Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz i subwoofer aktywny

Rekomendowane odpowiedzi

nie zaczynaj swoich mądrosci.
mam pytanie
dlaczego nie jestes na Ukrainie i nie walczysz z kacapami.

to ty zaczales swoimi „madrosciami, wiec wychodze z zalozenia, ze zamiast posuwac jakies wykretne kawalki o Ukrainie jestes w stanie uzasadnic te madrosci
pewnie chodzi o to, że w tak małym pomieszczeniu ciężko o dobry bas. Jest to uwarunkowane małą kubaturą (nie ma się on jak roznieść) 

E tam, znowu ta historyjka/legenda z brakiem miejsca na „rozniesienie basu“
Przeciez przerabialismy to juz 1000 razy.
Czy sluchaliscie juz muzyki przez sluchawki? Jesli tak, to czy byl tam bas? Byl, i to znakomity!
Ale skad ten bas, skoro w tych sluchawkach nie ma miejsca na to, by sie mogl rozniesc? W oparciu o ta „legende“, sluchawki powinny odtwarzac tylko wysokie tony

Inny konkretny przyklad.
Pomiar charakterystyki czestotliwosciowej w miejscu odsluchu w BARDZO MALYM pomieszczeniu, wielkosci 2,5x2,5=6,25m²

Zielony pomiar to z subwooferem, a czerwony to bez.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I co? Jest bas? Jest, i to „zjawiskowy“. O takim basie, to nasz ekspert od malych pomieszczen, tomek moze tylko pomarzyc

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, xajas napisał:

E tam, znowu ta historyjka/legenda z brakiem miejsca na „rozniesienie basu“

Ukryta Zawartość

Przeciez przerabialismy to juz 1000 razy.
Czy sluchaliscie juz muzyki przez sluchawki? Jesli tak, to czy byl tam bas? Byl, i to znakomity!
Ale skad ten bas, skoro w tych sluchawkach nie ma miejsca na to, by sie mogl rozniesc? W oparciu o ta „legende“, sluchawki powinny odtwarzac tylko wysokie tony emoji6.png

Inny konkretny przyklad.
Pomiar charakterystyki czestotliwosciowej w miejscu odsluchu w BARDZO MALYM pomieszczeniu, wielkosci 2,5x2,5=6,25m²

Zielony pomiar to z subwooferem, a czerwony to bez.

1482747159_Bild30_07.22um11_45.thumb.jpg.a6af4d925aa42451065aaed1c26af1da.jpg

I co? Jest bas? Jest, i to „zjawiskowy“. O takim basie, to nasz ekspert od malych pomieszczen, tomek moze tylko pomarzyc

Ukryta Zawartość

Haha😁

Chociaż tak sobie myślę, że subwoofera to trzeba by było chyba posłuchać przed zakupem i to najlepiej u siebie (choć nie zawsze jest taka możliwość), niż kupować tak w ciemno przez internet, bo jak wiadomo każdy brzmi inaczej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak można porównywać słuchawki z kolumnami? Tak tak, kolumny podstawkowe nie są dla ludzi i nie do pomieszczeń 10 metrowych tylko... do jakich? :D:D:D

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

53 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

jak można porównywać słuchawki z kolumnami? Tak tak, kolumny podstawkowe nie są dla ludzi i nie do pomieszczeń 10 metrowych tylko... do jakich? :D:D:D

Jak mozna twierdzic, ze bas potrzebuje przestrzeni do "rozniesienia", skoro w sluchawkach "roznosi" sie bez :D:D:D

Czy slyszales juz sluchawki?

Czy widziales powyzszy pomiar i potrafisz go zinterpretowac?

Edytowane przez xajas
22 minuty temu, xajas napisał:

Jak mozna twierdzic, ze bas potrzebuje przestrzeni do "rozniesienia", skoro w sluchawkach "roznosi" sie bez :D:D:D

Czy slyszales juz sluchawki?

Czy widziales powyzszy pomiar i potrafisz go zinterpretowac?

ja myślę, że musisz wysłać to do producentów kolumn, aby przestali takie małe kolumny produkować, bo to przecież nie ma sensu 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Ja tez mam male, aktualnie w "zasiegu wzroku" 3 rozne pary, ale jesli nie musze ich upychac w regale albo na biurku/komodzie, to wole duze, gdyz poza tym "upychaniem" nie widze zadnych rzeczowych argumentow przemawiajacych za "pudelkami po butach"

Ale to juz 1001 okazja sie wykazac i takie argumenty przytoczyc.

No i oczywiscie rzeczowo odpowiedziec na te wczesniejsze pytania, jak to jest z tym basem w sluchawkach i malych pomieszczeniach 😉

Jak narazie widze tylo "wymyki" 🙂

Edytowane przez xajas
50 minut temu, xajas napisał:

nie widze zadnych rzeczowych argumentow przemawiajacych za "pudelkami po butach"

a ja widzę: jak siedzę nosem w kolumnie podłogowejw 10m2 to dźwięk jest po prostu rozwalony i brak mu zszycia. Bardziej punktowe źródło dźwięku daje lepsze stereo. 

www.tophifi.pl

a ja widzę: jak siedzę nosem w kolumnie podłogowejw 10m2 to dźwięk jest po prostu rozwalony i brak mu zszycia. Bardziej punktowe źródło dźwięku daje lepsze stereo. 

A Ja, jak leze w w lozku, to mam zlotegory pod poduszka i slysze jak trawa rosnie

I siedze tak samo z nosem podlogowce jak i podstawkowcu.
Skad to punktowe zrodlo w D w porownaniu z B? W obydwu decydujace sa dwa (takie same!!) gorne przetworniki.

BTW. W wielkich A tez sa te same

Ukryta Zawartość

Czy C bedzie mialo lepsze stereo niz A?
Nie wierze

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

a ja widzę: jak siedzę nosem w kolumnie podłogowejw 10m2 to dźwięk jest po prostu rozwalony i brak mu zszycia.

Wystarczy zajrzeć do instrukcji użytkowania. TV też się nie ogląda z kąta 90 st., bo wtedy nie widać obrazu. Ach, tego chyba nawet nie ma w instrukcji, bo trzeba być niemądrym, by mieć takie pomysły. Doradzasz klientom, rozumiem...

Również warto zajrzeć do podręcznika fizyki (bas się nie ma gdzie rozwinąć!!!). Tak, jak się wstawi perkusję do małego pomieszczenia, to największego bębna nie słychać. Ale jak się otworzy okno, to za oknem już słychać, bo fala niskotonowa rozwinęła się należycie. Ale potem ktoś zamknie okno i znowu cisza w basie. Dramatyczna sytuacja. jak ciężkie jest życie audiofila...

19 godzin temu, xajas napisał:

Ok, ale słuchawki to ekstremum.

Ciekawym zagadnieniem jest np bas w samochodzie. Pomieszczenie wręcz maleńkie w porównaniu z długością fali basu. I co? Bas "pneumatyczny" jest znacznie skuteczniej działający od "akustycznego", który otrzymujemy w dużym pomieszczeniu lub wolnej przestrzeni.

Tu pomiary subwoofera JBL w aucie i poza nim- oba wykonane dla jednakowej obudowy zamkniętej.

Ukryta Zawartość

Czyli jednak małe pomieszczenie nie jest przeszkodą dla basu.

Ukryta Zawartość

Ciekawym zagadnieniem jest np bas w samochodzie.

Dobrze zrobiony bas w samochodzie, to bas „zjawiskowy“
Czegos takiego 99,9% audiofilow w zyciu nie slyszalo

Taki wystarczy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To kolejne ekstremum- samochód jest do użytku, więc taki sub to przerost formy nad potrzebami. Ale kto zabroni bić rekordy, albo robić pokazówy?

Jeszcze na dodatek, bardziej typowo- sub w obudowie B-R, pomiary jak wyżej.

Ukryta Zawartość

Spadek w kierunku niskich częstotliwości podyktowany działaniem bass-reflexu.

Jak się ma więcej samochodów, patrz post wcześniejszy.

Ukryta Zawartość

54 minuty temu, xajas napisał:

Nie kapuje, gdzie typowo B-R?

Typowa obudowa B-R, najczęściej stosowana w subwooferach. 

A chodziło mi o mały spadek ch-ki na wykresie wewnątrz auta.

Edytowane przez porlick

OK, kapuje.

Ten twoj przytoczony przetwornik to prosty produkt dla Kowalskiego z Mediamarktu za 100€.

A teraz wyobrazmy sobie, co sie dzieje gdy uzyjesz 4 takie jak ponizej

Ukryta Zawartość

Znajdziesz je tez w aplikacjach domowych

IMG_1950.thumb.png.a8af6e2333d9bb1b1ceb69ef4d4425e1.png

Postaw 2 takie w domu (rownowarte tym powyzszym 4 w aucie), to sie dowiesz, co to jest „zjawiskowy“ bas

IMG_1949.thumb.png.dcbe705b657ba658f1a0c71a083006dc.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam subka diy na takim i mi wystarczy. Porównywałem z fabrycznymi w rozsądnych pieniążkach i jak dotąd żaden go nie wygryzł. Obudowa wewnątrz gęsto wzmacniana, ciężka jak cholera, nieco za mały wzmacniacz (ok 150W RMS), mimo to, daje radę.

Ukryta Zawartość

IMG_20220803_130712.jpg

Może jak będę miał trochę czasu, wystrugam do domu coś na przytoczonym powyżej JBL-u, ale na razie nie mam napinki. W prowizorycznym pudle zagrał spoko.

IMG_20220803_131607.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Subwoofer w stereo to dobry pomysł. 

Oczywiście pod warunkiem wybrania takiego który uzupełni najniższe pasmo i nie będzie dudnił i nie przyćmi całej reszty. 

Z wymienionych tam wcześniej tannoy msub to na prawdę dobry pomysł. 

Ewentualnie szukać używanych modeli svs, Rel i velodyne. 

Piotr 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Oczywiście pod warunkiem wybrania takiego który uzupełni najniższe pasmo i nie będzie dudnił i nie przyćmi całej reszty. 

Z wymienionych tam wcześniej tannoy msub to na prawdę dobry pomysł. 

Ewentualnie szukać używanych modeli svs, Rel i velodyne. 

Piotr 

znalazłem Velodyne CHT-10 ale jest daleko ode mnie. Zakup w ciemno tego suba to dobry pomysł? Czy ogóle zakup jakiegokolwiek suba w ciemno?

Oprócz tego znalazłem jeszcze REL-a Q150E, tylko tutaj znowu to samo, że jest daleko. Ten model to dobry sprzęt?

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

U mnie stereo 2.1 zgrało się wyśmienicie:

Ukryta Zawartość

Ciężko nawet wyczaić, gdzie jest przejście sub/LR, choć szpilka w dół na ok 80 Hz podpowiada częstotliwość podziału. 

(Pomiar apką Spectroid z interfejsem we/wy i mikrofonem kalibracyjnym Yamahy. Sweep 20-20 000 Hz/2sek.)

Opis interfejsu w "DIY->ukończone projekty"

Ukryta Zawartość

W dniu 3.08.2022 o 18:54, Tomek S napisał:

znalazłem Velodyne CHT-10 ale jest daleko ode mnie. Zakup w ciemno tego suba to dobry pomysł? Czy ogóle zakup jakiegokolwiek suba w ciemno?

Oprócz tego znalazłem jeszcze REL-a Q150E, tylko tutaj znowu to samo, że jest daleko. Ten model to dobry sprzęt?

Zakup w ciemno rela czy velodyne do stereo to nie taki głupi pomysł. Nic w audio nie powinniśmy tak kupować ale tu jest duża szansa że jak ci nie spasuje to inny też nie 

W dniu 3.08.2022 o 22:23, porlick napisał:

Ukryta Zawartość

Ciężko nawet wyczaić, gdzie jest przejście sub/LR, choć szpilka w dół na ok 80 Hz podpowiada częstotliwość podziału. 

(Pomiar apką Spectroid z interfejsem we/wy i mikrofonem kalibracyjnym Yamahy. Sweep 20-20 000 Hz/2sek.)

Opis interfejsu w "DIY->ukończone projekty"

Bardzo ładnie!:)

Piotr 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

By zdiagnozowac ta „szpilke“ powtorz ten pomiar
1. bez subwoofera
2. z subwooferem, ale z odwrocona polaryzacja
3. z subwooferem, bez obracania polaryzacji

A potem pokaz wszystkie 3

Skoro juz masz mikrofon, dlaczego nie uzywasz programu REW? W porownaniu z REW takie apki (sam mam wiele, tez uzywam) to syf.
Czy mozesz w tej apce wylaczyc tez zolty wykres? Tego czerwonego prawie ze nie widac.
Czy mozesz zmienic skale/zakres na 20-20.000 Hz?

Porownywales dluzszy Sweep (np. 15s)?

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Zakup w ciemno rela czy velodyne do stereo to nie taki głupi pomysł. Nic w audio nie powinniśmy tak kupować ale tu jest duża szansa że jak ci nie spasuje to inny też nie 

rozumiem, w zasadzie niedaleko mam tylko suba Jamo 200 i tego Tannoy mSub 10 więc chyba najpierw pojadę posłuchać tego tannoy’a i jeśli mi się nie spodoba to kupię w ciemno.

No to jamo w ciemno nie. Bo to taki średni sub. Mi się tannoy podobał. Polecam go. Chodź to nie taki wybór jak Rel czy velodyne.

Piotr 

23 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No to jamo w ciemno nie. Bo to taki średni sub. Mi się tannoy podobał. Polecam go. Chodź to nie taki wybór jak Rel czy velodyne.

Piotr 

A jeśli chodzi o JBL-a albo KEF-a? Słuchałeś może któregoś?

W dniu 8.08.2022 o 12:58, Tomek S napisał:

A jeśli chodzi o JBL-a albo KEF-a? Słuchałeś może któregoś?

Tak. Kef prędzej. Tu sub potrafi zagrać przyjemnie w stereo. 

Z JBL nie kojarzę takiego subwoofera. To raczej mocno kinowe konstrukcje 

Piotr 

19 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Tak. Kef prędzej. Tu sub potrafi zagrać przyjemnie w stereo. 

Z JBL nie kojarzę takiego subwoofera. To raczej mocno kinowe konstrukcje 

Piotr 

rozumiem, a jeśli chodzi o Kef-a to tak jak w przypadku Velodyne można kupować w ciemno czy nie za bardzo?

W dniu 12.08.2022 o 12:59, Tomek S napisał:

rozumiem, a jeśli chodzi o Kef-a to tak jak w przypadku Velodyne można kupować w ciemno czy nie za bardzo?

To już zależy który kef. Bo nie wszystkie są tak udane aby w ciemno je brać. 

Velodyne od lat kładzie nacisk na zróżnicowanie basu w swoich subwooferach. To jest trudne do osiągnięcia. 

Piotr 

• Pokaż nowe odpowiedzi