Skocz do zawartości
IGNORED

Wycena sprzętu Pioneer

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM,

mam możliwość do kupienia od mojego teścia Pioneer'a SC-LX82, stan bardzo dobry. Aczkolwiek w internecie nie jestem w stanie znaleść za wiele informacji na temat tego sprzętu oraz jego ceny. Jeśli ktoś byłby tak miły i mi podpowiedział do jakiej ceny mógłbym się targować.
Pozdrawiam i z góry dziękuję. 😀

https://www.audiostereo.pl/topic/159263-wycena-sprz%C4%99tu-pioneer/

Amplituner nowy kosztował chyba grubo ponad 5 tys. Używany jest warty spokojnie w granicach 1500zł albo trochę więcej jeśli to komplet, więc jeśli okazyjnie miałbyś kupić go od teścia to wyrażnie poniżej tej kwoty. Ma wszystko pewnie poza dolby atmos i może funkcjami internetowymi, które łatwo ogarnąć osobmo, o ile potrzebujesz. Wycenami kolegi wyżej się nie sugeruj, pewnie to przykłady uszkodzonych egzemplarzy znalezione na szybko w archiwum allegro bez czytsnia opisu albo z jakichś lokalnych zagranicznych 'okazji'. 

Ja nie wyceniam pod względem rynkowym tylko po rabacie rodzinnym i opłacalności ... 😄

bo na jaką cholerę mamy dawać jak napisałeś 1500zł gdy za te pieniądze mamy nowsze jednostki które są lepsze i jeszcze w jakimś minimalnym stopniu nowoczesne.

Ciekawe które to te lepsze i w dodatku nowsze. Może podaj przykłady to zobaczymy co to za rarytasy. Oczywiście mogą się zdarzyć pojedyncze przykłady że ktoś sobie wystawia za 1 tys. bo się nie zna, bo chce się pozbyć itp kwiatki, ale to nie znaczy że to są ceny rynkowe. Nowy LX82 kosztował sprawdziłem ok 8-9 tys. w zależności od sklepu, 2010r. Zobacz po ile chodzą Denony (seria minimum 4xxx), Marantze (min. seria 7...), Onkyo (5xxx) Yamahy z tamtych lat (seria 3xxx), które kosztowały podobnie albo nawet sporo mniej jako nowe. 

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, bl4ck napisał:

które są lepsze

Nie ma szans by były lepsze… im nowszy i nowocześniejszy sprzęt tym gorszy jakościowo…  w tych pieniądzach nie wspomnę o hierarchii modelowej 

21 minut temu, don111 napisał:

Ciekawe które to te lepsze i w dodatku nowsze. Może podaj przykłady to zobaczymy co to za rarytasy. Oczywiście mogą się zdarzyć pojedyncze przykłady że ktoś sobie wystawia za 1 tys. bo się nie zna, bo chce się pozbyć itp kwiatki, ale to nie znaczy że to są ceny rynkowe. Nowy LX82 kosztował sprawdziłem ok 8-9 tys. w zależności od sklepu, 2010r. Zobacz po ile chodzą Denony (seria minimum 4xxx), Marantze (min. seria 7...), Onkyo (5xxx) Yamahy z tamtych lat (seria 3xxx), które kosztowały podobnie albo nawet sporo mniej jako nowe. 

Napisałem wyraźnie LX86 lub LX85 LX75 LX76 są to amplitunery które pojawiają się w cenach około ~ 1500zł, dlatego napisałem nie dał bym ani 1000 ani tym bardziej 1500zł za LX82.

Edytowane przez bl4ck
2 godziny temu, don111 napisał:

pewnie to przykłady uszkodzonych egzemplarzy znalezione na szybko w archiwum allegro bez czytania opisu albo z jakichś lokalnych zagranicznych 'okazji'. 

Nikt normalny nie sprzedałby LX82 za 1 tys. zł , chyba że głupi, ewentualnie bogaty i lubi rozdawać prezenty. O LX86 już nawet nie wspominam, jest wart znacznie więcej. Może znalazłeś tak jak wyżej wspominałem - uszkodzony albo za granicą u bogatych, co chcą się pozbyć klamota za półdarmo, ale takie rzeczy to nie w PL.

Masz od ręki prawie nowy z opisu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na olx za 1100 1200 pojawiają sztuki.

18 minut temu, don111 napisał:

LX86 już nawet nie wspominam

2000 standardowa cena, 1500zł okazja. Rynek LX akurat obserwuje już od dobrych 2 lat także wiem w jakich cenach się pojawiają.

A co do LX82 i informacji technicznych autorze zobacz sobie tutaj

Ukryta Zawartość

W ogóle lepiej może napisz jak chcesz wykorzystywać ten sprzęt i do czego podłączyć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bl4ck

No czyli to LX82 a nie LX86 wystawiony jest za 1500, przeceniony z 2 tys. OK. Sztuki LX82 twierdzisz że pojawiają się taniej na OLX, okazyjnie, może i tak być. To już są super ceny za ten amplituner na tle innych marek z podobnego pułapu cenowego. I to dobry zakup a nie kręcenie nosem że "nie opłaca się" bo jest LX86... Jest ale wyraźnie droższy.

Ja sam do kina mam nadal starego LX50 i mi wystarcza, te wyższe Pioneery mają fajną opcję dźwiękową Curve X, sprawdzającą się bardzo dobrze z niektórymi kolumnami i z tego korzystam. 

Jeszcze przed ostatnimi podwyżkami kupiłem LX81 za 1500 zł. Przez pewien czas grał u mnie dodatkowo w stereo i biedy nie było. Jeśli nie potrzebujesz Atmosa, to moim zdaniem, będzie to bardzo dobry zakup. Jest to mocny, neutralny amplituner. Wysteruje każde kolumny. Multimedia można ogarnąć innym pudełkiem. Jeśli jest z pewnego źródła, to 1500- 2000 można za niego dać. Przed zakupem trzeba sprawdzić, czy zmieści się w szafce, jest sporych rozmiarów. 

Rynek używanych amplitunerów jest ciężki. Tu rozumiem że masz sprawdzony i jakaś tak gwarancja? Padnie w tydzień to się jakoś dogadacie tak?

Jak spełnia funkcje które chcesz to bierz. 

Piotr 

• 2 tygodnie później...

Bez pilota i akcesoriów. Sterowanie przez telefon nie jest jednak tak wygodne. 

Wygląda jak przywieziony z DE. 

Nie zmienia to faktu że oferta ciekawa.

Piotr 

Faktycznie przepraszam jakoś nie doczytałem, to jednak słabo bo brak mikrofonu kalibracyjne, karty wifi to nie nie...

Pilot można jeszcze jakoś przeboleć bo pewnie był i tak kiszka, bardzo fajne uniwersalne można kupić firmy one for all 🙂

Edytowane przez bl4ck