Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie Kolumny na 45m2 , detal, scena bas

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, tomek7776 napisał:

dalej nie rozumiesz co pisze.i co inni koledzy pisza.

co do tego''bardziej doswiadczeni''

to platna reklama.

Ok. W takich testach zawsze naciągają to wiem. 

To jaką moc , wydajność powinna Twoim zdaniem mieć końcówka mocy / Integra żeby można było powiedzieć , że na Silver 300 nie brakuje jej prądu ?? 

Wcześniej miałem Denona PMA-2500NE i radził sobie dobrze z tymi samymi kolumnami , nawet słabszy Marantz 6006 dawał radę . Wiem że to pojęcie względne i lepiej mieć mocniejszy wzmacniacz. 

Koledzy których wspominasz , też radzą żeby nie patrzeć tylko ślepo na dane fabryczne . KECES jest mało znany , pewnie jak się dowiaduję słaby , ale ktoś go słuchał????  Nie wytrzasnąłęm go z czapy inni , bardziej doświadczeni ode mnie, nie w reklamie, dobrze go oceniali .

Szkoda że u nas jest często tak , za zapyta się o pomoc a tu wyjdzie na to że właściwie wszystko trzeba wymienić. Tylko na co ...i tak każdą zmianę skrytykują . 

Nie chce napędzać Thiela czy Infinity tylko raczej proste do wysterowania Monitor Audio.  Jesli tu nie mam racji to pokaż dlaczego , a nie tylko , że nic nie rozumiem . 

Pozdrawiam

zwykly 50W Densen dalby rade.oczywiscie im wiecej tym lepiej.wieksza swoboda w dolnym zakresie.

poczytalem na zagranicznych forach o tych twoich koncowkach.

tak jak graja u ciebie tak maja grac.to ich szczyt mozliwosci.jesli chodzi o dolne pasmo.

2 minuty temu, tomek7776 napisał:

tak jak graja u ciebie tak maja grac.to ich szczyt mozliwosci.jesli chodzi o dolne pasmo.

Dziękuję . 

Co masz na myśli ,...tak jak grają u mnie tak mają grać ....?? Że zmiana głośnika już nic nie poprawi ??

1 minutę temu, tomek7776 napisał:

sam sobie odpowiadasz.ze poprzednie wzmacniacze zagraly lepiej.

a twoje kolumny nalezy traktowac jako 4 ohmowe.

Niczego takiego nie napisałem . Napisałem że radziły sobie , teraz jest nieporównywalnie lepiej . 

Myślę że raczej 6 ohmowe jak już. 

1 minutę temu, carlos med napisał:

Dziękuję . 

Co masz na myśli ,...tak jak grają u mnie tak mają grać ....?? Że zmiana głośnika już nic nie poprawi ??

nie mam pojecia co sie zmieni po zmianie kolumn.

ogolnie zachodnie testy to kalka.wszystkie takie same .przedruk z jednego zrodla.

pisza o srednich.wysokich.a bas poruszaja w dwoch slowach.ze jest.

ze dzwiek zrownowazony .zawsze sie tak pisze.jak chce sie cos pominac.

2 minuty temu, carlos med napisał:

Niczego takiego nie napisałem . Napisałem że radziły sobie , teraz jest nieporównywalnie lepiej . 

Myślę że raczej 6 ohmowe jak już. 

ty myslisz.a inni pomierzyli.i zamiescili w tescie i wyszlo im minimum 3.5ohma.i trzeba je traktowac jako 4 ohm.

myslalem ze piszac o swoich wzmacniaczach .piszesz ze byl lepiej.

w skrocie

1. duze pomieszczenie

2. nie wydajny wzmacniacz

3. brak pre .tez z dac jest .i tylko tyle.

jak widzisz kolumn sie nie czepiam.chodz to  tez mikrusy jak na tak duze pomieszczenie.i twoje oczekiwania co do podstawy basowej.

14 minut temu, tomek7776 napisał:

ty myslisz.a inni pomierzyli.i zamiescili w tescie i wyszlo im minimum 3.5ohma.i trzeba je traktowac jako 4 ohm.

Pomierzyli i te 6 ohm to nie wymyśliłem sam , tylko też gdzieś po pomiarach ktoś wyciągnął taki uśredniony wniosek widząc , że dla niektórych ( raczej wyższych , gdzie pobór prądu jest mniejszy) częstotliwości schodzą niżej , nawet do 3,5ohm .

Trudno . Takie końcówki mam ogólnie jestem bardzo zadowolony , szczególnie w układzie po 1 na kanał grają dla mnie rewelacyjnie za te pieniądze. A że można lepiej , ....dużo lepiej . Pewnie.

Edytowane przez carlos med

co do kolumn.moze byc tak ze jeszcze cos osiagniesz przez podlaczenie wydajniejszego wzmacniacza.no i jak go porzadnie wysterujesz.ale prawa fizyki sa nieublagane . male przetworniki nie beda w stanie wywolac porzadanego efektu.

nie mam pojecia co sie zmieni po zmianie kolumn.

ogolnie zachodnie testy to kalka.wszystkie takie same .przedruk z jednego zrodla.

pisza o srednich.wysokich.a bas poruszaja w dwoch slowach.ze jest.

ze dzwiek zrownowazony .zawsze sie tak pisze.jak chce sie cos pominac.

myslalem ze piszac o swoich wzmacniaczach .piszesz ze byl lepiej.

Szukam tylko większych kolumn bo widzę , że moje są po prostu za małe do pomieszczenia w , którym grają . 

Mam nadzieję że mimo wszystko końcówki nie będą to aż takim ograniczeniem.

Pomierzyli i te 6 ohm to nie wymyśliłem sam , tylko też gdzieś po pomiarach ktoś wyciągnął taki uśredniony wniosek widząc , że dla niektórych ( raczej wyższych , gdzie pobór prądu jest mniejszy) częstotliwości schodzą niżej , nawet do 3,5ohm .

Trudno . Takie końcówki mam ogólnie jestem bardzo zadowolony , szczególnie w układzie po 1 na kanał grają dla mnie rewelacyjnie za te pieniądze. A że można lepiej , ....dużo lepiej . Pewnie.

haha.nie ma czegos takiego jak usredniony wynik.to nie statystyki.

jest min 3,5ohm. i juz.

w oficjalnym tescie.

4 minuty temu, tomek7776 napisał:

co do kolumn.moze byc tak ze jeszcze cos osiagniesz przez podlaczenie wydajniejszego wzmacniacza.no i jak go porzadnie wysterujesz.ale prawa fizyki sa nieublagane . male przetworniki nie beda w stanie wywolac porzadanego efektu.

A Twoim zdaniem pre na lampie byłby lepszym rozwiązaniem niż tranzystor ??

Szukam tylko większych kolumn bo widzę , że moje są po prostu za małe do pomieszczenia w , którym grają . 

Mam nadzieję że mimo wszystko końcówki nie będą to aż takim ograniczeniem.

wieksze kolumny.wieksze wymagania wobec wzmacniacza....takie sa prawa fizyki.biorac pod uwage wielkosc pomieszczenia i twoje oczekiwania.

nawet jak przeskoczysz ten problem.co jest niemozliwe.

to dalej zostanie temat z wysterowanie koncowej przez dac.bo to kolejny duzy problem.a pre.....to jest dopiero wydatek.pisze o dobrym pre.

A Twoim zdaniem pre na lampie byłby lepszym rozwiązaniem niż tranzystor ??

koszta.koszt.koszta........duze.obu wersji.

6 minut temu, tomek7776 napisał:

haha.nie ma czegos takiego jak usredniony wynik.to nie statystyki.

jest min 3,5ohm. i juz.

w oficjalnym tescie.

Pozwolę sobie jednak się nie zgodzić . Bo co innego 4 ohm przy 40hz i przez większość pasma , a co innego tylko w pewnych zakresach . Gdyby tak było jak piszesz to wogole nie byłoby konstrukcji które można uznać za 8 ohmowe , a 4 ohmowe byłyby wg tego 1-2 ohmoeymi zabójcami każdego wzmaka , a nie tylko podłego KECESA znikąd 😀

5 minut temu, tomek7776 napisał:

wieksze kolumny.wieksze wymagania wobec wzmacniacza....takie sa prawa fizyki.biorac pod uwage wielkosc pomieszczenia i twoje oczekiwania.

nawet jak przeskoczysz ten problem.co jest niemozliwe.

To racja , trudno się nie zgodzić. 

To jeszcze raz spytam . Jaką moc , wydajność powinien mieć wzmacniacz na moje pomieszczenie Twoim zdaniem?? 

No i też nie oczekuję , że będą się ściany trzęsły . Jest trochę za chudo i tyle . 

mozesz sie nie zgadzac.ale to jest jedna z przyczyn ze kolumna gra ze wzmacniaczem zle.

np

konstrukcja proac 2.5  jest 8 ohmowa.

graja u mnie w pomieszczeniu 38 mkw

i jest taki dol.ze.......

jest zasilana silnym wydajnym pradowo wzmacniaczem.i tyle.

wczesniej graly u mnie sonus faber electa amator II.rowniez bylo swietnie.

potem zagraly u mojego znajomego w 80mkw zasilane krell evo.

znakomity dzwiek w duzym pomieszczeniu.

18 minut temu, carlos med napisał:

Pozwolę sobie jednak się nie zgodzić . Bo co innego 4 ohm przy 40hz i przez większość pasma , a co innego tylko w pewnych zakresach . Gdyby tak było jak piszesz to wogole nie byłoby konstrukcji które można uznać za 8 ohmowe , a 4 ohmowe byłyby wg tego 1-2 ohmoeymi zabójcami każdego wzmaka , a nie tylko podłego KECESA znikąd 😀

To racja , trudno się nie zgodzić. 

To jeszcze raz spytam . Jaką moc , wydajność powinien mieć wzmacniacz na moje pomieszczenie Twoim zdaniem?? 

No i też nie oczekuję , że będą się ściany trzęsły . Jest trochę za chudo i tyle . 

mysle ze kolumny z co najmniej    basowym  2x 22cm na jedna kolumne.i do nich wzmacniacz ktory je wysteruje.

jakis forumowicz proponowal ci z 26cm SS na basie.pozadny wzmacniacz i polowa problemu rozwiazana.

10 minut temu, tomek7776 napisał:

mozesz sie nie zgadzac.ale to jest jedna z przyczyn ze kolumna gra ze wzmacniaczem zle.

np

A można wiedzieć jakim wzmacniaczem ??

Czy ProAc 2,5 to też za trudny partner dla mojego zestawu ?? 

U mnie odliczając skosy wychodzi kubatura pomieszczenia taka jak 41m2 o wys . 2,6 m

lub dokoptuj audifilskiego suba i to tez rozwiaze problem.

4 minuty temu, carlos med napisał:

A można wiedzieć jakim wzmacniaczem ??

Czy ProAc 2,5 to też za trudny partner dla mojego zestawu ?? 

U mnie odliczając skosy wychodzi kubatura pomieszczenia taka jak 41m2 o wys . 2,6 m

1 bat vk 300     150W 8ohm/300W 4ohm

2 nie mam pojecia.bo twoj wzmacniacz znam tylko z twoich opowiesci.a w audio sztuka jest umiejetnosc laczenia poszczegolnych elementow

Edytowane przez tomek7776
16 minut temu, tomek7776 napisał:

np

mysle ze kolumny z co najmniej    basowym  2x 22cm na jedna kolumne.i do nich wzmacniacz ktory je wysteruje.

jakis forumowicz proponowal ci z 26cm SS na basie.pozadny wzmacniacz i polowa problemu rozwiazana.

Jeszcze zastanawiałem się czy końcówki w trybie stereo ale w bi-ampingu nie byłyby lepszym rozwiązaniem i wtedy całość byłaby bardziej wydajna . Tylko kable głośnikowe i XLR i premp na 2 końcówki , znów koszty dodatkowe

radark

to sa te...jak rozumiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeszcze zastanawiałem się czy końcówki w trybie stereo ale w bi-ampingu nie byłyby lepszym rozwiązaniem i wtedy całość byłaby bardziej wydajna . Tylko kable głośnikowe i XLR i premp na 2 końcówki , znów koszty dodatkowe

to tez rozwiazanie ale kosztowne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomek7776

radark

to sa te...jak rozumiem

Ukryta Zawartość

To są 300 . Te mam 

7 minut temu, radark napisał:

MA Silver 500 ja bym odpuścił, robiłem kilka podejść do nich z różnymi wzmakami i zawsze w tym dźwięku czegoś brakowało.

I co je zastąpiło ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

forumowicz ci proponowal.....dzwon ...zaproponuj sensowna dla obu zamiane i po temacie.

Ukryta Zawartość

5 minut temu, tomek7776 napisał:

Ukryta Zawartość

forumowicz ci proponowal.....dzwon ...zaproponuj sensowna dla obu zamiane i po temacie.

Tego to już musiałbym posłuchać , bo rozumiem że to konstrukcja DIY ?? 

Ktoś też proponował mi Dali Opticona 8 Mk 2 , na OLX jest oferta prawie nowych i gość ma chyba parcie na sprzedaż bo wstawił je do 24m2 

Ukryta Zawartość

Impedancja nominalna [Ω]: 4

chyba odpada...

Ja już pod kątem bi-ampu patrzę bo coś czuję że inaczej nic z tego nie będzie bez wymiany końcówek 

Pytanie czy to dobre kolumny dla mnie . Zawsze na początek mogą grać pod jedną końcówka a pre i bi-amp może chwilę poczekać 

3 minuty temu, tomek7776 napisał:

lepsze sa te DIY

A one jaka mają impedancję ?? Polaktywne ?? Mogę podpiac u siebie bez dodatkowych inwestycji??

haha.nie ma czegos takiego.jak brak dodatkowych inwestycji.

pytaj o wszystko sprzedajacego.

A skąd wiesz że lepsze ?? 😀

tak ze 4 klasy wyzej od tych dali...

skad wiem....40letnie doswiadczenie w branzy.

to z cyklu co lepsze skoda.czy audi....skad wiesz....hahah

w przypadku dali wdasz sie w koszta.a efekt nieznany.

a.... i pasmo ich nedzne....

z dali.to bym bral pod uwage dali grand.jedynie.ale tez pod warunkiem zmiany wzmacniacza na jakis wydajny.

Edytowane przez tomek7776
  • Pokaż nowe odpowiedzi