Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MS-30l czy naprawdę tak dobry?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 12.03.2022 o 20:11, MarcinStereo napisał:

zestaw Rotel RB-03 & Jaqin ms-12B wygrał jednogłośnie dla mnie

Posiadasz jeszcze ten zestaw, czy wymieniłeś na inny ?

Gość

(Konto usunięte)

Zmieniłem na dzielony zestaw rotela. 

Niestety pre yaqina pozbyłem się ze względu na ubogą ilość wyjść i wejść, a było to całkiem spoko urządzenie które polecam każdemu z czystym sumieniem.

8 godzin temu, MarcinStereo napisał:

Zmieniłem na dzielony zestaw rotela. 

Niestety pre yaqina pozbyłem się ze względu na ubogą ilość wyjść i wejść, a było to całkiem spoko urządzenie które polecam każdemu z czystym sumieniem.

Dzięki za odpowiedź. Posiadam Cayin A55TP, polecam posłuchać 👍

Jeśli tranzystor, to wypożycz od Baltlaba od konstruktora. Wg mnie jeden z ciekawszych producentów sprzętów, do tego bardzo dobry kontakt. Ja wróciłem z lampy do tranzystora ze względu na wygodę użytkowania, ale i dźwiękowo uważam jest conajmniej dobrze. Grałem prawie dwa lata na Yanku ms90b i choć jest to inna sygnatura brzmienia od Twojego wzmacniacza to uważam że warto dać szansę Baltlabowi. 

50 minut temu, cepiano napisał:

No Cayin też wspominam dobrze ale cs55a,był czarny i srebrny ale poszły do ludzi,nie wiem po co😂

Obecnie jaki posiadasz wzmacniacz ?

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, mdavis napisał:

Dzięki za odpowiedź. Posiadam Cayin A55TP, polecam posłuchać 👍

Szukam obecnie pre lampowego z DAC do 6k który zagra lepiej od Rotel RC-1590.

Godzinę temu, MarcinStereo napisał:

Szukam obecnie pre lampowego z DAC do 6k który zagra lepiej od Rotel RC-1590.

W tej kwestii nie pomogę, nie korzystam z DAC. Tylko odtwarzacz CD. 

22 godziny temu, MarcinStereo napisał:

yaqin 30l to przewaga basu i przygaszona zamulona góra

U mnie 30l to dokładnie na odwrót. Co prawda bas niski jest ale midbasu ciut mało i dynamiki. Góra jest dość jasna. Musiałem ją nawet przygasic stosując ciepło grające lampy RTC

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

W dniu 12.03.2022 o 20:11, MarcinStereo napisał:

Miałem ten wzmacniacz i grał tragicznie, zestaw Rotel RB-03 & Jaqin ms-12B wygrał jednogłośnie dla mnie.

Marcin, ale Yaqin MS-12B to przedwzmacniacz gramofonowy!

Gość

(Konto usunięte)

Jeżeli chcesz się wypowiedzieć to przeczytaj temat od początku.

Jasno napisałem że posiadałem ww. wzmacniacz a reszta klocków jest porównaniem do niego.

Edytowane przez MarcinStereo
  • 4 tygodnie później...

Kupiony Hegel H100. I chociaz miałem możliwość oddania, to został. Brzmienie lepsze, dynamika o którą mi chodziło, uderzenie, niesamowita przestrzeń. Ciut jasny, ale w tle innych aspektów jest to do zaakceptowania, w uszy nie kłuje, po prostu barwa inna od Yaqina. 

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 25.03.2022 o 14:20, StachMuszel napisał:

Yaqin MS-12B to przedwzmacniacz gramofonowy!

Dane techniczne:

Czułość wejścia przedwzmacniacza0.25V

Czułość wejścia gramofonowego5mV

Pasmo przenoszenia15Hz-100KHz -2.0dB

THD Pre-Amplifier0,2%

THD Phono Stage0,5%

S/N on CD/DVD input>75dB at input 0.5V, 1kHz, output 0,7V

S/N on Phono input:>65dB at input 10mV, 1kHz, output 0,7V

Liczba wejść2 grupy złącz RCA pozłacane dla CD/DVD i gramofonu

Napięcia wyjściowe1grupa 0.25V, 1grupa 0.7V

Lampy2x 12AX7 Phono, 2x 12AU7 Voltage Amplifier

Typ obsługiwanej wkładki gramofonowejMM

ZasilanieAC 115V / 60Hz lub 220, 230, 240V / 50Hz

Kolor obudowysrebrny

Wymiary170×380×160 mm, W x D x H

waga6kg

W dniu 18.04.2022 o 20:12, MarcinStereo napisał:

Dane techniczne:

Czułość wejścia przedwzmacniacza0.25V

Czułość wejścia gramofonowego5mV

Pasmo przenoszenia15Hz-100KHz -2.0dB

THD Pre-Amplifier0,2%

THD Phono Stage0,5%

S/N on CD/DVD input>75dB at input 0.5V, 1kHz, output 0,7V

S/N on Phono input:>65dB at input 10mV, 1kHz, output 0,7V

Liczba wejść2 grupy złącz RCA pozłacane dla CD/DVD i gramofonu

Napięcia wyjściowe1grupa 0.25V, 1grupa 0.7V

Lampy2x 12AX7 Phono, 2x 12AU7 Voltage Amplifier

Typ obsługiwanej wkładki gramofonowejMM

ZasilanieAC 115V / 60Hz lub 220, 230, 240V / 50Hz

Kolor obudowysrebrny

Wymiary170×380×160 mm, W x D x H

waga6kg

Jak sterowałeś głośnością? Yaqin to preamp liniowy a Rotel to końcówka

Gość

(Konto usunięte)

Jest potencjometr głośności 😉 Dodam że wykonanie jest solidne wszystko z aluminium łącznie z pokrętłem głośności, pozbyłem się go ze względu z byt małą ilość wejść i brak sterowania pilotem.

Edytowane przez MarcinStereo
  • 3 miesiące później...

Cześć, czy ktoś może się wypowiedzieć na temat porównania Yaqin MS 30L do tranzystora Accuphase E-206 ? Chodzi mi o to czy warto się interesować tym lampowcem w stosunku do tego accu ? 

W dniu 11.08.2022 o 13:27, Zamerstary napisał:

Cześć, czy ktoś może się wypowiedzieć na temat porównania Yaqin MS 30L do tranzystora Accuphase E-206 ? Chodzi mi o to czy warto się interesować tym lampowcem w stosunku do tego accu ? 

To całkiem inne światy ?? 

Jeden nowy ?

Drugi...

Jeden lampy ?

Drugi ...

A w ogóle inne granie?

Czego szukasz ?

Szukam po prostu nowej zabawki 🙂 mam już troche sprzętu ale nic lampowego dlatego zapytałem czy "jakościowo" dźwięk z tego chińczyka dorówna temu Accuphase? Wiem, że sprzęt jest inny, nie te lata itp. Ale odłóżmy to na bok. Chodzi mi tylko o to czy jest sens ładowac się w ten wzmaczniacz, kiedy na codzień słucham właśnie accuphase. Wiem, że to lampa i ciężko porównać ale po prostu pytam czy to podobna klasa sprzętu czy niższa ? Mówimy cały czas o dźwięku.

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Zamerstary napisał:

Miałem go i z porównaniem do taniej dzielonki Rotel-RB/RC 03 to wypadł słabo, przebasowiony i nienaturlny dół pasma z przygaszoną górą, tylko średnica jakoś tam grała, ogólnie mało rodzielczy dźwięk a zakup lepszych lamp i modyfikacje to już spory wydatek.

W dniu 15.08.2022 o 07:10, Zamerstary napisał:

Szukam po prostu nowej zabawki 🙂 mam już troche sprzętu ale nic lampowego dlatego zapytałem czy "jakościowo" dźwięk z tego chińczyka dorówna temu Accuphase? Wiem, że sprzęt jest inny, nie te lata itp. Ale odłóżmy to na bok. Chodzi mi tylko o to czy jest sens ładowac się w ten wzmaczniacz, kiedy na codzień słucham właśnie accuphase. Wiem, że to lampa i ciężko porównać ale po prostu pytam czy to podobna klasa sprzętu czy niższa ? Mówimy cały czas o dźwięku.

Słuchałem tego Accu i jest całkiem dobre granie jak na sprzęt z przed ponad 30 letnim stażem .Chcesz mieć u siebie zabytek jako lokatę inwestuj !  Jak masz speca od napraw lub się na tym znasz 

Yaqin nówka itd... tylko to niższa półka , chcesz sprawdzić lampę ? nabrać doświadczenia ? 

Podpowiem w rozsądnych cenach Fezz Audio Silver Luna dla mnie lepsze granie jak chińczyk oba wzmacniacze można posłuchać w salonach . Bez wypożyczania i wyrobić sobie zdanie czy to moja droga i tego szukam . A potem można wypożyczyć  i sprawdzić u siebie lub celować w używane wszystko po kolei . Na to trzeba czasu i cierpliwości .Ale to na dziś są modele dostępne i mozna uniknąć straty kasy .

Pozdrawiam i idź tą drogą

• 2 lata później...

W ramach zakupu zabawki i pierwszych doznań.

Słucham na pentodzie i w takim układzie ustawiłem prąd spoczynkowy. Trioda mi nie podchodzi, dźwięk matowy bez polotu.

Wysokie zwiewne ale jakieś takie mało zróżnicowane.

Średnie wycofane. Wokale nie wyłażą przed linię zestawów głośnikowych. Jakoś tam buduje scenę do tyłu. Ogniskowanie dźwięku przeciętne. Scena niezbyt szeroka.

Bas kontrolowany i zróżnicowany, zaskakująco dobry. To najmocniejsza i solidna strona tego chinola.

Mechanicznie wygląda bardzo solidnie. Paskudny wyświetlacz wejść. Klatka na lampy i plexa takie sobie.

Ogólnie jak na pierwszy kontakt to dźwięk taki sobie.

Ten wzmacniacz ratuje cena.

Zostawiam sobie do zabawy w maniakalną podmianę lamp.

Edytowane przez wrogmitomanow
  • Pokaż nowe odpowiedzi