Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 8000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Poszukuję wzmacniacza stereo i kolumn. Jako źródło, poki co będę używał mojej budżetowej Yamahy Cd nt 673. W przyszłości planuję kupić lepszy CD.

Wzmacniacz bez żadnych funkcji sieciowych, bo te już są w cd.

Pomieszczenie 20 m2.

Muzyka jakiej słucham to głównie rock, metal, alternatywa, odrobina jazzu, klasyki, ogólnie dość różnorodnie. Ostatnio przewaga łagodniejszego grania, chyba się starzeję 😋

W 90% słucham z płyt CD.

W kwesti brzmienia zależy mi na szybkim, mocno kontrolowanym basie, mięsistym i potrafiącym zejść nisko, ale bez zamulania i rozlewania, szerokiej scenie i łagodnych, aksamitnych wysokich tonach.

Odnośnie kolumn, było by dobrze, gdyby to były takie mogące stać stosunkowo blisko ściany (oczywiście nie przy) bez efektu dudnienia.

Zdaję sobie sprawę, że przy takim budżecie nie poszalejemy, ale może uda się dobrać jakiś porządnie grający zestaw.

Wolałbym nowy sprzęt, ale jeśli podpowiecie używki warte kupna, chętnie wezmę je pod rozwagę.

Reasumując, wiem że najlepiej odsłuchać samemu i na tej podstawie podjąć decyzję. Chciałbym jednak mieć jakiś punkt zaczepienia dzięki Waszej pomocy.

Uf, to chyba wszystko. To co, pomożecie? 

https://www.audiostereo.pl/topic/156910-zestaw-stereo-do-8000-z%C5%82/

Uzywki wzmak Yamaha A-S2000 plus kolumny z serii Dali Grand , mają być podłogowe czy monitory?

Bo w 20m zarówno jedne jak i drugie się sprawdza,  zależy od ustawienia i akustyki 

Cześć,

w takim budżecie możesz spokojnie sprawdzić Cyrus One HD z kolumnami Fyne Audio F501 ( jest teraz w promocji za 7999 zł ). Ewentualnie sprawdziłbym te kolumny z Musical Fidelity M2si, to również bardzo fajne połączenie.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

Z nowych wzmacniaczy Rotel A 12 a i w używanych 06 czy Exposure 2010.

Sprawdził bym Triangle Borea 07, Pylon Ruby 25, Polk Audio S 55, Quadral Rhodium. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Cześć,

Jeżeli szukasz zestawu do rocka, metalu to polecam Klipsch RP-5000F w połączeniu z Cyrusem One, Cambridge Audio CXA61 lub Atollem IN80. Do Cambridge Audio i Atolla możesz w przyszłości dokupić odtwarzacz cd. Zapraszam na odsłuch do nas, na pewno coś dobierzemy:)

Pozdrawiam,

Konrad

Myślę, że brzmieniowo najbardziej pasowałby  Atoll IN100 Signature, ale niewiele pozostałoby na wartościowe kolumny z założonego budżetu. Jeśli jednak chciałbyś sztywno trzymać się kosztów to Cyrus, czy Musical Fidelity też potrafią dostarczyć emocji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 29.10.2021 o 20:13, TommyHammett napisał:

Witajcie. Poszukuję wzmacniacza stereo i kolumn. Jako źródło, poki co będę używał mojej budżetowej Yamahy Cd nt 673. W przyszłości planuję kupić lepszy CD.

Wzmacniacz bez żadnych funkcji sieciowych, bo te już są w cd.

Pomieszczenie 20 m2.

Muzyka jakiej słucham to głównie rock, metal, alternatywa, odrobina jazzu, klasyki, ogólnie dość różnorodnie. Ostatnio przewaga łagodniejszego grania, chyba się starzeję 😋

W 90% słucham z płyt CD.

W kwesti brzmienia zależy mi na szybkim, mocno kontrolowanym basie, mięsistym i potrafiącym zejść nisko, ale bez zamulania i rozlewania, szerokiej scenie i łagodnych, aksamitnych wysokich tonach.

Odnośnie kolumn, było by dobrze, gdyby to były takie mogące stać stosunkowo blisko ściany (oczywiście nie przy) bez efektu dudnienia.

Zdaję sobie sprawę, że przy takim budżecie nie poszalejemy, ale może uda się dobrać jakiś porządnie grający zestaw.

Wolałbym nowy sprzęt, ale jeśli podpowiecie używki warte kupna, chętnie wezmę je pod rozwagę.

Reasumując, wiem że najlepiej odsłuchać samemu i na tej podstawie podjąć decyzję. Chciałbym jednak mieć jakiś punkt zaczepienia dzięki Waszej pomocy.

Uf, to chyba wszystko. To co, pomożecie? 

Polecam moje byle monitory PMC TB2i, z uwagi na linie transmisyjna zamiast typowego bass reflexu moga stac bkisko scian, poczytaj o nich w sieci. 

Do tego zapoluj na uzywany wzmak Naima i jestes w domu... 😉

Dziękuję za Wasze propozycje. Napewno spróbuję ich posłuchać w miarę możliwości. 

Przyznam że mam już mętlik w głowie. Bardzo dużo tego wszystkiego 😉

W przyszłym tygodniu postaram się posłuchać co nieco i zobaczymy co z tego będzie

W dniu 31.10.2021 o 20:26, costa brava napisał:

Uzywki wzmak Yamaha A-S2000 plus kolumny z serii Dali Grand , mają być podłogowe czy monitory?

Bo w 20m zarówno jedne jak i drugie się sprawdza,  zależy od ustawienia i akustyki 

Odnośnie kolumn biorę pod uwagę zarówno podłogówki jak i podstawkowe. Zdaję sobie sprawę że w tym budżecie może być ciężko z dobrymi podłogówkami. 

Jedne z polecanych to Cabasse Jersey mc170. Są stosunkowo tanie i wg. wielu opinii grają bardzo dynamicznie i nie kaleczą uszu nadmiarem wysokich, na czym również mi zależy. No i nie są misiiwato zamulone. 

Edytowane przez TommyHammett

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Coś takiego plus np taka Yamaszka as2000 to by zagrało juz na wysokim poziomie

Nie moje jakby  co 🙂

I raczej zgrało sie idealnie  

Ukryta Zawartość

51 minut temu, costa brava napisał:

Ukryta Zawartość

Coś takiego plus np taka Yamaszka as2000 to by zagrało juz na wysokim poziomie

Nie moje jakby  co 🙂

I raczej zgrało sie idealnie  

Wyglądają smakowicie😁, ale obawiam się, że przez tylne bass reflexy, potrzebują sporej przestrzeni od ściany, a chciałbym mieć możliwość ustawienia kolumn bliżej ściany. 

Ukryta Zawartość

Z Dali to ewentualnie jeszcze Mentor 6 ale to juz nieco drozej bo nowsze,  a czy lepsze wątpię

Albo Helicon 300 podstawkowe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 4.11.2021 o 16:33, Atmosfera Dźwięku napisał:

Cześć,

Jeżeli szukasz zestawu do rocka, metalu to polecam Klipsch RP-5000F w połączeniu z Cyrusem One, Cambridge Audio CXA61 lub Atollem IN80. Do Cambridge Audio i Atolla możesz w przyszłości dokupić odtwarzacz cd. Zapraszam na odsłuch do nas, na pewno coś dobierzemy:)

Pozdrawiam,

Konrad

Dziękuję za podpowiedzi. Chętnie wpadłbym do Was na odsłuchy,  jednak z Dąbrowy Górniczej mam spory kawałek do Warszawy 😉

Jesli jestes ze Śląska to za miedzą masz ten wzmak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

25 minut temu, costa brava napisał:

Jesli jestes ze Śląska to za miedzą masz ten wzmak

Ukryta Zawartość

Ciekawie cenowo 😉 Spróbuję gdzieś posłuchać tego wzmacniacza. Jakoś nie myślałem nad Yamahą w ogóle, może dlatego że obecnie mam zestaw Yamahy (PianoCraft MCR-N670D) i rozglądam się za czymś innym. Wiem, mocno budżetowy, ale jak dla mnie gra nijako, ma tendencję do siania wysokimi, stąd poszukiwania nowego sprzętu. 

Ukryta Zawartość

Up ! i Arteon - oba to Volkswageny i dlatego jednak bym posłuchał tej Y S2000.

Mam teraz amplituner Yamahy i takiego basu i łagodnej góry dawno nie słyszałem.

Kolor srebrny też lepszy, bo kurzu nie widać 😉 

A tu masz BR na froncie i klasowe przetworniki z naszej manufaktury:

Ukryta Zawartość

gdyby Ci nie zależało na wykończeniu 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

30 minut temu, audioburak napisał:

Up ! i Arteon - oba to Volkswageny i dlatego jednak bym posłuchał tej Y S2000.

Mam teraz amplituner Yamahy i takiego basu i łagodnej góry dawno nie słyszałem.

Kolor srebrny też lepszy, bo kurzu nie widać 😉 

A tu masz BR na froncie i klasowe przetworniki z naszej manufaktury:

Ukryta Zawartość

gdyby Ci nie zależało na wykończeniu 😉 

Ukryta Zawartość

Oczywiście że posłucham. Nie odrzucam propozycji, po prostu nie brałem Yamahy pod uwagę 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

As2000 nie ma ostrej góry tym niemniej mozna ją ocieplic np tym

Ukryta Zawartość

Nie słuchałem ale ponoc ciepłe muzykalne

Na Allegro masz tez Monitor Audio GS20, za 3700 , tez raczej warto choć tez nie słuchałem 

Mialem as2000, teraz as2100, te to już w ogóle ciepełko i analog 🙂

Ukryta Zawartość

Za 2200 to wersję 5 tylko brać:)

Ukryta Zawartość

Kolumny Castle Knight mozna dosunac do ściany 

Ukryta Zawartość