Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz sieciowy czy transport sieciowy + DAC - ca. 20k pln

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, Piopio napisał:

Całkiem zgrabna odpowiedź. Zobacz sobie jak wygląda izolacja na ADUM4160. A działa 😉 

Zgodnie ze stanowiskiem Lumina. Jak masz problemy z sygnałem i zakłócenia to pomoże, jeśli natomiast posiadamy dobrej klasy transport z dopracowaną elektroniką a Lumin taką właśnie ma to stosowanie dodatkowego gadżety tylko może zmienić, ale czy poprawić wątpię. 

Bo po co mam stosować izolator jak mam świetny sygnał, cichy z czarnym tłem, bez żadnych przydźwięków, nie podłączam do eksperymentalnych DACów skąd podczas zabaw elektronicznych mogłoby się dostać napięcie niebezpieczne dla transportu i mu usmażyć USB. A nie chcę przypisać izolatora do transportu za 10tysi aby uśrednił mi jakość dźwięku do jakości z brzęczka za 800zł.

12 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Zgodnie ze stanowiskiem Lumina. Jak masz problemy z sygnałem i zakłócenia to pomoże, jeśli natomiast posiadamy dobrej klasy transport z dopracowaną elektroniką a Lumin taką właśnie ma to stosowanie dodatkowego gadżety tylko może zmienić, ale czy poprawić wątpię. 

Bo po co mam stosować izolator jak mam świetny sygnał, cichy z czarnym tłem, bez żadnych przydźwięków, nie podłączam do eksperymentalnych DACów skąd podczas zabaw elektronicznych mogłoby się dostać napięcie niebezpieczne dla transportu i mu usmażyć USB. A nie chcę przypisać izolatora do transportu za 10tysi aby uśrednił mi jakość dźwięku do jakości z brzęczka za 800zł.

Jasne, że drogie transporty są dopracowane, mają niskoszumowe wyjście USB i zasilanie liniowe. Zastosowanie izolacji USB w tym przypadku wcale nie musi poprawić dźwięku. 

Nawet w przypadku taniego iFi Zen Stream z zasilaniem liniowym i połączonym przez WiFi zastosowanie izolacji tylko troszkę poprawia dźwięk.

Transport nie może wpływać na transmisję USB bo jest to ściśle określony protokół. Jedyne co różni transporty to poziom zakłóceń na magistrali USB. Abstrahuję od funkcjonalności jaką oferują transporty. Izolacja jest po to by zlikwidować te szumy zasilania. Nie może uśredniać dźwięku.

Proponuję byś jednak zainteresował się jak działa izolacja galwaniczna USB.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

15 minut temu, Piopio napisał:

Jasne, że drogie transporty są dopracowane, mają niskoszumowe wyjście USB i zasilanie liniowe. Zastosowanie izolacji USB w tym przypadku wcale nie musi poprawić dźwięku. 

Nawet w przypadku taniego iFi Zen Stream z zasilaniem liniowym i połączonym przez WiFi zastosowanie izolacji tylko troszkę poprawia dźwięk.

Transport nie może wpływać na transmisję USB bo jest to ściśle określony protokół. Jedyne co różni transporty to poziom zakłóceń na magistrali USB. Abstrahuję od funkcjonalności jaką oferują transporty. Izolacja jest po to by zlikwidować te szumy zasilania. Nie może uśredniać dźwięku.

Proponuję byś jednak zainteresował się jak działa izolacja galwaniczna USB.

Jak już wspomniałem, nie mam potrzeby w moim systemie stosować izolatora USB. Za 350PLN to wolę wiskyacza zakupić i przynajmniej jest satysfakcja z jej zastosowania 🙂.

17 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Jak już wspomniałem, nie mam potrzeby w moim systemie stosować izolatora USB. Za 350PLN to wolę wiskyacza zakupić i przynajmniej jest satysfakcja z jej zastosowania 🙂.

Ale zorientować się jak działa to byś mógł.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Ale zorientować się jak działa to byś mógł.

Sprawdzę, jak Ty posłuchasz transportów i stwierdzisz, że pomimo standardu USB producenci wprowadzają zmiany w sygnale i jak ot Ty napisałeś "troszeczkę" się różnią między sobą.

32 minuty temu, krzysztof.filipak napisał:

Sprawdzę, jak Ty posłuchasz transportów i stwierdzisz, że pomimo standardu USB producenci wprowadzają zmiany w sygnale i jak ot Ty napisałeś "troszeczkę" się różnią między sobą.

Zmiany w sygnale to teoria spiskowa. Totalny już odlot ... Chyba obowiązuje coś takiego jak bit-perfect ?

Podejrzewam, ze zastosowanie izolatora USB moze przyniesc poprawe - pewnie tym mniejsza im bardziej niskoszumne bylo wyjscie usb danego transportu (ja np. mam w sboxie zasilacz liniowy). Pytanie tylko czy brak izolacji jest jedynym problemem ze USB gra gorzej w tanich DACach niz Coax, co mozna spieprzyc po stronie DACa w implementacji protokolu usb i wyciagania z niego danych vs. np. COAX? Ktos sie orientuje w praktyce z technicznego p. widzenia?

12 minut temu, GT napisał:

Podejrzewam, ze zastosowanie izolatora USB moze przyniesc poprawe - pewnie tym mniejsza im bardziej niskoszumne bylo wyjscie usb danego transportu (ja np. mam w sboxie zasilacz liniowy). Pytanie tylko czy brak izolacji jest jedynym problemem ze USB gra gorzej w tanich DACach niz Coax, co mozna spieprzyc po stronie DACa w implementacji protokolu usb i wyciagania z niego danych vs. np. COAX? Ktos sie orientuje w praktyce z technicznego p. widzenia?

Tutaj wpływ ma już jakość zegara w DAC. DAC taktuje dane z USB swoim zegarem. Im lepszy DAC tym zegar lepszy. 

Jak już zastosujemy izolację galwaniczną to na pewno USB będzie lepsze od COAX. Pewnie tanie DAC są bardziej podatne na szumy zasilania.

W dniu 16.09.2022 o 17:57, krzysztof.filipak napisał:

Tylko stremer trzeba mieć oddzielny, bo ten wbudowany w idsd to wąskie gardło, nie mylić z głębokim :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jaki jest Twoim zdaniem największy minus streamera wbudowanego w ten DAC?

5 godzin temu, Piopio napisał:

Jak już zastosujemy izolację galwaniczną to na pewno USB będzie lepsze od COAX.

Nie prawda,sprawdzone osobiście.

9 minut temu, iFi Audio napisał:

Jaki jest Twoim zdaniem największy minus streamera wbudowanego w ten DAC?

Jak ja szukałem streamera / DACa to niestety był niestabilny. Wtedy to jeszcze była wersja bez Signature. Zachowywał się jak streamery na Volumio, czyli odpalamy playlistę i losowo po godzinie lub dwóch przestaje odtwarzać, odpalamy radio i po 1,5 godzinie pada. Już go wtedy prawie kupiłem. Taką samą przypadłość ma bardzo chwalony za jakość dźwięku Zen Stream. Długie słuchanie czy muzyka przy pracy to niestety nie w tym towarzystwie.

Tych problemów nie mają np. Blusound, Lumin, Rose. Reszta to nie wiem, bo nie wypożyczałem.

1 godzinę temu, krzysztof.filipak napisał:

Jak ja szukałem streamera / DACa to niestety był niestabilny. Wtedy to jeszcze była wersja bez Signature. Zachowywał się jak streamery na Volumio, czyli odpalamy playlistę i losowo po godzinie lub dwóch przestaje odtwarzać, odpalamy radio i po 1,5 godzinie pada. Już go wtedy prawie kupiłem. Taką samą przypadłość ma bardzo chwalony za jakość dźwięku Zen Stream. Długie słuchanie czy muzyka przy pracy to niestety nie w tym towarzystwie.

Tych problemów nie mają np. Blusound, Lumin, Rose. Reszta to nie wiem, bo nie wypożyczałem.

Jak puścimy z ROON to nie ma problemów z iFi Zen Stream.

Edytowane przez Piopio

4 godziny temu, krzysztof.filipak napisał:

Dzięki za feedback. Przekaże go dalej :)

Ja z mojego Zen Stream korzystam z Roon, tak jak wspomniał @Piopio U mnie Roon był jeszcze przed iFi nawet grany :)

A robiłeś może porównanie usbridge do lumina?
U siebie od długiego już czasu gram digione signature po BNC do Exogala i jest nieźle. digione na potrójnym zasilaniu liniowym lucarto (czysta/brudna strona i switch) Czasami kusi spróbowanie czegoś nowego, ale żeby był odczuwalny przyrost jakości to musiałbym już w dużo droższe klocki celować. Raczej coś all in one dla odmiany (lumin t2/ Rose).
Tak porównywałem. Dostałem najpierw u2mini na testy. I niestety, zaznaczam moim subiektywnym zdaniem, lumin gra z większą dynamiką, bardziej separuje dźwięk co odbija się lepszym rozkładem instrumentów w przestrzeni. Ja mam usbridge z allo digione sig i shanti. Narazie sobie zostawiłem a sprzedałem sotma. Najgorsze, że jak człowiek coś usłyszy jednak lepiej grającego, to go męczy.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

To co uzyskuję z u2mini bardziej mi przypomina to co mam z transportu cd. Na źródłach cyfrowych zazwyczaj dynamika zazwyczaj jest mniejsza niż na transporcie cd. U mnie na dacu lampowym bardzo dobrze to słychać. Ogólnie do usbridga nie miałem dużych uwag, ale dostałem lumina na odsłuch i znowu człowiek zaczął kombinować, więc go kupiłem.

8 godzin temu, iFi Audio napisał:

Dzięki za feedback. Przekaże go dalej 🙂

Ja z mojego Zen Stream korzystam z Roon, tak jak wspomniał @Piopio U mnie Roon był jeszcze przed iFi nawet grany 🙂

Czyli z end point roona nie ma problemu. Trochę mało funkcjonalności jak na urządzenie mające w nazwie streamer;)

Godzinę temu, RobG1974 napisał:

Tak porównywałem. Dostałem najpierw u2mini na testy. I niestety, zaznaczam moim subiektywnym zdaniem, lumin gra z większą dynamiką, bardziej separuje dźwięk co odbija się lepszym rozkładem instrumentów w przestrzeni. Ja mam usbridge z allo digione sig i shanti. Narazie sobie zostawiłem a sprzedałem sotma. Najgorsze, że jak człowiek coś usłyszy jednak lepiej grającego, to go męczy.

To co uzyskuję z u2mini bardziej mi przypomina to co mam z transportu cd. Na źródłach cyfrowych zazwyczaj dynamika zazwyczaj jest mniejsza niż na transporcie cd. U mnie na dacu lampowym bardzo dobrze to słychać. Ogólnie do usbridga nie miałem dużych uwag, ale dostałem lumina na odsłuch i znowu człowiek zaczął kombinować, więc go kupiłem.

Używam U1 mini, a U2 mini ma jeszcze mocniejszy procesor. To solidny transport i po prostu działa.

43 minuty temu, EMiL napisał:

Czyli z end point roona nie ma problemu. Trochę mało funkcjonalności jak na urządzenie mające w nazwie streamer;)

Nie ma w ogóle własnego funkcjonalnego softu. To fakt. Ale też kosztuje dużo mnij niż konkurencja wyposażona we własne apki. 

Coś za coś. 

Edytowane przez Piopio

14 godzin temu, EMiL napisał:

Od tego czasu software został mocno dopracowany. 

@krzysztof.filipak Może dałbyś mu drugą szansę? :) Przetestowaliśmy zmiany z Foobar2000, Linn Kinsky, J-River Media Center i Audionet RCP. 

[mention=92378]krzysztof.filipak[/mention] Może dałbyś mu drugą szansę? :) Przetestowaliśmy zmiany z Foobar2000, Linn Kinsky, J-River Media Center i Audionet RCP. 

He, mam już zestaw transport + dac i nie zmieniam. Jeśli rzeczywiście poprawił producent stabilność to szacunek. Dla towarzystwa możecie podesłać, sprawdzę w boju i odniosę do tandemu U1 mini+M6x dac.
8 godzin temu, iFi Audio napisał:

Jak już działa to też chętnie poslucham:)

Skromne, ale jednak porównanie zen stream do usbridge signature z shanti:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, EMiL napisał:

Jak już działa to też chętnie poslucham:)

Coś @iFi Audionie chce mi pożyczyć Pro IDSD na testy, chyba że mnie ubiegłeś?

54 minuty temu, krzysztof.filipak napisał:

Gdybym miał taki testowy DAC to sam bym go testował 24/7 :)

Mamy za to nowość w kategorii streamerów i kto wie, może będzie jakaś fajna akcja promocyjna na forum...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, krzysztof.filipak napisał:

Wykazałem zainteresowanie zen stream a nie DACiem;)

9 godzin temu, EMiL napisał:

Skromne, ale jednak porównanie zen stream do usbridge signature z shanti:

Ukryta Zawartość

Ja nie miałem poczucia lepszości zen stream nad usbridge signature. Może to wynikać z upierdliwości usbridge signature odnośnie systemu i tym że mało kto sobie poradzi z porządnym przygotowaniem go. Grał przyzwoicie z Moode, a najlepiej z Volumio Premium, ale wymaga ręcznego instalowania sterownikow co robi może 5 procent użytkowników - pozostałe 95 olewa albo wypiera. 

Warto zaznaczyć że zen stream też jest oparty na volumio i u mnie akurat nie było praktycznie żadnych problemów ze stabilnością czy obsługą po IP. 

Ale w systemie kolegi, porównując Zen Stream do SOtM 200, obydwojgu bardziej nam się SOtM podobał. 

Na pewno Zen Stream zły nie jest, a cena dość rozsądna 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, iFi Audio napisał:

Gdybym miał taki testowy DAC to sam bym go testował 24/7 🙂

Mamy za to nowość w kategorii streamerów i kto wie, może będzie jakaś fajna akcja promocyjna na forum...

Ukryta Zawartość

Jaka kość DAC w nim siedzi ?

Ukryta Zawartość

W dniu 21.09.2022 o 13:02, Piopio napisał:

Jak już zastosujemy izolację galwaniczną to na pewno USB będzie lepsze od COAX.

Nie prawda.

2 minuty temu, folab napisał:

Nie prawda.

Udowodnij, że nieprawda. Technicznie. 

3 minuty temu, Piopio napisał:

Udowodnij, że nieprawda. Technicznie. 

"Zobaczyłem na własne oczy "  Nie obchodzi mnie teoria... I tak uparcie jak ty swoje ja będę powtarzał swoje.

Edytowane przez folab
6 minut temu, folab napisał:

"Zobaczyłem na własne oczy "  Nie obchodzi mnie teoria... I tak uparcie jak ty swoje ja będę powtarzał swoje.

Więc jesteś ignorantem technicznym skoro ignorujesz technikę. Bez urazy. Zadziwia mnie taka postawa.

• Pokaż nowe odpowiedzi