Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Jestem na etapie testowania najtanszego wzmacniacza tak zwanego "cyfrowego"produkcji chinskiej  z słuchawkami Fostex T50.

Słucham od 2 tygodni muzyki na chyba najtanszej wersji wzmacniacza z modulacją PWM produkcji chinskiej.

Nie jest to dokładnie caŁa konstrukcja wzmacniacza a jedynie samo pcb z ukladem .Zasilanie podlaczone z zewnątrz 12v1A

Wyjaśnienie .tego typu moduły nie zasilają odbiornika w układzie 3 przewodowym.W oryginale słuchawki T50 Fostexa są 3 przewodowe ale Ja zmieniłem okablowanie na 4 przewodowe .I dlatego mogłem podłączyć słuchawki pod taki modół ,wzmacniacz.

Inspiracją dla tego tematu jest zaskakująco dobre brzmienie modułu za 15 złotych .Tyle on kosztuje .

Edytowane przez atmeg

Tak wiec aby sprawdzić jak brzmią nasze słuchawki niestety ale potrzebujemy połączenia 4 przewodowego ponieważ takie wyjścia ma ten wzmacniacz .Czyli L+ , L- ,P+ ,P-.

Wzmacniacz za 15 zlotych bez żadnych modyfikacji brzmi okrutnie dobrze.

Jest to model TPA3110 teoretycznie najslabszy "najgorszy" z tej serii wzmacniaczy .

• 2 lata później...

OK.

Po wlutowaniu regulacji głośności, wyjść, doprowadzeniu zasilania i sygnału sobie go złożę.

Dzięki!

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 1.10.2021 o 19:11, atmeg napisał:

Jest to model TPA3110 teoretycznie najslabszy "najgorszy" z tej serii wzmacniaczy .

Zrobiłeś jakiś 'dzielnik mocy' lub inne zabezpieczenie by nie spalić słuchawek, bo to kilkanaście watów ma ?

Wysłałem info do Audiomagic, czy by nie przemyśleli przekazania do forumowych odsłuchów tych słuchawek w najnowszym wydaniu MK4.

Wówczas ile osób, tyle zapewne różnych wzmacniaczy by było. Skoro poprzednim MK3 trafiały się dobre połączenia, dużo przyjaźniejsze względem zasilania z obecnej odsłony mogą tylko zyskać.

Coś na rozpoczynającą się jesień, do posłuchania (i opisania) by się przydało. Szczególnie COŚ z taką historią.

W dniu 19.09.2024 o 21:43, Wuelem napisał:

Szczególnie COŚ z taką historią.

Ten model to klasyk?

Przejrzałem conieco i widzę że T50 ma 50 lat.

Faktycznie, kawał historii.

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• 2 tygodnie później...

ok jestem ,wcześniej nie mogłem pisać .

słucham tego na TP50 wpiete w dziurke od kompa  ,mam przejsciówke z systemu 4 przewody na trzy przewody ,jak wspominałem ,moje tp50 przerobiłem na 4 przewodowe  .Ok .Brzmienie poprawne ale .\no dobre ale gdzie tu ta wysoka jakosc ....Za mało mocy .te słuchawki potrzebują mocy  .Tak zostały zaprojektowane .

//////////////////

Dlaczego te słuchawki tp50 są tak mało popularne? Uwaga -w Polsce  . Bo są mało reklamowane  .Praktycznie jest zero reklam  ,firma nie opłaca ludzi co by te słuchawki reklamowali po forach  i tak dalej . 

Paru idiotów na YT zrobiło filmiki podłaczając te zacne słuchawki pod swoje nedzne dziurki i napisali że to nic dobrego ,żarty jakieś .

////////////////////

Ja Atmeg   jako osoba osłuchana  z muzyką i wieloma  markami słuchawek oficjalnie  tutaj stwierdzam iż TP50 należą do grona słuchawek HiEND owych  . Robie to dla was ,dla tych co nie mają albo z innych powodów niechcą wydawać tysiecy złotych a chcą kupić coś pewnego . Pewnego!  Nie reklamowanego wszędzie  .....

Ale  podpinając do kompa albo do integry jakiejs  nie dostaniecie full ich brzmienia  .One potrzebują dobrego wzmacniacza .

Mocnego .Potrzebują mocy nawet do słuchania na niskich poziomach dzwieku .Tak mają . To są 3 watowe słuchawki  ,prawdziwe potwory.  

Przy nich 300mW towe słuchawki to popierdziułki  .....Sam spaliłem niezłe słuchawki 300mW czyli 0.3 Wata jak chcialem coś głośniej posłuchać .....A TP50 mają 3 waty .Inaczej pisząc 3000 miliwatów .

To jak inżynierowie japonscy to zrobili że tak mocne membramy są tak czułe i przekazują te wszystkie niuasne muzyczne to 

jest niesamowite .

Edytowane przez atmeg
8 minut temu, atmeg napisał:

stwierdzam iż TP50 należą do grona słuchawek HiEND owych

I dlatego ich "sława" polega na tym, że każdy próbuje na wszystkie sposoby poprawić ich:

- zbyt słaby zakres basów
- zbyt cofnięty i za szczupły wokal
- zbyt sykliwe wysokie tony

Ogólnie zlikwidować braki w dynamice i wyrównać 15-decybelowe różnice w podzakresach. No HI-END pełną gębą.

Do tego wszyscy walczą z niewygodnymi nausznicami. Plus kabel gubiący sygnał, niektórzy z desperacji dolutowują go na stałe.

12 minut temu, atmeg napisał:

Ja Atmeg   jako osoba osłuchana  z muzyką i wieloma  markami słuchawek

Na YouTube w zasadzie nie ma żadnego filmu opisującego FABRYCZNĄ postać T50.

Oni nie są osłuchani i poprawiają je tylko z poczucia nadmiaru wolnego czasu :-).

Ale na swój sposób są wspaniałe. Bo w nowym wydaniu za RP producent życzy sobie 13 000 zł.
Podniósł ich wartość przez podwyższenie ceny w wewnętrznej konkurencji. A te tylko 6 stówek.

Relacjonuję sytuację istniejącą wokół nich. Opinia jak opinia - mogą być różne.

1 godzinę temu, Wuelem napisał:

I dlatego ich "sława" polega na tym, że każdy próbuje na wszystkie sposoby poprawić ich:

Ogólnie zlikwidować braki w dynamice i wyrównać 15-decybelowe różnice w podzakresach. No HI-END pełną gębą.

Do tego wszyscy walczą z niewygodnymi nausznicami. Plus kabel gubiący sygnał, niektórzy z desperacji dolutowują go na stałe.

Na YouTube w zasadzie nie ma żadnego filmu opisującego FABRYCZNĄ postać T50.

Oni nie są osłuchani i poprawiają je tylko z poczucia nadmiaru wolnego czasu :-).

Ale na swój sposób są wspaniałe. Bo w nowym wydaniu za RP producent życzy sobie 13 000 zł.
Podniósł ich wartość przez podwyższenie ceny w wewnętrznej konkurencji. A te tylko 6 stówek.

Relacjonuję sytuację istniejącą wokół nich. Opinia jak opinia - mogą być różne.

Po pierwsze  ,dlaczego modyfikują -bo te słuchawki brzmią tak wspaniale że to zacheca do modyfikacji a po zatym są niedrogie wiec nie trzeba sie martwić że zniszczysz coś za kilka tysiecy złotych ,jasne? Sam je rekablowałem na 4 przewody .

2- Braki w dynamice  ?  opisz to w stosunku do drogich słuchawek swoim jezykiem zrozumiałym i do tych .Bardzo prosze opisz to zjawisko ludzkim jezykiem .

3 kwestia ,napisałeś że na YT   niema filmów o podstawowej wersji ,to dziwne bo są to kultowe słuchawki . ale jaja  ,nie chce Ciebie obrażac .Szanuje  twoją wypowiedz .Owszem brak w jezyku Polskim.

4 że na podstawie tych są inne drogie ,nawet mega drogie Firma Fostex  to zacna jakość   ....Ale ja gadam o tych tanich .

Pozdrawia atmeg.

A jeszcze   tu uwaga specjalna -

cytuje 

koniec cytatu .

Moje zapytanie brzmi ,z czym  porównujesz TP50 ? 

Kolega nie napisał iż te jego uwagi dotyczą słuchawek Hi Endowych  i w tym TP50 .

Nie napisał też o innych ich cechach  bardzo dobrych  .Na przyklad że są niesamowicie liniowe ,o tym już nie napisał .

No ale Mi miło ze wszedł w ten temat .

podziel sie swoją wiedzą z innymi , napisz w jakiej skali oceniałeś te TP50 z czym je porównałeś .

Ja wiem z czym je porównałeś ale napisz to naszym czytelnikom . 

Edytowane przez atmeg

/////////////////////

muzyka  ,poszukam ,chwila 

ciekawostka  ,czy wiecie ze jak wstawiałem muze na tym forum pare lat temu  i miała ona zaledwie kilka tys to dziś ma kilka milionów  ,tak tylko chwale sie  beszczelnie  ....

Muza ...

12 minut temu, atmeg napisał:

Owszem brak w jezyku Polskim.

Po polsku na YT chyba nic nie ma. W innych językach są same filmy wersji po modach.

14 minut temu, atmeg napisał:

Na przyklad że są niesamowicie liniowe

Wystarczy posłuchać głosu Leonarda Cohena, żeby w sekundę odhaczyć im dziurę w niskim środku.

Góra też jakby doklejona i wszelkie mody mają sprawić, że zacznie być spójna z resztą.

16 minut temu, atmeg napisał:

o tym już nie napisał

Tak, o pewnych rzeczach - nawet w ciekawostkowej formule - warto jeszcze napisać. Producent deklaruje możliwość pracy z bardzo wysoką mocą (3 watów), gdzie konstrukcja przetwornika jest taka, że jak sprawisz, że zaczną przetwarzać sub-bas, to najpewniej się zepsują. Jest bardzo wiele głosów, że przy muzyce z elektronicznym (czyli niskim...) basem pojawiają się wprost zniekształcenia. Są wręcz przestrogi, aby do takiej muzyki ich nie kupować.

Zaryzykuję stwierdzenie, że gdyby to nie były PLANARY, to przy konstrukcji ze zwykłą membraną i w wydaniu dźwiękowym jaki prezentują - byłyby niezauważone.

No wiecie chwale sie że niby wiem co jest grane ,Atmeg 🙂

Godzinę temu, Wuelem napisał:

Po polsku na YT chyba nic nie ma. W innych językach są same filmy wersji po modach.

Wystarczy posłuchać głosu Leonarda Cohena, żeby w sekundę odhaczyć im dziurę w niskim środku.

Góra też jakby doklejona i wszelkie mody mają sprawić, że zacznie być spójna z resztą.

Tak, o pewnych rzeczach - nawet w ciekawostkowej formule - warto jeszcze napisać. Producent deklaruje możliwość pracy z bardzo wysoką mocą (3 watów), gdzie konstrukcja przetwornika jest taka, że jak sprawisz, że zaczną przetwarzać sub-bas, to najpewniej się zepsują. Jest bardzo wiele głosów, że przy muzyce z elektronicznym (czyli niskim...) basem pojawiają się wprost zniekształcenia. Są wręcz przestrogi, aby do takiej muzyki ich nie kupować.

Zaryzykuję stwierdzenie, że gdyby to nie były PLANARY, to przy konstrukcji ze zwykłą membraną i w wydaniu dźwiękowym jaki prezentują - byłyby niezauważone.

Masz przyjamniej tyle szacunku że odpisałeś . To że nie odpowiedziałeś na kluczowe  zapytania odpuszcze Tobie ,rozumiem że zapędziłeś sie troszke  . Na koniec napisałeś jedynie ze fajnie że to są Planary  , no ....Ja dokoncze za Ciebie  .Są to stare dobre Japonskie planary .Wystarczy?

///////

Bardzo przepraszam ale musze ,dziura w głosie Cohena  ....,albo masz słuch nietoperza albo skłamałeś ,albo cytowałeś kłamce .

////////////////////////

Jedną z wybitnych cech słuchawek TP50 jest ich niesamowita liniowość   ,czyli brak w paśmie jakiś dzur albo górek , 

bardzo tanie słuchawki o bardzo dobrych parametrach . 

///////////////////////////////////

Jest tylko kwestia dobrego wzmacniacza do nich aby właściciel odkrył świat Hi Endu .

Zapominasz, że kiedy powstawały (1974 r.) nie było osobnych wzmacniaczy słuchawkowych.

Nie było pojęcia "hi-endu".

/////////////////

Czyli ich ocena jest oparta na nieistniejących (wtedy) przesłankach. 🙂

Godzinę temu, Wuelem napisał:

Zapominasz, że kiedy powstawały (1974 r.) nie było osobnych wzmacniaczy słuchawkowych.

Nie było pojęcia "hi-endu".

/////////////////

Czyli ich ocena jest oparta na nieistniejących (wtedy) przesłankach. 🙂

owszem ale wtedy istniała definicja dobrego brzmienia   . Szanuje Ciebie  .Czuje że jesteś spoko gościu .

/////////////

//////// 

dlaczego To z Muzyki ..........................bo mam taki nastrój  i nasłuchałem sie  innej muzy całe lata  .

////////////////////////////////////

jak zrobić bardzo tani ,zajebisty wzmacniacz do genialnych sluchawek TP50 ,przedstawie schematy i co trzeba wykonać w samych słuchawkach ............

ale jestem leniem wiec troche poczekacie na to.

• 2 miesiące później...

I już po kwartale zapytam co z tym schematem ? Przyznałeś że jesteś leniem, i też jestem, ale jestem naprawdę ciekaw jaki wzmak proponowałbyś dla fostexów tp50 ...nie ważne która generacja....

• 1 miesiąc później...

No i co drogi kolego AtmLeniu ? Miałeś opisać nam wzmaka do Fostexa TP-50 a zamiast tego piszesz na innym wątku o słuchawkach OB z przestrzenią i takie tam...  Próbowałem sobie wyobrazić jak z tamponów zrobić słuchawki ; w którym miejscu wbudować przetwornik i jak je optymalnie aplikować.

To podzielisz się tym pomysłem na napęd dla TP-50 ?