Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Masz kabel HDMI ? Jeżeli tak to podłącz Amplituner do TV  czyli wepnij w amplitunerze HDMI w wyjście „OUT” i następnie w TV. Włączając menu na pilocie lub amplitunerze pojawi Ci się na telewizorze całe menu amplitunera. I w tedy będzie tez więcej ustawień odnośnie kolumn itp.

Jeżeli tak podłączysz i pojawi Ci się menu zrób zdjęcia menu jak jest wszystko poustawiane. 

Edytowane przez Groot
10 minut temu, Groot napisał:

Masz kabel HDMI ? Jeżeli tak to podłącz Amplituner do TV  czyli wepnij w amplitunerze HDMI w wyjście „ Monitor OUT” i następnie w TV. Włączając menu na pilocie lub amplitunerze pojawi Ci się na telewizorze całe menu amplitunera. I w tedy będzie tez więcej ustawień odnośnie kolumn itp.

No tylko jest kolejny problem, po podłączeniu hdmi jest: na ampli "TV <TV Sp On>" a na telewizorze: "Brak sygnału", jak klikam menu to na ampli wyświetla się "not available".

Gość

(Konto usunięte)

Nie masz ustawiać na TV. Ustaw wyjście na DVD lub inne ale nie TV. Wtedy pojawi Ci się menu 

Edytowane przez Groot
5 minut temu, Groot napisał:

Nie masz ustawiać na TV. Ustaw wyjście na DVD lub inne ale nie TV. Wtedy pojawi Ci się menu 

Komputer chyba też nie może być, bo może i nie wyświetla się "not available", ale też nie mam menu na monitorze

Komputer i inne peryferia jak dekoder, DVD, konsola jest źródłem (IN) w amplitunerze. Ty masz podłączyć TV pod OUT. Pamiętaj robić to na wyłączonym zasilaniu.

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, Butler napisał:

Ty masz podłączyć TV pod OUT. Pamiętaj robić to na wyłączonym zasilaniu

Dokładnie jak kolega pisze. Na wyłączonym bo Onkyo jest wrażliwe na HDMI. 

Moze jeszcze raz Ci to wytłumaczę. Masz TV wpinasz kabel pod gniazdo HDMI 2 IN a w Amplitunerze ten sam kabel wpinasz w wyjście oznaczone „OUT” następnie w tv wybierasz źródło HDMI2 następnie włączasz amplituner, wybierasz źródło np DVD lub SAT po tym jak się przełączy na amplitunerze naciśnij przycisk menu na pilocie bądź amplitunerze 

Powinno być coś takiego wtedy:

Teraz, Groot napisał:

Moze jeszcze raz Ci to wytłumaczę. Masz TV wpinasz kabel pod gniazdo HDMI 2 IN a w Amplitunerze ten sam kabel wpinasz w wyjście oznaczone „OUT” następnie w tv wybierasz źródło HDMI2 następnie włączasz amplituner, wybierasz źródło np DVD lub SAT po tym jak się przełączy na amplitunerze naciśnij przycisk menu na pilocie bądź amplitunerze 

Okej jeszcze raz, TV jest wpięte pod OUT w onkyo, wybrane jest źródło 2 (takie jak podpiąłem), włączam ampli, wybieram dvd lub sat i klikam menu na pilocie i nic, a na ampli nie widze przycisku menu

Ale słychać że się przełącza

11 minut temu, Groot napisał:

odbiegając od tematu to dokładnie te same ustawienia mam i bez podłączania do tv

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Groot napisał:

Zrób reset amplitunera. Jednocześnie wciskając Power i VCR/DVR przytrzymując na chwile. 

Okej zrobiłem

Gość

(Konto usunięte)

No i po tym resecie masz już obraz ? 

Żeby subwoofer działał to musisz fronty ustawić na duże i dać opcje double bass jako on wtedy powinien sub działać w stereo. Przypomniałem sobie i tak ustawione powinien on już normalnie działać.

7 minut temu, Groot napisał:

No i po tym resecie masz już obraz ? 

Żeby subwoofer działał to musisz fronty ustawić na duże i dać opcje double bass jako on wtedy powinien sub działać w stereo. Przypomniałem sobie i tak ustawione powinien on już normalnie działać.

Dobra nie mam obrazu, ale sub zaczął działać, i WOW, trzęsą mi sie wnętrzności. Dzięki za pomoc ❤️

Teraz, Butler napisał:

No bez jaj 😄

ampli mam koło suba, a ten był na fula. jak mi basem walnął przy tym skosie to myślałem że się przewrócę 😄

Gość

(Konto usunięte)

To teraz sobie posłuchaj i daj znać jak to gra. Następnie co masz w domu za urządzenia? Masz DVD, PS3, czy coś innego gdzie będzie dźwięk można sprawdzić Dolby ?

Teraz, Groot napisał:

To teraz sobie posłuchaj i daj znać jak to gra. Następnie co masz w domu za urządzenia? Masz DVD, PS3, czy coś innego gdzie będzie dźwięk można sprawdzić Dolby ?

Dźwięk mi się bardzo podoba, nie ma tego specyficznego szumu jak miał dockin, na dziś nie mam dvd niestety a ps3 sprzedałem :P, da się puścić wyjściem optycznym z tv dźwięk 5.1  z netflixa? I dopiero jutro lub pojutrze będę miał wszystkie kolumny podłączone bo jak pisałem wyżej nie mogę dziś rozwalać pokoju 😄

Okej chciałbym sobie odpalić już jakiś film 5.1, mam tu pytanko, mogę podłączyć kolumny tak jak na rysunku gdzie jest ciemno niebieskie, czy jedną "jasną niebieską" zrobić?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Pytanie pierwsze z którego miejsca ogladasz filmy? Biurko czy łóżko? Następne czy podczas grania tez używać będziesz kina? 

Jezeli to ma być set do kompa to polecam ustawić biurko w strone sprzętu to raz a dwa dać je z 1 metr od tylu ( może być pod oknem) i w tedy w narożnik pod skosem jedna kolumnę a druga tam gdzie zaznaczyłeś jasno niebieskim 

4 godziny temu, Groot napisał:

Pytanie pierwsze z którego miejsca ogladasz filmy? Biurko czy łóżko?

I tu i tu, a jak ktoś przychodzi to jedna osoba na fotelu, a reszta na łóżku.

Następne czy podczas grania tez używać będziesz kina? 

Taki był ambitny plan, ale to nie będzie stricte set do kompa, raz na jakiś czas sobie będę pykać w forze na padzie, więc biureczko zostaje na miejscu (problem z światłem 😐)

i w tedy w narożnik pod skosem jedna kolumnę a druga tam gdzie zaznaczyłeś jasno niebieskim 

Z tego co wiem to te kolumny mają być wyżej niż głowa? Więc tak jak na zdjęciu musi być bo tam jest granica pomiędzy wyżej a niżej głowy.

I czy da się używać hdmi tylko do dźwięku? Bo jak podłączyłem to w ogóle telewizor nie podawał dźwięku i nie wiem czy to wina telewizora czy amplitunera. np. chciałbym mieć podpięte hdmi w tv do ampli i drugie hdmi z kompa do tv, bo nie chcę żeby przechodziło przez ampli bo oglądam w 4k a ampli tylko w full hd przekazuję. Ogólnie dziękuję bardzo za dalszą pomoc bo wam truję strasznie ://

Gość

(Konto usunięte)

Cyknij fotki pokoju. Może jest jeszcze inne wyjście co do ustawienia.

A co do HDMI to wyglada jak by było uszkodzone ale mogę się mylić🤔 bo normalnie po podłączeniu tv i ampli to obraz powinien być nawet głupiego menu amplitunera na tv

39 minut temu, Groot napisał:

Cyknij fotki pokoju. Może jest jeszcze inne wyjście co do ustawienia.

dodałem

40 minut temu, Groot napisał:

A co do HDMI to wyglada jak by było uszkodzone ale mogę się mylić🤔 bo normalnie po podłączeniu tv i ampli to obraz powinien być nawet głupiego menu amplitunera na tv

no to dupa :// jestem zmuszony na optyczne wejście, jest ktoś z was z trójmiasta i ma na szybko sprzedać 5m optycznego haha?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Groot napisał:

A jak wyglada przód? Z oświetleniem spoko to nawet wyglada. Masz mocny spad tego skosu😞

Aktualnie wszystko w trakcie robienia więc wybaczcie za plątaninę kabli ale potem to będzie zakryte haha 😅

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@rafigd2    tylko przykład:

Gdańsk Matarnia - media markt   gembird 5 m 9 dych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, audioburak napisał:

@rafigd2    tylko przykład:

Gdańsk Matarnia - media markt   gembird 5 m 9 dych

Ukryta Zawartość

Chciałbym mieć budżet by kupować kabelki za 90zł ://

Ukryta Zawartość

Ten też będzie działać? Prawie połowę tańszy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zadziała każdy tani identycznie, bo nie  darmo są kilometry

światłowodu i to nie audiofilskiego 😉 

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

52 minuty temu, audioburak napisał:

Zadziała każdy tani identycznie, bo nie  darmo są kilometry

To w sumie jak każdy identycznie, to nie ma sensu 5 dych płacić.

Ukryta Zawartość

ten za 16zł 😄

Ukryta Zawartość

Ale musiałbyś skoczyć do Koszalina; a miało być na miejscu,

wtedy chyba wyjdzie drożej, niż ten za 9 dych 😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi