Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do 1000 zł - dużo źródeł do podłączenia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Szukam nowego wzmacniacza, bo mój  Pioneer A-20 się skończył po 9 latach i aktualnie jadę na nieśmiertelnym Diora WS-354 🙂 + Mikser Numark dla podłączenia większej ilości źródeł

Najlepiej coś do 1000 zł

Posiadam kolumienki: MAGNAT QUANTUM 673.

Zależy mi na dużej ilości wejść , bo mam dużo urządzeń do podłączenia.

1 - gramofon analogowy 
2 - podwójny odtwarzacz CD
3 - chromecast audio
4 - PC

Nie zależy mi na nowym, bardziej chciałbym by był solidny, sprawdzony, klasyczny, wygląd również nie ma znaczenia.
Fajnie aby posiadał wyjście słuchawkowe.

Proszę o propozycje

Kup zadbanego SONY TA-F670ES lub TA-F570ES

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Denon PMA-600ne?

W okolicach 1200-1300 zł ostatnio widziałem kilka w ogłoszeniach lokalnych.

Myślę, że warto dołożyć.

A masz dac?

Jak podłączasz chromecast i PC?

Też kupił bym coś starszego o bardziej miękkiej lub łagodnej górze. 

Piotr 

7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

A masz dac?

Jak podłączasz chromecast i PC?

Też kupił bym coś starszego o bardziej miękkiej lub łagodnej górze. 

Piotr 

Nie mam dac.

Oba urządzenia łącze jack - cinch 

Myślę, że w tych pieniążkach i do tych kolumn dobrze zgra się Marantz PM6006 lub pokrewne.

Spełnia chyba wszystkie wymagania.

15 godzin temu, voic3d napisał:

Nie mam dac.

Oba urządzenia łącze jack - cinch 

No to może tu zainwestuj. Bo sporo tracisz na takim podłączeniu. Na prawdę. 

Albo Cambridge dac 100 / 200 albo wzmacniacz który ma to w sobie. Wspomniany Marantz pm6006/6007 albo Cambridge cxa60/61 i temu podobne. 

Serio pomyśl o tym. 

Piotr 

Możesz mi wytłumaczyć dokładnie w czym rzecz?

Rozumiem, że chodzi o jakość dźwięku?

Głównie słucham winyli i płyt CD. PC i chrome audio to bardziej dodatek.

Miałem kiedyś dac może jakiś nie wybitny ale za dużo różnicy nie czułem.

Co mi da taki dac? Możesz rozwinąć?

Ja zaproponuje amplituner Sony STR-DB1080QS. Cena około 500zl a jakość dźwięku w stereo zadziwiająco dobra. Mnóstwo wejść i wyjść (w tym kilka optycznych i jeden koaksjal) , dobry DAC na pokładzie.

On 7/4/2022 at 3:13 PM, voic3d said:

Witam.

Szukam nowego wzmacniacza, bo mój  Pioneer A-20 się skończył po 9 latach i aktualnie jadę na nieśmiertelnym Diora WS-354 🙂 + Mikser Numark dla podłączenia większej ilości źródeł

Najlepiej coś do 1000 zł

Posiadam kolumienki: MAGNAT QUANTUM 673.

Zależy mi na dużej ilości wejść , bo mam dużo urządzeń do podłączenia.

1 - gramofon analogowy 
2 - podwójny odtwarzacz CD
3 - chromecast audio
4 - PC

Nie zależy mi na nowym, bardziej chciałbym by był solidny, sprawdzony, klasyczny, wygląd również nie ma znaczenia.
Fajnie aby posiadał wyjście słuchawkowe.

Proszę o propozycje

Polecam głośniki tannoy np. DC200 około. 1500zł jeśli aktualne mogą zniknąć. Do tego tani nad na początek właśnie do 1k znajdziesz sporo. Karta dźwiękowa używka np. starsze esi lub maudio

Czyli wzmak z 800 i 200 karta dźwiękowa. Zastanów się jak grasz z PC, jeśli to windows niezbędna jest optymalizacja a.k.a d.ebloat bez tego ani rusz. A jeśli nie korzystasz z PC podczas słuchania muzyki. Daphile lub podobny system na osobnym dysku lub szybkim usb robi robotę + biblioteka na dysku ewentualnie spotif, yt itp przy pomocy urządzenia z wyświetlaczem. 

Dzisiaj pierwszą zewnętrznego dodatkowego dac czy też takiego który jest w wzmacniaczu to pozostawiasz obróbkę sygnału z cyfrowego na analogowy bardzo słabym komponentom.

Np wyjście analogowe z PC a wyjście przez USB do nawet taniego DACa audio wiele zmienia. 

Tym bardziej jeżeli często korzystasz z winyli zaskakujące jest to że akceptujesz też tak niskiej jakości źródła.

Piotr 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Dzisiaj pierwszą zewnętrznego dodatkowego dac czy też takiego który jest w wzmacniaczu to pozostawiasz obróbkę sygnału z cyfrowego na analogowy bardzo słabym komponentom.

Np wyjście analogowe z PC a wyjście przez USB do nawet taniego DACa audio wiele zmienia. 

Tym bardziej jeżeli często korzystasz z winyli zaskakujące jest to że akceptujesz też tak niskiej jakości źródła.

Piotr 

Prawda jest taka, że rzadko używam PC do delektowania się muzyką. Czasami jakiś filmik na YT, odsłuchać jakiś utwór na Spotify. Mecze oglądam przez PC.

Muzyki słucham na winylach oraz CD - na tym mi głównie zależy

Czy głównie to 90 procent?

Jeśli tak bo to ok 

Jeśli nie było zainwestój w tani dac i zobacz czy jest oczekiwana poprawa. 

Piotr 

• 2 miesiące później...
W dniu 11.07.2022 o 20:26, Piotr Sonido napisał:

Czy głównie to 90 procent?

Jeśli tak bo to ok 

Jeśli nie było zainwestój w tani dac i zobacz czy jest oczekiwana poprawa. 

Piotr 

Tak. Głównie to 90%.

Tak czy siak, dziękuję za sugestie. Na przyszłość pomyślę.