Skocz do zawartości
IGNORED

Krell KST 100 /KSL regulacja napięcia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to mój pierwszy temat, więc proszę o wyrozumiałość. 

Zakupiłem przedwzmacniacz Krell KSL i dwie końcówki KST-100. Mam pytanie odnośnie regulacji napięcia. W KSL i jednej końcówce przełączniki ustawione są, pierwszy lewy na 1 a drugi na pozycje 2. Druga końcówka ma oba przełączniki na pozycje 2. Chyba coś jest nie do końca dobrze ustawione. 

Nie powinno być równo we wszystkich? 

Ma ktoś wiedzę, i doświadczenie, jak powinno być to ustawione? 

Edytowane przez Marcinus

W manualu KST nie ma słowa o tym, więc dotyczy to chyba jedynie dokładnego

ustawienia poziomów - precyzyjnej regulacji fabrycznej do założonych parametrów.

Gdyby było coś nie tak materiał MONO miałby przesunięty obraz w L lub P.

Ostateczna weryfikacja wymaga chyba instrukcji serwisowej i kontroli wzmocnienia

obu klocków do założonych tam ściśle określonych parametrów.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 25.06.2022 o 18:19, audioburak napisał:

W manualu KST nie ma słowa o tym, więc dotyczy to chyba jedynie dokładnego

ustawienia poziomów - precyzyjnej regulacji fabrycznej do założonych parametrów.

Gdyby było coś nie tak materiał MONO miałby przesunięty obraz w L lub P.

Ostateczna weryfikacja wymaga chyba instrukcji serwisowej i kontroli wzmocnienia

obu klocków do założonych tam ściśle określonych parametrów.

Zgadzam się, najlepiej skonsultować się z fachowym serwisem. Z resztą, przy sprzęcie w tym wieku przegląd wcale nie zaszkodzi :)

• 1 miesiąc później...
W dniu 25.06.2022 o 08:54, MarcinM1978 napisał:

Witam, to mój pierwszy temat, więc proszę o wyrozumiałość. 

Zakupiłem przedwzmacniacz Krell KSL i dwie końcówki KST-100. Mam pytanie odnośnie regulacji napięcia. W KSL i jednej końcówce przełączniki ustawione są, pierwszy lewy na 1 a drugi na pozycje 2. Druga końcówka ma oba przełączniki na pozycje 2. Chyba coś jest nie do końca dobrze ustawione. 

Nie powinno być równo we wszystkich? 

Ma ktoś wiedzę, i doświadczenie, jak powinno być to ustawione? 

Cześć ,

powinny być ustawione tak samo, poniżej opis ustawień:

1 : 1 = 100v

2 : 1 = 120v

1 : 2 = 220v

2 : 2 = 240v

jeśli masz inne pytania odnośnie KST 100 to pisz mam kilka sztuk od wielu lat…

Pozdrawiam   

Dzięki za info. 

Męczę się ostatnio, z jeszcze jedną przypadłością. Czasami przerywają mi, charczą głośniki. Nie ma znaczenia konfiguracja, jedna końcówka, czy dwie, czy XLR, czy RCA. Powoli mk ręce opadają. Dzieje się tak tylko czasami, i później spokój. Przedwzmacniacz, kondensatory pomierzone, wymienione. Wyczyszczone wszyskie przełączniki, potencjometr głośności. 

Ostatnia rzecz jaka mi została, to zmiana głośników na jakiś czas na inne, i zobaczę, co się będzie działo. 

Odrobinę się różnią. 

Które przekaźniki masz na myśli, te dwa duże, pod przezroczysta obudową? 

Nadają się do wymiany, czy czyszczenia? 

Tak dokładnie te,  u mnie pomogło czyszczenie , są rozbieralne .

Zaciski głośnikowe  czerwone i czarne  czy czarne i czerwone😀 śmiesznie to brzmi a to duża różnica …

Wyczyszczone, będę obserwował. Lubię Krella za łatwość, i dostępność, przy naprawach, wymianach. Świetna konstrukcja, no i z przedwzmacniaczem KSL, i Kappami 8,gra cudownie. 

Dziękuję za porady. Pozdrawiam