Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

To, ze ewentualnie i w pewnych okolicznosciach maja wplyw na jakas ceche zasilanego urzadzenia, np. jego "brzmienie", nie oznacza, ze maja taka ceche same w sobie.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

7 godzin temu, kaviter napisał:

Z Ali serio. Jest cała masa zasilaczy, tu gość przetestował całkiem sporo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cudów nie ma, te tanie (za kilka stów) po prostu nie brzmią dobrze.

Rozumiem , że jako użytkownik "nietaniego = audiofilskiego" zasilacza jesteś zadowolony z jego "brzmienia " . Trafiony wybór zawsze cieszy. 

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, Piopio napisał:

A jednak zasilacze wpływają na brzmienie urządzenia, które zasilają np. na streamery z wyjściem COAX. 

Myślę że rodzaj wyjścia nie ma większego znaczenia (i nie dyskutujmy tu o IG 😉

8 godzin temu, kaviter napisał:

Z Ali serio. Jest cała masa zasilaczy, tu gość przetestował całkiem sporo:

Różnie bywa. Ja mam takie coś w zakamarkach szafy 

Ukryta Zawartość

Nie tanie, niby nie badziewne (talema nawet w Cyrusie 8,2 była), a jednak dźwięk zamulalo na usbridge signature aż miło, do tego się oparzyłem ze 2 razy. Uznałem że jak mi chałupę spali to majfrend raczej nie odda zza wody. Sprzedać nie sprzedam bo nie chce mieć kogoś na sumieniu i tak leży sobie. Zastąpił go Muzg (dzwiek od razu przestał mulić) i jak chinol trafił do switcha to przestał się grzać (znikomy pobór). Ale i tak jak kupiłem do siga PD Creative dałem Muzg na switcha, a chińskie do szafy. Zawsze spokojniejszy jestem. 

Ukryta Zawartość

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Gość

(Konto usunięte)

Ja mam nostromo. Czy zamula? Chyba nie. Czy dociąża dźwięk? Może odrobinę, co dla mnie, wobec lekkiego dźwięku po impulsowym, jest akurat odpowiednie. Więc co komu potrzeba i jaki ma system, sam transport plików etc. Dzisiaj spróbuję znowu przełączyć na impulsówkę tę od swichta i posłucham, czy coś i jak się zmienia. Poza tym, między switcha a transport wpiąłem gotowy kabel supra. I on też delikatnie może coś zmieniać, więc zmiennych przybywa. Nawiasem mówiąc, ta ilość wzrastających zależności i pudełek róznych pospinanych kolejnymi kablami po dodawaniu kolejnych switchy najbardziej mnie zniechęca. A jeszcze sprawa kableków AC, które wg np. Absinth3 też ma wpływ plus oczywiście zasilające do liniówek... Głowa mała, uszy więdną...

A ja powtórzę tylko jedno - referencja czyli brak zakłóceń to sytuacja po odpięciu kabla RJ45 ze streamera. Do tego stanu dążymy - nieważne czy dźwięk będzie ciemny czy jasny, ale będzie wtedy bez zakłóceń... Barwę nawet jak podkręcimy to będzie to kosztem pogorszenia jakości... 

Czyli nie powinniśmy słyszeć zmian po wypięciu kabla w trakcie grania... 

Edytowane przez marcinmarcin

1 godzinę temu, carlos med napisał:

Rozumiem , że jako użytkownik "nietaniego = audiofilskiego" zasilacza

Nawet nie jednego, słucham z PCeta to podbija zasilaczową stawkę. Łącznie z zasilaczem do ripera CD, i urządzeń sieciowych mam ich siedem.

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Myślę że rodzaj wyjścia nie ma większego znaczenia (i nie dyskutujmy tu o IG 😉

Moim zdaniem ma 😉 Jeśli korzystamy z wyjścia USB streamera to stosujemy izolację galwaniczną USB i nie trzeba już stosować dobrego zasilacza ale jeśli z wyjścia COAX to dobry zasilacz to podstawa. W obu przypadkach chodzi o to samo - redukcję zakłóceń elektrycznych. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Piopio napisał:

Moim zdaniem ma 😉 Jeśli korzystamy z wyjścia USB streamera to stosujemy izolację galwaniczną USB i nie trzeba już stosować dobrego zasilacza ale jeśli z wyjścia COAX to dobry zasilacz to podstawa. W obu przypadkach chodzi o to samo - redukcję zakłóceń elektrycznych. 

W obu przypadkach moze byc izolacja, lub jej nie byc, na wyjsciu, wejsciu czy dodatkowo pomiedzy. I w obu przypadkach istotne jest tez jak DAC radzi sobie z zakloceniami na cyfrowych wejsciach, jedne swietnie, a inne tak sobie.

Najprostszym rozwiazaniem pozostaje toslink.

16 minut temu, ProjectPi napisał:

Najprostszym rozwiazaniem pozostaje toslink.

To połączenie zawsze degraduje dźwięk ! Taki jego urok techniczny.

17 minut temu, ProjectPi napisał:

W obu przypadkach moze byc izolacja, lub jej nie byc, na wyjsciu, wejsciu czy dodatkowo pomiedzy.

Izolacja galwaniczna COAX to jednak nie to samo co izolacja galwaniczna USB. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 minut temu, Piopio napisał:

Jeśli korzystamy z wyjścia USB streamera to stosujemy izolację galwaniczną USB

Specjalnie przetestowałem izolację i cudów nie zauważyłem... teoretycznie każde urządzenie sieciowe też ma izolacje na wej/wyj...

8 minut temu, Piopio napisał:

To połączenie zawsze degraduje dźwięk ! Taki jego urok techniczny.

W jakiz to sposob niby?

11 minut temu, Piopio napisał:

Izolacja galwaniczna COAX to jednak nie to samo co izolacja galwaniczna USB. 

Nie pisalem ze to to samo. Pisalem, ze moze wystapic w obu przypadkach. I w obu przypadkach moze np. przerwac petle masy.

27 minut temu, marcinmarcin napisał:

Specjalnie przetestowałem izolację i cudów nie zauważyłem... teoretycznie każde urządzenie sieciowe też ma izolacje na wej/wyj...

Cuda się dzieją  jak są zakłócenia 😉 np z PC albo z malinki z zasilaczem impulsowym. 

22 minuty temu, ProjectPi napisał:

W jakiz to sposob niby?

Poprzez jitter. Niestety podwójna konwersja sygnału robi swoje. 

Poprzez jitter. Niestety podwójna konwersja sygnału robi swoje. 

Uprzejmie rzecz ujmujac - bzdura.

Ale skoro jitter tradycyjnie na tapecie - wskazesz jak sie on ma, bezposrednio na wyjsciu i dla porownania na wejsciu DACa ze slusznym poziomem jitter suppression? Coax vs toslink?

Edytowane przez ProjectPi

33 minuty temu, ProjectPi napisał:

Uprzejmie rzecz ujmujac - bzdura.

Praktyka pokazuje, że jednak nie bzdura. Nikt na poważnie nie stosuje połączenia optycznego. Bo po prostu brzmi gorzej niż COAX. Ja wielokrotnie się o tym przekonałem. 

2 minuty temu, Piopio napisał:

Praktyka pokazuje, że jednak nie bzdura. Nikt na poważnie nie stosuje połączenia optycznego. Bo po prostu brzmi gorzej niż COAX. Ja wielokrotnie się o tym przekonałem. 

Kwestia jittera zniknela i sie z tego wycofujesz?

Ja na powaznie stosuje polaczenia optyczne. Gdyz praktyka pokazuje, ze nie ma roznic miedzy jakoscia cyfrowego sygnalu dla obu wyjsc i np. spdif, o ile wyjscia i dalej wejscia w odbiorniku sa wlasciwie zaimplementowane. Nie chce mi sie wyliczac ilukrotnie bez najmiejszego problemu uzyskiwalem bit-perfect stream na DACu po dalszym wystawieniu streama na USB dla nagrania i porownania ze zrodlem.

36 minut temu, ProjectPi napisał:

Kwestia jittera zniknela i sie z tego wycofujesz?

Ja na powaznie stosuje polaczenia optyczne. Gdyz praktyka pokazuje, ze nie ma roznic miedzy jakoscia cyfrowego sygnalu dla obu wyjsc i np. spdif, o ile wyjscia i dalej wejscia w odbiorniku sa wlasciwie zaimplementowane. Nie chce mi sie wyliczac ilukrotnie bez najmiejszego problemu uzyskiwalem bit-perfect stream na DACu po dalszym wystawieniu streama na USB dla nagrania i porownania ze zrodlem.

Nie, kwestia jitter nie zniknąła - to on jest odpowiedzialny za degradację dźwięku. 

U mnie praktyka pokazuje, że są różnice. ZAWSZE. Im lepszy sprzęt tym bardziej te różnice słychać. 

A co ma do tego bit-perfect ? 

3 minuty temu, Piopio napisał:

Nie, kwestia jitter nie zniknąła - to on jest odpowiedzialny za degradację dźwięku. 

Jakies potwiedzenie, zgodnie z moim wczesniejszym pytaniem?

4 minuty temu, Piopio napisał:

A co ma do tego bit-perfect ? 

To, ze w odniesieniu do streama i w domenie czasu, pokazuje, ze ewentualne zaklocenia z wlaczeniem jittera nie mialy wplywu na jakosc cyfrowego dzwieku - brak degradacji?

19 minut temu, ProjectPi napisał:

Jakies potwiedzenie, zgodnie z moim wczesniejszym pytaniem?

To, ze w odniesieniu do streama i w domenie czasu, pokazuje, ze ewentualne zaklocenia z wlaczeniem jittera nie mialy wplywu na jakosc cyfrowego dzwieku - brak degradacji?

Praktyka pokazuje, że połączenie po optyku degraduje dźwięk (brak wybrzmień, brak separacji, matowa barwa, nienaturalne wokale) w porównaniu do COAX i USB.

Tyle z mojej strony. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Praktyka pokazuje, że połączenie po optyku degraduje dźwięk (brak wybrzmień, brak separacji, matowa barwa, nienaturalne wokale) w porównaniu do COAX i USB.

Tyle z mojej strony. 

E tam, ja mam kawałek optyka, jako separator LAN i mam wybrzmienia 😉 

16 minut temu, jar1 napisał:

E tam, ja mam kawałek optyka, jako separator LAN i mam wybrzmienia 😉 

To zupełnie co innego. 

5 minut temu, Piopio napisał:

Tyle z mojej strony. 

Bzdura, powtorze. Ale ze watek na to niewlasciwy i zdaje sie nie bardzo rozumiesz, o czym ja pisze, nie ma sensu kontynuowac.

17 minut temu, ProjectPi napisał:

Bzdura, powtorze.

A masz jakieś praktyczne doświadczenie ze sprzętem czy tylko teoretyzujesz ?

Edytowane przez Piopio

5 minut temu, Piopio napisał:

A masz jakieś praktyczne doświadczenie ze sprzętem czy tylko teoretyzujesz ?

Zdjecia widzialem a DACa to nawet raz przez szybe w sklepie. Ech...

Zapytalbym o aspekt praktyczny analizy jittera u ciebie, ale ze domyslam sie odpowiedzi, pomine.

2 godziny temu, kaviter napisał:

Nawet nie jednego, słucham z PCeta to podbija zasilaczową stawkę. Łącznie z zasilaczem do ripera CD, i urządzeń sieciowych mam ich siedem.

Cieszę się, że słucham z CD tam takie cuda nie są potrzebne , a transport plików służy do selekcjonowania muzyki. To co dobre kupuję na CD.

34 minuty temu, ProjectPi napisał:

Zdjecia widzialem a DACa to nawet raz przez szybe w sklepie. Ech...

Zapytalbym o aspekt praktyczny analizy jittera u ciebie, ale ze domyslam sie odpowiedzi, pomine.

Analizy techniczne jittera znajdziesz na swoim ulubionym forum ASR 😉 A życie swoje ... 

Zastanów się dlaczego połączenie optyczne przez tyle lat nie wyeliminowało połączenia COAX. Skoro nie ma różnić ... a teoretycznie jest lepsze bo ma dodatkowo izolację ... 

28 minut temu, Piopio napisał:

Zrób jak radzą w innym wątku

W dniu 28.09.2023 o 11:03, ASURA napisał:

Jak zapolerujesz soczewkę końcówki optyka na lustro widziane pod powiększeniem 10x i czarnym matowym pisakiem pomalujesz oprawiony metalową skuwką światłowód to jednak to inne fajniejsze granie

Analizy techniczne jittera znajdziesz na swoim ulubionym forum ASR 😉 A życie swoje ... 

Zastanów się dlaczego połączenie optyczne przez tyle lat nie wyeliminowało połączenia COAX. Skoro nie ma różnić ... a teoretycznie jest lepsze bo ma dodatkowo izolację ... 

Sek w tym, ze bez "analiz technicznych" pisanie o jitterze jest jak pisanie o krasnoludkach. Cos ci sie wydaje, ze slyszysz inaczej, na mus krasnoludki. Pardon, jitter.

Brak roznic w pewnych przypadkach nie oznacza braku roznic w kazdym przypadku. A toslink ma tez inne wady, niekoniecznie zwiazane z samym transferem cyfrowym.

Wyjscia zbalansowane maja bezwgledne zalety ponad single ended. A mimo to te drugie wciaz funkcjonuja.

36 minut temu, ProjectPi napisał:

Sek w tym, ze bez "analiz technicznych" pisanie o jitterze jest jak pisanie o krasnoludkach.

Ktoś kiedyś stwierdził, że wg pomiarów poniżej pewnej wartości nie słyszy się wpływu jittera na brzmienie. A praktyka mówi jednak co innego. Niby wszystko jest ok a jednak dźwięk jest mniej wciągający ... czegoś mu brakuje. To niuanse, których na budżetowym sprzęcie nie słychać. 

To moje zdanie oparte na wieloletnim doświadczeniu. Można mieć inne. 

3 minuty temu, Piopio napisał:

Ktoś kiedyś stwierdził, że wg pomiarów poniżej pewnej wartości nie słyszy się wpływu jittera na brzmienie. A praktyka mówi jednak co innego. Niby wszystko jest ok a jednak dźwięk jest mniej wciągający ... czegoś mu brakuje. To niuanse, których na budżetowym sprzęcie nie słychać. 

To moje zdanie oparte na wieloletnim doświadczeniu. Można mieć inne. 

Wpierw faktycznie takim doswiadczeniem w analizie jittera musialbys sie legitymowac, z uwzglednieniem jego rodzajow w zaleznosci od przyczyny powstawania i obserwowalnych wlasciwosci.

Wystarczy. Roboczo niech sobie pozostanie ze "slyszysz", to "wiesz".

30 minut temu, ProjectPi napisał:

Roboczo niech sobie pozostanie ze "slyszysz", to "wiesz".

W przypadku połączenia optycznego jedynym winnym pogorszenia brzmienia jest jitter. Zakłócenia elektryczne mamy wyeliminowane, sygnał jest bit-perfect a brzmienie do dupy. Co więc ma wpływ na to, że nie jest idealnie ?

• Pokaż nowe odpowiedzi