Skocz do zawartości
IGNORED

PHY- glosniki w odgrodach

koteczek

Rekomendowane odpowiedzi

Darkulu, pytales o krzemowce. To czego nauczylo mnie zycie to nigdy nie mowic nigdy. To, ze lepiej mi sie slucha vinylu i lampy nie oznacza oczywiscie, ze na tym sie konczy swiat. Po prostu mam lepsze z lampa doswiadczenia.

Mam tez uczucie, ze "strojenie" dzwieku jest bardzej przyjazne w lampie niz krzemie. Dzwiek lampowy jest dla mne bardzej zmyslowy. Bardzej sex'y. I tak jak z sexem to bardzo indywidualna sprawa. Przekonywanie sie, ze to co mnie kreci, wszystkich ma krecic, to absurd. No chyba, ze to sprawa kotow. W tej sprawie tylko milosc do psow moze cie usprawiedliwic.

Witam !

Co do głośników w odgrodach to polecam prace Linkwiz-a - aktywne zespoły "open-baffle" - nie słuchałem ich, ale na jego stronie www

są WSZELKIE informacje, łącznie z wynikami pomiarów.

Być może kiedyś się za nie wezmę, ale jak będę mieć więĸszy pokój ;-))

Pozdr.

Zgadza sie Linkwitz Lab to klasyk:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To chyba w guście Koteczka:

Ukryta Zawartość

więcej w artykule :

Ukryta Zawartość

Ps. Możliwe, że znacie treść artykułu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ponieważ na European Triode Festival pojawia się Jean Hiraga - mam ponownie okazję zapytać o Jego wzmacniacz.

Mam nadzieję i prośbę aby ktoś (może darkul ?) podzielił się opinią o wzmacniaczu Hiragi - przepraszam, wiem że pytałem o to w temacie 1715.

Tylko male co nieco. Miesza sie dobrze z poranna kawa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

HA!!!!!...smiesznie jest znalesc siebie na zdjeciu w internecie.....choc zachwycony tym co zobaczylem nie jestem.....:-(((....w tlumie na koncu pod drzwiami delegacja z Polski....

Ukryta Zawartość

Panowie , czy ktoś z Was ma doświadczenia z axiomem 301 w obudowie z otworem stratnym. Czy ktoś z Was ma takie cóś w domu , jak długo gra , z jaką elektroniką. Czy próbowaliście z tranzystorem , czy raczej tylko lampiaki?? Jak z wytłumieniem obudowy

Z axiomem 301 nie, jedynie z Triaxomem w obudowie, nie pies-nie zjac, bardzo zrelaksowany bass-reflex (duzy otwor, mala kompresia), ok. 60 litrow. Dzwiek OK, ale slyszalem lepsze. Dzwiek troche za nozalny.

Raport #2 z barowania sie z PHY KM30 w otwartych odgrodach. Wczoraj MaciekP byl laskawy dokonac pomiarow PHY stosujac mikrofon na statywie 1m od kazdego z nich. Moze poprosze go by dokonal analizy i interpretacji technicznej. Jestem przekonany ze zrobi to zetelniej niz ja. Sobie zostawie interpretacje dzwieku ktory sluchalismy.

Zaczne od konkluzji: w odgrodach lamanych-parawanowych 130cm wysokich (srodkowy panel 40cm,boczne 30cm i 60cm) dzwiek jaki wydobywa sie z PHY jest bardzo, bardzo zly. Na arbitralno-subjektywno-nic nie majacej wsolnego z pomiarem prywatnej skali od 1 (katastrofa) do 10 (ciastko z kremem), PHY brzmia na poziomie 1.02. Na potrzeby objektywno-subjektywnej kalibracji: 1.0 to dzwiek muzyki na dworcu kolejowym w Minsku Mazowieckim a 1.03 to dzwiek z Szarotki daleko od stacji nadawczej. Czyli cos miedzy. Tak bylo wczoraj. Ale, poscig trwa, bylem dzisaj w Castoramie po panele 170 cm i duzo szersze, zawiasy listwowe, srubki i nne pizdulki. Jak sobie wytne dziurke na glosniki i wkrece 60 srubek w zawias

(x4) to nastapi ciag dalszy tej operetki.

Koteczku,

Tragicznie nie bylo!

Po prostu ustawilismy wysoko poprzeczke!

Zalaczam wykresy pomiarow pink noise z 1m w osi glosnika. Oczywiscie z pozycji sluchacza zrobila sie odwrocona parabola, czyli problem z wysokimi i basem, co bylo slychac. Srednie tony podbarwione tym co glosnik generowal od tylu. Ewidentna dziura na 10kHz, do czego zreszta przyznaje sie producent.

[obrazekLUKASZ-268527_1.jpg] [obrazekLUKASZ-268527_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-6034-100009589 1170264867_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla basu to juz bardziej wplyw pokoju i tego, ze panel stal dosc blisko sciany.

Jestem bardzo ciekaw nowego panela. Mam nadzieje, ze bedzie to powazny krok na przod.

Zawsze mozesz skonczyc na TL

Dokladnie. Ale poniewaz juz powazna godzina i wszystkie dzieci spia, musze Ci zdradzic sekret. Nie wytrzymalem i "przylozylem" nowe drapacze chmur @ 170 cm wzrostu, opierajac je na tych starych, srodkowy panel jest oczywisce stary, zmienilem driver z EL3 na GEC KT66 (gra cieplej) ........ matko z corka, ale roznica. Jestem przekonany, ze z PHY bedzie Muzyka. Juz zaczyna byc.

a ja wlozylem Millsy MRA12 w zwrotnice i.....oczywiscie ogromna roznica. Dzwiek zaokraglony, cieplejszy, spokojniejszy i...ubylo sporo wysokich tonow. Niesamowile jak rezystory w zwrotnicach wlywaja na brzmienie. Mam nadzieje, ze po kilkunastu godzinach dzwiek sie otworzy. W kazdym razie na pewno nie wroci nieprzyjemne napiecie w brzmieniu.

czasami wiecej to lepiej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odgrody maja juz 170 cm. Trudno mi uwierzyc, ale prawa fizyki niekiedy sie sprawdzaja. Dzisaj skrecilem panele, praktycznie w/g sugestii producenta. Te listwowe zawiasy maja bilion srubek, mozna zniesc jajko. Ale juz stoja. WSZYSTKO JEST LEPIEJ.

Nareszcie rozumiem dlaczego chlopcy pisali o nich tak dobrze. Zaczynam stroic wzmacniacz do PHY.

Witam

Te głośniki KM30, kiedyś były stosowane w Rehdeko np.115. Mają dość dobrą skuteczność,ale pomimo to chyba muszą być napędzne dość wydajnym prądowo wzmakiem.Ja ich słucham obecnie w domu na lampie SE 12w i bardzo podoba mi się to brzmienie.Dodać tu trzeba,że kolumny czułe sa cholernie na okablowanie.Np w rehdeko 115 w środku jest reson dokałdnego modelu nie znam i na głośnikowym resonie kolumny te brzmią bardzo dobrze.Słuchałem ich na JPS LAB i nie podobało mi się, dużo fałszu pojawiło się w dźwieku.Dźwiek obszerniejszy, mniej szczegułów, ale mało naturalny.Czego jescze brakuje w tych kolumnach to lepszego basu-tzn.bardziej konturowego i łatwiej schodzącego w niskie rejony.Nie oznacza to,że basu jest mało,ale mogłoby być troche lepiej.W sumie kolumny rehdeko na głośniku KM30 są bardzo dobre, oddają dużo wrażeń ze słuchnia muzyki nie picują brzmienia ani nie dodają różnych przydźwięków od siebie.Świetnie pokazuja klimaty live-coś wspaniałego.Nie którym może wydawać się,że jest za mało góry w takich kolumnach ale potrafią czasami nieźle zaświdrować w ucho. Kiedyś sam szukałem samych głośników ale jak ustaliłem cenę w polsce to klapa!!!!!.To taniej wychodziło zakupić gotowe kolumny Rehdeko 115.hehhe.Na fotce widziałem panel na KM30,cięzko jest mi sobie wyobrazić jak to może brzmieć.Sam głośnik znam, ale w takim połączeniu nie.Obawiam się, że może być trochę brak basu-choć z drugiej strony jest tam kawał dużego panelu i przy dobrym ustawieniu blisko ściany może być oki.

pozdr

Rehdeko sami robili głośniki do swoich kolumn i raczej nie były to PHY.

A co do Resona to pozostawia on sporo do życzenia, chociaż jest niezły, szczególnie w tej cenie.

Jak chcesz coś lepszego to zamów sobie drut solid core od Cardasa lub Vampire o 26-28 AWg i tym okabluj, zobaczysz ile jeszcze można lepiej od Resona. Na kopułki wystarczy po jednym druciku na plus i jednym na minus, najlepiej 28AWG, luźno w powietrzu, albo co 5cm sklejone paskiem papierowej tasmy klejącej, odległość minimum 4-5mm między przewodnikami. Na bas lub średnicę albo po jednym druciku 26AWG albo po 2-3.

Miedź od Cardasa czy Vampire jest emaliowana także nie ma problemu ze śniedzeniem, tylko trzeba mieć "solder pot" o odpowiedniej temperaturze do ściągania tej emali. Ja używam wanienki z 500 watowa grzałką.

Pozdr.

Koteczek tak zacząłem drążyć temat dla mnie nieznany i mam nadzieje, że poniższy link humoru Ci nie zepsuje. Zobacz co może Koteczka czekać

Ukryta Zawartość

Ale już nie żartując słyszałeś te głośniki w skończonym projekcie czy podjąłeś ryzyko. Jak to gra? Można z czymś porównywać?

Ukryta Zawartość

Chyba juz czas by zdac raport z trzeciej rundy walki na zycie albo gluche zycie miedzy PHY a waszym donosicielem z pola bitwy. Pierwsza runda ( swieze PHY30 silver) zakonczyla sie, jak to donosilem, kapitalna kleska. Po kilku dniach rekowalescencji,

(KM30- srebro zostal wymieniony na KM30- miedz, szczeline wypelnione tasma) zaczela sie runda 2. Kolejna klapa. Bylo troche lepiej, ale dzwiek byl, jak pisalem, gdzes miedzy Szarotka a dworcem kolejowym. Zaczalem powaznie watpic w mit OB.

Runda 3: kompletna metamorfoza, wmontowalem PHY w 170 cm wysokie odgrody i 150 cm szerokie parawanowe, trzy sekcyjne panele na zawiasach listwowych i...... Dzwiek jest PYSZNY.

Sprobuje go opisac. Musze posluzyc sie porownaniami, bo opis dzwieku to bardzo mięka sprawa. Dlatego ostrzegam:

wlaczcie filtr bo to co nasąpi jest super subjektywne: mam w uszach dzwiek trzech glosnikow: 1. Westminsterow w GRF (4 lata), 2. Quad 63 (ok 10 lat), 3. Lowtherow PM2a w Fidelio (ok 5 lat). Mam je w uszach i glowie bo zylem z nimi na codzien przez lata. Znam ich dobre i zle strony. Uwazam, ze PHY naleza do ligi najlepszych glosnikow z jakie znam.

W porownaniu z Westminsters, PHY emanuje duzo lzejszym, chlodnejszym, przezroczystym dzwiekiem. Nie maja autorytetu Tannoya, ale maja duzo wiecej lekkosci. Jezeli barwa Tannoya jest super ocieplona, PHY jest chlodniejszy. Doł Westminster

jest potezny, miejscami dominujacy, PHY jest duzo lzejszy, ale o nibo wjecej go wiecej niz u Lowthera. Srodek PHY jest tam gdzie jest jego sila. Piekny, czysty, bez zadnych podbarwien ton, palce lizac. Srodek PHY bardzo jest podobny do elektrostatow. Nie wiem, moze dlatego, oba sa dipolami, moze sa inne przyczyny, ale odcisk muzyczny PHY i Quadow jest zdumiewajaco podobny. Brak im jest tez agresii Lowtherow, tak jak Lowthery potrafia byc niekiedy troche cierpkie, PHY sa kremowe.

Czas przyszedl by zaczac stroic je. panele sa jedynie 18mm, trzeba od tylu je wylozyc anty-...., obawiam sie, nie sa akustycznie neutralne. To tylko poczatek drogi.

Konkluzja: jak do tej pory jestem przekonany do dwoch spraw: jak ktos zdecyduje sie na PHY w OB, to male panele to strata czasu i PLN, PHY KM-30 to bardzo wyjatkowe glosniki bo potrafia spiewac jak najlepsi w piaskownicy.

To dobra wiadomosc, choc wiem, ze przed Toba jeszcze dluga droga. Jak bedziesz potrzebowal troche konstruktywnej krytyki, to jestem do dyspozycji:-) Duzo lepiej radze sobie z krytyka, co wielu mi wypomina.

Mam jeszcze sprzet pomiarowy, jakbyc chcial powtorzyc ostatnie doswiadczenie.

Mysle, tez ze moze czas na eksperymenty z kablami. Moze w tym przypadku filigranowy drucik 0.4mm nie sprawdza sie. Moze tez czas na jakies korekcje sprzetu bouticowymi czesciami, skoro PHY jest taki przezroczysty.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.