Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo monitory aktywne

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

Chcialbym sie poradzic w kwestii wyboru ponizszego zestawu

Kolumny aktywne: Tannoy Gold 7

Zrodlo: Topping D10 balanced z maliny po usb lub laptopa. Pliki flac hi res

Okablowanie: interkonekty Mogami 2549 ze zlaczami Amphenol TRS 6,3mm, zasilające "drukarkowe"

Cena tego zestawu to ok 2500zl

Czy w tym budzecie znajde jakas alternatywe do pokoju 25m2? Cos ewentualnie zmienic w ww setupie? 

Bede wdzieczny za ocene i sugestie

Pozdr

https://www.audiostereo.pl/topic/157491-zestaw-stereo-monitory-aktywne/

Możesz wybrać inne monitory w podobnej cenie, np jbl 306 czy 308. Trzeba posłuchać i zdecydować. Również jako dac wolałbym coś z normalną regulacją głośności, ale tak też będzie działać. 

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

Możesz wybrać inne monitory w podobnej cenie, np jbl 306 czy 308. Trzeba posłuchać i zdecydować. Również jako dac wolałbym coś z normalną regulacją głośności, ale tak też będzie działać. 

Dzieki za odpowiedz

dacow jest niby duzo ale z wyjsciem zbalansowanym tak naprawde wybor jest maly

Czy przejmowac sie tym czy zwykly single ended podlaczony do wejscia zbalansowanego w kolumnach tez bedzie ok? 

2 minuty temu, suxon napisał:

Dzieki za odpowiedz

dacow jest niby duzo ale z wyjsciem zbalansowanym tak naprawde wybor jest maly

Czy przejmowac sie tym czy zwykly single ended podlaczony do wejscia zbalansowanego w kolumnach tez bedzie ok? 

Nie, wyjscie symetryczne przy monitorach aktywnych bardzo się przydaje, inaczej trzeba kombinować. Jeżeli umiesz lutować, to problem ominiesz. Pełno jest urządzeń z gałkami, interfejsy audio w większości mają wyjścia symetryczne. Generalnie zestaw jest ok, nie przesadzałbym z kablami 😉

nagrywamy.com

10 godzin temu, przemak napisał:

Nie, wyjscie symetryczne przy monitorach aktywnych bardzo się przydaje, inaczej trzeba kombinować. Jeżeli umiesz lutować, to problem ominiesz. Pełno jest urządzeń z gałkami, interfejsy audio w większości mają wyjścia symetryczne. Generalnie zestaw jest ok, nie przesadzałbym z kablami 😉

OK wielkie dzięki

Zastanawiam się jeszcze czy w 25m2 model 7 będzie wystarczający czy nie lepiej wziąć 8 która ma też niższe zejście na basie

65hz przy - 3db dla modelu 7 to trochę mało. Ale być może będą mniejsze problemy z basem

Zasadniczo kupujesz monitory bliskiego pola i niewiele zmieni cal średnicy, takie monitory grają jak grają i najniższy bas nie jest priorytetem, wręcz przeciwnie. Z drugiej strony nie słyszałem tych Goldów w cywilnych domowych warunkach, kolega (za moją namową) kupił sobie Gold 5 - mieszka w bloku, monitory do ściany, do uchwytów trytytkami bo koty 😉 i jest bardzo zadowolony z dołu i stereofonii, więc chyba się da. 

nagrywamy.com

W dniu 23.12.2021 o 13:09, przemak napisał:

Zasadniczo kupujesz monitory bliskiego pola i niewiele zmieni cal średnicy, takie monitory grają jak grają i najniższy bas nie jest priorytetem, wręcz przeciwnie. Z drugiej strony nie słyszałem tych Goldów w cywilnych domowych warunkach, kolega (za moją namową) kupił sobie Gold 5 - mieszka w bloku, monitory do ściany, do uchwytów trytytkami bo koty 😉 i jest bardzo zadowolony z dołu i stereofonii, więc chyba się da. 

przemak jeszcze pytanie o inne monitory

miales moze okazje slysześ monitory Fluid?

Mam na oku FX80 - recenzje dobre chyba lepsze niz dla Tannoyow

zastanawiam się mocno nad nimi

18 minut temu, suxon napisał:

przemak jeszcze pytanie o inne monitory

miales moze okazje slysześ monitory Fluid?

Mam na oku FX80 - recenzje dobre chyba lepsze niz dla Tannoyow

zastanawiam się mocno nad nimi

Nie słyszałem. To znaczy kiedyś FX8, ale dawno i to było coś innego. Jasne były i niezbyt głośne.

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

Ostatecznie wybralem Kali LP6v2 i DAC SMSL M300

Ciekaw jestem jak to zagra w porownaniu do drogich klockow HI FI ktorych uzywalem przez ostatnie kilkanascie lat.