Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do monitorów indiana line tesi 261?

Rekomendowane odpowiedzi

Albo wiekowe denon sc-f88?

Tylko b-r z tyłu i musiałyby stać około 15 cm od ściany 🙄

Bo na te elac debut 2.0 b6.2 to na razie kasy nie mam. A suba też niebardzo mam gdzie postawić.

Denon SC F88 są z 13 cm wooferem Tonsila i jako bas będzie gorzej, niż z Tesi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A subwoofery bywają różne i nie każdy ma po pół metra czy więcej w każdą stronę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A coś takiego:

Ukryta Zawartość

niedrogie, spore woofery, ale w Rzeszowie.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jak chcesz jak najniższym kosztem podnieść jakość, to zakupiłbym AX 570 i dał kabelki glośnikowe wystarczą gołe na bazie domofonowych czyli

YTDY 4x 20x0,5

Ukryta Zawartość

Do tego zrobiłbym zworki do wzmacniacza z 2x0,5 YTDY i IC 2x0,5 YTDY 

Ukryta Zawartość

Tu masz wtyki 

Zobacz ofertę:

Ukryta Zawartość

są tylko do przykręcania!

Mozesz użyc ich tylko na próbę, żeby posłuchać czy podoba Ci się dźwięk, albo zostawić je na stałe jak będziesz wolał. 

Sam wzmacniacz doda Ci basu no i kabelki również. Będziesz miał kable 4mm2.

Do tego podniesie Ci jakość wysokich i średnich tonów, dojdzie głęboka średnica( instrumenty i wokal nie będą się zlewać) góra będzie wyraźniejsza, bas mocny konturowy, niskoschodzący( z moimi monitorami Polk był również głęboki)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bukaj

Są na olx te wzmacniacze, najtaniej do wyrwania za 450 zł, ale selektor wejść działa tylko na aux... A kabel głośnikowy zamówiłem ten QED classic 79 🙂 może coś się polepszy, sprawdzę. Zworki do wzmacniacza? Chodzi Ci, że zaciski A i B zmostkować i grać w trybie A+B żeby polepszyć tym przepływ prądu? A co do sygnałowych to używam 2 x rca / jack 3,5mm więc nie dam rady tego poskładać od strony jack'a z tymi kablami.

19 minut temu, zielak00 napisał:

Są na olx te wzmacniacze, najtaniej do wyrwania za 450 zł, ale selektor wejść działa tylko na aux... A kabel głośnikowy zamówiłem ten QED classic 79 🙂 może coś się polepszy, sprawdzę. Zworki do wzmacniacza? Chodzi Ci, że zaciski A i B zmostkować i grać w trybie A+B żeby polepszyć tym przepływ prądu? A co do sygnałowych to używam 2 x rca / jack 3,5mm więc nie dam rady tego poskładać od strony jack'a z tymi kablami.

Zworki czyli tak gdzie masz " MAIN IN/PRE OUT

Widzę, że zaczęło się usuwanie poważnych problemów z graniem zestawu kablami😑

2 godziny temu, Bukaj napisał:

Zobacz ofertę:

Ukryta Zawartość

Coraz lepsze propozycje🙂

Ukryta Zawartość

Szkoda tej kasy na tę kable. YTDY na prawdę robią dobrą robotę. Kup i się przekonaj. Zmiotą te twoje kabelki. 

Teraz, Prewwit napisał:

Widzę, że zaczęło się usuwanie poważnych problemów z graniem zestawu kablami😑

Coraz lepsze propozycje🙂

Nie wiem czy umiesz czytać , napisałem kupić na próbę!! Zawsze idzie kupić droższe wtyki 

To są tanie i dobre propozycje, które odmienią granie.

2 minuty temu, Bukaj napisał:

YTDY na prawdę robią dobrą robotę. Kup i się przekonaj. Zmiotą te twoje kabelki. 

U mnie leżą gdzieś w pudle, bo nic nie zmiotły, a wręcz było gorzej.

6 minut temu, Bukaj napisał:

Nie wiem czy umiesz czytać , napisałem kupić na próbę!!

Na te wtyki to szczerze szkoda, by mi było kasę wydawać nawet na próbę😑

49 minut temu, Prewwit napisał:

U mnie leżą gdzieś w pudle, bo nic nie zmiotły, a wręcz było gorzej.

Na te wtyki to szczerze szkoda, by mi było kasę wydawać nawet na próbę😑

Przy tych kablach nie ma szans na zamulenie. Dzwiek się otwiera , średnica nabiera głębi, aż ciarki przechodzą. To jest to co mi się najbardziej podoba. 

Moze Ci taki dźwięk nie pasuje, każdy lubi co innego, ale i tak polecam go w swoim systemie sprawdzić. 

Edytowane przez Bukaj

A monitory polk audio s20e? Woofer 16,5 cm. Ciekawe rozwiązanie b-r z tyłu i opinie, że mają mocny bas. Ktoś słuchał? 

Są używki za 900 zł

Doszły dziś kable QED classic 79. Słuchałem na nich jakieś 20 min tylko, bo na razie nie mogę i nawet żona zauważyła, że jest więcej basu 😃 moje odczucia to więcej wyższego basu i niższej średnicy. Wokal wyszedł lekko do przodu, dźwięk nabrał gęstości, trochę lepsza przestrzeń, ale za to wydaje mi się, że nie ma takiego zejścia na basie i ma trochę mniej kontroli. Za to ogólnie jest go więcej, jakby pasmo się poszerzyło. Bardziej syczy "s" w wokalu ale nie przeszkadza aż tak bardzo. No cóż, coś za coś, ale w moim odczuciu jest trochę lepiej niż było. Jak posłucham dłużej to napiszę jeszcze co i jak. Ogólnie na plus. Dzięki Stachu za radę z tym kabelkiem 🙂

Druga sprawa jest taka, że kupiłem te monitory polk audio s20e 😁 jak dojdą to napiszę czy są lepsze od tesi 261. Mam nadzieję, że nie będę musiał szukać dalej. Obawiam się tylko tej efektywności 88 dB. Tesi mają 91 dB.

Bukaj, te kable, które poleciłeś też wypróbuję, co mi tam 🙂 tylko poszukam gdzieś w sklepach, żeby nie płacić za przesyłkę.

54 minuty temu, zielak00 napisał:

za to wydaje mi się, że nie ma takiego zejścia na basie i ma trochę mniej kontroli. Za to ogólnie jest go więcej, jakby pasmo się poszerzyło.

Słabsze zejście na basie, a pasmo się poszerzyło, ciekawe🤔

22 godziny temu, Bukaj napisał:

Przy tych kablach nie ma szans na zamulenie.

W moim systemie uwierz, nic nie trzeba odmulać🙂

Co do efektywności, to sam głośnik 16,5 ma zwykle 86-87 dB i musiałby

pracować w ogóle bez zwrotnicy, żeby je z siebie wydusić 😉 

A że jest zwrotnica, to zwykle jest ok 2-3 dB mniej i wszystko się zgadza.

Kiedyś miałem drzazgę w języku, bo uwierzyłem w napis na płocie 😉 

zielak00 popróbuje wszystkiego i wybierze co dla niego najlepsze 🙂 Szczególnie jak teraz kupił kolumny i kabelki. Ma pole do popisu 🙂

Może źle napisałem... Basu jest więcej, ale tego wyższego, za to mniej jest tych najniższych częstotliwości. Ogólnie brzmi lepiej, ale wydaje mi się, że na melodikach schodził niżej, za to nie był tak "obszerny" jak na qed.

46 minut temu, zielak00 napisał:

Może źle napisałem... Basu jest więcej, ale tego wyższego, za to mniej jest tych najniższych częstotliwości. Ogólnie brzmi lepiej, ale wydaje mi się, że na melodikach schodził niżej, za to nie był tak "obszerny" jak na qed.

Ciekawi mnie porównanie z 4x20x0,5 YTDY

Doszły monitory 😀 lepszy bas niż w tesi, ogólnie dźwięk bardziej potężny. Tesi grały spokojnie, ciepłą średnicą i chyba miały lepsze wysokie tony. Bardziej odpowiadają mi Polk 🙂 dzięki wszystkim za pomoc 🙂

Mam jeszcze pytanie o wzmacniacz. Czy NAD c316bee będzie lepszy od mojego Denona pma-720ae? Ma ktoś porównanie? Moc podobna. Na razie na nic innego nie mogę sobie pozwolić, a jeżeli różnica będzie niewielka albo wcale to bez sensu taka zmiana.

• Pokaż nowe odpowiedzi