Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe - redukcja ilości basu, zwiększenie szczegółowości

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Cezary_58669 napisał:

Skoro tego nie zrobiłeś, to skąd ta pewność.. Generalnie, wszystko w systemie audio ma znaczenie. imho.

wypożyczałem i odsłuchiwałem i zawsze coś mi nie pasowało, możliwe że to kwestia przyzwyczajenia do starych poczciwych "tandetnych?" melodik purple rain, jakoś ta ich barwa zawsze mnie urzekała i ta szczypta surowości przez którą gubią/zamazują informacje... oczywiśćie interkonekty musiałem wpiąć nieco lepsze bo te najniższe za dużo psują np porównując po kolei linie WW dość dobrze można wyłapać że wraz z ceną zanika "ziarnistość" i dopiero przyzwoicie zaczyna się robić ponad 1k, nie odniosę się do głośnikowych bo mam przeczucie że tutaj na prawdę dobrze grające to już całkiem spory wydatek na którego mnie po prostu nie stać, również mentalnie ...

.. no poza tym -jak przedmówcy zauważyli - kable to ogólnie jest droga zabawa, mi odpowiadałyby takie w cenie obecnych kolumn, dlatego nie, chyba jednak nie skorzystam, elektroniką chyba więcej poprawię...

Edytowane przez Svawo

@Svawo

Ale po ew. przezwyciężeniu mentalnych oporów 😉 sądzę, że byłoby Cię stać

na proste eksperymenty w tym zakresie. Tym bardziej, że kolega z forum

ćwiczył kable z UP OCC porównując je z "parweniuszami" ze zwykłej miedzi 0,5

i wniosek był dość ciekawy. O ile przy długościach do 1 - 1,5 m różnice

są istotne, to po wydłużeniu kabli zanikają. Nie trać nadziei ... 😉 

Poza tym każdy ma swoje ISTOTNE aspekty dźwięku i gotów jest coś w tym

kierunku robić, ale często też dużo więcej zapłacić niż za kolumny 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

11 godzin temu, audioburak napisał:

@Svawo

Ale po ew. przezwyciężeniu mentalnych oporów 😉 sądzę, że byłoby Cię stać

na proste eksperymenty w tym zakresie. Tym bardziej, że kolega z forum

ćwiczył kable z UP OCC porównując je z "parweniuszami" ze zwykłej miedzi 0,5

i wniosek był dość ciekawy. O ile przy długościach do 1 - 1,5 m różnice

są istotne, to po wydłużeniu kabli zanikają. Nie trać nadziei ... 😉 

Poza tym każdy ma swoje ISTOTNE aspekty dźwięku i gotów jest coś w tym

kierunku robić, ale często też dużo więcej zapłacić niż za kolumny 😉 

Ukryta Zawartość

Ostatnio raczej od kilku miesięcy denerwował mnie dźwięk puszczony z bluesounda przed minidsp z koniecznie włączona korekcja akustyki, bo z wyłączona było baaardzo duze dudnienie basu zresztą potwierdzone  pomiarem mody całkiem sporych rozmiarów ... zmieniałem krzywa korekcji z 1000 razy i zawsze coś nie tak...rwałem włosy z głowy i zastanawiałem się czy zmiana kabli,akustyki,daca,wzmacniacza czy nawet kolumn coś zmieni, dużo czasu szukałem słabego ogniwa i już miałem się po raz kolejny szarpnąć(znaczy wypozyczyc tylko) na kable głośnikowe za kilka k....I wtedy wlasnie zaryzykowałem i pożyczyłem transport 3,4 razy droższy od bluesounda puściłem go przez minidsp ale jako sam dac średniej jakości zresztą... dzwiek stał się cudownie gladki,dudnienie ustąpiło w powiedzmy prawie 90% i... to była jednak lepsza decyzja niż zakup catdas parsec albo wyższych za 6k... wszystko jest na miejscu ,no może czasem ta perkusja w rocku jest zbyt wyraźna ale myślę że to jeszcze wina mizernego daca ... kable nadal są te same a dźwięk jest bardziej poukładany niż kiedykolwiek ,takie story z życia wzięte

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Svawo

Albedo

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Ostatnio raczej od kilku miesięcy denerwował mnie dźwięk puszczony z bluesounda przed minidsp z koniecznie włączona korekcja akustyki, bo z wyłączona było baaardzo duze dudnienie basu zresztą potwierdzone  pomiarem mody całkiem sporych rozmiarów ...dużo czasu szukałem słabego ogniwa … pożyczyłem transport 3,4 razy droższy od bluesounda puściłem go przez minidsp ale jako sam dac średniej jakości zresztą... dzwiek stał się cudownie gladki,dudnienie ustąpiło w powiedzmy prawie 90%

Poniewaz piszesz o pomiarach, chetnie zobaczyl bym ten 90%-towy cud potwierdzony pomiarem
6 godzin temu, xajas napisał:

Poniewaz piszesz o pomiarach, chetnie zobaczyl bym ten 90%-towy cud potwierdzony pomiarem

Ukryta Zawartość

Nie mam mikrofonu u producenta dają za darmo do zestawu w pl trochę kosztuje...mierzyłem tylko jak był akustyk po zmiane transportu nie miałem okazji ale na słuch jest na tyle-do pewnego poziomu głośności - dobrze że dsp jest na stałe wyłączone, a czy to 90% czy 60% to już nie będę się spierał o szczegóły mi tak jak jest aktualnie wystarczy, chociaż sam jestem ciekaw

Nie orientujesz się może jaki to dac jest w mini dsp tzn jaka kosc chociaż?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Svawo
55 minut temu, xajas napisał:

Ktory model MiniDSP. Sa takie za 99€ i za 1300€

Ten tańszy ddrc 24hd podobno nie jest najlepszy i zbyt wyszukany jak dla mnie gra neutralnym brzmieniem ale będę szukał czegoś lepszego 

3 godziny temu, xajas napisał:

Ktory model MiniDSP. Sa takie za 99€ i za 1300€

A ten za 99Eur jest prawdopodobnie bez dirac live a to niby ten najlepszy system do korekcji akustyki 

7 godzin temu, xajas napisał:

jest tez wersja z wyjsciem cyfrowym, do ktorej podlanczasz dowolny DAC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_2338.png

Źle mnie zrozumiałeś mam transport lumin mini który ma fajny bas bez korekcji teraz będę szukał dac który tego nie lzepsuje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...
W dniu 25.12.2021 o 02:01, xajas napisał:

jest tez wersja z wyjsciem cyfrowym, do ktorej podlanczasz dowolny DAC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_2338.png

A ktoś widział, słyszał jak miniDSP SHD Power działa?

Szukałem na forum, ale coś źle szukam albo nikt nie miał z tym styczności.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi