Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, arczar napisał:

Byłem dzisiaj po sąsiedzku u stolarza - będą bukowe kantówki 3x3cm

Stolarz Ci powiedział że buk lubi sobie "pochodzić" ?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)
10 godzin temu, arczar napisał:

Ma stary, sezonowany ,a potem suszony. Na schodach daje radę to i taka kantówka powinna. Mam nadzieję...

lepiej odkup od Sylwestra arkusz sklejki bukowej i pogrub odgrodę ile się da albo daj od tylu dwa stopie schodowe sklejone razem

naprawdę dziwi mnie ,ze nie przeszkadzają niektorym drgania  dechy .... u mnie grubość odgrody w miejscu obsadzenia woofera to 7cm

Edytowane przez slawek.xm
lepiej odkup od Sylwestra arkusz sklejki bukowej i pogrub odgrodę ile się da albo daj od tylu dwa stopie schodowe sklejone razem
naprawdę dziwi mnie ,ze nie przeszkadzają niektorym drgania  dechy .... u mnie grubość odgrody w miejscu obsadzenia woofera to 7cm

I zrób tunel za głośnikiem, który gra 750-1kHz, tak? Nie jestem pewien czy to dobry pomysł.

51 minut temu, slawek.xm napisał:

naprawdę dziwi mnie ,ze nie przeszkadzają niektorym drgania  dechy

A Tobie przeszkadza to jakoś mentalnie, czy słyszysz te drgania deski, gdy woofery wychylają się możn z 1mm?

Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, arczar napisał:

I zrób tunel za głośnikiem, który gra 750-1kHz, tak? Nie jestem pewien czy to dobry pomysł.

http://www.troelsgravesen.dk/chamfer.htm

obraz.thumb.png.64b1432a90a373ad9f0bc1892bf0396a.png

Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, meloV8 napisał:

A Tobie przeszkadza to jakoś mentalnie, czy słyszysz te drgania deski, gdy woofery wychylają się możn z 1mm?

u mnie drgania wooferów są realne

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

znaczy nie wirtualne 😁

Trochę niskiego basu z akustycznych instrumentów schodzącego poniżej 30Hz do testowania

"Silver Circle" Nikos  Gregoriadis z płyty Faros

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

Cytując guru...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, meloV8 napisał:

Cytując guru...

You can make the panels much easier than mine. One-piece front + bass and mid extra panel, two rear support panels and two rear horizontal panels to keep things in place. And you can make them even better by gluing two 22 mm basic panels together to make 44-66 mm baffle thickness. Remember to chamfer 8008 driver hole accordingly! No need to chamfer bass hole. This driver is so big it has no trouble with proper ventilation.

obraz.thumb.png.a7af56da4f2a19a64714706c6616b5ec.png

Co nadal nie zmienia faktu, ze w typowym odsluchu, membrana glosnika basowego ledwo sie wychyla i nawet przy slabszej sztywnosci odgrody, nie bedzie mialo zadnego wplywu na dzwiek.

14 godzin temu, meloV8 napisał:

Cytując guru...

To jest jeszcze jakis guru od odgrod ?  Oj..., cos mi sie wydaje, ze nie... 

14 godzin temu, meloV8 napisał:

A co ten film ma wspólnego z odgrodami?

Z odgrodami niewiele, ale za to fajny numer leci - moj ulubiony styl plumkania.

>electro - mozesz cos blizej, z jakiej to plyty ? Gdzies to mam, ale w innym wykonaniu.

Edytowane przez Lutek
No to jest spore osiagniecie! 

A jakie miales problemy w pokoju? Mierzyles akustyke, jakies konkretne mody?
Przegapiłem Twoje pytanie, sorry.

Pomiarów nie było, ale problem był z jakimś mega podbiciem w okolicach niskiego basu. Miałem wiele kolumn (zamkniętych, br, dużych i małych) i pomimo jeżdżenia z kolumnami po pokoju, ciągle w miejscu odsłuchu było mega podbici. Wystarczyło, że wstałem i wszystko się wyrównywało (mam skosy i brak płaskiego sufitu). Z tego powodu nigdy nie mogłem skorzystać z dobrodziejstw kolumn grających swobodnie na basie.

Teraz bas gniecie , ale nic się nie wzbudza i nie ciągnie.

Sławku, "As my rule of thumb, no un-braced box panel area should be larger than 4 inch squared for 3/4 inch thick wood panels. ", jak to rozumieć?

W dniu 10.02.2022 o 11:11, Lutek napisał:

electro - mozesz cos blizej, z jakiej to plyty ? Gdzies to mam

Moonlight serenade diana payton

Ukryta Zawartość

Zawada robil OB w 2015, jakos nie pamietam tych glosnikow, pewnie ze wzgledu na przystepna cene. Pewnie tez wykonano jedna pare.

Ukryta Zawartość

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Kupujesz konwencjonalne glosniki drogie, bo stolarka itd., kupujesz dechy, od tylu magnesy widac pod ponczocha, tez 120.000 pln, nie da sie widocznie taniej…

1 godzinę temu, electro napisał:

tez 120.000 pln, nie da sie widocznie taniej…

Da sie..., da sie... i to nieporownywalnie taniej. Wrecz smiesznie tanio w stosunku do uzyskanej jakosci dzwieku w porownaniu z klasycznymi kolumnami w podobnej, czy nawet duzo wyzszych cenach.

Dzieki za info, co do utworku.

Mnie sie te red hause podobaja, potzrebuje czegos takiego za rozsadne pieniadze.

38 minut temu, electro napisał:

Mnie sie te red hause podobaja,

potzrebuje czegos takiego za rozsadne pieniadze.

To wlasnie pisalem, ze mozna za niewielkie pieniadze, a przy tym jakosc dzwieku bardzo zadowoli zapewne wiekszosc. Jak do tej pory, ci co u mnie sluchali wypowiadali sie bardzo pozytywnie, a na niektorych dzwiek zrobil spore wrazenie. Padaly tez takie stwierdzenia, ze: najlepszy dzwiek jaki u ciebie kiedykolwiek slyszalem, czy tez; najlepszy dzwik, jaki do tej pory gdziekolwiek slyszalem itp. 

potzrebuje czegos takiego za rozsadne pieniadze.

To wsiadaj w pociag..., samochod i wpadaj posluchac. Moze i na Tobie dzwiek wywrze na tyle pozytywne wrazenie, ze pomyslisz o podobnej konstrukcji dla siebie ?

A te Red Hause podobaja Ci sie z wygladu, czy rowniez dzwiekowo bo ich sluchales ?

Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, Lutek napisał:

Padaly tez takie stwierdzenia, ze: najlepszy dzwiek jaki u ciebie kiedykolwiek slyszalem, czy tez; najlepszy dzwik, jaki do tej pory gdziekolwiek slyszalem itp. 

gdyby tak było , nie zmieniałbyś kolumn na inne i nie projektowałbyś co chwilę nowych odgród, a skoro to robisz to znaczy , że do idealu jeszcze daleko

24 minuty temu, slawek.xm napisał:

gdyby tak było , nie zmieniałbyś kolumn na inne i nie projektowałbyś co chwilę nowych odgród, a skoro to robisz to znaczy , że do idealu jeszcze daleko

Wlasnie dlatego ze tak jest zmienilem na inne..., tzn. z klasycznych konstrukcji na odgrody. I nie jest prawda, ze co chwile projektuje nowe odgrody.  Jesli gdzies napisalem, ze tak robie, to prosze o wskazanie takiego mojego wpisu. Natomiast 04-go lutego napisalem dokladnie tak:

"Obecne odgrody piknie graja, ale co do ich wielkosci i wygladu w pokoju, to nie jest to widok ciekawy i dlatego juz zaczynaja sie budowac takie same nastepne, aby to jakos w pokoju wygladalo, a przez co i zona by zaakceptowala :-) "

Czy z tego wpisu wynika, ze co chwile projektuje nowe odgrody ?

A co do idealu, to i tak nikt z nas nie wie jak ten idealny dzwiek brzmi z prostej przyczyny: zaden mozg nie wie, jaki to jest dzwiek idealny.  A dzwiek odtwarzany zawsze jest obarczony wieloma wadami, co dokladnie slychac i mi bardzo przeszkadza. Do dzwieku na zywo, to nawet z najlepszych systemow dzieli go przepasc !

Edytowane przez Lutek
Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, Lutek napisał:

Czy z tego wpisu wynika, ze co chwile projektuje nowe odgrody ?

skoro nie dopracowales pierwszych drugie tez moga miec wady .... moze trzecie będa optymalne 🙂

Z jednej strony to fajna sprawa doceniac własne dzielo i cieszyc sie gratrulacjami innych sluchających , ktorzy poklepuja po pleckach ... tylko czy zamawiają kolumny dokladnie takie jak Twoje i konstruuja system taki jak masz Ty?

to jest jedyna wykladnia przekonującego dźwieku wydanie kasy na to co naprawde gra dobrze

inaczej takie komplementy to tylko forma podziekowania za ugoszczenie u milego gospodarza

Gość

(Konto usunięte)

A dzwiek odtwarzany zawsze jest obarczony wieloma wadami, co dokladnie slychac i mi bardzo przeszkadza. Do dzwieku na zywo, to nawet z najlepszych systemow dzieli go przepasc !

Porównywanie muzyki reprodukowanej (zwłaszcza "szarpidrutów") do koncertu jest bez sensu, ponieważ ona została stworzona do słuchania w domu.
12 godzin temu, Lutek napisał:

A te Red Hause podobaja Ci sie z wygladu, czy rowniez dzwiekowo bo ich sluchales ?

Podobają mi się z koncepcji, ale gdzies przeczytałem, ze specjalne basowe zamawiał wieć bedzie trudniej revers indziniring zrobic.

15 godzin temu, electro napisał:

Kupujesz konwencjonalne glosniki drogie, bo stolarka itd., kupujesz dechy, od tylu magnesy widac pod ponczocha, tez 120.000 pln, nie da sie widocznie taniej…

Słyszałem je jedynie na wystawie. Basu prawie zero, dźwięk suchy, dość agresywny, a do tego absurdalne rozwiązanie średnich tonów w układzie d'appolito, na wysokości głowy stojącej osoby. Chyba, ze to są kolumny do odsłuchu na stojąco ?

Absurdalny projekt, za absurdalne pieniądze.

15 godzin temu, electro napisał:

Ale to kurna te pieniądze co podajesz nie grały wtedy

26 minut temu, electro napisał:

Podobają mi się z koncepcji, ale gdzies przeczytałem, ze specjalne basowe zamawiał wieć bedzie trudniej revers indziniring zrobic.

Zamawiał i nic to nie dało

11 godzin temu, slawek.xm napisał:

skoro nie dopracowales pierwszych drugie tez moga miec wady .... moze trzecie będa optymalne

Widze, ze nie do konca dociera do Ciebie co napisalem, a z mojego tekstu wynika bardzo jasno, ze nie chodzi mi o jakosc dzwieku - bo ta jest bardzo dobra - lecz o aspekt estetyczny. Zamiescilem przeciez rowniez zdjecie tych odgrod w moim pokoju i chyba nie mozna powiedziec, ze takie wielkie - proste skrzynie sa urokliwe. I dlatego zaprojektowalem sobie troche zmieniona konstrukcje (na takich samych glosnikach), aby byla estetycznie troche strawniejsza w normalnym pokoju dziennym.                                                                              A co konkretnie masz na mysli mowiac o niedopracowaniu pierwszych i ze drugie moga miec tez wady ? Co znaczy "tez wady", jesli ja o zadnych wadach dzwiekowych tych pierwszych nie pisalem ? Wprost przeciwnie, podkreslalem ich wysoka jakosc dzwiekowa. A ze cos moze estetycznie nie do konca sie podobac, choc uzytkownik moze jednoczesnie byc bardzo zadowolony z innych - najwazniejszych - walorow danego urzadzenia, to chyba normalne.    

Mysle, ze teraz juz jest wszystko dla Ciebie jasne.

12 godzin temu, slawek.xm napisał:

Z jednej strony to fajna sprawa doceniac własne dzielo

Przeciez gdzies wyzej wyjasnialem juz, ze to nie moje dzielo, a glownym, najwazniejszym mozgiem projektu byl ktos inny. Ja tylko projektowalem sobie sama konstrukcje, ktora na zywo nie do konca mnie zadowolila, wiec obecnie ja troche zmienilem .

• Pokaż nowe odpowiedzi