Skocz do zawartości
IGNORED

Niszczę nowe Audio Physic Classic 5 - modyfikacja

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Marian133 napisał:

Tak, to prawda. 

Natomiast to jest gucio prawda 🙂 

Nawet najgłębszy dołek nie oznacza że głośniki są zgrane fazowo. 

Napisz coś więcej , 

7 minut temu, Marian133 napisał:

Tak, to prawda. 

To po co w sumie ten pomiar? 😉 Jak zatem czytasz z wykresu, czy jest zgranie fazowe?

17 godzin temu, slawek.xm napisał:

wtedy wiadomo ,że dla danej osi pomiaru głośniki sa zgrane dobrze

No właśnie, dla danej osi pomiaru. 

Więc możemy robić sobie pomiar na wprost głośnika wysokotonowego lub niżej, nawet w najgorzej zaprojektowanych kolumnach, aż trafimy na głęboki dołek (bo w końcu trafimy). 

Tylko co z tego skoro jak odwrócimy z powrotem polaryzację jednego głośnika, to wykres pokaże nam góry i doliny? 

I tak możemy robić z każdą kolumną. 

Chcąc sprawdzić czy dana kolumna jest poprawnie zaprojektowana, musimy wiedzieć na jakiej wysokości był robiony pomiar. 

6 minut temu, jarekb napisał:

Napisz coś więcej , 

Poczytaj o zgraniu czasowym, pochylaniu kolumn itd. 

Kolumn nie pochyla się tylko dla dizajnu.

Woofer bez podfrezowań, gdy wysokotonówka ma podfrezowanie, to również zabieg nie dla dizajnu. 

Edytowane przez Marian133
Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Marian133 napisał:

Chcąc sprawdzić czy dana kolumna jest poprawnie zaprojektowana, musimy wiedzieć na jakiej wysokości był robiony pomiar. 

wystarczy sprawdzić empirycznie

tak jak proponowałem

poza tym mozna i tak

cytat A. Kisiel

"

to wcale nie jest łatwe, bowiem trzeba złożyć nie tylko charakterystyki amplitudowe (pokazane), lecz również fazowe; ale dobre zgranie fazowe też możemy potwierdzić na podstawie charakterystyk amplitudowych, ponieważ dzięki temu charakterystyka wypadkowa biegnie powyżej charakterystyk składowych i dokładnie 6 dB powyżej ich przecięć (częstotliwości podziału).

Odnosi się to do rachunku wektorowego - taka sytuacja ma miejsce wówczas, gdy kąt między wektorami jest bliski zero, a np. przy kącie 90O charakterystyka wypadkowa biegłaby tylko 3 dB powyżej przecięcia; przy 120 st. przechodziłaby przez przecięcie; a przy 180O, czyli przy przeciwnych fazach, powstałaby głęboka zapadłość - "dziura"."

dla kolegi lete sposob przeze mnie podany w tym wypadku wg mnie jest wystarczający

6 minut temu, Marian133 napisał:

Tylko co z tego skoro jak odwrócimy z powrotem polaryzację jednego głośnika, to wykres pokaże nam góry i doliny? 

jesli w danym ustawieniu mikrofonu charkterystyka w przeciwfazie bedzie powyzej chcrakterystyki w fazie to znaczy ,że nie jest to punkt konstrukcyjny kolumny

i trzeba szukac dalej

jesli nie wiesz gdzie jest punkt konstrukcyjny innej mozliwości nie ma

Jeśli znow chcesz wybrac konkretny punkt konstrukcyjny wg właswnego uznania trzeba dopasowac zwrotkę czyli zrobic ja od nowa

Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, slawek.xm napisał:

ale dobre zgranie fazowe też możemy potwierdzić na podstawie charakterystyk amplitudowych, ponieważ dzięki temu charakterystyka wypadkowa biegnie powyżej charakterystyk składowych i dokładnie 6 dB powyżej ich przecięć (częstotliwości podziału).

jeszcze ilustracja do wpisu

chodzi oto ,ze charakterystyka wypadkowa musi biec zawsze wyżej niz charakterystyki filtrowanych głosników a w punkcie przecięcia zazwyczaj powinno być 6db wiecej

obraz.thumb.png.71cd87ff2b8c43d9ef82bd9c952e5296.png

3 minuty temu, szpotek73 napisał:

tylko kto słucha muzyki w osi odsłuchu na odpowiedniej wysokości,bo ja np. teraz na kanapie leżę.....

Do takiego słuchania obrazu stereo proponuję słuchawki, albo olać stereo image i włączyć bumboksa 😉

Teraz, jurek1 napisał:

Do takiego słuchania obrazu stereo proponuję słuchawki, albo olać stereo image i włączyć bumboksa 😉

ale mnie dobrze gra😁 bumbox mi ta kanapą nie zatrzęsie....

ale macie rację panowie,lepiej jak zgranie fazowe jest,,,,

Godzinę temu, Marian133 napisał:

To ja już się pogubiłem, to co on oznacza?

4 minuty temu, Prewwit napisał:

Noo który to się śmiał że uczę sie cały rok  ??? , z przerwami , 😀

39 minut temu, jarekb napisał:

Noo który to się śmiał że uczę sie cały rok  ??? , z przerwami , 😀

Ale o co chodzi, że ja z Ciebie się śmiałem?

Teraz, Prewwit napisał:

Ale o co chodzi, że ja z Ciebie się śmiałem?

Chyba nie Ty ,  chodzi o to że ogarnąć wszystko żeby miało ręce i nogi to nie ta łatwo , 

stawiasz mikrofon fiu-bździu i po wszystkiemu 🙂 , 

Gość

(Konto usunięte)
47 minut temu, Prewwit napisał:

Marianowi chodzi o to ,że nie znając punktu konstrukcyjnego kolumny nie mozna poprawnie zmierzyć zgrania fazowego

a ja napisałem ,że mozna go znaleźć empirycznie , tyle

sławek.xm dobrze to wytlumaczył powyżej,ja mogę tylko dodać ,że im niższy podział ,tym bardziej jest słyszalne niezgranie fazowe,w przypadku łączenia np,szerokopsmowca z basowcem ,różnice w fazie słychać bardzo

Pytanie, czy mierząc w pokoju, z kolumną stojącą na ziemi, ma sens takie mierzenie? Jak widziałem, na YT to niektórzy robią pomiary z kolumną na zewnątrz, na drabinie gdzieś o wysokości 2m.

Edytowane przez Prewwit
Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Prewwit napisał:

Pytanie, czy mierząc w pokoju, z kolumną stojącą na ziemi, ma sens takie mierzenie? Jak widziałem, na YT to niektórzy robią pomiary z kolumną na zewnątrz, na drabinie gdzieś o wysokości 2m.

najwiekszy sens jest robic pomiary na zewnątrz , by nic nie bylo w promieniu 20m

w pomieszczeniu zawsze bedziesz miał akustyke pomieszczenia jesli nie ustawisz bramki pomiaru

praktycznie jednak jeśli pomiar jest tylko dla porownania  i podział od 2khz do 3khz np faza i przeciwfaza mozna go zrobic w pomieszczeniu w końcu i tak chodzi o porównanie w takich samych warunkach

5 minut temu, Prewwit napisał:

Pewnie  pomiar  nowej kolumny DIY w pokoju to niezbyt dobry pomysł łagodnie mówiąć , ale nic nie robiąc to też nic dobrego , 

mikrofon w pomieszczeniu daje pogląd co się dzieje ,  innaczej  opowieści '' basu za dużo , mało , wokal cofnięty , na twarz , wysokich za mało itd ,  

Gość

(Konto usunięte)

np pomiar ground plane  na zewnątrz dla pomiaru basu z głośnika i bas reflexu razem

głośnik niefiltrowany sb34swnrx 75-6 czerwony z otwartym br

niebieski z zamkniętym br

obraz.thumb.png.3081a4b603a24722f0823cba7d1e0ad2.png

a tu pomiar zakresu do 200hz tej samej konstrukcji w pomieszczeniu widać jakie wzmocnienie basu daje roomgain

obraz.thumb.png.ec163ce3a5a950ecfd6f2754a5809bbb.png

Edytowane przez slawek.xm

Odległość mikrofonu od tweetera - 1m. Wysokość pomiaru: 90 cm (idealnie na wysokości centrum kopułki). Taki wykres - niebieski to odwrócony tweeter (-5dB na poziomie ok. 3,5kHz):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za chwilę złapię na wysokości pomiędzy wooferem i tweeterem, czyli 82,5 cm (liczę z podstawami granitowymi, więc nie jest to wymiar producenta).

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, lete napisał:

Odległość mikrofonu od tweetera - 1m. Wysokość pomiaru: 90 cm (idealnie na wysokości centrum kopułki). Taki wykres - niebieski to odwrócony tweeter (-5dB na poziomie ok. 3,5kHz):

image.thumb.png.941ea7ad7ba64245645bfb137a21d2e5.png

Za chwilę złapię na wysokości pomiędzy wooferem i tweeterem, czyli 82,5 cm (liczę z podstawami granitowymi, więc nie jest to wymiar producenta).

czarne elipsy brak zgrania , czerwona elipsa ok

1.png

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

czarne elipsy brak zgrania , czerwona elipsa ok

Czyli problem pomiędzy 750Hz-1,1kHz oraz 8-13kHz? Głębokość "elipsy" oznacza skalę problemu? Tj. ta 8-13kHz jest mniejszym kłopotem?

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, lete napisał:

Czyli problem pomiędzy 750Hz-1,1kHz oraz 8-13kHz? Głębokość "elipsy" oznacza skalę problemu? Tj. ta 8-13kHz jest mniejszym kłopotem?

na osi pomiaru możliwie jest tylko od 1100Hz do 9000hz

czasami takie kwiatki jak powyżej 9khz są zaniedbywane przez konstruktorów bo środki by dograć fazę do końca mogą być droższe niż uzyskany efekt

nawet uznani konstruktorzy czasami zostawiają takie niedoróbki

poniżej 1100hz też jest podobnie , może na innej osi będzie lepiej

a może za niska pólka cenowa i nie chciało się zrobić komuś dobrze

8 minut temu, lete napisał:

Głębokość "elipsy" oznacza skalę problemu?

nie , to tylko zakres gdzie patrzeć

charakterystyka pomarańczowa powinna zawsze być wyżej od niebieskiej

Szukałem @lete jaki jest punkt podziała, ale znalazłem pomiar Twoich kolumn  z jakiejś niemieckiej strony, ale na ile profesjonalny to cholera wie🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też tak sobie pomyślałem , że wpływ głośnika jednego na drugi jest już niewielki , głośniki w tych częstotliwościach prawie nie pracują niskośredniotonowy po filtracji jest prawie ''niewidoczny'' jest przy 9000 , no może wysokotonowy daje  trochę niżej niż 1100 , ale to takie wymysły 🙂 , ucznia 

Gość

(Konto usunięte)

Szukałem @lete jaki jest punkt podziała, ale znalazłem pomiar Twoich kolumn  z jakiejś niemieckiej strony, ale na ile profesjonalny to cholera wie🙂 https://www.stereo.de/hifi-test/produkt/audio-physic-classic-5-1563

to pomiar na osi (kolumny na słuchacza) i pod kątem 30 st czyli kolumny prawie równoległe

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, jarekb napisał:

I pewnie trochę przygotowanym do pomiarów pomieszczeniu 

inny program wiedza jak mierzyć , 

np Kisiel mierzy kolumny w pokoju w którym słucha

5 minut temu, slawek.xm napisał:

to pomiar na osi (kolumny na słuchacza) i pod kątem 30 st czyli kolumny prawie równoległe

I jak oceniasz ten wykres fachowym okiem, coś mocno razi w nim, czy jest OK?

Gość

(Konto usunięte)

w takich prostych amatorskich pomiarach porównawczych można poznać tylko podstawowe zależności

gdzieś jest cały samouczek jak mierzyć rewem glośniki

ja używam holmimpuls ...bo lubię 🙂

I jak oceniasz ten wykres fachowym okiem, coś mocno razi w nim, czy jest OK?

wąską specjalizację w temacie charakterystyk kierunkowych ma melo v8  🙂

jeśli skierujesz kolumny na słuchacza i nie będziesz ruszał tyłka z fotela/kanapy to tragedii nie będzie

18 minut temu, Prewwit napisał:

Szukałem @lete jaki jest punkt podziała, ale znalazłem pomiar Twoich kolumn  z jakiejś niemieckiej strony, ale na ile profesjonalny to cholera wie🙂

Ukryta Zawartość

Dobrze widzę?  Bramka 0,5ms? 😄 

No chyba że te pionowe markery są tak od czapy, bo jak by to była faktycznie bramka, to ten pierwszy marker jest ustawiony źle. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marian133
  • Pokaż nowe odpowiedzi