Skocz do zawartości
IGNORED

Listwy zasilające vs Kondycjonery

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 27.04.2024 o 11:30, Lech36 napisał:

Też uważam że najlepiej jest włożyć wtyczkę do gniazda 230V i nie kombinować, ale często przydać się może ten sekwencyjny tryb uruchamiania poszczególnych punktów poboru, no i wszystkie elementy czyszczące prąd są tam zainstalowane poprawiając samopoczucie użytkownika a lepsze samopoczucie to oczywiście lepszy dźwięk 😉.

P.S. Niestety za darmo nie chcą rozdawać 😉.

Też uważam że najlepiej włożyć wtyczkę do gniazdka.  😂

Edytowane przez Mircysko
  • 9 miesięcy później...
W dniu 19.04.2022 o 12:14, enzo napisał:

Używam Nordosta QB4 w najnowszej wersji oraz Furutecha FT-SWS-DR NCF Box (kto te nazwy wymyśla...) - oba świetne, nieco inne, Furutech spokojniejszy, mniej efektowny, bardzo równy. Nordost jaśniejszy, bardziej efektowny, eksponuje więcej detali.

Cześć. Zamierzam kupić tego boxa od Furutecha. Możesz napisać parę słów więcej jak on się ma do innych listew sieciowych?

W dniu 6.05.2024 o 20:53, Mircysko napisał:

Też uważam że najlepiej włożyć wtyczkę do gniazdka.  😂

No gniazdka do wtyczki raczej się nie da, chociaż jakby się postarać...😁

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Testuje właśnie

exibid_audes_netzteil_st1500_06_2020_sch

i

auditorium-avm-pc-3.3-power-conditioner-

Mam zamiar jeszcze wypróbować Audioquest Nigara i wszystkie McIntosh, możliwe ze kontroler by mi wystarczył.
Kondycjonery mają jakiś dziwny wpływ, wprowadzają nerwowość, z jednej pozytywnej strony poprawia się dynamika, wyrazistość, szybkość, ale z drugiej odbiera spokój, dociążenie średnicy, ogólnie- muzykalność.

Kondycjoner Audioquesta spokojnie wystarcza, przynajmniej dla sprzętu do tych 100kzł. Przy droższym i tak właściciel coś super sobie kupi bo nie wyobrażam sobie podłączania zestawu za milion czy więcej do ściany chyba nikt jeszcze nie próbował.

Ja po wpięciu Audioquesta zauważyłem czy raczej usłyszałem zame plusy w postaci całkowitego zaniku beznadziejnie ścielącego się basu. Niski zakres przyspieszył i nabrał kolorów.

W tym momencie reszta stała się po prostu  wyraźniejsza bez zmian samej barwy itp.

Oczywiście zawsze jest problem kiedy instaluje się k9ndycjoner, bo przeważnie dochodzi do tego nowy kabel zasilający czyli ten główny od ściany do kondycjonera- ja polecam możliwie najlepszy Audioquest do kompletu w zależności od tego jaki kondycjoner wybieramy.

1 godzinę temu, Audroc napisał:

Kondycjoner Audioquesta spokojnie wystarcza, przynajmniej dla sprzętu do tych 100kzł. Przy droższym i tak właściciel coś super sobie kupi bo nie wyobrażam sobie podłączania zestawu za milion czy więcej do ściany chyba nikt jeszcze nie próbował.

Ja po wpięciu Audioquesta zauważyłem czy raczej usłyszałem zame plusy w postaci całkowitego zaniku beznadziejnie ścielącego się basu. Niski zakres przyspieszył i nabrał kolorów.

W tym momencie reszta stała się po prostu  wyraźniejsza bez zmian samej barwy itp.

Oczywiście zawsze jest problem kiedy instaluje się k9ndycjoner, bo przeważnie dochodzi do tego nowy kabel zasilający czyli ten główny od ściany do kondycjonera- ja polecam możliwie najlepszy Audioquest do kompletu w zależności od tego jaki kondycjoner wybieramy.

jak masz powpinane? wzmak w niefiltrowane? reszta?

To nie jest tak jak często piszą że wzmak w niefiltrowane.

"...Oprócz szerokopasmowej redukcji szumów (ang. Ultra-Linear Noise-Dissipation), model PowerQuest 707 obsługuje funkcję Transient Power Correction. Rozwiązanie to zapewnia rezerwę prądową o wartości szczytowej 45 A „na żądanie” dla dowolnego wzmacniacza (do 25 ms), dostarczając prąd o niskiej impedancji, którego wzmacniacz czy końcówka mocy potrzebuje do wytworzenia porywających kontrastów dynamicznych, odpowiedniego odzwierciedlenia basów i kontroli nad przetwarzanym sygnałem...".

Wiem że to ładnie brzmi ale tam siedzą specjalne kondensatory które robią robotę, ten model sporo waży i to naprawdę słychać.

Do mnie jedzie McIntosh MPC1500. Ciekawy jestem efektu, bo kondycjonery czy filtry które do tej pory testowałem, to szkodziły zamiast być ochrona i nie pogarszać dźwięku. 

44 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Do mnie jedzie McIntosh MPC1500. Ciekawy jestem efektu, bo kondycjonery czy filtry które do tej pory testowałem, to szkodziły zamiast być ochrona i nie pogarszać dźwięku. 

No to ja mam problem, a z drugiej go nie mam.

Mianowicie nie mogę się zdecydować czy przejść na integrę Luxmana czy McIntosha- do tego byłby w komplecie kondycjoner a dla mnie to miałoby większe znaczenie niż sama jakość jakiegoś innego który pewnie by się znalazł. Z kolei Luxman ma kapitalne odtwarzacze SACD...

Z drugiej strony kondycjoner Audioquesta ma przewagę w postaci ogromnego wyboru kabli do kompletu i to nie tylk9 zasilające.

6 minut temu, Audroc napisał:

Z drugiej strony kondycjoner Audioquesta ma przewagę w postaci ogromnego wyboru kabli do kompletu i to nie tylk9 zasilające.

Polecam takie z Castoramy … nie bedziesz miał „wiezy” … trudno 😉 .

Muszę przewietrzyć mój system…

10 minut temu, Audroc napisał:

Kabel tego samego producenta to żadna przewaga, szczególnie ze kable audioquest są specyficzne i nie zawsze się wpasowują.
Zapewne z ciekawości przetestuje audioquesta, ale juz sie wiele razy rozczarowałem oklaskanymi urządzeniami, polecam  najprostsze urządzenia, jak najmniej filtrów, bo to one najczęściej są winne uśrednianiu dźwięku.

25 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Kabel tego samego producenta to żadna przewaga, szczególnie ze kable audioquest są specyficzne i nie zawsze się wpasowują.
Zapewne z ciekawości przetestuje audioquesta, ale juz sie wiele razy rozczarowałem oklaskanymi urządzeniami, polecam  najprostsze urządzenia, jak najmniej filtrów, bo to one najczęściej są winne uśrednianiu dźwięku.

Hej no przewaga jest ogromna- wszystko można wybrać z jednego katalogu. Do tego ktoś to już przetestował, prawdopodobieństwo synergii jest spore...

A tak na poważnie to komplet ładniej wygląda niż taka zbieranina wymagająca od cholery pracy i cierpliwości nie mówiąc już o słuchu.

Tak czy inaczej polecam kondycjoner Audioquesta do przetestowania, tylko od 707 wzwyż. Zmiany są natychmiast słyszalne, pozostaje tylko czy w dobrym kierunku.

46 minut temu, pmcomp napisał:

Polecam takie z Castoramy … nie bedziesz miał „wiezy” … trudno 😉 .

Kolego wiesz że to co piszesz świadczy o Tobie...

• Pokaż nowe odpowiedzi