Skocz do zawartości
IGNORED

Kable do naim xs2 i kef xq1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szukam pomocy w doborze kabli rca o głośnikowych do ww sprzętu źródło to raspberry pi z hifiberry dac 2hd + dsp obecnie to klotz i melodika MDC2250G może ktoś doradzi
Wstępnie rozmawiałem z firmą Mb audiokable ale się wacham model crystal

https://www.audiostereo.pl/topic/156972-kable-do-naim-xs2-i-kef-xq1/

Chodzi o droższe czy może tańsze, a może otulina ma być niebieska albo różowa 😉 

Gdybyś napisał czego Ci brak, albo czego jest za dużo byłoby kolegom dużo łatwiej ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ok brak dołu jest bas jest bardziej odczuwalny jako ciśnienie akustyczne niz jako niski dźwięk środek i gora n pasmo Ok trochę mi scenę przycięło założenie tomanka na zasilaniu ale tego nie odzyskam
A tomanek dc blocker wskoczył bo trafo brumialo
Ponoć to wina paneli foto i wyższego napięcia w sieci
Może powinienem kupić suba ??

Miałem podobne zjawisko jak graty stały na dłuuuugiej ścianie wąskiego pokoju.

Nie mogłem określić wysokości dźwięku, ale przepona odbierała właśnie ciśnieniowo.

Jak przestawiłem na krótką - jak ręką odjął. Ale to taki off-top 😉 

Przyczyna może właśnie leżeć w akustyce, a nie w okablowaniu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Subwoofer się nasuwa automatycznie, jednak musisz mieć świadomość, że dla

niego też może być trudno znaleźć miejsce, gdzie ten bas może się rozwinąć.

Może spróbuj zmniejszyć bazę odsuwając od rogów pokoju i trochę od ściany.

Czy to część większego pokoju, czy raczej 3,5 x 3,5 albo mniej ...

Imho kable nie zmienia tego o czym piszesz, aczkolwiek Melodike wywal, to zamulacz straszny. Wypozycz Naim naca5 i zobaczysz jak powinien brzmiec Twoj system. Alternatywa moze byc tanszy Linn k20 ale u nas chyba niedostepny... 

Edytowane przez stach_s
2 minuty temu, bopich napisał:

Hmm kabla mam 2x po 6 Mb bo z jednej strony mam szafe przesuwną a do głośnika 10 cm od wzmacniacza

To naca5 wyjdzie koszmarnie drogo. Kup z metra Linn k20 na ebay z UK, polutujesz banany i bedzie tak samo dobrze, a duuuzo taniej 😉

Gość Kw202

(Konto usunięte)
43 minuty temu, bopich napisał:

A powiedz musza być równe ponoć można różne długości tylko w jakichś proporcjach

Zanim zaczniesz zmieniać kable poczytaj o akustyce. Ja przynajmniej bym tak zrobił. Na pewno jest jakiś patencik na to. Może nim kupisz kable spróbuj jak to zagra w innym pokoju 

Gość Kw202

(Konto usunięte)
1 minutę temu, bopich napisał:

Dobre moj syn się ucieszy jak Zaniosę mu wzmaka i głośniki do pokoju ….

Na godzinkę. Usłyszysz czy jest bas i takie tam. Zresztą twoją kaska

Edytowane przez Kw202

Też obstawiam problemy z akustyką, pomiar mikrofonem + REW z miejsca odsłuchowego i by było wiadomo co się dzieje z niskimi. Możesz zrobić rysunek pokoju z wymiarami i gdzie stoją kolumny?

• 2 tygodnie później...
W dniu 4.11.2021 o 17:56, bopich napisał:

Witam szukam pomocy w doborze kabli rca o głośnikowych do ww sprzętu źródło to raspberry pi z hifiberry dac 2hd + dsp obecnie to klotz i melodika MDC2250G może ktoś doradzi
Wstępnie rozmawiałem z firmą Mb audiokable ale się wacham model crystal

Mam przewody na srebrze z firmy MB Audiocable  model Diamond. U  mnie super się sprawdziły.

Z tego co wiem kable możesz  sobie wypożyczyć i zobaczyć co i jak.