokach, czyli sprzętowy reset do defaulta i update.

Ukryta Zawartość

U mnie tidal na Ifi działa ok.A tak poza tym zamiast natywnej apki tidal można używać mconnect . Mconnect obsługuje również qobusa. Poza dziwnym interfejsem graficznym działa szybko .

18 godzin temu, tdrozd napisał:

U mnie tidal na Ifi działa ok.A tak poza tym zamiast natywnej apki tidal można używać mconnect . Mconnect obsługuje również qobusa. Poza dziwnym interfejsem graficznym działa szybko .

mconnect daje kiepską jakość dźwięku ,nawet nie trzeba się wsuchiwać aby usłuszeć róznicę 

19 godzin temu, StachMuszel napisał:

Może to mieć związek z.....

mi się nie zacina 

Folab możliwe, używałem tego tylko jeden wieczór,tylko po to aby jakoś zaktywowac qobusa na Ifi ,innej metody nie znalazłem .Stwierdzam że działa ,nie wsłuchiwałem się i nie porównywałem aplikacji.U mnie wszystko idzie po USB i po HDMI z DDC.

W dniu 30.10.2024 o 14:34, polska_panda napisał:

U mnie nigdy aplikacja nie działała.

W dniu 30.10.2024 o 17:08, StachMuszel napisał:

Ja nie myślałem, tylko zaktualizowałem do wesji xx.xx.12😉

Ukryta Zawartość

Na razie nie widzę zmian w działaniu, choć po cichu liczyłem, że dziad przestanie się zacinać 😁

W menu mniej ustawień zaawansowanych, typu wielkość bufora, jego wypełnienie etc.

Aktualizacja w dwóch krokach, czyli sprzętowy reset do defaulta i update.

A co się zacina i gdzie? Znowu?

Bo jeśli tidal to faktycznie ostatnio ma problemy na różnych urządzeniach 

Ukryta Zawartość

40 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Piotrze, zacina się od dobrych 3 tygodni.

Godzinę temu, StachMuszel napisał:

Dziwna sprawa, moi znajomi posiadający ifi stream i korzystający z tidal nie zgłaszają problemu. Trzy osoby mieszkające w różnych częściach polski. Sam posiadam dwie sztuki i wszystko jest super, codziennie min 6-8 godzin słuchania. Kilka dni  temu znajomy kupił nowego ifi strem w Q21 i konfigurowaliśmy go u mnie. Na fabrycznie zainstalowanym oprogramowaniu (2022) buforował i hires odtwarzał w 44,1 kHz. Po wgraniu najnowszego oprogramowania wszystkie problemy się skończyły.

Edytowane przez LukRin
Godzinę temu, StachMuszel napisał:

Matko. 

Ale tylko tidal? Bo mówię widziałem to nie tylko na ifi.

U nich coś jest 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

U mnie dosyć stabilnie działa na DLNA, jedyny problem że czasem domyślnie przestawia wyjście dźwięku na COAXIAL a ustawione na USB i nie chcę przełączyć na USB z COAXIAL 😉 . Natomiast po przełączeniu na TIDAL aplikacja nie działa.

Czekam na stałe IP i skonfiguruje od nowa po twardym resecie. 

3 minuty temu, polska_panda napisał:

U mnie dosyć stabilnie działa na DLNA, jedyny problem że czasem domyślnie przestawia wyjście dźwięku na COAXIAL a ustawione na USB i nie chcę przełączyć na USB z COAXIAL 😉 . Natomiast po przełączeniu na TIDAL aplikacja nie działa.

Czekam na stałe IP i skonfiguruje od nowa po twardym resecie. 

Tego znowu nie słyszałem nigdy żeby zmieniał sam wyjście. 

21 minut temu, polska_panda napisał:

Natomiast po przełączeniu na TIDAL aplikacja nie działa.

Co znaczy, "po przełączeniu na Tidal"?

17 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ja tak miałem, jak przełączałem wyjście i nie zapisałem.

17 minut temu, StachMuszel napisał:

37 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Niestety u mnie tak się dzieje i to dosyć często, muszę wyłączać i włączać urządzenie żeby się nie przełączył na Coaxial. Dodam, że mam podłączony tylko kabel USB.

23 minuty temu, StachMuszel napisał:

W sensie w ustawieniach exlusive modes z tyłu urządzenia jak przełączysz z 5 na 3 czyli pod TIDAL z DLNA, wtedy aplikacja nie działa, natomiast na DLNA działa, taka sytuacja. 

Muszę sprawdzić jak to u mnie teraz działa. Posłucham dłużej. Ostatnio bawiłem się w SACD (Polskie Nagrania wydają fajne sprawy). Wcześniej słuchawki katowałem i tak zeszło. Ale co do przełączania wyjść to bywało, tak jak Stachu pisał, że trzeba w ustawieniach zapisać. Jednak ważna jest kolejność włączania... Najpierw DAC, potem, po kilku sekundach streamer. Wyłączanie odwrotne. 

8 minut temu, maciek1 napisał:

Muszę sprawdzić jak to u mnie teraz działa. Posłucham dłużej. Ostatnio bawiłem się w SACD (Polskie Nagrania wydają fajne sprawy). Wcześniej słuchawki katowałem i tak zeszło. Ale co do przełączania wyjść to bywało, tak jak Stachu pisał, że trzeba w ustawieniach zapisać. Jednak ważna jest kolejność włączania... Najpierw DAC, potem, po kilku sekundach streamer. Wyłączanie odwrotne. 

Faktycznie, na to nie zwracałem uwagi, często streamer i dopiero DAC.

• Pokaż nowe odpowiedzi