Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy - wariany podłączenia i opinia odnośnie doboru CD

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

1) Chciałbym poprosić Was o pomoc w temacie podłączenia wzmacniacza słuchawkowego (HOLDEGRON AUDIO FMB) do CD.

I tutaj mam zagwozdkę. Niewiele odtwarzaczy CD posiada zdublowane wyjścia RCA (np. Arcam) tak aby podłączyć dodatkowo wzmacniacz słuchawkowy do CD (to by była najlepsza opcja, ale wiadomo najważniejszy jest dźwięk). Oglądałem też kilka odtwarzaczy z wyjściami Fixed i  Variable, zatem czy podłączenie np. wzmacniacza słuchawkowego do wyjścia variable będzie miało sens? Jest jeszcze opcja zakupu rozdzielacza audio, tylko czy takie urządzenie nie będzie pogarszało dźwięku? Oczywiście przy CD tylko z jedną para wyjść, chciałbym uniknąć przepinania przewodów między wzmacniaczem, a wzmacniaczem słuchawkowym. 😉

2) Kupiłem niedawno wzmacniacz Harman/Kardon HK630 (będzie grał z B&W 601) i jestem na etapie wyboru CD do niego. Chciałbym poprosić  Was o opinię dotyczącą odtwarzaczy CD które rozważam.

- Harman/Kardon HK730

- DENON DCD-685

- Arcam Alpha cd 8

-  NAD C 515BEE

Aha zapomniałem jeszcze o Onkyo DX-7511

No i najważniejsze, zależy mi na dźwięku z dobrze kontrolowanym basem w miarę obfitym (słucham głównie różnych odmian rocka). Oraz ogólnie zrównoważonym dźwiękiem, bez znacznych przegięć w żadną ze stron.

To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość jak nie jasno opisałem zagadnienia.

pozdrawiam

Edytowane przez Thorsten

A wetknięcie słuchawek w dziurke Phones we wzmacniaczu Ciebie nie satysfakcjonuje?

Nawet nie wiedziałem, że CD ze zdublowanymi wejściami się robi (jedynie RCA i XLR to kojarze)😀
Osobny wzmacniacz słuchawkowy można wpiąć w PRE OUT po rozpięciu zworek, ale to też dłubanie za każdym razem.

Edytowane przez gimza
12 godzin temu, gimza napisał:

A wetknięcie słuchawek w dziurke Phones we wzmacniaczu Ciebie nie satysfakcjonuje?

Wcześniej byłem zadowolony z brzmienia wzmacniacza słuchawkowego, więc chciałbym go użyć w nowej konfiguracji sprzętu.

Edytowane przez Thorsten

Zatem, czy wpięcie wzmacniacza słuchawkowego do wyjścia PRE OUT Variable, będzie dobrym rozwiązaniem ze względu na jakość dźwięku? Zakładając że PRE OUT Fixed będzie już zajęte. Czy lepiej podpięć rozdzielacz sygnału audio pod PRE OUT Fixed i do niego dopiero wzmacniacz zintegrowany i wzmacniacz słuchawkowy?

Np. coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Thorsten
1 godzinę temu, Thorsten napisał:

PRE OUT Variable, będzie dobrym rozwiązaniem

Zdecydowanie NIE ! 

Najlepszym rozwiązaniem będzie zakup odtwarzacza ze zdublowanymi wyjściami cinch (Arcam Alpha 8,8se,Onkyo 7511  )

Nie ma problemu z wyjściami typu Variable w odtwarzaczu cd.Ustawiasz takowe na maksimum głośności  i jest to samo co na Fixed :)

Problemem może być nabycie cd z dedykowanym pilotem,którym można regulować wyjście.

Rozdzielacz odpuść ,dochodzi dodatkowa puszka,okablowanie ,same straty na sygnale.

Dzięki, nie będę  kombinował, rozejrzę się zatem za arcamem, który brzmieniowo mi odpowiada. Onkyo 7511 ma chyba Fixed/Variable, ale znalazłem odtwarzacz KENWOOD DP-7060 który ma zdublowane wyjścia.

4 godziny temu, baltfan napisał:

Problemem może być nabycie cd z dedykowanym pilotem,którym można regulować wyjście.

Dokładnie, właśnie doczytałem że rzeczony przez mnie KENWOOD DP-7060 ma regulowane oba wyjścia pre out (notabene nie opisane z tyłu jako Variable) właśnie z pilota. I jak tu sprawdzić czy dane wyjście ustawione jest na max... Chyba że po wyjęciu wtyczki z prądu resetuje się, ale nie wiem tak dumam. Może ktoś z użytkowników DP-7060 wie jak z tym jest?

Edytowane przez Thorsten

Jeszcze wpadłem na taki pomysł, jako że mam we wzmacniaczu HK 630 osobne wyjścia na pre amp i końcówkę mocy, może spiąć CD bezpośrednio z końcówką poprzez pre out variable, a wzmacniacz słuchawkowy po wyjście fixed w cd i już. Co myślicie o takim rozwiązaniu?

Edytowane przez Thorsten

U mnie z CD Sony brakowało regulacji na variable i musiałem dorabiać

do tego jeszcze stały dzielnik rezystorowy. Było dużo za głośno.

Regulacja była ze skalą do - 20 dB - może gdyby było jeszcze niżej ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski