Skocz do zawartości
IGNORED

15m² / około 5000zł / stereofonia

Rekomendowane odpowiedzi

Podstawki lub małe podlogowe Nowe lub używane

Priorytety:  efekt sceny 3d, porządek i powietrze na scenie, niezamulone. 

Na oku mam na razie kef LS50 meta, audio physic Sitara, może b&w 706 S2.

Podrzućcie proszę propozycje na co polować, co odsłuchać. 

Będą grać z mudyfikowanym nad 355 i nowym nodem. W przyszłości pewnie wymieni się nada, a do noda dokupi daca i może wymieni zasilanie. 

.

1 minutę temu, Prewwit napisał:

Mój głos za nimi, spełnią wszystkie Twoje priorytety🙂

Tylko czy Nadzik podoła?

De gustibus non est disputandum

Dlaczego nieźle? Myślałem że to odpowiedni metraż dla nich. Toć to małe kolumny, na dwóch przetwornikach.

Edytowane przez JaZzGot87

.

7 minut temu, JaZzGot87 napisał:

Dlaczego nieźle? Myślałem że to odpowiedni metraż dla nich. Toć to małe kolumny, na dwóch przetwornikach.

To są chyba podłogowe, jak się nie mylę. 

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Nie.

Uważam, że za duże do 15m².

Wiem, że masz swoje teorie, tyle, że Ty masz opanowana akustykę, do tego dsp i co tam jeszcze. 

Lepszym wyborem powinny być monitory, ale to moje zdanie i nie musisz się z nim zgadzać i pewno się nie zgodzisz.

1 godzinę temu, sir.jax napisał:

chyba podłogowe, jak się nie mylę. 

Czyli nie miałeś z nimi do czynienia? 

2 minuty temu, sir.jax napisał:

tyle, że Ty masz opanowana akustykę,

Nie wiesz jaka jest u mnie. 

.

32 minuty temu, JaZzGot87 napisał:

Nie wiesz jaka jest u mnie. 

No jaka?

32 minuty temu, JaZzGot87 napisał:

Czyli nie miałeś z nimi do czynienia? 

I co z tego?

Może się nie rozdrabniaj i wsadź w te klitkę Magico M3, albo od razu M5.

Edytowane przez sir.jax

Do 5tys w 15m²

Monitory z 18cm wooferem, ale pewno że ździebko mniejszym też się sprawdzą.

Z Nadem słuchałem w dużym pomieszczeniu Usherów V601, zrobiły wtedy na mnie bdb wrażenie, wcześniej też s502,co było dla mnie zaskoczeniem, ale dały radę.  Pomieszczenie było powiedzmy średnio zaadoptowane akustycznie, ale nawet te maleństwa s502 fajnie grały.

W sumie miał to być zestaw do właśnie 15m² u kolegi, na moje wystarczyłyby s502, ale uparł się na V601, później i tak jęczał,  że ma za dużo basu.

Nie pierwszy raz o tym pisze na tym forum, ale taka prawda panie.

Podpięte to było okablowaniem zasilającym Enerra i chyba Equilibrium.

Sam gram w 19m2 na monitorach i jest jak dla mnie w pytę,  tylko z inną elektroniką niż NAD.

Do muzyki jakiej słucham wystarczy, a basu jest w sam raz. 

Pewno, że nie jest to bas jak z 3way, ale naprawdę jest bardzo przyjemnie, a i tak muszę uważać na sąsiadów podczas słuchania muzyki.

Generalnie zrobisz jak uważasz za stosowne dla siebie, wiec nie bierz moich wywodów za prawdy objawione, musisz sam sprawdzić co Tobie przypaść z tym Nadem i w akustyce twojego pokoju.

Wypożyczaj i słuchaj, innej drogi nie ma.

Edytowane przez sir.jax

NAD powinien spokojnie dać radę, choć wiadomo lepszy wzmak wyciągnie z nich więcej, ale autor napisał, że w przyszłości w planach zmiana, więc na nim się nie skupiam.

Sitara do 15m2 optymalna, w AP nie ma nacisku na niskie, dodatkowo ich głośniki podają je w bardzo dobrze kontrolowane. U siebie w 12m2 mam przecież podłogowe Yary, jakość niskich pierwsza klasa.

1 godzinę temu, Prewwit napisał:

NAD powinien spokojnie dać radę, choć wiadomo lepszy wzmak wyciągnie z nich więcej, ale autor napisał, że w przyszłości w planach zmiana, więc na nim się nie skupiam.

Sitara do 15m2 optymalna, w AP nie ma nacisku na niskie, dodatkowo ich głośniki podają je w bardzo dobrze kontrolowane. U siebie w 12m2 mam przecież podłogowe Yary, jakość niskich pierwsza klasa.

15 m2 to nie jest aż tak mało na kolumienki podłogowe.

De gustibus non est disputandum

10 godzin temu, JaZzGot87 napisał:

Podstawki lub małe podlogowe Nowe lub używane

Priorytety:  efekt sceny 3d, porządek i powietrze na scenie, niezamulone. 

Na oku mam na razie kef LS50 meta, audio physic Sitara, może b&w 706 S2.

Podrzućcie proszę propozycje na co polować, co odsłuchać. 

Będą grać z mudyfikowanym nad 355 i nowym nodem. W przyszłości pewnie wymieni się nada, a do noda dokupi daca i może wymieni zasilanie. 

Poczytaj o Kudos Cardea C1 - mam takie do odstąpienia - w razie czego pisz pm

15 m2 to nie jest aż tak mało na kolumienki podłogowe.

Ano wlasnie

Do tego dochodzi fakt, ze przwaznie im wieksze zestawy glosnikowe, tym wyzsza ich skutecznosc i tym mniejsze wymagania odnosnie (mocy) wzmacniacza.

Czyli taki maly NAD bardziej nadaje sie do duzych skutecznych zestawow, niz do malych pierdziawek

BTW.
Te pomieszczenia ponizej (sadzac po proporcjach) tez nie sa wieksze niz 15qm. Z reka na sercu, nie postawili byscie czegos takiego u siebie? Ja bym od razu dziabna

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_7930.thumb.jpg.db2e4115a98d8e0f02694a24929418d4.jpgIMG_7931.thumb.jpg.fd14c3af8e41bbaf43c9ad42982c3f3d.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

28 minut temu, xajas napisał:

Ano wlasnie

Ukryta Zawartość

Do tego dochodzi fakt, ze przwaznie im wieksze zestawy glosnikowe, tym wyzsza ich skutecznosc i tym mniejsze wymagania odnosnie (mocy) wzmacniacza.

Czyli taki maly NAD bardziej nadaje sie do duzych skutecznych zestawow, niz do malych pierdziawek emoji3.png

BTW.
Te pomieszczenia ponizej (sadzac po proporcjach) tez nie sa wieksze niz 15qm. Z reka na sercu, nie postawili byscie czegos takiego u siebie? Ja bym od razu dziabnaemoji779.pngemoji779.pngemoji779.png

IMG_7932.thumb.jpg.58dc4064979c820779b333dfefdc61a2.jpgIMG_7930.thumb.jpg.db2e4115a98d8e0f02694a24929418d4.jpgIMG_7931.thumb.jpg.fd14c3af8e41bbaf43c9ad42982c3f3d.jpg

Hej,

Bardzo lubię zerknąć od czasu do czasu w Twoje posty, szanuję  i podziwiam wiedzę, ALE jest jedno fundamentalne ALE - większość z nas musi pogodzić w jednym często niewielkim pomieszczeniu (mieszkania w blokach) słuchanie muzyki i normalne codzienne życie, co w praktyce oznacza niemożność zabrania sobie 1/3 kubatury takimi wspaniałymi zestawami ;)\

Pozdrowionka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, sir.jax napisał:

bierz moich wywodów za prawdy objawione

Oczywiście że nie biorę. Tym bardziej że nie słuchałeś Sitar, a z tego co czytałem to one dużo dołu nie mają i więcej jak 15m² to może być dla nich za dużo. Fakt, czytałem. Jak będzie okazja to posłucham i napisze. Bez urazy jak coś. 

Nic nie napisałeś o moich priorytetach w usherach. Do tego coś kojarzę że one sporo od siebie dodają i chyba trzeba lubić takie brzmienie ale nie jestem pewny. 

@stach_s mój nick nie wydaje Ci się podobny do jednego gościa z sąsiedniego forum? 😏 

.

2 minuty temu, JaZzGot87 napisał:

@stach_s mój nick nie wydaje Ci się podobny do jednego gościa z sąsiedniego forum? 😏 

😁 😁 😁

Czesc

Ja sie nie ukrywam, wszedzie ten sam nick 👍

Edytowane przez stach_s

P.S. Mam teraz pause, ale akustyka na tyle na ile można bez pomiarów i na ile mi pozwala umiejscowienie drzwi i okien będzie ogarnięta. 

.

Mnie nie chodzi o to by wstawiac takie pralki do domu. Sam wyroslem w betonowym M4 i znam Polskie relia.
Mnie chodzi o to uparte bezsensowne wykluczanie podlogowek na rzecz monitorow i argumentowanie tego wielkoscia pomieszczenia.

Te wspomniane powyzej podlogowki AP Sitara zajmuja tyle samo miejsca co monitory na podstawkach, wiec argumentacja z ograniczonym miejscem odpada.

Pozostaja argumenty „dzwiekowe“. Dla mnie argumenty typu „ja mam monitory i wystarczaja“ albo „poradza sobie“ to zadne argumenty!

Co znaczy „poradza“ albo „wystarcza“?

Niektorym wystarczy takie cos
Mnie tez, w kuchni

Ukryta Zawartość

Dla mnie „wystarcza“ to kwestja oczekiwan/wymagan a nie wielkosci pomieszczenia.

Ukryta Zawartość

10 minut temu, stach_s napisał:

Ja sie nie ukrywam, wszedzie ten sam nick 👍

I niesmiertelne Kudosy :D

Sorry nie mogłem się powstrzymać. W ramach rewanżu poczytam o nich w końcu. 

.

1 minutę temu, JaZzGot87 napisał:

I niesmiertelne Kudosy 😄

Sorry nie mogłem się powstrzymać. W ramach rewanżu poczytam o nich w końcu. 

Stary, daruj sobie, nie musisz. Juz wiem wszystko, sam sobie strzeliles w stope 😋

Aha, czyli teraz dopiero domyśliłeś się kim jestem. 👍

Żaden strzał w stopę. 🤦‍♂️  Ja też się nie ukrywam. 

Edytowane przez JaZzGot87

.

43 minuty temu, JaZzGot87 napisał:

Aha, czyli teraz dopiero domyśliłeś się kim jestem. 👍

Żaden strzał w stopę. 🤦‍♂️  Ja też się nie ukrywam. 

Mialem na mysli Twoja krytyke Kudosow i jednoczesne przyznanie, ze nic o nich nie wiesz 🤣

3 godziny temu, JaZzGot87 napisał:

Oczywiście że nie biorę. Tym bardziej że nie słuchałeś Sitar, a z tego co czytałem to one dużo dołu nie mają i więcej jak 15m² to może być dla nich za dużo. Fakt, czytałem. Jak będzie okazja to posłucham i napisze. Bez urazy jak coś. 

Nic nie napisałeś o moich priorytetach w usherach. Do tego coś kojarzę że one sporo od siebie dodają i chyba trzeba lubić takie brzmienie ale nie jestem pewny. 

Nie wiem, czy Ushery coś dodają, grały z mięskiem i całkiem fajną barwą, ale to było w zupełnie innych warunkach i na innym sprzęcie towarzyszącym plus okablowanie pewno inne niż Ty dysponujesz. 

Bierz zatem AP Sitara, ja tylko napisałem z czym miałem do czynienia, szukając systemu dla kolegi.

Te kolumny mają 4 Omy, jak NAD da radę to się nie zastanawiaj.

Generalnie, trzeba brać pod uwagę ustawienie i zachowanie sensownych odleglosści od ścian, tutaj akurat, czy to monitory, czy podłogówki jest ta smama zależność. Nie wiem też, czy masz "żywą" akustykę, czy bardziej wytłumioną, to też ma wpływ na efekt końcowy.  

Pamiętaj, że zazwyczaj monitory łatwiej "znikają" z pomieszczenia niż podłogówki, chociaż AP mają tę cechę, że świetnie im to wychodzi.

Jak masz możliwość sprawdź podłogówki, ale spróbuj też jakiś sensownych monitorów, w tej cenie na wtórnym dostaniesz coś fajnego.

W recenzji tych Sitar napisali, że nie zduszą się nawet w 10m², jeśli to prawda, to sie nie zastanawiaj i będziesz pan zadowolony pod warunkiem, że brzmienie NADa zachowa synergię z tymi kolumnami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pamiętaj, że zazwyczaj monitory łatwiej "znikają" z pomieszczenia niż podłogówki,

nie chce byc upierdliwy, ale to znowu taka podejrzana hipoteza

jak wpadles na to i czym to uzasadniasz?
4 minuty temu, xajas napisał:

nie chce byc upierdliwy, ale to znowu taka podejrzana hipoteza

Ukryta Zawartość

jak wpadles na to i czym to uzasadniasz?

Bo miałem podłogówki,  teraz mam monitory.

Jedne i drugie potrafiły znikać w moich warunkach, tutaj akurat uważam, że jest to kwestia ustawienia kolumn i akustyki.

Ale niejednokrotnie słuchałem w różnych warunkach akustycznych, czasem paskiudnych akustycznie i wtedy trochę lepiej wypadały monitory.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi