Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, slawek.xm napisał:

tylko czy zamawiają kolumny dokladnie takie jak Twoje i konstruuja system taki jak masz Ty?

to jest jedyna wykladnia przekonującego dźwieku wydanie kasy na to co naprawde gra dobrze

Zbyt krotko je mam i jeszcze niewiele osob mnie odwiedzilo w celu posluchania, ale z tych jedna bardzo osluchana, posiadajaca bardzo wiele roznorodnego sprzetu i znana na forach audio, po doslownie pierwszych dzwiekach powiedziala (na wstepie wprawdzie zartobliwie):  "zabieram ci te kolumny", ale i pozniej na powaznie, ze bedzie chciala je ode mnie kupic, jak tylko bede zdecydowany sprzedac. Natomiast inny, rowniez bardzo osluchany audiofil z Bydgoszczy, posiadajacy bardzo drogi sprzet, po odsluchu powiedzial: Jesli Lutek jestes w stanie mi zbudowac podobnie grajace odgrody do mojego malego - 16-to metrowego pokoju - to juz mozesz zaczynac :-)  Oczywiscie wyjasnilem, ze nie jestem w stanie, bo nie ja jestem projektantem najwazniejszych  rzeczy, dzieki ktorym mamy odzwierciedlenie w dzwieku.  Poza tym 18-to calowe niskotonowce do 16-to metrowego pokoju ?  

Edytowane przez Lutek
Poza tym 18-to calowe niskotonowce do 16-to metrowego pokoju ?  

W czym to przeszkadza (poza grabieżą miejsca)?

Wysłane z mojego Commodore 64

----------------

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Lutek napisał:

I dlatego zaprojektowalem sobie troche zmieniona konstrukcje

gdybyś byl świadomy , jak te zmiany wplywają na calość projektu ....

2 godziny temu, Lutek napisał:

Zbyt krotko je mam i jeszcze niewiele osob mnie odwiedzilo w celu posluchania, ale z tych jedna bardzo osluchana, posiadajaca bardzo wiele roznorodnego sprzetu i znana na forach audio, po doslownie pierwszych dzwiekach powiedziala (na wstepie wprawdzie zartobliwie):  "zabieram ci te kolumny", ale i pozniej na powaznie, ze bedzie chciala je ode mnie kupic, jak tylko bede zdecydowany sprzedac. Natomiast inny, rowniez bardzo osluchany audiofil z Bydgoszczy, posiadajacy bardzo drogi sprzet, po odsluchu powiedzial: Jesli Lutek jestes w stanie mi zbudowac podobnie grajace odgrody do mojego malego - 16-to metrowego pokoju - to juz mozesz zaczynac 🙂 Oczywiscie wyjasnilem, ze nie jestem w stanie, bo nie ja jestem projektantem najwazniejszych  rzeczy, dzieki ktorym mamy odzwierciedlenie w dzwieku.  Poza tym 18-to calowe niskotonowce do 16-to metrowego pokoju ?  

jak To Sylwek pisał ... "papier przyjmie wszystko" 🙂

niech Ci grają jak najlepiej naprawdę z całego serca Ci tego życzę , jak również zachwytu wszystkich gości

ale dla mnie ten układ

obraz.thumb.png.5f738be2e5643b5965babce8dd520918.png

może zagrać co najwyżej przeciętnie

a ten projektowany

obraz.png.177f7ac82ca0d1ece348bde627881d47.png

to zupełnie inne kolumny i zwrotnica musi być drastycznie inna

ale żadne z tych kolumn nie skłonią mnie do ruszenia tyłka i odwiedzenia Ciebie .... przykro mi 🙂

57 minut temu, slawek.xm napisał:

gdybyś byl świadomy , jak te zmiany wplywają na calość projektu ....

Jestem swiadomy i dlatego szczegoly konstrukcyjne rowniez konsultuje z glownym projektantem i wykonawca, ktory zreszta w samej konstrukcji rowniez wprowadza niezbedne zmiany i modyfikacje. 

58 minut temu, slawek.xm napisał:

jak To Sylwek pisał ... "papier przyjmie wszystko"

Zgadza sie. Jak napisalem powyzej.

58 minut temu, slawek.xm napisał:

niech Ci grają jak najlepiej naprawdę z całego serca Ci tego życzę , jak również zachwytu wszystkich gości

Za zyczenia dobrego grania dziekuje bardzo, a co do zachwytu gosci, to wole szczere opinie, a poza tym, czy nie najwazniejsze aby dzwiek odpowiadal wlascicielowi ?

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Lutek napisał:

Jestem swiadomy i dlatego szczegoly konstrukcyjne rowniez konsultuje z glownym projektantem i wykonawca, ktory zreszta w samej konstrukcji rowniez wprowadza niezbedne zmiany i modyfikacje

15 godzin temu, Lutek napisał:

i dlatego juz zaczynaja sie budowac takie same nastepne, aby to jakos w pokoju wygladalo, a przez co i zona by zaakceptowala 🙂 "

Czy z tego wpisu wynika, ze co chwile projektuje nowe odgrody ?

jak widzisz sam odpowiadasz sobie na własne pytania 🙂

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

ale dla mnie ten układ

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

może zagrać co najwyżej przeciętnie

Bardzo ciekawa ocena, jaktylko  na podstawie zdjecia z widoczna obudowa i rodzajami glosnikow - bez posluchania ?

to zupełnie inne kolumny i zwrotnica musi być drastycznie inna

Jestem tego swiadomy, a pod pojeciem "takie same" mam na mysli "na takich samych glosnikach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale żadne z tych kolumn nie skłonią mnie do ruszenia tyłka i odwiedzenia Ciebie .... przykro mi

A to dlaczegusz ??? Jestes pewien, ze te kolumny jednak niespecjalnie graja ? Oczywiscie masz prawo tak sadzic. Lubie jak ktos wpada do mnie na posluchanie muzyczki, a do tego jeszcze przywiezie jakies swoje plytki do posluchania . No, a jak juz Ty bys przyjechal, to uciechy nie byloby konca i bardzo bym sie cieszyl, gdybys jednak zmienil zdanie - Twoje wywody sa bardzo ciekawe.  Obiecuje, ze jesli po posluchaniu bedziesz ostro krytykowal jakosci grania, to ja ze swej strony nie bede mial zadnych pretecsji, gdyz doskonale rozumiem, ze kazdy ma inne preferencje i moze oczekiwac czego innego od systemu. Jak pisalem: najwazniejsze, aby wlascicielowi sie podobalo. Jak potrzeba, to juz nawet zapewnie Ci nocleg, a i glodny ode mnie nie wyjedziesz :-)

A tak miedzy nami, to chyba wiem, dlaczego nie jestes chetny na odwiedzenie mnie 😉

Gość

(Konto usunięte)

A tak miedzy nami, to chyba wiem, dlaczego nie jestes chetny na odwiedzenie mnie 😉

tylko , ze względów czysto audiofilskich 🙂

nasz różny (odrobinę) światopogląd nie ma tu nic absolutnie do rzeczy  🙂

ale gdybyś zaproponował poważną opartą o wzajemny szacunek dysputę światopoglądową  .... może bardziej byś mnie skusił niż prezentując swoje wstępne kolumny 🙂 🙂 🙂 

14 minut temu, slawek.xm napisał:

tak

Oczywiscie, ze ta pierwsza konstrukcja ma pewne wady, jak np. skrzydelka wokol wysokotonowca i szerokopasmowca, ale byla bardzo szybko rysowana, bo chec posluchania odgrod byla wieksza niz rozmyslanie nad ksztaltem samej konstrukcji. Mimo wad, okazalo sie jednak, ze - jak dla mnie i nie tylko - odgrody graja bardzo dobrze.  Ale mimo tego, ze w nastepnej konstrukcji wysokotonowy i szerokopasmowy znajduja sie na samej desce, to  rowniez raczej wiesz z gory, ze dobrze nie zagra, bo i taka konstrukcja nie skloni Cie do przyjazdu do mnie - tak przynajmniej dla mnie wynika z Twojej oceny.

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, Lutek napisał:

Obiecuje, ze jesli po posluchaniu bedziesz ostro krytykowal jakosci grania, to ja ze swej strony nie bede mial zadnych pretecsji, gdyz doskonale rozumiem, ze kazdy ma inne preferencje i moze oczekiwac czego innego od systemu. Jak pisalem: najwazniejsze, aby wlascicielowi sie podobalo. Jak potrzeba, to juz nawet zapewnie Ci nocleg, a i glodny ode mnie nie wyjedziesz 🙂

ostatnio kolega pisal , że przyjedzie po mnie i odwiezie byle bym tylko posluchal jego nowego systemu 🙂

zaproszeń mam naprawdę sporo i z kraju i z Europy, tylko że  nie bardzo mogę  z różnych względów .... takie życie

6 minut temu, slawek.xm napisał:

zaproszeń mam naprawdę sporo i z kraju i z Europy, tylko że  nie bardzo mogę  z różnych względów .... takie życie

W kazdym razie, gdyby cos w tej kwestii sie zmienilo i mialbyc chec wpasc, to zaproszenie wciaz aktualne. Nawet nie wiem jak daleko mieszkasz ode mnie.

Pozdrawiam

Edytowane przez Lutek

Tak czytajac to wszystko to chyba lepiej pojsc do sklepu i kupic, co sie spodoba. W takim srodowisku bardzo niewdziecznym, niekolezenskim lepiej sie nie obracac. Tylko klopotow mozna sobie narobic.

Sami geniusze, a nawet jednego projektu nie ma skonczonego na forum. 

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

zdaje się że można sobie zrobić tour po Polsce słuchając kolejnych konstrukcji:) jak ktoś będzie jechał na narty do Krynicy to zapraszam do Nowego Sącza😀

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, electro napisał:

Tak czytajac to wszystko to chyba lepiej pojsc do sklepu i kupic, co sie spodoba. W takim srodowisku bardzo niewdziecznym, niekolezenskim lepiej sie nie obracac. Tylko klopotow mozna sobie narobic.

Sami geniusze, a nawet jednego projektu nie ma skonczonego na forum. 

zawsze możesz być pierwszym , który swój upubliczni 🙂

a co do geniuszów to każdy ma własne preferencje i możliwości i w danym standardzie się porusza , poza tym nie ma szans by zadowolić wszystkich dlatego zamiast kierować pretensje zrób coś sam albo sobie kup.... kolumn są setki modeli

W dniu 24.02.2022 o 16:39, slawek.xm napisał:

zawsze możesz być pierwszym , który swój upubliczni 🙂

a co do geniuszów to każdy ma własne preferencje i możliwości i w danym standardzie się porusza , poza tym nie ma szans by zadowolić wszystkich dlatego zamiast kierować pretensje zrób coś sam albo sobie kup.... kolumn są setki modeli

Piękne podsumowanie wątku, można zamykać.

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, zuk1 napisał:

Piękne podsumowanie wątku, można zamykać.

W wątku jest kilka udokumentowanych konstrukcji OB , które można skonstruować dla siebie

ale i tak malkontenci czekają na tani i dobry projekt

niestety taki zwierz nie występuje w przyrodzie

Ci , którzy coś wiedzą i umieją będą próbować sami , ci którzy mają kasę mogą zamówić dla siebie projekt custom podobnie do sly30

a tymi którzy czekają tylko na okazję do krytyki nie warto się przejmować 🙂

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

a tymi którzy czekają tylko na okazję do krytyki nie warto się przejmować 🙂

Bardzo trafne stwierdzenie i dlatego nie przejmuje sie tym, ktory powyzej wlasnie skrytykowal brzmienie moich odgrod wylacznie na podstawie ich zdjecia, a nawet na podstawie samego zamieszczonego rysunku drugiej konstrukcji odgrody.  Tez bym chcial miec takie umiejetnosci jasnowidztwa, lub - jakby tu dokladniej powiedziec - jasnoslyszenia 😉

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, Lutek napisał:

Bardzo trafne stwierdzenie i dlatego nie przejmuje sie tym, ktory powyzej wlasnie skrytykowal brzmienie moich odgrod wylacznie na podstawie ich zdjecia, a nawet na podstawie samego zamieszczonego rysunku drugiej konstrukcji odgrody.  Tez bym chcial miec takie umiejetnosci jasnowidztwa, lub - jakby tu dokladniej powiedziec - jasnoslyszenia 😉

odrobina wiedzy daje mi możliwość oceny co wg mnie może zagrać bardzo dobrze a co ciut mniej , poza tym to co jest istotne dla mnie nie musi być dla Ciebie

dlatego Ty zachwycasz się każdą nową kolumną , ktorą masz u siebie a ja usprawiedliwiam tylko swój brak ochoty do wizyty u Ciebie tym bardziej , że zapraszasz bardzo nachalnie

przykro mi ale Twoje kolumny nigdy nie miały dla mnie potencjału hi-endu

Edytowane przez slawek.xm

odrobina wiedzy daje mi możliwość oceny co wg mnie może zagrać bardzo dobrze a co ciut mniej

A czy ja podwazam Twoja wiedze ?

poza tym to co jest istotne dla mnie nie musi być dla Ciebie

Zgadza sie i o tym tez pisalem

Teraz, Lutek napisał:

A czy ja podwazam Twoja wiedze ?

Kochasz robić błędy i się nimi chwalić 😉 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

13 godzin temu, slawek.xm napisał:

Ty zachwycasz się każdą nową kolumną , ktorą masz u siebie

Jest to normalna reakcja na nowa kolumne, bo gdyby nie powodowala zachwytu, to chyba jasne jest, ze na taka nowa kolumna nie byloby miejsca u mnie

13 godzin temu, slawek.xm napisał:

ja usprawiedliwiam tylko swój brak ochoty do wizyty u Ciebie tym bardziej , że zapraszasz bardzo nachalnie

A niby w czym moje zaproszenie jest nachalne ? Czy moze moja nachalnosc przejawia sie w tym, ze zaproponowalem Ci nocleg i napisalem, ze glodny ode mnie nie wyjedziesz ? jesli zaszlaby taka potrzeba
A skad mam wiedziec, czy nie mieszkasz tak daleko ode mnie, ze bedziesz mial problem, aby w tym samym dniu wrocic ? Zreszta zdarzalo sie, że juz nie raz nocowali u mnie goszczacy audiofile.
Jak pamietam, co njmniej w dwoch przypadkach nocowalo nawt jednoczescie dwoch. 

Edytowane przez Lutek
2 minuty temu, Lutek napisał:

Jest to normalna reakcja na nowa kolumne, bo gdyby nie powodowala zachwytu, to chyba jasne jest, ze na taka nowa kolumna nie byloby miejsca u mnie

Tanoye były stare :)))

4 minuty temu, ASURA napisał:

Kochasz robić błędy i się nimi chwalić

Rozumiem, ze Ty ni popelniasz zadnych bledow ?

2 minuty temu, ASURA napisał:

Tanoye były stare :)))

Slawek piszac nowe mial na mysli; kolejne, nastepne...

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, Lutek napisał:

Czy moze moja nachalnosc przejawia sie w tym, ze zaproponowalem Ci nocleg i napisalem, ze glodny ode mnie nie wyjedziesz ? jesli zaszlaby taka potrzeba

miałem na myśli Twoje pw

na forum jesteś dla mnie wzorem taktu 🙂

i nigdy nie osmielilbym sie naduzywac Twojej goscinności

a jesli masz takie mozliwosci wykorzystaj je na pomoc naprawde potrzebującym , ktorych na swiecie jest coraz więcej

Teraz, Lutek napisał:

Staram się nimi nie chwalić, cały czas coś poprawiam za tym u mnie w przeciwieństwie do Ciebie nie ma i nie będzie systemu zamkniętego i skończonego jako taki. Co najwyżej prezentuję stan na dany dzień jak jestem sam z tego zadowolony

Gość

(Konto usunięte)

Slawek piszac nowe mial na mysli; kolejne, nastepne...

Lutka ciesza każde kolumny , ktore u siebie stawia, diy na Tannoyach tez było kilka i kazde  były chwalone przez odwiedzających

Próby z odgrodami to jednak wg mnie dobry kierunek i dlatego droge Lutka chwalę

i .... lepiej zacznij iśc tą samą póki jeszcze dobrze słyszysz 🙂 🙂 🙂

2 minuty temu, ASURA napisał:

Staram się nimi nie chwalić,

Przeciez nie chodzi o chwalenie sie bledami, ale takie informacje o nich moga innych powstrzymac od popelnienia podobnych.

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

Lutka ciesza każde kolumny , ktore u siebie stawia, diy na Tannoyach tez było kilka i kazde  były chwalone przez odwiedzających

Próby z odgrodami to jednak wg mnie dobry kierunek i dlatego droge Lutka chwalę

i .... lepiej zacznij iśc tą samą póki jeszcze dobrze słyszysz 🙂 🙂 🙂

Stare Sony MDR-R10, 3,5Watowy wzmacniacz słuchawkowy Passa i temat zamknięty 😉 

Przeciez nie chodzi o chwalenie sie bledami, ale takie informacje o nich moga innych powstrzymac od popelnienia podobnych.

Stąd pytam innych mz. mądrych co omijać i gdzie iść. Omijam owczy pęd bo wtedy zawsze się wtopi

6 minut temu, ASURA napisał:

u mnie w przeciwieństwie do Ciebie nie ma i nie będzie systemu zamkniętego i skończonego jako taki.

Ale ja nigdzie nie napisalem, ze mam juz cos skonczone, czy zamkniete, a o ile pamietam tylko stwierdzilem, ze raczej nie wroce do kolumn o tradycyjnej konstrukcji, lecz wlasnie odgrody sa obiektem mojego zainteresowania po ich posluchaniu i porownaniu do roznych typowych kolumn, ktorych sluchalem, a byly wsrod nich bardzo drogie rowniez.

• Pokaż nowe odpowiedzi