Skocz do zawartości
IGNORED

Kino Domowe na poddaszu

Rekomendowane odpowiedzi

Na fronty i central użyłem znacznie lepszych przewodów.

Więc wydaje mi się, że warto, ale musisz sobie zadać pytanie czy słyszysz kable? W kinie mega wyraźnej różnicy nie zauważysz, ale oczywiście diabeł tkwi w szczegółach, więc wydaje mi się, że warto dołożyć jakiś grosz do lepszych, gdyż zapewne czasem użyjesz w stereo.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, kivlov napisał:

Na fronty i central użyłem znacznie lepszych przewodów.

Więc wydaje mi się, że warto, ale musisz sobie zadać pytanie czy słyszysz kable? W kinie mega wyraźnej różnicy nie zauważysz, ale oczywiście diabeł tkwi w szczegółach, więc wydaje mi się, że warto dołożyć jakiś grosz do lepszych, gdyż zapewne czasem użyjesz w stereo.

Zacznijmy od tego do jakiego sprzętu maja być podłączone owe kable… mój jest budżetowy wiec na nic zdadzą się lepsze kable, owszem mogą coś wnieść ale wydawać 50 zł za metr mija się z celem gdy potrzeba ze 150 metrów takiego kabla a sprzęt kosztuje tylko 20 tys zł

Kilka lat temu robiliśmy z kolegą ślepe testy chorda, kimber cable i coś jeszcze, niestety nie pamiętam nazwy tego trzeciego. Potwierdziło się, że im droższy kabelek tym lepiej gra, ale...

różnicę dało się wychwycić słuchając tego samego utworu 5 minut później. Jednak gdyby ktoś podłączył mi najsłabszy kabelek kolejnego dnia, pewnie miałbym problem z jego rozpoznaniem. 

Obecnie mam ma frontach Tellurium Q ultra blue, ale chyba nie skuszę się na 3x15 mb kabelka po 150 zł/mb. 😉

Oczywiście cały tor audio ma ogromne znaczenie, ale to wszyscy wiedzą. No i oczywiście akustyka pomieszczenia. 

Tak czy owak, moje kino będzie tak zbudowane, aby łatwo można było dołożyć lub podmienić kabelki, a nawet głośniki. Przynajmniej taki jest plan.

Stereo spróbuję ogarnąć na dole na salonach, choć pewnie będzie to wyzwanie z uwagi na chociażby kafelki na podłodze, ale to temat na inny wątek, więc tutaj go nie ciągnijmy.

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, DrWredman napisał:

Obecnie mam ma frontach Tellurium Q ultra blue, ale chyba nie skuszę się na 3x15 mb kabelka po 150 zł/mb.

Co mi po kablach jak nie wiadomo jaka elektronika, jakie kolumny itd!!! Jeżeli marki nie high-end to zapomnij o tych kablach!!! W kinie masz się cieszyć dźwiękiem a nie doszukiwać się niuansów, pociągnięć strun czy uderzenia czysto w werbla!!! Kino pisze inny scenariusz niż stereo nawet oglądając koncerty!!! Pomyśl dwa razy za nim kupisz kable lub sprzęt!!! Chyba że planujesz nagłośnienie rzędu pół miliona złotych… i masz budżet na to 3 mld zł😂

Oj nie do końca się zgadzam, to jednak może okazać się mega wąskim gardłem, jak będzie miał słabe przewody głośnikowe. Pamiętam jak lata temu, zmieniałem swoje RCA Klotz na AQ czy Van den hula - nie mogłem uwierzyć, jak długo miałem koc na kolumnach.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, kivlov napisał:

Pamiętam jak lata temu, zmieniałem swoje RCA Klotz na AQ czy Van den hula - nie mogłem uwierzyć, jak długo miałem koc na kolumnach.

Tylko że Klotz kosztował za pewne 40-60 zł w porywach a Van Den Hull zaczyna swoją półkę od powiedzmy 300 zł wiec takie porównania to możesz sobie wiesz gdzie wsadzić

Porównuj przewody w tym samym budżecie jak już chcesz coś porównywać. Wtedy możemy pogadać!

I jeszcze jedno

Focale Chora 806 kosztują 4000-5000 zł kupując 30 metrów Rocket 22 wydałeś tyle ile te kolumny kosztują. Wolałbym te pieniądze wydać na lepsze kolumny dzięki którym więcej zyskam niż wydawać taki hajs na kable…

Kompletnie nie rozumiem Twojego wpisu. Nie zrozumiałeś chyba mojej wypowiedzi. Chodzi o to, że warto mieć dobrą bazę do dalszego rozwoju, a często przewody w audio są pomijane i lepiej skupić się na widocznych elementach i później opinia, że coś źle gra.

Fakt Rocket 22 nie są tanie, ale nie trzeba kupować od zaraz takich albo może wystarcza np. na fronty.

Co do drugiej części odnośnie Okablowania do moich kolumn to możesz również sobie darować, bo równie dobrze można napisać, że Twój JVC nie powinien stać przy takich kolumnach jak Dali Oberon..... Każdy wybiera co chce. Ty poszedłeś w jakość Video, a inni w jakość audio, ale dobrze, że łączy nas jedna pasja i konstruktywne rozmowy. 

Gość

(Konto usunięte)

Kompletnie nie rozumiem Twojego wpisu. Nie zrozumiałeś chyba mojej wypowiedzi. Chodzi o to, że warto mieć dobrą bazę do dalszego rozwoju, a często przewody w audio są pomijane i lepiej skupić się na widocznych elementach i później opinia, że coś źle gra.

Nie bój nic bardzo dobrze Cię zrozumiałem😉 ale… co do stereo to jest racja że tam najszybciej wyłapujesz niuanse i smaczki. Montując kino nie planuje wymiany przez najbliższe 5 lat a nawet jeśli to wymienić kable to nie problem.

równie dobrze można napisać, że Twój JVC nie powinien stać przy takich kolumnach jak Dali Oberon

A co ma piernik do wiatraka? 

W dniu 14.10.2022 o 18:41, kivlov napisał:

Na boczne, atmos i tylne używam: Audioquest Rocket22

Głupota do kwadrat tyle kasy za kabel. Ja na fronty i centralny używam Melodika MDC2250

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na surroundy boczne i tylne i na Atmos:

Ukryta Zawartość

Do suba też mam Melodika.

Coś po 8zł za metr a, ty masz 129 zł za metr na tyły.

A ja mam droższe głośniki i amplituner od Ciebie no niezłe jaja.

Na fronty i centrala mam 52m tej melodiki do suba 15m, a na surroudny ok 90m, łącznie w sumie na całą instalacje kina ok 160m kabla głośnikowego, tak dużo bo sprzęt mam z tyłu nie chciałem pod ekranem a kable mam puszczone w rurkach instalacyjnych sufitem przez strych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez JVC 4K
Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, JVC 4K napisał:

Z tym się zgodzę… 

Ja mam jeszcze tańszy system i adekwatne do niego okablowanie… zużyłem 200 metrów kabla głośnikowego oraz 36 metrów kabla RCA, wszystko firmy „Klotz” 

Gratuluję poziomu

2 godziny temu, JVC 4K napisał:

Brawo Ty

W mojej ocenie, jeśli ktoś słyszy różnicę w brzmieniu i ma możliwości finansowe to zawsze warto zainwestować i mieć pełne zadowolenie z lepsze doznania. W końcu to nasze hobby i każda zmiana na lepsze nawet bardzo kosztowna, niezmiernie cieszy nasze uszy i oczy.

A tymczasem ściany urosły. 

Surowe wymiary wewnętrzne to 5x6.8 m

Wysokość przy bocznych ścianach wyjdzie 2,20 i potem skos w górę aż do kalenicy. 

Między, krokwiami będzie oczywiście ocieplenie z wełny.

Pewnie wypłaszcze sufit w środkowej części na wysokości 2,5 m. A może ocieplenie zrobię na tej wypłaszczonej części, chyba tak będzie nawet prościej, lepiej i nieco taniej.

Ściany będą ocieplone styropianem od zewnątrz, a w środku planuje dać 5 cm wełny dla wstępnego wygłuszenia.

Tylko czym to przykryć. Plytami akustycznymi GK czy może cos innego?

W tylnej części drzwi dla krasnala 😉 do kanciapy ze sprzętem. Otwór na obiektyw od projektora, będzie trzeba wyciąć, bo zapomniałem murarzom o tym powiedzieć.

Zastanawiam się, jaką zrobić szerokość ekranu. Chyba 4 m powinno być w sam raz. Oczywiście w formacie kinowym.

Ukryta Zawartość

20221015_154439.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez DrWredman
Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, DrWredman napisał:

i ma możliwości finansowe to zawsze warto zainwestować i mieć pełne zadowolenie z lepsze doznania

Wole te doznania usłyszeć z lepszych kolumn niż wydawać na kable tyle co za pare kolumn

3 minuty temu, DrWredman napisał:

W końcu to nasze hobby i każda zmiana na lepsze nawet bardzo kosztowna, niezmiernie cieszy nasze uszy i oczy.

W Kinie to tak nie działa… owszem wymiana elektroniki na lepsza przynosi rezultaty ale nie tak jak to kolega poczynił 

9 minut temu, DrWredman napisał:

A tymczasem ściany urosły

Pomału widać już światełku w tunelu😉

6 minut temu, długi89 napisał:
15 minut temu, DrWredman napisał:

i ma możliwości finansowe to zawsze warto zainwestować i mieć pełne zadowolenie z lepsze doznania

Wole te doznania usłyszeć z lepszych kolumn niż wydawać na kable tyle co za pare kolumn

Biedaczysko, wydaje fortuny na inne rzeczy i chwali się w całym internecie, a na podstawowe elementy żałuje lub nie daje wiary. kompleks nad kompleksami, naprawdę Marcin, jak coś jest nie po twojej wizji toi płaczesz i hejtujesz innych. W sumie to już wiem dlaczego tak często zmieniasz logon tzn zakładasz nowe konta i jesteś blokowany, tylko nie wiem dlaczego z uporem maniaka ciągle musisz wszystkich atakować.

JVC4k - co do moich kolumn to mam nadzieję, że każdy i włącznie w tym Ty masz lepszy sprzęt audio niż ja. Nie jestem to moim żadnym celem, aby rywalizować z innymi. np. kolega Sly ma sprzęt taki, że nawet nie powinno się podchodzić pod bramę wejściową, aby z nim rozmawiać. 

Godzinę temu, DrWredman napisał:

w środku planuje dać 5 cm wełny dla wstępnego wygłuszenia

Ale w jakim celu ? Żeby na strychu nie było słychać?Przecież strych nieużytkowy.Te 5cm nic nie da. Wywalony piniądz.

Lepiej iść w posadzkę ...tu masz pole do popisu. Minimum 10cm wełny akustycznej twardej,

potem posadzka, potem pianomat, potem gruba wykładzina ....Chociaż Schody też wszystko psują 🙄.

Brakuje mi tu ogólnego konceptu akustycznego. Jakiegoś planu .Moim zdaniem musisz wiedzieć czego oczekujesz, co chcesz mieć .Wówczas wszelkie decyzje jest łatwiej podjąć i zaplanować przebieg prac....A uwierz mi tych jest mnóstwo.I jeszcze nie raz będziesz się bił z myślami: od czego zacząć?Pomieszczenie zrób wysokie .Będziesz miał miejsce na ustroje i fajnie rozłożysz głośniki górnej warstwy.Może jakiś żagiel akustyczny ?😉  Skosy nie przeszkadzają .Dla basu nawet lepiej.Ale koniecznie dobrze  ociepl .

W tylnej części drzwi dla krasnala 😉 do kanciapy ze sprzętem. Otwór na obiektyw od projektora, będzie trzeba wyciąć, bo zapomniałem murarzom o tym powiedzieć.

Bardzo słuszne posunięcie mam tak i sobie chwalę.Drzwi że niskie ,nic nie szkodzi, u mnie nad drzwiami mam tunel projekcyjny....175cm od podłogi... nisko ale przywykłem ...Jak z kilka razy wywiniesz głową w nadproże ,to szybko się nauczysz głowę nisko nosić 🤣🤣🤣.Oczywiście pomieszczenie to też musisz ocieplić ...żeby sprzęt zimą na minusie nie stał.Otwór nie problem w suporeksie piłą wytniesz.

Zastanawiam się, jaką zrobić szerokość ekranu. Chyba 4 m powinno być w sam raz. Oczywiście w formacie kinowym

Tu musisz wziąść pod uwagę 2 rzeczy....

1 Odległość  pierwszego rzędu od ekranu.

Najlepiej Faktor 1:1                   (4m ekran = 4 m  odległość oczu do ekranu.

2.Ekran tej wielkości potrzebuje jasnego projektora .6,8 m to już trochę jest .Jasność przy takiej odległości spada. Do tego Zoom Nie każdy Projektor obrobi taki celarz.😏

Poza tym fajnie ,że spełniasz marzenia 👍🙂

Pozdrawiam serdecznie 

Edytowane przez Gmow1977
W dniu 14.10.2022 o 21:29, DrWredman napisał:

Kilka lat temu robiliśmy z kolegą ślepe testy chorda, kimber cable i coś jeszcze, niestety nie pamiętam nazwy tego trzeciego. Potwierdziło się, że im droższy kabelek tym lepiej gra, ale...

Bylibyście najprawdopodobniej pierwszymi ludzi na świecie, którzy tego dokonali.

7 godzin temu, kivlov napisał:

Biedaczysko, wydaje fortuny na inne rzeczy i chwali się w całym internecie, a na podstawowe elementy żałuje lub nie daje wiary. kompleks nad kompleksami, naprawdę Marcin, jak coś jest nie po twojej wizji toi płaczesz i hejtujesz innych. W sumie to już wiem dlaczego tak często zmieniasz logon tzn zakładasz nowe konta i jesteś blokowany, tylko nie wiem dlaczego z uporem maniaka ciągle musisz wszystkich atakować.

JVC4k - co do moich kolumn to mam nadzieję, że każdy i włącznie w tym Ty masz lepszy sprzęt audio niż ja. Nie jestem to moim żadnym celem, aby rywalizować z innymi. np. kolega Sly ma sprzęt taki, że nawet nie powinno się podchodzić pod bramę wejściową, aby z nim rozmawiać. 

Kivlov masz rację ale odnośnie jeszcze do tego typa Rejka, myślę że trzeba lepiej zabezpieczyć to forum gość normalnie ciągle zakłada nowe konta z nowych e-maili jest to naprawdę upierdliwe, może weryfikacja SMS-em telefony nie są tak anonimowe jak e-maile, więc zanim cokolwiek by napisał to z 10 razy by się zastanowił a tak to mamy ten bałagan językowo stylistyczny. Bo gość faktycznie jest chory psychicznie wnioskuje to po tym że wraca jak bumerang na to forum i zakłada nowe konto po zablokowaniu starego.

W dniu 16.10.2022 o 21:59, Gmow1977 napisał:

Ale w jakim celu ? Żeby na strychu nie było słychać?Przecież strych nieużytkowy.Te 5cm nic nie da. Wywalony piniądz.

Lepiej iść w posadzkę ...tu masz pole do popisu. Minimum 10cm wełny akustycznej twardej,

potem posadzka, potem pianomat, potem gruba wykładzina ....Chociaż Schody też wszystko psują 🙄.

Brakuje mi tu ogólnego konceptu akustycznego. Jakiegoś planu .Moim zdaniem musisz wiedzieć czego oczekujesz, co chcesz mieć .Wówczas wszelkie decyzje jest łatwiej podjąć i zaplanować przebieg prac....A uwierz mi tych jest mnóstwo.I jeszcze nie raz będziesz się bił z myślami: od czego zacząć?Pomieszczenie zrób wysokie .Będziesz miał miejsce na ustroje i fajnie rozłożysz głośniki górnej warstwy.Może jakiś żagiel akustyczny ?😉  Skosy nie przeszkadzają .Dla basu nawet lepiej.Ale koniecznie dobrze  ociepl .

Bardzo słuszne posunięcie mam tak i sobie chwalę.Drzwi że niskie ,nic nie szkodzi, u mnie nad drzwiami mam tunel projekcyjny....175cm od podłogi... nisko ale przywykłem ...Jak z kilka razy wywiniesz głową w nadproże ,to szybko się nauczysz głowę nisko nosić 🤣🤣🤣.Oczywiście pomieszczenie to też musisz ocieplić ...żeby sprzęt zimą na minusie nie stał.Otwór nie problem w suporeksie piłą wytniesz.

Tu musisz wziąść pod uwagę 2 rzeczy....

1 Odległość  pierwszego rzędu od ekranu.

Najlepiej Faktor 1:1                   (4m ekran = 4 m  odległość oczu do ekranu.

2.Ekran tej wielkości potrzebuje jasnego projektora .6,8 m to już trochę jest .Jasność przy takiej odległości spada. Do tego Zoom Nie każdy Projektor obrobi taki celarz.😏

Poza tym fajnie ,że spełniasz marzenia 👍🙂

Pozdrawiam serdecznie 

Te 5 cm wełny miałem dać jako wstępne wygłuszenie pomieszczenia na goły mur w kwestii nadmiernych odbić i echa trzepoczącego itp. Wciąż zastanawiam się czym przykryć tę wełnę. Zwykłymi płytami GK, czy akustycznymi, czy może sklejką? Potem chyba zrobię pomiary akustyczne pomieszczenia i zobaczę jakie ustroje będzie trzeba dołożyć.

Strop ma grubość 30 cm. Nad nim muszę schować w styropianie część rurek od rekuperacji (10 cm), i na to jeszcze 5 cm styropianu i 5 cm anhydrytu z ogrzewaniem podłogowym. Więc podłoga wyjdzie 20 cm grubości. Nie wiem czy mogę zastąpić styropian wełną, bo chyba nie ma takiej wełny akustycznej, na którą mogę wylać anhydryt, ale pogadam jeszcze z hydraulikiem.

Ale plus jest taki, że pod kinem nie ma, żadnych sypialni, tylko garderoba, pralnia, łazienka i korytarz. Poza tym w razie czego, mogę dorzucić wełnę akustyczną w suficie podwieszanym na parterze.

Schody będą na dole zamknięte drzwiami.

Jeśli chodzi o odległość od ekranu jako faktor 1:1, hmm... dla mnie chyba za blisko. Zrobię jakieś testy i się zobaczy. Projektor da radę bo ma jeszcze spory zapas jeśli chodzi o zoom. Ale jasność jednak trochę spadnie przy szerokości 4m. Aczkolwiek pomieszczenie będzie kompletnie zaciemnione więc nie powinno być dramatu.

35 minut temu, DrWredman napisał:

Te 5 cm wełny miałem dać jako wstępne wygłuszenie pomieszczenia na goły mur w kwestii nadmiernych odbić i echa trzepoczącego itp. Wciąż zastanawiam się czym przykryć tę wełnę. Zwykłymi płytami GK, czy akustycznymi, czy może sklejką?

Jeśli chodzi o wygłuszenie pomieszczenia  od pierwszych odbić to bym z tym uważał. Nic ci nie da najpierw pokrycie ścian materiałem absorbującym(wełna) a potem przykrycie go materiałem odbijającym czyli Płyta GK. Owszem w jakimś stopniu podziała to ma niskie frekwencje ale czy efekt będzie porażający ? Musiałbyś zwiększyć grubość tej wełny do 10cm  20cm i jakąś pustkę z tyłu zostawił.Ale to są koszty....Ja bym się skupił na 2-uch przeciwległych ścianach ( Ekran i tył ).Tutaj gruba izolacja z wełny kamiennej o niskie współczynniku  pochłaniania  + twarda wełna o wysokim wsp.pochłaniania. Załatwi to sprawę pierwszych odbić na tych ścianach .Oraz obniży pogłos w basie.  Dobrze wytłumił sufit. Gruba wełna + płyty GK perforowane...to kwestia gustu 🙄 ,lub żagiel a pod nim grube absorbery ...ja jestem zdecydowanie za tą opcja.Czysty sufit a pod nim wszystkie kable, ustroje ,oświetlenie  i głośniki... .Mam u siebie i sobie chwalę👍 To robi robotę .

Pokrycie ścian bocznych ,czy wyłożenie ich wełną zostawiłbym na potem to można zawsze zrobić.a może się pokazać że nie będzie aż tak koniecznie.

39 minut temu, DrWredman napisał:

Strop ma grubość 30 cm. Nad nim muszę schować w styropianie część rurek od rekuperacji (10 cm), i na to jeszcze 5 cm styropianu i 5 cm anhydrytu z ogrzewaniem podłogowym. Więc podłoga wyjdzie 20 cm grubości. Nie wiem czy mogę zastąpić styropian wełną, bo chyba nie ma takiej wełny akustycznej, na którą mogę wylać anhydryt, ale pogadam jeszcze z hydraulikiem.

STYROPIAN nie nadaje się jako absorber akustyczny...przeciwnie zwiększy ich odziaływanie.

Anhydryt?Nie znam , nie wiem co to ...poczytam .Ale wełna na posadzkę jest n

a 100% Taka pierwsza z brzegu:

Ukryta Zawartość

44 minuty temu, DrWredman napisał:

Jeśli chodzi o odległość od ekranu jako faktor 1:1, hmm... dla mnie chyba za blisko.

Nie jest to sztywne reguła.Ekran 4m to już konkret jak masz miejsce z tyłu zawsze możesz odjechać z sofą.Tylko weź pod uwagę, że od tego musisz zacząć.Bo pozycja referencyjna wyznacza wszystko.Od niej uzależnione jest wszystko.Ekran i winkle jakie zależne są od pozycji głośników.Jak posadzisz głośniki w pozycji X a potem sofę przestawisz o metr do tyłu czy do przodu  ...to Dupa blada i całyzabieg diabli wzieli.

Pozdrawiam serdecznie🙂

Ukryta Zawartość

DrWredman: A jaki planujesz projektor, jaki ekran ramowy czy elektryczny jakiej marki, co z amplitunerem blura-yem kolumnami i subwooferem? Czy w ogóle zastanawiałeś się nad tym?

Wiesz że nawet najlepiej przygotowane pomieszczenie pod kino bez sprzętu po prostu nie zagra.

Ja od siebie polecam zwrócić uwagę na tych producentów sprzętu :

Audio : Denon, Dali, SVS

BD : Reavon lub Oppo ale tu tylko używki, nie polecam Panasonica psują się na potęgę.

Video : JVC, Screen Reaserch, Suprema, Viz-art.

Edytowane przez JVC 4K

kolego Gmow1977 przekonałeś mnie, na strop wjedzie wełna akustyczna 10 cm, ale styropian (5cm) też muszę wrzucić aby było do czego przyczepić rurki od ogrzewania.

kolego JVC 4K, sprzęt - na początek będzie to co mam, czyli Epson 9400, Onkyo RZ810, Klipsch RP 260 + pozostały set do 5.1.2., Sub Klipsch 112. Ekran będzie ramowy transparentny. Raczej zamówię tkaninę i zrobię go sam. Docelowo wymienię głośniki aby je schować za ekranem i uzupełnię system pod Auro 3D, więc wymiana wszystkich głośników będzie konieczna. Ewentualnie uzupełnienie innymi głośnikami Klipscha. No i Amplituner też będzie wymagał zmiany bo jak wiemy Onkyo nie obsługuje Auro 3D. Pozostaje wiec Denon albo Marantz. Chyba, że pojawi się inna marka zdolna dekodować Auro 3D. Yamaha coś chyba opieszale wchodzi w ten system.

• 1 miesiąc później...

I jak tam budowa, jakieś postępy? @DrWredman 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Budowa idzie do przodu. Aktualnie mam od poniedziałku uruchomiony piec gazowy i wygrzewam budynek. Wody od cholery. Dwa osuszacze chodzą non stop. Z każdego rano i wieczorem wylewam po wiadrze wody. 

A w strefie kinowej wrzuciłem w podłogę 10 cm wełny akustycznej, zgodnie z waszymi zaleceniami. Na to poszło jeszcze 5 cm styropianu, aby do niego przymocować rurki od podłogówki i zalaliśmy 5 cm anhydrytu. Muszę jeszcze ocieplić ściany kina styropianem i dach nad kinem wełną.

Niestety zanim na dobre, zabiorę się za kino, muszę najpierw zrobić łazienki (styczeń) i kuchnię (luty). To oczywiście zrobią fachowcy.

Wtedy będzie można zamieszkać i popołudniami wykańczać. Choć myślę, że już w styczniu spróbuję pomieszkiwać weekendami, aby nie tracić czasu na dojeżdżanie. 

Kibelek tymczasowy jest więc luzik. 😉

1 godzinę temu, max720 napisał:

Jak masz podłogowe ogrzewanie w kinie , to co dasz na podłogę ? 

Na ogrzewanie podłogowe można dać co się chce, tylko przenikalność cieplna będzie lepsza lub gorsza. Kamień/płytki najlepiej iddają ciepło, a lite drewno najsłabiej bo jest izolatorem. Ja myślę o wykładzinie, którą można kłaść już na posadzce, ale jeszcze jej nie wybrałem. Poza tym, tam i tak ogrzewanie będzie raczej włączane na minimum. Automatczny sterownik będzie utrzymywał zadaną temperaturę.

A nie myślałeś żeby najpierw skontaktować się z akustykiem, który zaprojektuje Ci pomieszczenie zgodnie ze sztuką?

Bo ja zrobiłem poddasze w podobny sposób do Ciebie. Wygłuszyłem wełną jak mi się wydawało że będzie dobrze. A jak już przyniosłem sprzęt z salonu na poddasze, to okazało się, że gra gorzej. I wtedy już musiałem zapłacić fachowcowi za pomiary akustyczne i przygotowanie projektu przeróbek. Zrobiłem to i zagrało super, tak jakbym wstawił inne kolumny.

Ale przez to remont musiałem robić dwa razy. Żałuję że nie wziąłem go od samego początku.

Kolego Salat dzięki za informacje. Przyznam, że ostatnio też o tym myślałem. Zaproszę akustyka na wstępne konsultacje i zobaczymy co zaleci. Napisz proszę gdzie i jakiej grubości zastosowałeś wełnę, która tak skiepściła akustykę. Z czego masz ściany i strop na poddaszu? Może wrzucisz kilka zdjęć?

U mnie jest trochę inna sytuacja bo nie budowałem oddzielnego pomieszczenia na poddaszu tylko je adoptowałem. U mnie skosy są niższe i ścianka kolankowa ma tylko 50 cm. Dałem 20cm wełny pod dachem i do tego płyta gipsowa. Podłoga to belki drewniane, pomiędzy nie wełna mineralna, na to płyta OSB i potem deska barlinecka. I takie coś w ogóle nie sprawdziło się akustycznie. Po pomiarach akustycznych zastosowałem w wyznaczonych miejscach płytę gipsową perforowaną. Tak żeby tam gdzie trzeba dźwięk był pochłaniany. A tam gdzie trzeba żeby się odbijał, została płyta gipsowa pełna. Robił to mi Mirek z Acousticlab, który udziela się tu na forum.

j

4 godziny temu, Salat napisał:

U mnie jest trochę inna sytuacja bo nie budowałem oddzielnego pomieszczenia na poddaszu tylko je adoptowałem. U mnie skosy są niższe i ścianka kolankowa ma tylko 50 cm. Dałem 20cm wełny pod dachem i do tego płyta gipsowa. Podłoga to belki drewniane, pomiędzy nie wełna mineralna, na to płyta OSB i potem deska barlinecka. I takie coś w ogóle nie sprawdziło się akustycznie. Po pomiarach akustycznych zastosowałem w wyznaczonych miejscach płytę gipsową perforowaną. Tak żeby tam gdzie trzeba dźwięk był pochłaniany. A tam gdzie trzeba żeby się odbijał, została płyta gipsowa pełna. Robił to mi Mirek z Acousticlab, który udziela się tu na forum.

Możesz bliżej opisać detale?Czy chodziło głównie o bas? Czy pogłos był znaczny? Jaki system? Jaka powierzchnia? Ściana kolankowa na wys 50cm to naprawdę nisko .Sufit jest?Czy tylko skosy?Przychylam się do prośby o zdjęcia...Twój przypadek jest dość częsty tu na forum. Chodzi o pomieszczenia na poddaszu.Ludzie często mają jakieś poddasza lub pokoje ze skosami i próbują tam zrobić pokój kinowy /odsłuchowy.... Zdjęcia w jakimś tam stopniu pomogły by innym w podjęciu paru decyzji.👍

Co do akustyka.Pewnie że tak👍 jak jest możliwość i pieniądze to dlaczego nie 😁 

Pozdrawiam serdecznie.

• Pokaż nowe odpowiedzi