Skocz do zawartości
IGNORED

Sonetto 8 potrzebują wzm/ all in one

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, Piopio napisał:

W tym budżecie masz Buchardt A700 lub KEF LS60.

Albo poczekaj chwilę na Dynaudio Focus 30 (nie XD).

Wszystko to kolumny aktywne - nie musisz nic więcej dokupywać.

Dynaudio są najlepsze z całej trójki. 

dla mnie wzmacniacz klasy D już wyzwanie 🙂 , nie jestem aż tak nowoczesny mam swoje lata a przy piecyku dobrze whisky smakuje ha ha 

2 minuty temu, bar72 napisał:

dla mnie wzmacniacz klasy D już wyzwanie 🙂 , nie jestem aż tak nowoczesny mam swoje lata a przy piecyku dobrze whisky smakuje ha ha 

Przy B&W 702 S2 i Luxman raczej się nie zrelaksujesz 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Piopio napisał:

Przy B&W 702 S2 i Luxman raczej się nie zrelaksujesz 😉 

alternatywa dla tego zestawu w tej cenie ? , wzmacniacz ewentualnie w klasie D

10 godzin temu, bar72 napisał:

alternatywa dla tego zestawu w tej cenie ? , wzmacniacz ewentualnie w klasie D

ELAC VELA FS 407/408 + NAD M10v2

albo Audiovector R3 Signature

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

12 minut temu, bar72 napisał:

RA-1592 MK II

Osobiście nigdy tego bym nie kupił. Rotel to bardzo przeciętne granie. 

Edytowane przez Piopio

20 minut temu, bar72 napisał:

Vela FS408 czy B&W702 ? , nad wzmacniaczem pomyślę

ELAC są bardziej "ludzkie". 

Dziękuję za podpowiedz, ale optycznie nie przejdzie.
Czy jest ktos na Forum kto posiada takie kolumy??

Ja w domu miałem Olympica III, nowe Olympica a u kolegi słuchałem Sonetto ale mniejszych.
Czy ktoś ma takie kolumny to jedno, drugie co Ty lubisz, co przejdzie, skoro taki luxman nie.
Yamaha seria AS te wyższe modele wydawało mi się,że mają właśnie świetne opinie.

Wg mnie kolumny są przede wszystkim za szeroko, gubisz scenę.

Pogadaj że sklepem w którym kupiłeś kolumny, jesteś już ich dobrym klietem.
Niech coś zaproponują i przede wszystkim pożycz do domu.

4 godziny temu, Piopio napisał:

Osobiście nigdy tego bym nie kupił. Rotel to bardzo przeciętne granie. 

Miałem tego Rotela z B&W 702 Signatur, porażka. 

Poczytałem na zagranicznych forach i okazalo sie ze wiekszosc tak tez uważa. 

Moja rada , trzeba brac sprzety do do domu na testowanie inaczej klapa.

Co do kolumn to trzeba wziąć Aspekt estetyczny pod uwagę,  toz to piekne mebelki sa.

Co do odstepu między kolumnami to wynosi 2,1 m a od tej lini Ok 2,3 m do mojej glowy. 

Czyli ze bliżej próbować?

Właśnie odwiozłem Accuphase e280,  chyba taki zamowie, co za scena, detale , dynamika tez  całkiem inna.

Podobno ( sprzedawca) sa problemy z dostawą i  trzeba na liste sie zapisywać 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jeżeli masz miejsce na odsuniecie kolumn od sciany na 30-40 cm i powierzchnia Ok 30m2 to bralbym ale tylko Signatur. 

Jak dla mnie zacne kolumny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marcus72

702 czarne ,są w lepszej cenie 🙂 , Signatur spoko ale cena spora , kupiłbyś raz jeszcze 702 ?

Edytowane przez bar72

Tak, bo sa prawie bezkonkurencyjne.  Ale czarne nie dla mnie , zaraz rysy beda na lakierze. Jedna uwaga , glosnik ten srebrny jest zamocowany na jednej srubie z tylu magnesu. Co powoduje odseparowanie od obudowy. A dla użytkownika objawia sie tym ze glosnik przesuwa sie kilka mm w otworze obudowy. Ja nie wiedziałem i sie przeraziłem ze cos nie dokrecowe?! Sprzedawca tez nie wiedzial 😞

Edytowane przez Marcus72
11 minut temu, Marcus72 napisał:

Wzmacniacz D super dynamika, ale w porównaniu z Accuphase brak tych detali i soczystosci....

Detali ? Soczystości to owszem.

Nie wiem czy dobrze sie wyslowilem

Np. W utworze Ane Brun "Worship" pierwsze 10 sekund to na Accuphase słychać wyraźnie padajacy deszcz 😉, a na evo w Tidalu szum jakis...

Ze nie wspomne o instrumentach smyczkowych 

Edytowane przez Marcus72
20 minut temu, Marcus72 napisał:

Np. W utworze Ane Brun "Worship" pierwsze 10 sekund to na Accuphase słychać wyraźnie padajacy deszcz 😉, a na evo w Tidalu szum jakis...

Posłucham

W dniu 5.09.2022 o 16:00, Marcus72 napisał:

Kto z Panów słyszy ten deszcz?  U mnie słabo z tym deszczem - Naim Nova.

34 minuty temu, MarkM napisał:

Kto z Panów słyszy ten deszcz?  U mnie słabo z tym deszczem - Naim Nova.

Moj Naim tez zepsuty 😒

Też nie słyszę deszczu 🙄 

52 minuty temu, stach_s napisał:

To moze sluch? Po czterdziestce podobno czesc wysokich nam odcina... 

Bardzo dobra argumentacja. Nova jest o.k, tylko słuch do d..y 🙂 

To latwo zweryfikowac 😁, wystarczy posluchac E280 z Sonetto 8.

A takich różnic jest mnóstwo.  Te same utwry brzmia calkiem inaczej.  I człowiek slucha z niedowierzaniem bo przecież zna te kawalki na pamięć...

1 godzinę temu, Marcus72 napisał:

To latwo zweryfikowac 😁, wystarczy posluchac E280 z Sonetto 8.

A takich różnic jest mnóstwo.  Te same utwry brzmia calkiem inaczej.  I człowiek slucha z niedowierzaniem bo przecież zna te kawalki na pamięć...

Niesamowite, Accu ma swoje niezaprzeczalne plusy, ale pierwszy raz słyszę o tym, że jest detaliczne. Trzeba sprawdzić, dzięki!

Swoją drogą, Yamaha mniej "otwarta" niż Accu?

Accu zmieniło filozofię grania?

Edytowane przez D4ncer

Hmm, Yamaha.....w warunkach studia hifi byla naprawdę słabo.  Jakos tak plasko, nie wykluczam ze wezme na weekend as3200 bo w domu wszystko inaczej gra. A z Accuphase to juz reglamentacja prawie jest..... co za czasy🤔.

Na liste trzeba sie zapisać a i tak nie wiadomo kiedy będzie 😅

Detaliczne,  tak i krystalicznie czysty dźwięk,  nie słyszałem jeszcze tak wyraźnie muzyki 👌

• 2 lata później...
W dniu 28.03.2022 o 16:31, Marcus72 napisał:

Ok, miałem przez weekend dwa inne urządzenia do wypróbowania.

A konkretnie Naim Atom oraz Nad M10 v2. 

Nie będę się rozpisywał jak to ładnie i przyjemnie gra bo nie chodzi mi o recenzje tych urządzeń tylko jako ewentualne zastępstwo Evo150. 

I tak:

Nad M10 - fajna zabawka, grała najlepiej. Bez Dirac, ponieważ potrzebna była rejestracja online. Bardzo dobra scena, detale również,  bas taki jak w CA, czyli miód malina. Co mi się nie podobało to to że gabaryty i waga oraz obudowa " szklane" powierzchnie zdecydowanie nie pasujące do poziomu cenowego. 

Dźwiękowo ciut lepiej niż CA. 

Naim Atom: tu już czuć wagę urządzenia- dosłownie,  solidna robota, dźwiękowo: niedowierzanie!

Tylko 40 W , ale więcej niż 50 % nie było potrzebne 🤫. Wow, no i tu maly albo duzy problem sie ujawnił.

Za dużo basu . Brzmi niewiarygodnie ale tak u mnie było.

Dlatego to pytanie o korekcję dźwięku.  Niestety na dłuższą metę albo my lub sąsiedzi by nie wytrzymali.

Dzisiaj odwiozłem oba sprzęty i po długiej rozmowie z sprzedawca zdecydowałem się wziąć jeszcze raz nowe Evo150 . Umowa jest taka że jeżeli ponownie będą problemy to sprzęt oddaje i zwrot pieniędzy. 

Po powrocie,  podlaczylem sobie znowu Evo150 i.... to jest ten dźwięk🙂

Poprostu prawie idealny. 

Mam nadzieję że nic się juz nie wydarzy .

Dziękuję wszystkim za pomoc. 

Pozdrawiam 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powiedz mi kolego..., czyli to evo bez problemu napedzilo osemki, nie dalo sie odczuc ze brakuje mocy? gdyby nie ta wpadka z awaria to polecilbys go z czystym sumieniem? pytam bo sam jestem na jego kupnie,a do niego bede celowal w silver 500, r11, a najbardziej za mna chodzi prestige 95, od razu powiem ze lubie dobrze dociazony dzwiek z glebokim niskim basem, takze jak ktos ma jakas propozycje to tez chetnie poslucham

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, ryback napisał:

Powiedz mi kolego..., czyli to evo bez problemu napedzilo osemki, nie dalo sie odczuc ze brakuje mocy? gdyby nie ta wpadka z awaria to polecilbys go z czystym sumieniem? pytam bo sam jestem na jego kupnie,a do niego bede celowal w silver 500, r11, a najbardziej za mna chodzi prestige 95, od razu powiem ze lubie dobrze dociazony dzwiek z glebokim niskim basem, takze jak ktos ma jakas propozycje to tez chetnie poslucham

Zależy jak duże posiadasz pomieszczenie, jak daleko siedzisz od kolumn i przede wszytskim jak głośno słuchasz. Ogółem to nie sa ciężkie kolumny do napędzenia. mają 90dB i 4Ohm.

Gold 300 są u nas w promocji nie wiele droższej od Silver 500, a one często wychodzą w połączeniu z EVO150.

Ukryta Zawartość

Oczywiście w kesti EVO150 zapraszam do wyceny.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi