Skocz do zawartości
IGNORED

Opóźnienie audio między PC, a amplitunerem pod HDMI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie wiem ,czy nadaję się do tego forum ,ale może ktoś ma jakiś pomysł , bo mi się już skończyły. Sprawa wygląda tak , mam klawiaturę sterującą M-Audio (do gry jako pianino) podłączoną przez USB do kompa i zainstalowane FL studio i Kontakt 5. Od bardzo długiego czasu bez żadnych problemów gram sobie , wykorzystując jako dac mój amplituner kina Denon , który jest podłączony pod kartę graficzną przez HDMI, a z ampli na TV(jako monitor) . Sterowniki do obu programów to ASIO ,a w kontakt 5 dodatkowo WASAPI . Kilka razy bez żadnych problemów przełączałem miedzy tymi sterownikami ,aż  tu ostatnio jak wybrałem WASAPI coś się skrzyczało i pojawiło się duże opóźnienie. Tak muli ,że grać na klawiszach się nie da. Nie pomaga przełączenie na ASIO ,a Fl studio tak samo reaguje. Nie pomogło przeinstalowanie wszystkich sterowników dźwięku , grafiki itd. Co zauważyłem , jeśli w Windowsie / urządzenia odtwarzania ustawię głośniki i podłącze do wyjścia słuchawki , jest dobrze. Tak samo jeśli audio puszczę przez SPDIF na inny dac ,też jest dobrze. Jeszcze dla sprawdzenia podłączyłem przez HDMI bezpośrednio TV do karty graficznej i lipa opóźnienie. Nie wiem, co  sprawiło to przełączenie tego sterownika na WASAPI  ,że teraz po HDMI jest taka lipa i skąd takie opóźnienie, ponieważ normalnie z naciskaniem klawisza powinien pojawiać się dźwięk. Poza tym wszystko inne działa dobrze.

To nie bufor ASIO. Przecież wcześniej miał dobrze, a raczej bufora nie ruszał. Widać, że problemem jest HDMI. Sterowniki do karty graficznej były przeinstalowane? Tylko dźwięk jest opóźniony, czy jak poruszasz myszką to też jest opóźnienie?

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Nie wszystko działa ok. Sterowniki do karty przeinstalowałem ,ale nic to nie dało. Ponad to muza z foobara ,czy innych odtwarzaczy, nie ma problemu. nie wiem co się mogło wysypać w tym HDMI po zmianie z ASIO na WASAPI , którą zmianę nie raz robiłem. Bufor i latecja ASIO nic nie zmienia , czy ustawie minimalny, czy większy. Z opóźnieniem przy próbkowaniu 96k schodzę do poziomu 2.2ms i nic się nie zmienia w długości opóźnienia od wciśnięcia klawisza do wydania dźwięku. Gdzie szukać przyczyny w przesyle HDMI ? Bo mówię, jak ustawię po SPDIF jest ok.

7 minut temu, Rosomak19 napisał:

Nie wszystko działa ok. Sterowniki do karty przeinstalowałem ,ale nic to nie dało. Ponad to muza z foobara ,czy innych odtwarzaczy, nie ma problemu. nie wiem co się mogło wysypać w tym HDMI po zmianie z ASIO na WASAPI , którą zmianę nie raz robiłem. Bufor i latecja ASIO nic nie zmienia , czy ustawie minimalny, czy większy. Z opóźnieniem przy próbkowaniu 96k schodzę do poziomu 2.2ms i nic się nie zmienia w długości opóźnienia od wciśnięcia klawisza do wydania dźwięku. Gdzie szukać przyczyny w przesyle HDMI ? Bo mówię, jak ustawię po SPDIF jest ok.

A nie masz we wzmacniaczu jakiejś kompensacji audio do video czy coś tam włączonej? 

nagrywamy.com

Hmmm tego, to się nie spodziewałem 🤔 przed chwilą wpadł mi do głowy pomysł , aby przeprowadzić reset procesora mojego amplitunera Denon , czyli trzeba przytrzymać odpowiednie przyciski na panelu i włączyć. objawy ustąpiły , śmiga jak należy. Tylko, co spowodowało to przełączenie ze sterownika ASIO na WASAPI ,że ampli dostał takiego objawu🤔 ? Ale najważniejsze ,że problem rozwiązany. 😎

Noż ku... jak jedno dobrze to drugie się zje....o. Pianinko chodzi dobrze , to za to wczoraj siadłem chcąc film obejrzeć ,a tu ...dźwięku nie ma 😡. Nie wiem, co jest z tym HDMI ,ale w ogóle ampli nie dekoduje dźwięku wielokanałowego . Stereo działa  z YT ,czy VLC . Z foobarem też mam problem , bo jak wezmę WASAPI event ,czy push pojawia się okienko Unrecoverable playback error: Exclusive mode not allowedpalyback error 😤 .

Edytowane przez Rosomak19

Uffff udało się wszystko przywrócić do działania 😎.  Przeinstalowałem jeszcze raz foobara i niepotrzebnie się męczyłem z tą nowszą wtyczką WASAPI , ściągnąłem starszą i wszystko wróciło do normy , razem z dźwiękiem w filmach . Już powoli sądziłem ,że coś z amplitunerem się stało.