Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw stero do 12tys.

dav

Rekomendowane odpowiedzi

Chico, piszesz brednie.

>W wątku

>katowickim radzę przeczytać dokładnie wpis Audio Academy, okazuje się że Grzegorz (zapewne obawiając

>się konkurencji) NIE DOPUŚCIŁ do zaprezentowania Dionów, TO NAJLEPIEJ OBRAZUJE WARUNKI W JAKICH

>ODBYWAŁA SIĘ TA PREZENTACJA. Zakrzyczeć, zaszczuć, to jest metoda kolegów ze Śląska, którą

>praktykują z żelazną konsekwencją. Teraz też sami wyciągnęli sprawę Audio Academy i Argosa po czym

>jak wziąłem ich stronę odwrócili kota ogonem nazywając mnie agencją reklamową.

Grzegorz znając głośniki na jakich zbudowane były prototypy Dionów wyraził opinię, że nie warto ich podłączać. I tyle. Byliśmy tam zaproszonymi gośćmi i nie my decydowaliśmy co jest podłączane. Tym bardziej nikogo nie zakrzykiwaliśmy ani nie szczuliśmy. We wspomnianym wątku ani ja, ani Grzegorz nie napisaliśmy ani jednego złego słowa pod adresem konstrukcji AA czy OA prezentowanych w Puzonie. Jeżeli przeczytasz jeszcze raz wątek ze zrozumieniem, to możesz zauważyć, że wręcz przeciwnie, to nas próbowano zaszczuć (Pasternaque) mimo że byliśmy tam na zaproszenie jego i Trebora. Ale oczywiście wszystko można poprzekręcać. I to nie ja, a Ty wykręcasz kota ogonem.

Co do wyciągania "sprawy" Argosa i Audio Academy w tym wątku, to zanim ponownie napiszesz nieprawdę przeczytaj wątek jeszcze raz. Kto Cię nazwał agencją reklamową, ja? Grzegorz może? Zobaczysz kto pisał o firmach Audio Academy, Argos i Opus Audio. Zapuść ponadto wyszukiwarkę z moim nickiem, to zobaczysz, że wśród moich 2722 (do chwili obecnej) wpisów nie ma ani jednego złego słowa pod adresem wyrobów firm Audio Academy, Opus Audio czy Argos. I gdzie tu szczucie, człowieku? Zastanów się zanim coś komuś zarzucisz, bo coś takiego to już pomówienie. Albo przynajmniej odwracanie kota ogonem. I to Ty odwracasz, nie ja.

Zbig

Masz racje pomyliem pojecia. Oczywscie ze to nie DIY tylko robota na zamowienie. Zgadzam sie z tym co napisales.

gipsy2

Smiac mi sie chce jak piszesz o wywałowaniu;) nie wziolem ich z bardzo prostego powodu, tych kolumn po prostu nigdy nie bylo:) taka jest prawda:) Myslales ze wplace ci na konto kase i bede czekal ruski rok az raczysz mi je przyslac, no sory. Nawet ich zdjecia nie widzialem a czasu miales DUZO!!. A jak chcialem za pobraniem to nagle przestales miec czas dla mnie, przestales mi na smsy odpisywac nie odzywales sie na gg ani mailem. Po katowny do wysylki idzie sie do spozywczego.... Uprzedze ciebie i wiem ze nie byles na wakacjach i miales czas bo z moim kolega miales w tym samym czasie regularny kontakt. Nie chce sie na wzajem oskarzac ale no niestety jest jak jest, a sprawa miniona. Ja wiem swoje ty swoje, koniec kropka.

Pozatym od kiedy jestes takim kumplem McGywera;)

Co do Mc to nie bede sie wypowiadal wiecej bo to nie moja sprawa. Ja tylko chcialem zaznaczyc czasami niepowaznie i nierozsadne zachowanie "DIY"-owcow.

A moj kolega jest jak najbardziej osoba z ktora mozna sie dogadac ze mna tez.

Jakos z kablami od Bartka1 nie mialem problemu dostalem na czas i to co chcialem i zdjecie tez dostalem wczesniej. Bartek1 zachowal sie na tyle powaznie ze wysylajac mi kable dzien pozniej sam poniosl koszty transportu!!! To jest prawidlowe podejscie i szanujace klienta! Chccialem podziekowac BARTKOWI 1 za powaznie potraktowanie mnie i pelen profesjonalizm. Super kontakt super czlowiek. Taki DIYowcow nam trzeba.

ps. Bartek1 Kable wymiataja wszystko co do tej pory wpinalem w sprzet:)

Zbig

Masz racje pomyliem pojecia. Oczywscie ze to nie DIY tylko robota na zamowienie. Zgadzam sie z tym co napisales.

gipsy2

Smiac mi sie chce jak piszesz o wywałowaniu;) nie wziolem ich z bardzo prostego powodu, tych kolumn po prostu nigdy nie bylo:) taka jest prawda:) Myslales ze wplace ci na konto kase i bede czekal ruski rok az raczysz mi je przyslac, no sory. Nawet ich zdjecia nie widzialem a czasu miales DUZO!!. A jak chcialem za pobraniem to nagle przestales miec czas dla mnie, przestales mi na smsy odpisywac nie odzywales sie na gg ani mailem. Po katowny do wysylki idzie sie do spozywczego.... Uprzedze ciebie i wiem ze nie byles na wakacjach i miales czas bo z moim kolega miales w tym samym czasie regularny kontakt. Nie chce sie na wzajem oskarzac ale no niestety jest jak jest, a sprawa miniona. Ja wiem swoje ty swoje, koniec kropka.

Pozatym od kiedy jestes takim kumplem McGywera;)

Co do Mc to nie bede sie wypowiadal wiecej bo to nie moja sprawa. Ja tylko chcialem zaznaczyc czasami niepowaznie i nierozsadne zachowanie "DIY"-owcow.

A moj kolega jest jak najbardziej osoba z ktora mozna sie dogadac ze mna tez.

Jakos z kablami od Bartka1 nie mialem problemu dostalem na czas i to co chcialem i zdjecie tez dostalem wczesniej. Bartek1 zachowal sie na tyle powaznie ze wysylajac mi kable dzien pozniej sam poniosl koszty transportu!!! To jest prawidlowe podejscie i szanujace klienta! Chccialem podziekowac BARTKOWI 1 za powaznie potraktowanie mnie i pelen profesjonalizm. Super kontakt super czlowiek. Taki DIYowcow nam trzeba.

ps. Bartek1 Kable wymiataja wszystko co do tej pory wpinalem w sprzet:)

Moja rada to wzmacniacz pracujący w konfiguracji Single- ended do tego skuteczne kolumny ok 92 db ,a muzyka sama popłynie.Słucham podobnej muzyki i tylko taka konfiguracja dała mi dopiero w pełni zadowolenie.Ale zanim podejmiesz decyzję skorzystaj z zaproszeń i propozycji forumowiczów,dużo słuchaj a wtedy sam zadecydujesz co Ci się najbardziej podoba.W końcu gusta są różne.

Sam jestem gleboko w DIY, ale poradze ci cos innego:

Kup na rynku wtornym Audio Note AN-E/L, ok 5-6kPLN, do tego dobra uzywana lampe, moze byc AN P1SE lub AN SORO SE, pewnie ok 3.5k za SORO i 2.5k za P1SE. Znajdz do tego kompakt uzywany na TDA1541. Wydaj ok 2k na kable, jakies 1k na podstawki pod AN-E i szafke.

>chicco

Dobrze gadasz, dać Ci wina!

Mam sto razy większe zaufanie do firmy renomowane, będącej na rynku od przynakmniej kilkunastu lat niż do jakiegoś gościa strugającego w komórce kolumny,który dziś jest a jutro nie wiadomo...

Serdecznie dziękuję wszystkim forumowiczom, ktrórzy odpowiedzieli na moją prośbę!

Szczególnie tym, którzy udzielili mi konkretnej i praktycznej rady tj. Nijaki, pawelm, wist, chicco, jarząbek, Mcgege, lorpa, darkul, deus, zydelek, robtango, MaciekP.

Wiem teraz jedno: muszę się sporo najeździć po salonach.

Mieszkam koło Zgorzelca, więc wszędzie mam daleko, ale chciałbym odwiedzić salony w Poznaniu, Łodzi, Krakowie, na Górnym Śląsku i we Wrocławiu. Wiem, że Wrocłwiu jest dobry sklep na ul. Ruskiej. Czytałm, że dobrym salonem jest Luzak ( nie wiem dokładnie gdzie), Audio Klan w Poznaniu.

Podajcie proszę Wasze propozycje.

Z góry dziekuję.

Dav, jeżeli będziesz na Śląsku to zapraszam również do mnie na kawę i pogawędkę. Nie zamierzam Ci niczego proponować, po prostu lubię poznawać osobiście forumowiczów. Wielu których poznałem okazało się fajnymi ludźmi.

Pozdrawiam

McGyver

>dav: ze Zgorzelca może być bliżej do salonów w Niemczech, niż w Polsce. W końcu mamy wspólną Europę - posłuchać możesz tam, nawet kupić - z gwarancją też nie problem, bo i serwis tam pewnie niedaleko.

dav -> we Wroclawiu mozesz wpasc i do Witka z Delty Studio - nawet jesli nie kupic to posluchac ciekawych rzeczy, i do Combitu - tez fajni ludzie, a i oferta nieco szersza.

Luzak jest w Tychach.

dav - jak widać po frekwencji w tym wątku ciekawe zadanie postawiłeś. Trudno autorytatywnie wybrać zestaw który trafi w Twoje gusta, niby słucham podobnej muzyki, ale jednak nie pokusiłbym się o podanie gotowej recepty. Parę wskazówek jednak, z których skorzystasz albo nie moge spróbować udzielić:

1. Nie warto kupowac od razu całego zestawu - rozwiazanie być może ciekawe biorąc pod uwagę np. promocje w sklepach, ale jednak wyłączające możliwośc dostrojenia systemu pod Twoje ucho i warunki lokalowe.

2. Masz kwadratowy pokój - takie pomieszczenia potrafią być trudne do dobrego nagłośnienia, nie zaniedbaj "pojeżdżenia" kolumnami po pokoju - nie jest wykluczone, że najlepszy efekt uzyskasz ustawiając system do słuchania po skoszie pokoju

3. Co do kolumn i wzmacniacza można w miarę spokojnie rozważyć zakup czegoś używanego, z cd ze względu na możliwość zużycia mechanizmów nie jest tak rózowo, ale niektóre cd mają mechanikę stosunkowo łatwa do naprawy. Warto przyjżec się poprzedniemu użytkownikowi w takiej sytuacji.

4. Sprzęt zagranicznych producentów funkcjonujących na rynku od wielu potrafi być faktycznie bezpieczniejszym wyborem, jednak oprócz typowych rozterek o których wystarczająco dużo już w tym wątku było musisz wziąć poprawkę na to, że w razie awarii możesz spotkać się z wyjątkową indolencją autoryzowanych serwisów -było o tym sporo na forum i nie tylko.

5. Zakup warto zacząć od dobrych kolumn - głownie ze względu na wygodę (łatwiej "przekopać" kilka źródeł, wzmaków (tu nie zawsze:))) czy kabli niż tarabanić się z kolumnami.

6. Na początku warto wykorzystywać okazje - uznane klocki w bardzo dobrej cenie (oczywiscie ze sprawdzonego źródła) w miarę powstawaia systemu będzie z tym coraz trudniej. Jak już będziesz miał kolumny i wzmacniacz (przykładowo) i podłaczysz pożyczone np ze sklepu źródełko, które zagra jak marzenie o ile będzie ono w zasięgu budżetu ciężko będzie Tobie powiedzieć sobie "ok teraz poszukam takiego ale w dwukrotnie nizszej cenie"

7. Wybierz się na jakieś spotkanie forumowiczów i posłuchaj muzyki na paru systemach u bardziej doswiadczonych kolegów -pomoże Ci to okreslić swoje preferencje.

8. Podchodź do wszelkich porad z dystansem (także do moich) jedno jest pewne - kasę zawsze możesz wydać na coś innego niż sprzet:)))

Powodzenia

PS. Co do kolumn to możesz pokusic się o jakies podłogowce przy swoim metrażu - gdzieś w ogłoszeniach widziałem piękne Castle Howard za nieco ponad 4kzł - w sam raz na początek.

dav> najlepsza rada jaka moge CI zaproponowac to zakup klockow latwo odsprzedawalnych takich ktore w razie potrzeby bedziesz mogl zostawic w rozliczeniu w komisach audio to na poczatek ulatwia zabawe w tworzeniu systemu marzen bo rzadko zdarza sie ze za pierwszym razem trafi sie w 10 wez to sobie do serca w przeciwnym razie zostanisz z reka w nocniku (kupa gratow w pokoju) tak bylo w moim przypadku wiec ostrzegam przed pochopnymi decyzjami. A co do klockow AN to Pawel P mocno przesadzil z cenami z drugiej reki poniewaz za 3500zl raczej nie kupisz SORO SE conajwyzej OTO i na dodatek PP a nie SE a roznica jest spora z tego co wiem choc pomysl bardzo dobry. Z te 12 tys uda sie zbudowac system podobny jak ''w o mnie ''i wystarczy na lepsze kabelki np. AN. LEXUS.

Mój kolega ma Cabasse Moorea + Audio Innovations, nie wiem jakie kable. Według mnie gra to słabo. Słaby bas, niewielka przestrzeń, przeciętna głębia. Nie wiem czy to kwestia pokoju (3x5 m), kolumn, czy całego zestawu?

Co o tym sądzicie? Jak grają inne Cabassy?

Audio Innovations chyba cenę trzyma z uwagi na mariaż z AN. Były to bardzo przeciętne wzmacniacze a w porównaniu z obecnie dostępnymi „Chińczykami” można powiedzieć słabe. Jak pamiętam model 500 był fajny ale po przeróbkach czy też upgrade.

O Cabasse się nie wypowiem bo praktycznie ich nie znam.

dav> zostalem wywolany do tablicy wiec powiem co wiem a mianowicie: Stare modele Cabasse jak Jonqe i Farella sa bardzo udane dzwiek jaki prezentuja jest dynamiczny,spojny i bez wyostrzen a do tego wygladaja rewelacyjnie sa oklejone naturalnym fornirem najczesciej afrykanska BUBINGA. Odznaczaja sie wysoka skuteccznoscia co pozwala na laczenie ich ze wzmakami lampowymi i to o slabej mocy co jest ich zaleta bo ciezko znalezc tanie dobre kolumny do lampy a trzeba pamietac ze zestawy AN sa koszmarnie duze i brzydkie i nie w karzdym pomieszczeniu da sie je ustawic i rodzina moze tego nie zaakceptowac to czasem jest przeszkoda nie do przejscia a w przypadku Jonqe 301 nawet nie mrukna sa sliczne. dav jak bedziesz we Wrocku to zapraszam do mnie mieszkam w Olawie 26 km od wrocka wiec przekonasz sie nausznie i naocznie. moj nr tel 660 402 147.

Poczytać to w relacji z AS 04

(Temat nr 12702 np. Jarzabek napisał ” I dźwięk, który mi się najbardziej podobał - zestaw u AudioLazura (tak, tak) - wzmacniacz na 2A3 (2x3,5W) i jakieś kanadyjskie monitory o długiej nazwie na "C" ("Coincidence" ha, ha ?) o 94 dB skuteczności i "płaskiej" impedancji. W porównaniu z wszechobecnymi mistrzami wagi ciężkiej (o wdzięku Gołoty albo Ruiza) fantastyczny dźwięk.”)

ale po co? Nic nie zastąpi odsłuchu. W komisie warunki ciężkie w domu zagra o niebo lepiej ale można wszystko porównać „skalibrować" po siebie bo sprzętu tam pełno.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.