Skocz do zawartości
IGNORED

Rozkminka: nowa hybryda czy używany tranzystor

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

zdecydowałem że sprzedam kino domowe i przejdę na system stereo.

Ze starego zestawu zostają B&W 602 s3 i gramofon Lenco 75.

Proszę o pomoc/opinie w wyborze wzmacniacza, "chodzą mi po głowie" dwa rozwiązania:

1) Nowy Magnat mr 780 - bo te dwie lampy wyglądają obłędnie, bo jakoś zawsze ciągnęło mnie do lampy, bo ma Bluetooth aptX i dobre opinie.

2) Używany Marantz np. PM-16  - bo to Marantz, bo ma bardzo dobre opinie.

Kable głośnikowe: Qed Reference Silver Anniversary XT, Van den Hul The Clearwater lub Chord Clearway Speaker X.

Pomieszczenie odsłuchowe ok 20mkw, słucham różnej muzyki.

Czego oczekuję:

"Zapadnięcia się" w głos np. Melody Gardot, a zarazem aby AC/DC TNT zrobiło naprawdę TNT w głowie.

Czyli ma chciał bym aby było słodko, miękko, sensualnie, a zarazem z mocą, stanowczością, może nawet lekko nieposłusznie.

Swojego czasu miałem B&W 601 s3 grały z Marantz pm75 i HK 6950r, i do dziś żałuję że sprzedałem HK, kabelek Qed ruby anniversary.

Edytowane przez wilczek81

używana hybryda, np. copland csa-14 lub nowszy csa-28, pathos classic one, unison research unico. 

"Czyli ma chciał bym aby było słodko, miękko, sensualnie, a zarazem z mocą, stanowczością, może nawet lekko nieposłusznie."

Raczej trudno będzie z zachowaniem B&W 602.

Gość Kw202

(Konto usunięte)

Jak bym miał wybierać to chyba szedł bym w kierunku Magnata ale jednak używanego. Ale też koniecznie odsłuchaj przed kupnem. Miałem kiedyś 400 i pierwszą rzeczą jaką trzeba było zrobić to wymiana lampy bo fabryczna grała bardzo pudełkowo. Nie wiem jakie montują w 780 ale mogą być podobne. 

Marantz zacny sprzęcik ale już trochę wiosen ma i zaraz mogą wychodzić smaczki jak trzeszczące potencjometry i przyciski. 

No i zadaj sobie pytanie jak często będziesz używał bluetooth, czy jest to ci naprawdę potrzebne, czy będzie to tylko bajerek którego użyjesz 2 razy na początku a później zapomnisz. Bo może warto poszukać wśród innych wzmaków 

1 godzinę temu, Kw202 napisał:

No i zadaj sobie pytanie jak często będziesz używał bluetooth, czy jest to ci naprawdę potrzebne, czy będzie to tylko bajerek którego użyjesz 2 razy na początku a później zapomnisz. Bo może warto poszukać wśród innych wzmaków 

Zasadniczo włączam muzykę z BT jeśli coś robię w domu, słucham z winyli 🙂

Gość Kw202

(Konto usunięte)

W takim razie sam sobie odpowiedziałeś w którą stronę warto iść 😉 Magnat dodatkowo ma wbudowany dac w przyszłości możesz kupić sobie jakiś tani streamer i będziesz miał lepszy dźwięk jak z bluetooth 

9 godzin temu, wilczek81 napisał:

Cześć,

zdecydowałem że sprzedam kino domowe i przejdę na system stereo.

Ze starego zestawu zostają B&W 602 s3 i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 75.

Proszę o pomoc/opinie w wyborze wzmacniacza, "chodzą mi po głowie" dwa rozwiązania:

1) Nowy Magnat mr 780 - bo te dwie lampy wyglądają obłędnie, bo jakoś zawsze ciągnęło mnie do lampy, bo ma Bluetooth aptX i dobre opinie.

2) Używany Marantz np. PM-16  - bo to Marantz, bo ma bardzo dobre opinie.

Kable głośnikowe: Qed Reference Silver Anniversary XT, Van den Hul The Clearwater lub Chord Clearway Speaker X.

Pomieszczenie odsłuchowe ok 20mkw, słucham różnej muzyki.

Czego oczekuję:

"Zapadnięcia się" w głos np. Melody Gardot, a zarazem aby AC/DC TNT zrobiło naprawdę TNT w głowie.

Czyli ma chciał bym aby było słodko, miękko, sensualnie, a zarazem z mocą, stanowczością, może nawet lekko nieposłusznie.

Swojego czasu miałem B&W 601 s3 grały z Marantz pm75 i HK 6950r, i do dziś żałuję że sprzedałem HK, kabelek Qed ruby anniversary.

Tylko ten Qed Reference Silver Anniversary XT i Chord Clearway Speaker X raczej nie będą pasować do słodko-miękkiego dźwięku. Wiem, że to subiektywna opinia, ale u mnie te kabelki powodowały dźwięk z bardziej zaznaczonymi krawędziami, taki trochę krótszy, bez wybrzmień. Tu bym poszedł bardziej w Fadel Art.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A jakieś opinie, może mieliście okazję posłuchać, o połączeniu 602 z tym magnatem. Doradca z Q21 twierdzi że to słabe połączenie, proponując hybrydę za ponad 7k

Gość Kw202

(Konto usunięte)
2 godziny temu, wilczek81 napisał:

A jakieś opinie, może mieliście okazję posłuchać, o połączeniu 602 z tym magnatem. Doradca z Q21 twierdzi że to słabe połączenie, proponując hybrydę za ponad 7k

Jaką hybrydę? Tłumaczył dlaczego? Ktoś wcześniej pisał o kolumnach może to słabe ogniwo? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i można zapomnieć o innych opcjach ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

32 minuty temu, Kw202 napisał:

Jaką hybrydę?

Vincent SV-227MK

Będzie nawet przy cichym odsłuch grał pełna parą

19 minut temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i można zapomnieć o innych opcjach ...

Napisz proszę coś więcej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo jest szybkość i moc, a do tego bez nadmiaru ciepła. To daje też niezłą

jakość już przy niewielkich poziomach głośności. Ale jak zawsze nasze opinie

w zestawieniu z resztą gratów i akustyką mogą być rozbieżne 😉  - słuchaj.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, audioburak napisał:

Bo jest szybkość i moc, a do tego bez nadmiaru ciepła. To daje też niezłą

jakość już przy niewielkich poziomach głośności. Ale jak zawsze nasze opinie

w zestawieniu z resztą gratów i akustyką mogą być rozbieżne 😉  - słuchaj.

To może trochę większy rozmach i przytulić a11 tribiute?

Tylko czym połączyć go z bw?

O ew. połączeniu można mówić po próbie ze zwykłym 2,5 OFC - jak czegoś szukasz

w barwie - wtedy jest szansa na uzyskanie kilku ( nastu 😉 ) wersji okablowania ...

Coś tam doradzą; pół biedy jak za dwie dychy, gorzej jak Nordosta w cenie A12 ... 😉 

W dniu 11.11.2021 o 17:18, audioburak napisał:

O ew. połączeniu można mówić po próbie ze zwykłym 2,5 OFC - jak czegoś szukasz

w barwie - wtedy jest szansa na uzyskanie kilku ( nastu 😉 ) wersji okablowania ...

Coś tam doradzą; pół biedy jak za dwie dychy, gorzej jak Nordosta w cenie A12 ... 😉 

Spróbuję najpierw z YTDY 20x0.5.

Na 99% zamówię A11 Tribiute.

Dzięki  za pomoc

Gość Kw202

(Konto usunięte)
21 minut temu, wilczek81 napisał:

Spróbuję najpierw z YTDY 20x0.5.

Na 99% zamówię A11 Tribiute.

Dzięki  za pomoc

Pytałeś jak gra przy niskiej głośności? 

W dniu 10.11.2021 o 11:13, Kw202 napisał:

Nie wiem jakie montują w 780 ale mogą być podobne. 

JJ Electronic. Na pewno wymiana na dobrego Noska zmieni wiele. Niektórym brakuje środka nawet po wymianie lamp. Fajnie że można w nim regulować MID. Ja póki co jestem przed wymianą lamp. Nie powiedziałbym że gra pudełkowo ale czy i jak zagra na mullardach wypowiem się po wymianie 😉

• 2 tygodnie później...
W dniu 21.11.2021 o 13:49, Adasza napisał:

I jak? 

Kabel kupiony ale jeszcze nie podłączałem, wyrwałem  Eagle Cable Silverline za grosze i na razie tego używam.