Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, ProjectPi napisał:

A co do routera, w domu malo kto dostanie od ISP urzadzenie pracujace jako bridge, wiec dodatkowy router to nieznane wczesniej problemy do rozwiazania. 

Za modemem/routerem od ISP mam obecnie router D-link DWR-116_5DA13E i nie ma problemów.

3 minuty temu, carlos med napisał:

Za modemem/routerem od ISP mam obecnie router D-link DWR-116_5DA13E i nie ma problemów.

Jezeli ISP dostarczyl modem, to jest to ekwiwalent bridge. A jesli to router, i jest kolejny router w wewnetrznej sieci (i pracuje jako router, a nie np. bezprzewodowy access point), to problemy i ich skala zaleza czysto od konfiguracji sieci i jej wykorzystywania. W jednych przypadkach np. podwojny NAT bedzie problemem, w innych nie. Routery tez maja pewna swoja wydajnosc i rutowanie pakietow jest bardziej wymagajace niz ich obsluga przez switch w tej samej podsieci.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

16 minut temu, ProjectPi napisał:

Znam tylko biznesowe produkty, a tu niekonfigurowalne moga byc jedynie switche. Jak wspomnialem, u mnie to ProSafe, nie narzekam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A co do routera, w domu malo kto dostanie od ISP urzadzenie pracujace jako bridge, wiec dodatkowy router to nieznane wczesniej problemy do rozwiazania. 

Połączenie dwóch routerów razem to ... proszenie się o kłopoty. Walczyłem tak 6 miesięcy.

Teraz mam od UPC łączę 500 Mbps z tym urządzeniem, UPC Connect Box:

56101.jpg

Ten ma tryb bridge i od kiedy na to przełączyłem skończyły sie moje kłopoty choć ... mniej więcej raz na miesiąc potrafi wynegocjować połączenie z moim routerem tylko 100Mbps, zamiast 1Gbps. Wyjęcie i ponowne włożenie kabelka załatwia sprawę.

Z tego co wiem Giga Connect Box:

d_modem-giga-connect-box-6_upc_play_info

nie posiada trybu bridge. Dlatego też nie zmieniam łącza na wyższe przepustowości, które i tak są mi na plaster potrzebne.

BTW wszystkie boxy "rozdawane" przez firmy ISP to dno i masakra, szczególnie te od Orange 🙂 . Tam o trybie bridge możesz zapomnieć.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Teraz to sie pewnie zaraz pozmienia, bo Play bedzie wciskal swoje urzadzenia klientom UPC. W UPC mozna jeszcze miec niezle Hitrony dzialajace jako bridge, ale zdaje sie tylko w abonamentach biznes.

6 minut temu, ProjectPi napisał:

Teraz to sie pewnie zaraz pozmienia, bo Play bedzie wciskal swoje urzadzenia klientom UPC. W UPC mozna jeszcze miec niezle Hitrony dzialajace jako bridge, ale zdaje sie tylko w abonamentach biznes.

A jaki złom oferuje Play?

😉 

3 minuty temu, pmcomp napisał:

😉

Nie wiem, i nawet nie chce wiedziec. Z tego co wiem akcja proponowania nowych urzadzen w ramach nowych umow juz sie rozpoczela.

12 minut temu, ProjectPi napisał:

ale zdaje sie tylko w abonamentach biznes

Zgadza się, jak tak mam i mam nadzieję że nie wpadną na pomysł wymiany sprzętu.

10 minut temu, pmcomp napisał:

Nie ważne jaki, pytanie brzmi czy do światełka od nich można dostać sam gpon.

W orange nie ma ponoc z tym problemu. Ciekawe jak jest w Play.

U siebie mam coś takiego 

Ukryta Zawartość

Wyłączone wifi ( sprzęt w sypialni niestety bo tu wejsv7e z anteny zewnętrznej i nie chce żeby tu wifi waliło po głowie cały czas)

Niestety nie mam dostępu do światłowodu w domu jeszcze.

Co w takim razie najlepiej dać dalej do audio ? ( muszę mieć też wifi , może być z  AP  )

Ukryta Zawartość

21 minutes ago, pmcomp said:

Połączenie dwóch routerów razem to ... proszenie się o kłopoty. Walczyłem tak 6 miesięcy.

Teraz mam od UPC łączę 500 Mbps z tym urządzeniem, UPC Connect Box:

Niekoniecznie musi byc az tak zle. Ja mam Huaweiowy ruter, wiec wskazane bylo dolozenie "wewnetrznego" rutera z OperWRT - z VPNem na czesc adresow i passthrough na inna czesc. Mialem przygotowany "plan B" bo rzeczywiscie spodziewalem sie nieprzespanych nocy ale zadzialalo bez wiekszych problemow.

1 minute ago, carlos med said:

Wyłączone wifi ( sprzęt w sypialni niestety bo tu wejsv7e z anteny zewnętrznej i nie chce żeby tu wifi waliło po głowie cały czas)

Jesli przydaloby Cie WiFi to je spokojnie wlacz - tylko jesli masz taka mozliwosc zmniejsz moc i zapomnij o temacie. Chyba, ze telefonu tez nie trzymasz w sypialni?

2 minuty temu, Biedronek napisał:

Niekoniecznie musi byc az tak zle. Ja mam Huaweiowy ruter, wiec wskazane bylo dolozenie "wewnetrznego" rutera z OperWRT - z VPNem na czesc adresow i passthrough na inna czesc. Mialem przygotowany "plan B" bo rzeczywiscie spodziewalem sie nieprzespanych nocy ale zadzialalo bez wiekszych problemow.

Wewnetrzny router to nie jest problem, jesli wie sie jak calosc skonfigurowac. Problem jest wtedy, gdy sie nie wie, albo jak za taki router ma sluzyc typowe urzadzenie ze schematu WAN-LAN ze sztywnymi pewnymi regulami, nad ktorymi nie ma kontroli.

17 minut temu, Biedronek napisał:

Jesli przydaloby Cie WiFi to je spokojnie wlacz - tylko jesli masz taka mozliwosc zmniejsz moc i zapomnij o temacie. Chyba, ze telefonu tez nie trzymasz w sypialni?

Chyba trudno znaleźć kogoś kto nie trzyma telefonu w sypialni. Nie demonizuję szkodliwości wifi , ale jak mogę ograniczyć jego zasieg do miejsca gdzie go potrzebuje,  to czemu nie. W routerze który jest wpiety za tym od ISP tez zmniejszyłem  moc wifi,  ale to wtórne tematy. 

Czyli jak ? Najlepiej za routerem dać switch niezarządzalny + ew. zasilacz liniowy na próbę i tyle. 

4 minutes ago, carlos med said:

Chyba trudno znaleźć kogoś kto nie trzyma telefonu w sypialni. Nie demonizuję szkodliwości wifi , ale jak mogę ograniczyć jego zasieg do miejsca gdzie go potrzebuje,  to czemu nie. W routerze który jest wpiety za tym od ISP tez zmniejszyłem  moc wifi,  ale to wtórne tematy. 

To bezpieczniej jest miec ruter w sypalni. Ja mam w domu 4 rutery (niektore dzialaja w trybie bridge/access point) i wyszedlem z zalozenia, ze przy 20-30 urzadzeniach klienckich wifi w domu lepiej jest miec wiecej ruterow dzialajacych na niskich mocach ale bardziej lokalnie. I wiadomo, ze gdzie sie da kabel tam daje kabel 😉

Jesli masz jeden ruter/ap daleko od swojego telefonu to musi on on pracowac na wiekszych mocach zeby zapewnic takie samo QoE. I wiecej moze szkodzic pobliska stacja bazowa niz Twoj ruter. Ale detali nie znam bo nie zajmuje sie samym radiem.

1 minutę temu, Biedronek napisał:

To bezpieczniej jest miec ruter w sypalni. Ja mam w domu 4 rutery (niektore dzialaja w trybie bridge/access point) i wyszedlem z zalozenia, ze przy 20-30 urzadzeniach klienckich wifi w domu lepiej jest miec wiecej ruterow dzialajacych na niskich mocach ale bardziej lokalnie. I wiadomo, ze gdzie sie da kabel tam daje kabel 😉

Jesli masz jeden ruter/ap daleko od swojego telefonu to musi on on pracowac na wiekszych mocach zeby zapewnic takie samo QoE. I wiecej moze szkodzic pobliska stacja bazowa niz Twoj ruter. Ale detali nie znam bo nie zajmuje sie samym radiem.

A po co routery jak można dać AP? Chyba, że router działa jedynie w trybie AP ... kto bogatemu zabroni?

Just now, pmcomp said:

A po co routery jak można dać AP? Chyba, że router działa jedynie w trybie AP ... kto bogatemu zabroni?

Jest kilka powodow, a glowna to elastycznosc:

1. jesli mi sie zmieni konfiguracja sieci w domu to latwiej wpiac kable w ruter i zmienic go z klasycznego AP na AP+switch. Taka sytuacja miala u mnie miejsce minimum trzy razy.

2. kiedys chcialem miec bridge miedzy segmentami sieci po WIFI a dalej kable - nie wiem czy prosty AP to ogarnie

3. unifikacja oprogamowania (wszedzie openwrt) - to jest de facto oszczednosc czasu i pieniedzy. Fakt - prog wejscia wymaga ilus tam godzin ale potem wszystko juz jest dosc spojne i lepiej sie pracuje.

Cena to jakies 100-150pln za urzadzenie - od niemal 10 lat mam budzetowe tp-linki, nie kupuje nowych i topowych rozwiazan, choc bralem pod uwage rozwiazania meshowe - ale te sa chyba wlasnosciowe i trzeba sie zdecydowac na jedna firme. Poki co wszystko dziala u mnie w miare bezproblemowo.

Mam tez jeden zarzadzalny switch ale w moim przypadku do domu to byla przesada. Pozostale sa "zwykle" i robia taka sama robote. Oczywiscie, jesli ktos chce zrobic kilka VLANow i chce moc sie logowac na swtiche do diagnozy itp to innej opcji oprocz kladzenia osobnych kabli ja nie znam.

1 godzinę temu, carlos med napisał:

Czyli jak ? Najlepiej za routerem dać switch niezarządzalny + ew. zasilacz liniowy na próbę i tyle. 

Latwiej sie dziala, gdy wie sie, ze jest problem, zna sie jego istote, ma sie zamiar go wyeliminowac i zna sie sposoby eliminacji.

A tu to jest troche robienie w ciemno, bo ktos tam twierdzi, ze jak zrobil tak a tak, to cos sie u niego poprawilo...

1 godzinę temu, ProjectPi napisał:

Latwiej sie dziala, gdy wie sie, ze jest problem, zna sie jego istote, ma sie zamiar go wyeliminowac i zna sie sposoby eliminacji.

A tu to jest troche robienie w ciemno, bo ktos tam twierdzi, ze jak zrobil tak a tak, to cos sie u niego poprawilo...

No jak to niewiadomo ... wszystko wiadomo, zmienił zasilanie switcha. A potem zmienił sam switch ... na audiofilski 😉 .

I twierdzi że jest audiofilsko.

To tak jak przemalować auto na czerwono ... wtedy będzie szybsze 🙂 .

Jak to było w Rejsie z naszych rozmów wyłania się dla mnie taki obraz:

Z konfiguracją sieci, o której myślałem nie dam sobie rady, a nawet jeśli (z pomoca kogoś z IT) mało pewne/wątpliwe, że to w jakikolwiek sposób przełoży się na progres w odsłuchu.

optymalnie dla mnie będzie dać za routerem od T-mobile ( przy okazji doczytałem , że obie części ODU i IDU mojego zestawu to routery) switch i zapomnieć o temacie. Router od T-mobile ma w ustawieniach nie wiele do zaoferowania nawet jak dla takiego słabeusza IT jak ja, ale można ustawić priorytety na portach LAN - jeśli chcę przydzielić najwyzszy prirytet dla portu z, którego pójdzie sygnał na audio ustawiam 1 , a dla reszty zostawiam 0 ? Można też aktywować VLAN co jak rozumiem odcięło by port dla audio od reszty korzystającej z pozostałych portów?

z wstawieniem 2 switchy łączonych przez spf dam sobie spokój, bo to tylko wywoła temat różnych wkładek spf i ich rzekomego wpływu ( degradacji?) na brzmienie, a tego mi nie potrzeba. Puszczę cat 6 z routera do switcha i tyle. A co do switcha to mam zamiar wybrać coś z poniższych:

1. NETGEAR ProSafe GS 105GE

2. QNAP QSW-1105-5T ( chociaż 2,5Gb nie jest mi potrzebne)

3.Mikrotik CSS610-8G-2S+IN - zostawiając wszystkie ustawienia domyślne

4. Dray Tek VigorSwitch G2100 - j.w + odpada problem eksperymentów z zasilaniem

różnica w cenach ( 140-650pln) bez znaczenia.

i cóż szanowni Koledzy podpowiedzą ?

Edytowane przez carlos med

No ja zdecydowanie odradzam wersje ekranowane do uzytku domowego. Ze swiatlowodami nie mam wiekszego kontaktu.

54 minutes ago, carlos med said:

Można też aktywować VLAN co jak rozumiem odcięło by port dla audio od reszty korzystającej z pozostałych portów?

Najprawdopodobniej skomplikujesz sobie zycie i nie dostaniesz nic w zamian. VLAN sluzy z grubsza do zrobienia kilku sieci fizycznych na jednym kablu. O ile nie robisz centra danych w domu albo nie masz obcych uzytkownikow w domu to radze odpuscic.

Priorytety na portach? Twoj ruter/switch bedzie prawdopodobnie dzialal na jakies 1-2% zajetosci kolejek 😉

2 minutes ago, ProjectPi said:

Ale VLAN dla popierdolek IoT ktorych coraz wiecej w domach, sie nasuwa na mysl.

Tak, tutaj sie jak najbardziej zgadzam. Choc przyznam sie, ze mimo planow nie zrobilem tego u siebie, wlasnie po to, zeby nie musiec rozwiazywac problemow z rutingiem. Te urzadzenia spelniaja standardy albo tak sobie. Mam na przyklad sytuacje, ze jeden ze streamerow czasem nie jest widziamy po WiFi na niektorych urzadzeniach. To znaczy jest widziany ale po jakims czasie czasem przestaje odpowiadac. Co wiecej, na pingi z jednego rutera odpowiada, a z innego - chyba nawet tego do ktorego jest podpiety - nie. Moze ja mam skopana konfiguracje a moze "tak ma byc". Nalozenie na taka infrastrukture VLANow, roznych SSID (albo tych samych) z odpowiednim podzialem na kanaly... Wiadomo, ze po kilku nocach by to zaczelo dzialac, ale wyszedlem z zalozenia, ze jesli mnie odkurzacz szpieguje to i tak to bedzie robil 😉  A na serwery mi raczej nie wejdzie.

14 minut temu, Biedronek napisał:

Najprawdopodobniej skomplikujesz sobie zycie i nie dostaniesz nic w zamian. VLAN sluzy z grubsza do zrobienia kilku sieci fizycznych na jednym kablu. O ile nie robisz centra danych w domu albo nie masz obcych uzytkownikow w domu to radze odpuscic.

Priorytety na portach? Twoj ruter/switch bedzie prawdopodobnie dzialal na jakies 1-2% zajetosci kolejek 😉

Czyli jeszcze łatwiej.  Z priorytetami miałem na myśli sytuacje kiedy np syn gra w sieci, żeby na audio , które co prawda nie potrzebuje aż tyle nie brakło 😉

Z wyborem switcha ...Coś ktoś podpowie ?

U mnie słychać doskonale różnicę między wpięciem do routera kablówki a do switcha. I uważam że dodatkowy switch (zwykły tplink) z liniowym zasilaniem był jedyny z istotnych elementów upgrade systemu. 

Router od kablówki jest uziemiony do prawdziwego uziemienia budynku. Stąd w zależności od tego jak jest podłączony do zasilania router z przełącznikiem oraz od połączenia między nimi (czy skrętką z ekranem czy bez) możesz uzyskać zmianę brzmienia. Tu naprawdę jest dużo czynników do uwzględnienia jakie mogą wnosić zmiany.
Just now, carlos med said:

Z priorytetami miałem na myśli sytuacje kiedy np syn gra w sieci, żeby na audio , które co prawda nie potrzebuje aż tyle nie brakło

Ja rozumiem. Ale najprawdopodobniej bufory w DACu sa na tyle duze, ze nie poczuja jak cos sie przytnie na kilka milisekund. A jesli takie cos sie rzeczywiscie stanie to wtedy to:

5 hours ago, ProjectPi said:

Choc watpie. Mozesz sobie zerknac jakie masz zuzycie CPU przy normalnym uzytkowaniu (odliczajac gry). W sieciach domowych jest bardzo podobnie - te urzedzenia sie po prostu nudza.

Jezeli ISP dostarczyl modem, to jest to ekwiwalent bridge. A jesli to router, i jest kolejny router w wewnetrznej sieci (i pracuje jako router, a nie np. bezprzewodowy access point), to problemy i ich skala zaleza czysto od konfiguracji sieci i jej wykorzystywania. W jednych przypadkach np. podwojny NAT bedzie problemem, w innych nie. Routery tez maja pewna swoja wydajnosc i rutowanie pakietow jest bardziej wymagajace niz ich obsluga przez switch w tej samej podsieci.

Większość urządzeń jakie teraz dostarczają operatorzy może pracować zarówno jako bridge jak i router, to kwestia konfiguracji urządzenia. Niemniej nie każdy dopuszcza zmianę na bridge, bo to może wpływać na sieć operatora - to indywidualna sprawa operatora, typu przyłącza i typu urządzenia zastosowanego w domu. Trzeba zapytać na pomocy technicznej. Bridge nie jest lepszy od routera i na odwrót - te konfiguracje maja różne zastosowanie. W tej chwili urządzenia od operatora sa nie gorsze od tych ze sklepów a czasami lepsze. Różnica jest w zasadzie w szybkości WiFi bo dużo anten bardzo mocno wpływa na cenę urządzenia.
6 minut temu, barni napisał:

Większość urządzeń jakie teraz dostarczają operatorzy może pracować zarówno jako bridge jak i router, to kwestia konfiguracji urządzenia. Niemniej nie każdy dopuszcza zmianę na bridge, bo to może wpływać na sieć operatora - to indywidualna sprawa operatora, typu przyłącza i typu urządzenia zastosowanego w domu. Trzeba zapytać na pomocy technicznej. Bridge nie jest lepszy od routera i na odwrót - te konfiguracje maja różne zastosowanie. W tej chwili urządzenia od operatora sa nie gorsze od tych ze sklepów a czasami lepsze. Różnica jest w zasadzie w szybkości WiFi bo dużo anten bardzo mocno wpływa na cenę urządzenia.

Sprzetowo czestokroc tak, ale operatorzy najczesciej maja customowe oprogramowanie w ktorym albo trybu bridge brak, albo nie sa sklonni go wlaczac, szczegolnie dla klientow indywidualnych. Klient z wlasnym routerem bedzie z naturalnych powodow bardziej zainteresowany bridge. Ze stwierdzeniem o jakosci urzadzen od operatorow pozwole sobie sie nie zgodzic, i tyle.

29 minut temu, Biedronek napisał:

bufory w DACu sa na tyle duze, ze nie poczuja jak cos sie przytnie na kilka milisekund

Raczej bufory w streamerze. DAC musi dostawac dane izochronicznie, tu nie ma zbytnio pola manewru dla oczekiwania na dane.

40 minut temu, ProjectPi napisał:

Raczej bufory w streamerze. DAC musi dostawac dane izochronicznie, tu nie ma zbytnio pola manewru dla oczekiwania na dane.

Taka malinka potrafi spokojnie dograć prawie cały utwór do końca po wypięciu sieci na jego początku.

• Pokaż nowe odpowiedzi