Skocz do zawartości
IGNORED

pomoc w wyborze ampli z głośnikami podstawkowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Zwracam się do was z prośbą o pomoc w wyborze nagłośnienia do salonu. Mam w planach kupić jakiś zestaw w budżecie ok 5000zł. Naczytałem się już że amplituner z głośnikami będzie sto razy lepszy niż soundbar więc moje poszukiwania skierowały się w te strone. Jako że mam zabudowe meblową moje możliwości ograniczają się do głośników podstawkowych ponieważ nie mam możliwości postawić dużych wysokich kolumn. Wnęka na sprzęt wynosi 280cm z czego około 160-170 zabiera telewizor. W oko wpadł mi zestaw w sklepie Denona w czego skład wchodzi amplituner DRA-800h oraz głośniki wilson raptor 3 w cenie 4600zł. W kwestii wizualnej bardzo mi odpowiada, natomiast jak to gra nie słyszałem. Zastosowaniem tego sprzętu ma być tylko i wyłącznie podłączenie do tv po ARC i używanie do muzyki, netflixa i codziennej tv.

Zależy mi żeby głośniki były nie duże , zgrabne ale żeby dobrze grały

Moje pytanie brzmi czy taki zestaw spełni moje oczekiwania czy może jest coś ciekawszego w tym budżecie? a może coś używanego?

Nie jestem jakimś melomanem ale lubie posłuchać dobrej jakości muzyki tak więc zastanawia mnie czy taki sprzęt zrobi robote i będzie grał dużo lepiej od takiego soundbara za 2500?

Za wszelką pomoc bardzo dziękuje

Wybrałeś przyzwoicie brzmiący amplituner i kolumny jeśli tylko jest gdzieś dostępny to w tej cenie warto wziąć go pod uwagę. Amplituner jest świetnie wyposażony i właściwie niczego mu nie brakuje, niestety nie za bardzo jest obecnie w czym wybierać jeśli chodzi o nowe amplitunery sieciowe. Jako alternatywę możemy ci zaproponować fajny wzmacniacz sieciowy Quad Vena II Play, który broni się absolutnie brzmieniowo z dowolnie wybranymi monitorami w doskonałej cenie. Zadzwoń pogadamy i pomożemy ci wyborze.  

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 3.06.2022 o 19:18, Vetiz napisał:

Moje pytanie brzmi czy taki zestaw spełni moje oczekiwania czy może jest coś ciekawszego w tym budżecie? a może coś używanego?

W tym budżecie można inaczej/lepiej! 😉 

Popatrz na Magnata MR750, posiada HDMI ARC co najważniejsze. Do tego dokup wrzucił bym lepsze kolumny takie jak Dali Oberon 3, lub KEF Q350. Jeśli będzie brakować Ci funkcji sieciowych to dokupisz sobie iEasta M30, który kosztuje kilka stówek.

Nie jestem jakimś melomanem ale lubie posłuchać dobrej jakości muzyki tak więc zastanawia mnie czy taki sprzęt zrobi robote i będzie grał dużo lepiej od takiego soundbara za 2500?

Klasyczny zestaw wzmak/kolumny, zagra znacznie lepiej niż soundbar. Myślę że nie ma co zaprzątać sobie tym głowy.

@Vetiz

Oczywiście, jeżeli celujesz tylko w stereo i potrzebujesz tylko dwóch kolumn podstawkowych plus jakiś wielofunkcyjny amplituner z funkcjami sieciowymi to mogą być również inne zestawy - Marantz, IMO świetnie odnajduje się w samej muzyce, a nie tylko w kinie. Osobiście wybierałbym pomiędzy Marantzem i Yamahą, pamiętaj również o tym że to nie musi być komplet i kolumny możesz kupić oddzielnie. Sprzedawcy łączą nie raz takie zestawy... z czystego przypadku, żeby się sprzedało. Akurat monitory Wilson Raptor 3 to IMO nic szczególnego i w podobnej cenie można wybrać lepiej.

Wiem, pisałeś że nie jesteś melomanem ale podobne zestawy (mieszczące się w wymienionym przez Ciebie  budżecie) rzeczywiście zagrają lepiej (!)... lub dużo lepiej niż soundbar. Tu moim zdaniem nie ma porównania, chyba że są jakieś kosmiczne soundbary za 10 - 20 tysi... o których nie słyszałem, a które mogą rzucić wyzwanie porządnemu, budżetowemu stereo.

Do kina domowego i jednocześnie do muzyki obronią się zestawy oparte również na klockach Marantz... Yamaha to też może być bezpieczny wybór. Sprawdź które zestawy bardziej Ci pasują albo napisz o nich tutaj. Z budżetowych zestawów do kina (!!!) Marantz IMO najlepiej odnajduje się w muzyce, kino domowe to także klasa w swojej cenie. Piszemy wszakże o sprzęcie typowo budżetowym. Yamaha, Onkyo i.... Denon ,- jeżeli lubisz rock i trochę cięższe brzmienie. Wszystko to także się obroni, choć towarzyszący komplet głośników może mieć decydujące znaczenie. 

Np. coś takiego - h

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli interesuje Cię coś więcej niż funkcje sieciowe, odpowiednie przetworniki i masz jakiś pokaźny zbiór płyt cd, dvd, blue-ray to poszukaj do tego jakiejś używki Yamahy (która obsługuje takie płyty) i po robocie.

Marantz, Yamaha, Onkyo, Denon... i każdy wybór może być właściwy, wszystko zależy od tego czego oczekujesz, jakiej muzyki słuchasz, itp, itd. Dlatego najlepiej wybrać się do konkretnego salonu (czy też salonów,) audio i posłuchać konkretnego zestawu.

D.C.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Cichy71

POZNACIE MNIE PO ŻÓŁTYM GARNITURZE - D.C.  

Dzień dobry.

Zwracam się do was z prośbą o pomoc w wyborze nagłośnienia do salonu. Mam w planach kupić jakiś zestaw w budżecie ok 5000zł. Naczytałem się już że amplituner z głośnikami będzie sto razy lepszy niż soundbar więc moje poszukiwania skierowały się w te strone. Jako że mam zabudowe meblową moje możliwości ograniczają się do głośników podstawkowych ponieważ nie mam możliwości postawić dużych wysokich kolumn. Wnęka na sprzęt wynosi 280cm z czego około 160-170 zabiera telewizor. W oko wpadł mi zestaw w sklepie Denona w czego skład wchodzi amplituner DRA-800h oraz głośniki wilson raptor 3 w cenie 4600zł. W kwestii wizualnej bardzo mi odpowiada, natomiast jak to gra nie słyszałem. Zastosowaniem tego sprzętu ma być tylko i wyłącznie podłączenie do tv po ARC i używanie do muzyki, netflixa i codziennej tv.

Za wszelką pomoc bardzo dziękuje

Nie ma porównania do soundbara, to na pewno. Powiedz, czy myślałeś o jakiejkolwiek adaptacji akustycznej salonu? to bardzo ważny element, który znacznie podniesie jakość dźwięku. Szczególnie, że jeżeli zdecydujesz się na tego Denona, to kilka stówek zostanie do rozdysponowania :)