Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade z Roksana Kandy K3 - przestrzeń, separacja, kontrola, ale też więcej barwy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Obecnie mam połączenie Roksan Kandy K3 wraz z Focal Aria 926. Brzmi to juź nieźle, ale mam dalszą ochotę gonić króliczka i poprawić pewne parametry, najlepiej w obrębie tych samych kolumn. 

Co mi się podoba: Kontrola, dynamika, niezła separacja, dobra scena (we wszystkich wymiarach), niezła szczegółowość, neutralność brzmienia.
Co chciałbym poprawić: Prawdopodobnie wszystko inwestując w sprzęt z wyższej półki, ale najbardziej brakuje mi barwy w dźwięku.  Do tego lepsze granie od niższych poziomów głośności (Roksan pokazuje pełnię magię dopiero gdy jest dość głośno).

Ostatnia testowałem Atoll 200IN Signature. 
Na plus: cieplejsze brzmienie, więcej barwy.
Na minus: nadmiar basu, bardziej bezpośredni przekaz (scena była słaba w płaszczyźnie pionowej, brzmienie dość ciężkie i nie wypełniało tak pomieszczenia z taką swobodą jak w Roksanie). Generalnie brzmienie mniej szlachetne i pospolite, mniej szczegółowe. 

21 godzin temu, Jacgues napisał:

Cześć,

Obecnie mam połączenie Roksan Kandy K3 wraz z Focal Aria 926. Brzmi to juź nieźle, ale mam dalszą ochotę gonić króliczka i poprawić pewne parametry, najlepiej w obrębie tych samych kolumn. 

Co mi się podoba: Kontrola, dynamika, niezła separacja, dobra scena (we wszystkich wymiarach), niezła szczegółowość, neutralność brzmienia.
Co chciałbym poprawić: Prawdopodobnie wszystko inwestując w sprzęt z wyższej półki, ale najbardziej brakuje mi barwy w dźwięku.  Do tego lepsze granie od niższych poziomów głośności (Roksan pokazuje pełnię magię dopiero gdy jest dość głośno).

Ostatnia testowałem Atoll 200IN Signature. 
Na plus: cieplejsze brzmienie, więcej barwy.
Na minus: nadmiar basu, bardziej bezpośredni przekaz (scena była słaba w płaszczyźnie pionowej, brzmienie dość ciężkie i nie wypełniało tak pomieszczenia z taką swobodą jak w Roksanie). Generalnie brzmienie mniej szlachetne i pospolite, mniej szczegółowe. 

Pewnie pisze to juz 10 raz tutaj. K3 tylko jako końcówka mocy/by pass!. Jak wybór wyjścia wybierasz wideo.  Z tyłu  przełączasz z tego co pamiętam mały przelacznik na bypass i masz końcówkę mocy. Uwaga!  Musisz podłączyć źródło z regulacja głośności lub przedwzmacniacz. U mnie idealnie jak źródło i pre grał Audio Gd NFB 28. Nim sterowałem głośnością. W takim zestawieniu możesz nie poznać Roksan.

Atoll In200 to gniot. Omijaj takie muły bagienne szerokim łukiem.

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

@Tomek1777 Bardzo dziękuję za propozycję, akurat szukałem DACa do mojego zestawu, więc siwetnie się składa.

Jak u Ciebie zmieniło się brzmienie po dodaniu NFB 28? 

Edytowane przez Jacgues
9 minut temu, Jacgues napisał:

@Tomek1777 Bardzo dziękuję za propozycję, akurat szukałem DACa do mojego zestawu, więc siwetnie się składa.

Jak u Ciebie zmieniło się brzmienie po dodaniu NFB 28? 

Wielu nie docenia budżetowych daków z Chin licząc że "europejskie" marki 😉 zaoferują im lepszy dźwięk. Bez urazy ale ten NFB 28 to lepszej klasy urządzenie niż K3. Kiedy spinamy je razem i Roksan robi za końcówkę mocy Audio-Gd narzuca swoje cechy całości. Dźwięk zyskuje dynamikę, detaliczność, lepszy wgląd w nagranie. Możesz dojść do wniosku że wcześniej  Roksan bardziej przypominał Atola 😉

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Polecam

W dniu 4.12.2021 o 01:25, Jacgues napisał:

Pod te wymagania polecam sprawdzenie NuPrime IDA-16. W jego graniu jest kontrola niskich tonów, całkiem niezła dynamika. Separacja dźwięków, przestrzeń bardzo dobra. Średnica to mocny punkt tego wzmacniacza, odtwarzana bardzo realnie, choć z lekkim ociepleniem. Szczegóły na górze nie są gubione, choć odtwarzanie tego zakresu nie jest wyeksponowane. Dużo naszych klientów wybierało ten wzmacniacz, do swoich systemów, gdzie wysokie tony były wręcz ostre i ten wzmacniacz tutaj pomagał. Jak ktoś szuka mocno detalicznego grania na górze, to IDA-16 się nie sprawdzi.

Bardzo dobry jest też wbudowany DAC, który nie jest w nim potraktowany po macoszemu. Dobrze jest zaimplantowane złącze USB, jeżeli są różnice między nim a złączami Coaxial i optycznym to niewielkie.

Zapraszam do naszego salony na odsłuch lub do kontaktu z naszym sklepem w celu wypożyczenia, forumowiczom mamy przygotowaną specjalną ofertę.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

W dniu 5.12.2021 o 12:47, Tomek1777 napisał:

Wielu nie docenia budżetowych daków z Chin licząc że "europejskie" marki 😉 zaoferują im lepszy dźwięk. Bez urazy ale ten NFB 28 to lepszej klasy urządzenie niż K3. Kiedy spinamy je razem i Roksan robi za końcówkę mocy Audio-Gd narzuca swoje cechy całości. Dźwięk zyskuje dynamikę, detaliczność, lepszy wgląd w nagranie. Możesz dojść do wniosku że wcześniej  Roksan bardziej przypominał Atola 😉

Kupiłem w ciemno NFB 28 i kable Xindak FS-1. Fakt, jest lepiej, szczególnie basy się poprawiły. Poziom szczegółowości ani scena nie ucierpiały, a brzmienie zyskało tam, gdzie wydawało się najbardziej wybrakowane. Nie jest to progress we wszystkich aspektach, ale stosunek plusów i minusów na pewno jest pozytywny. 

Nie wiem tylko na ile to kwestia kabli a na ile NFB 28, będę to jeszcze porównywać i spróbuję też innych kabli, które ewentualnie odrobinę mniej będą łagodziły wyższe częstotliwości. Może srebrne... 

Roksan Kandy K3 ma dla mnie jedną olbrzymią wadę. Nie da się go wyłączyć z pilota, a jest prądożerny. Po wyłączeniu z prądu muszę później zawsze wstać i fizycznie kliknąć "mode" oraz przełączyć na odpowiednie źródło, inaczej nie zagra. Pilotem też się tego nie da zrobić (serio, co to za kretyński pomysł z pilotem bez podstawowywhc funkcjonalności?)

Dlatego też myślę o innej końcówce mocy do zestawu. Budżet 10k. Co polecasz?