Skocz do zawartości
IGNORED

Mini salka 5.1 | Auro3D

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Na razie nie kupuj. Opisze to wieczorem.

Ale przesun w tym kalkulatorze (i w rzeczywistosci) ta kanape/miejsce odsluchu o 0,5m do przodu i zobacz co sie stanie

Pod sciana i oddalony od sciany

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
M2.thumb.jpg.6b8da7acb96d75da7f557f77e9ca19b1.jpg

Bartkowy kalkulator jest bardzo dobry, ale nie uwzglednia subwoofera

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Pogłos i tak zostanie, bo to nic nie zmieni jedynie dana częstotliwość albo się lekko wygasi albo się spotęguje. Tak czy owak tylko na tej ścianie mogę cokolwiek zrobić z akustyką więc zdecyduję się na użycie 15 takich paneli w trzech rajkach po pięć sztuk co da powierzchnię 180 x 300 cm, mam tylko taką nadzieję że za bardzo nie przygłuszę odbioru kinowego( przestrzennego ) bo przez to że mam praktycznie głowę pod ścianą to nie mogę dać głośników surround dalej do tyłu. 

Mogę kupić najpierw 9-ć takich paneli i je przymocować a później najwyżej dokupić jeszcze 6-ść i przymocować po zewnętrznej 

A co do działu Akustyka, temat przeczytałem ale nic nie rozumiem, ja to muszę pierwszy raz najpierw zobrazować co i jak jest z czym  bym mógł wiedzieć o co chodzi( czytaj że ktoś musi mnie wziąć za łapę i mi pokazać dokładniej ) inaczej nie potrafię sobie tego wyobrazić 

Pogłos i tak zostanie, bo to nic nie zmieni jedynie dana częstotliwość albo się lekko wygasi albo się spotęguje.

….

Zgadza sie. Ale moze wyeliminowac te peaki, ktore chcesz zwalczyc tymi 2 bas-absorberami, ktore i tak byly by za malo. Pokazalem to w tym innym watku.

Mogę kupić najpierw 9-ć takich paneli i je przymocować a później najwyżej dokupić jeszcze 6-ść i przymocować po zewnętrznej 

Dokladnie tak
Wczoraj mialem mnostwo pracy, wiec nie jestem jeszcze z twoim „pogladowym“ pomieszczeniem gotow.
Jeszcze nad nim „popracuje“
Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, xajas napisał:

Wczoraj mialem mnostwo pracy, wiec nie jestem jeszcze z twoim „pogladowym“ pomieszczeniem gotow.
Jeszcze nad nim „popracuje“

No dobrze w takim razie ja jeszcze poczekam, bo jak mam coś kupić i ma później nie działać i przez to się wkur...ć to wolę uzbroić się w cierpliwość.

No i jak by nie patrzeć wolę tą metodę niż kupować specjalnie używany amplituner ale z tych najnowszych gdzie jest Dirac na pokładzie i tworzyć cuda na kiju... 

Co do tego narożnika to zastąpi go taka wersalka z funkcją spania, niestety musi być bo gdy rodzice przyjadą to muszą mieć gdzie spać... 

https://www.otto.de/p/jockenhoefer-gruppe-schlafsofa-lindau-inklusive-bettkasten-und-loser-kissen-mit-kaltschaumtopper-559771383/#variationId=624038056 więc będzie można wtedy odjechać na pół metra na stałe od ściany... 

Może czas zmienić tytuł wątku ?

Po , co wprowadzać w błąd nowych użytkowników ?

Daj jeszcze link jaki makaron będzie jutro na Twoim stole , proszę 🙂

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Tofik01 napisał:

Może czas zmienić tytuł wątku ?

Po , co wprowadzać w błąd nowych użytkowników ?

A co mnie nowi użytkownicy interesują?! To jest mój temat od początku i będę go ciągnął tak długo jak mi się spodoba, nie jesteś tutaj stałym użytkownikiem więc nic nie musisz wiedzieć. Tylko starzy użytkownicy wiedzą o co chodzi... 

6 godzin temu, J4Z napisał:

tzw.

Wyjadacze!

Wyjadacze makaronu 😉 

Dawaj Marcin ten link do makaronu bo temat mnie zaciekawił 🤔😜

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Gość

(Konto usunięte)
33 minuty temu, brewka87 napisał:

Wyjadacze makaronu 😉 

Dawaj Marcin ten link do makaronu bo temat mnie zaciekawił 🤔😜

Widzę gra słowna... 

Brawa za konstruktywną wypowiedź 👏

Napisz coś ciekawego, coś związanego z kinem a nie śmiecisz... 

Może coś w sprawie akustyki? Podziel się swoją wiedzą, może się czegoś dowiemy 

45 minut temu, MarcinRejek napisał:

Napisz coś ciekawego, coś związanego z kinem a nie śmiecisz... 

Przecież Ty sam śmiecisz od dawna w swoim temacie. Od dawna nie ma on nic wspólnego z Auro3D. Nawet z salką nie ma, bo powieszenie głosnikow w konfiguracji 5.1 w salonie nie czyni z niego tytułowej salki... Nie wiedziałem że jesteś taki sztywniak 🤣

50 minut temu, MarcinRejek napisał:

Podziel się swoją wiedzą, może się czegoś dowiemy 

Nawet bym nie śmiał pouczać takiego doświadczonego forumowicza jak Ty😆 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Gość

(Konto usunięte)
41 minut temu, brewka87 napisał:

Przecież Ty sam śmiecisz od dawna w swoim temacie. Od dawna nie ma on nic wspólnego z Auro3D

Ja śmiecę? To że nie ma nic wspólnego z Auro3D to nie czyni mnie do tego bym nie mógł tutaj kontynuować swoich czynów...

Wolę sobie tutaj wszystko opisywać niż w nowym temacie... dlaczego? Bo mogę, wolne jest to forum...

Przynajmniej moje wpisy są związane z kinem zaś twoje z niczym! 

45 minut temu, brewka87 napisał:

Nawet bym nie śmiał pouczać takiego doświadczonego forumowicza jak Ty😆 

Nie uważam się za żadnego speca, jestem amatorem, dział akustyki jest mi obcy i nigdy nim się nie interesowałem

Nie udzielam się tam gdzie czegoś nie wiem lub nie słyszałem... moje zainteresowanie nowinkami itd zakończyło się wraz z rozebraniem mojej salki tak że na nowości się nie otworzę bo mnie nie interesują jakieś Dirac-i i różne inne nowe pojęcia. Nie jestem też osobą która poleca innym by wykonywali coś według zasad nakazanych przez Dolby jeżeli nie ma opcji by je zastosować podchodzę inaczej zaś mości forumowe guru to nagminnie robią. Jest tutaj paru delikwentów co robią to nagminnie choć niczego innego w życiu nie mieli oprócz tego co mają w pokojach a się mądrzą jak by byli jakimiś ludźmi z doktoratami.  I nikt ze mną nie musi się zgadzać w miejscach gdzie coś podpowiadam, bo jak wiadomo to jest forum i nie jestem tutaj by być klepanym tak jak inni tego oczekują. 

Parę słów na temat kina które już mam, jest ono dla mnie wystarczające dające mi satysfakcję podczas oglądania, w najbliższym czasie wymienię jeszcze amplituner/wzmacniacz AV i TV... kolumny zostają te co są, suba dokupię jeszcze jednego by bardziej rozłożyć bass w pomieszczeniu i to wszystko z działu kina i jego elementów, zostanie mi tylko akustyka w której liczę na pomoc i nic więcej. 

51 minut temu, MarcinRejek napisał:

Przynajmniej moje wpisy są związane z kinem zaś twoje z niczym! 

Facet, wyluzuj, bo Ci żyłka pęknie 🤣 temat ma 39 stron, a Ty się oburzyłes o jeden żartobliwy wpis. Masz jakieś problemy z emocjami i tyle..

Gość

(Konto usunięte)

Subwoofera nie udało się kupić więc w zamian kupiłem amplituner Jubileuszowi Denon AVR-A100 za 450€ 

5 godzin temu, RAF77 napisał:

Kupuj fimy.

Niestety się spóźniłem😞 się sprzedały 

W dniu 19.11.2024 o 07:28, Gmow1977 napisał:

🤣.A Maranz pewnie za miesiąc wyląduje na ebaju...

Już sprzedałem, poszedł za 2,8 w przeliczeniu na zł 

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 3.12.2024 o 06:33, MarcinRejek napisał:

a tak to wygląda z tyłu ( ten narożnik wyleci i będzie wersalka 3osobowa )

IMG_0920.thumb.jpeg.bf806317458cfcec75b9d18e64caa40b.jpeg

Mam pytanie, czy jest sens instalować na tej samej wysokości kolumny Bowers&Wilkins DS6 dla kanałów 6 i 7 czyli back surround? Wysokość od podłogi to 140 cm wysokotonowy natomiast narożnik teraz ma 100 cm wysokości, gdy zmienię na wersalkę ta wysokość spadnie do około 80 cm. Czy głowa pół metra od ściany to nie będzie za blisko dla back surround? 

Można by się pokusić o back surround kiedy:
1. Sofa z pół metra od ściany.
2. Tylne surround, trochę dać bliżej siebie i skierować na słuchacza.
3. Normalne surround dać na ścianach bocznych, około pół metra od ściany tylnej.

Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, RAF77 napisał:

Można by się pokusić o back surround kiedy:
1. Sofa z pół metra od ściany.
2. Tylne surround, trochę dać bliżej siebie i skierować na słuchacza.
3. Normalne surround dać na ścianach bocznych, około pół metra od ściany tylnej.

Rafał widzisz jak to przecież wygląda, mam okno więc nie dam rady nic zrobić... mogę je skierować przed miejsce odsłuchu... odległość od głowy do każdej z kolumn wynosi 2,05 metra i jak będzie wersalka to będzie wysunięta do przodu na te pół metra więc i głowa będzie z 70 cm od ściany 

Mowa o tych 

https://www.bowerswilkins.com/on/demandware.static/-/Library-Sites-bowers_northamerica_shared/default/dw8aef5922/archive-manuals/eng_fp10248_ds6_info_sheet.pdf?srsltid=AfmBOora8Z-eyi3sjVMzvPxt04aO7ZcMEEaqBy8UEGQL0djm3gSULsLZ

Gość

(Konto usunięte)

No dobra, rozumiem że kolega guru @xajas oblał temat i uciekł, a ja rozpierd...liłem kase na zachcianki zamiast iść w akustykę. Ale dzięki temu sprzedałem Marantz-a oraz PS4Pro, nabyłem Denon-a AVR-A100 oraz BD 1713UD 

W chwili obecnej mam już 3 amplitunery i trzeba coś z tym zrobić... korci mnie AVR4810 lub AVC-A1HD które to są top-topów sprzed lat i tylko one zapewnią mi to czego oczekuję, pytanie jest tylko jedno-który jest najlepszy🤔

Gość

(Konto usunięte)
18 minut temu, RAF77 napisał:

Pytanie jest, po co kupujesz inne, skoro od dawna piszesz o tych najlepszych, że chcesz je mieć?

Bo nie słyszałem żadnego, stąd kupuję to co kupuję

Wiem jedno, 3310 vs 4311 jest różnica warta dopłacenia, słyszałem na własne uszy. Teraz trzeba przetestować najwyższe modele które się cenią...

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, RAF77 napisał:

po co kupujesz inne

Być może też po to by samemu się przekonać co wnoszą wyższe lub i nowsze/starsze modele. Lubię żonglować sprzętem... 

Jedyny minus jest taki że nie posiadam nic z obecnych najwyższych amplitunerów by porównać brzmienie Dolby TrueHD 5.1 stary vs nowy 

W dniu 9.12.2024 o 14:01, MarcinRejek napisał:

Rafał widzisz jak to przecież wygląda, mam okno więc nie dam rady nic zrobić... mogę je skierować przed miejsce odsłuchu... odległość od głowy do każdej z kolumn wynosi 2,05 metra i jak będzie wersalka to będzie wysunięta do przodu na te pół metra więc i głowa będzie z 70 cm od ściany 

Mowa o tych 

Ukryta Zawartość

Czy na tej ścianie, co teraz masz tv jest po bokach miejsce na głośniki? Może da radę dać tv na przeciwległą ścianę?

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Kayko napisał:

Czy na tej ścianie, co teraz masz tv jest po bokach miejsce na głośniki? Może da radę dać tv na przeciwległą ścianę?

Broń cię panie boże, tak jak teraz jest to najlepszy układ pod względem brzmienia i konfiguracji. Jest podstawa 5.1 i ona mi wystarczy, nie będę kombinował jak koń pod górę...

• Pokaż nowe odpowiedzi