Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz sieciowy z regulowanym wyjściem

Rekomendowane odpowiedzi

No I jest. Cambridge Audio Azur 851N.

Pierwsze wrażenie: jakie to wielkie i ciężkie! Zarówno wielkość, waga, wykonanie, solidność, opakowanie to zdecydowanie górna półka. Wszystkie przyciski i pokrętło działają tak jak powinny: sztywno i zdecydowanie. Żadnych luzów. Pilot nie powala. Przyciski z mało twardego plastiku. Pilot jest do wszystkiego więc 3/4 przycisków obsługuje coś innego niż sam odtwarzacz sieciowy. Wyświetlacz wystarczający i wyraźny.

Ze sprzętem nie ma problemu, żeby go po prostu podłączyć i uruchomić. Pyk i jest gotowy do pracy.

Aplikacja StreamMagic (wersja iOS) jest niezła. Chodzi sprawnie, nie zacina się w przeciwieństwie do samego odtwarzacza, któremu zdarzyło się nagle zatrzymać przy odsłuchu z Tidala. I to zupełnie losowo. Może jakiś przypadek.

Brzmienie subiektywnie: naprawdę nieźle. Czekam jeszcze aż się troszkę poukłada, ale jest bardzo przyzwoicie. Dół dobrze zarysowany, przyjemny. Środek dobry. Góra zdecydowanie nie przesadzona.

Płyty CD z odtwarzacza DVD brzmią o odcień lepiej niż to samo z Tidal-a.

Mam tego pecha, że moje monitory odsłuchowe grają po całości i pokazują zarówno dobrze zrobiony mastering jak i ujawniają kompletne knoty produkcyjne. Z tego powodu nie wszystkiego da się słuchać. Może kupie Altusy, na nich wszystko brzmi tak samo.

Dwie rzeczy, które mi nie pasuję:

1. Nie mogę przypisać do Presetu odtwarzania w Tidalu. Komunikat: Nie można przypisać ustawienia wstępnego. Radio ok. Może ktoś to rozgryzł?

2. To nieszczęsne przerywanie odtwarzania - ale to może chwilowo-przejściowo.

3. Nie ma MQA i Tidal jest pokazywany jako FLAC 44,1kHz.16-bit. Czy to dobrze, czy źle niech każdy sobie sam oceni.

Generalnie najlepszy sprzęt do tej pory. Ale i zdecydowanie najdroższy.

Jeszcze jedna uwaga. Po upgrade firmware odtwarzacz otrzymał Tidel Connect. Czyli możemy muzykę wysyłać bezpośrednio na odtwarzacz nie korzystając z aplikacji StreamMagic. Niestety wtedy nie widzimy jakiej jakości plik jest odtwarzany.

Po 2-3 godzinach gry i przerzucania się pomiędzy aplikacją i Tidalem, wyswietlacz się zawiesił. Żaden przycisk do zmiany zawartości ekranu nie działał. Pomogło dopiero głębokie wyłączenie i ponowne włączenie. Coś wyglada na niedopracowane.

I stale takie drobiazgi beda zaskakiwac, a sprzet wcle nie tani. Przerabialem to z CASM6. 

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Coś na co nie zwracałem uwagi wcześniej.

Jak słucham Radia lub też muzyki z NAS-a lub Spotify, to po wyłączeniu i ponownym włączeniu mogę słuchać dalej.

Jak korzystam z Tidal Connect (czyli teoretycznie natywnie przez odtwarzacz), to już tak łatwo nie jest i trzeba ponownie odpalić aplikację i włączyć odtwarzany utwór. Dodam, że próba odtworzenia czegokolwiek z Tidala z użyciem przycisków i pokrętła odtwarzacza jest niemożliwa. Czyli Tidala da się słuchać "bezpośrednio" przez odtwarzacz, ale na razie jest to swego rodzaju raczej proteza, a nie dopracowane rozwiązanie.

Odtwarzacz ma też dość ciekawą właściwość. Obracając pokrętłem w menu przesuwamy nie pasek zaznaczenia, a całe menu. Jest to odwrócenie o 180 stopni tego, do czego jest człowiek przyzwyczajany przez całe życie. No ale skoro jeżdżą po lewej stronie, to dlaczego nie. Kwestia przyzwyczajenia, ale w pierwszym odruchu w 100% przypadków się mylę.

Reasumując: brzmienie tego urządzenia jest nienachalne. Nie ma przesady w żadnym paśmie. Wyposażenie robi wrażenie ilością wejść/wyjść i możliwościami odtwarzania różnych formatów. Aplikacja ok. Urządzenie czasami ma problemy, głównie z Tidalem, ale jest to incydentalne.

• 2 tygodnie później...

Czas na Cambridge Audio CXN V2.

Urządzenie mniejsze od Azur-a, równie dobrze wykonane, chociaż lżejsze. Wydaje mi się, że pokrętło głośności ma większy luz. Wyświetlacz jest IMHO jeszcze lepszy. Pomysł z przyciskami przy wyświetlaczu bardzo dobry. Całość jest dość elegancka. ale powiedziałbym, że samo urządzenie, na wygląd, pozycjonowałbym niżej niż Azur-a. Może to kolor. Może waga. A może tak ma być.

Podejście do sterowania i konfiguracji chyba odrobinę się zmieniło w stosunku do Azur. No chyba, że możliwość konfiguracji przez stronę internetową w Azur nie zauważyłem. Wygląda, że urządzenie działa odrobine szybciej i płynniej. I nie zawiesiło się!

Cała reszta taka sama. Taka sama aplikacja i te same zalety i wady, które opisałem wcześniej.

Brzmienie. No faktycznie brzmi inaczej. Słucham dopiero kilka godzin, ale to co rzuca się "w oczy", to góra bardziej podkreślona, co mi akurat odpowiada, ale dół i środek jest dziwny. Powiedziałbym, że często w sposób niespodziewany, pewne dźwięki instrumentów są wysuwane na plan pierwszy. I to niestety jest czasami bardzo męcząco. I jest to albo gitara basowa albo uderzenie w rant werbla albo jeszcze coś innego.

Muszę to jeszcze zweryfikować na znanych mi utworach i porównać z tym co wychodzi z komputera.

Dobra. Przechwaliłem. Odtwarza nie odtwarza żadnego radia z TuneIn. Tak po prostu. W tym samym czasie w tej samej sieci na pozostałych urządzeniach wszystko hula. Oczywiście wyłączałem, odliczałem od zasilania kabel i niestety żadnej poprawy.

Widać jest to bardziej skomplikowane niż myślałem, skoro nawet specjaliści z Anglii nie mogą sobie z tym poradzić.

• 2 tygodnie później...

co Ty wypisujesz to włos sie na głowie jeży,  mialem też je wszystkie,  obecnie 851N, tylko i zdecydowanie 

Radia tunein on nie posiada ale duzo lepsze obsługujące radio flac i do wyboru są różne streamy, mozna tez zapodac adres URL streamu a apce, obecnie zwiększyli ilosc presetow z 20 do 99   czyli wyeliminowali jedyną wadę urządzenia , mimo że to stary model to jest nadal wspierany jak widać 

pilot to największa porażka,  ale to stary model jak wspomnialem, a pilota softem nie zmienią 

Piszę co się działo 😀

Pozostał  do sprawdzenia Nad C658 i jego system dopasowania dźwięku do pomieszczenia. W tej chwili jestem gotów zrezygnować z wyświetlacza na rzecz czegoś co działa bezproblemowo i dodatkowo może dobrze modelować dźwięk. Ale jak to będzie, to się okaże za jakiś czas.

Jedno dzisiaj wiem na pewno: kupowanie jakiegokolwiek audio bez posłuchania go w domu, bo np.sprzedawca zachwala, to jest proszenie się o kłopoty. No chyba, że ktoś jest bardzo tolerancyjny w stosunku do tego co słyszy.

I bardzo dziękuję zarówno: NaTematAudio, Q21 jak Top HiFi za pomoc. Robicie wszyscy dobrą robotę, żeby klient był zadowolony. Bo w sumie o to chodzi.

tak  ten Nad to może byc dobry strzał i om posiada tunein które tak pożądasz 🙂

choć brzmieniowo wątpię czy pokonalby u mnie 851N

jeszcze wspomnę o wyświetlaczu bo to woła o pomstę do nieba - 851N ma dużo lepszy od CXNa, u mnie stały jeden na drugim i to była przepaść...

naturalne kolory i większy,  w CXNie biel jest niebieskawa a nie biała:)

Liczę na tego Nad-a, ale i też liczyłem na poprzednie 4 sprzęty. Bo w końcu nie biorę, żeby sobie potestować, a żeby kupić.

Nie miałem tych dwóch Cambridge jednocześnie i nie zauważyłem takich różnic w wyswietlaczu. Ale wierzę na słowo. 

• Pokaż nowe odpowiedzi