Skocz do zawartości
IGNORED

Musical Fidelity M3si - Z "S" czyli Dual Mono

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 3.10.2022 o 21:42, Tweeter2016 napisał:

Moon i Naim???

Słyszałem coś tam o Naim już wcześniej, więc chciałem posłuchać najpierw recenzji o Moon, którego w ogóle nie znam.

Zajrzałem na YT i pierwsza recenzja Moon 240i okazała się mało przychylna...

Nie przekreślam tej firmy po jednym filmiku oczywiście 😉  🙂

Lubię tego gościa 

I nie przekreślaj. To nie jest tania marka. Ale ma coś do zaoferowania. Znamy kilka takich.

W dniu 3.10.2022 o 21:45, Elbing napisał:

to był żart jak rozumiem ? 🤭 bo jak dla mnie to nie przejawiał żadnej z podanych wyżej cech...

A którego słuchałeś?

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Lubię tego gościa 

Ten Youtuber jest lubiany przez wiele osób, bo robi testy za swoje pieniądze i nie jest przez nikogo sponsorowany.

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

I nie przekreślaj. To nie jest tania marka. Ale ma coś do zaoferowania. Znamy kilka takich.

Moony i Naimy są poza moim zasięgiem na razie 🙂 Ale zwyczajnie lubię posłuchać i poczytać o sprzęcie z wyższej półki.

A ja muszę się niestety z niego wyleczyć. 🙂

Po zmianie branży zmieniam także hobby 🙂

I tak to prawda do tego widać że ma takie ludzkie normalne podejście do sprawy kręcenia recenzji. Nie jest przy tym śmiertelnie poważny i nie próbuje też być śmieszkiem wesołkiem na siłę.

Piotr 

12 minut temu, Piotr Sonido napisał:

....A którego słuchałeś ?

Z tego co pamiętam to był dokładnie ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ból głowy i uszu gwarantowany. Nie podejrzewałem, że sprzęt z tej półki cenowej może grać aż tak podle.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, Elbing napisał:

Z tego co pamiętam to był dokładnie ten:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ból głowy i uszu gwarantowany. Nie podejrzewałem, że sprzęt z tej półki cenowej może grać aż tak podle.

Hehehehe ciekawie opisane. 

Ja uważam że głowa boleć może. Ale na pewno nie od nadmiaru informacji 

😛

Podle?:) Dużo złego słyszałem już o musical ale tego kreślenia jescze nie 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 godziny temu, Elbing napisał:

To jedno słowo oddaje w pełni jak "gra" rzeczony wzmacniacz

Na jakim systemie grasz? Chciałbym wiedzieć jaki jest punkt odniesienia do "podłego" dźwięku.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

5 godzin temu, Na Temat Audio napisał:

Na jakim systemie grasz? Chciałbym wiedzieć jaki jest punkt odniesienia do "podłego" dźwięku.

Pozdrawiam,

Michał

Dobre pytanie. Swój system kształtowałem przez kilka lat. W tym okresie nauczyłem się jednej podstawowej rzeczy. Skończyły się czasy, że jakość grania jest skorelowana z ceną sprzętu. Dominuje jeden wielki marketingowy pic na wodę... fotomontaż

Primo zawsze testowałem sprzęt na swoim materiale muzycznym. No i wielokrotnie był opad szczęki, że drogi sprzęt nieraz gra bardzo nędznie. Mam kilka ulubionych utworów z bardzo różnych nurtów do testowania sprzętu. Wiele drogich sprzętów audio poległo po prostu.

Secundo najczęściej to było jakieś podbarwianie, przerabianie dźwięku. Część grała bardzo jazgotliwie, krzykliwie, slapstickowo, z bardzo dużym podbiciem wysokich tonów aż świdrowało w uszach (te były najbardziej wychwalane przez sprzedawców i było duże zdziwienie, przy komunikacie ode mnie że to gra tragicznie) - vide rzeczony MF M3si.

Tertio inne z kolei grały strasznie mułowato - tam bas zalewał wszystko i tych też się nie dało słuchać i te już nie budziły zachwytu personelu w salonach audio. Mojego również nie. 

Sprzęt ma grać normalnie więc nie znoszę preferencji któregoś z pasm jak np. granie typu V.

Ma to być mniej więcej tak choć to jeszcze odbiega od ideału:

Screenshot_20220601-232535.png

Finalnie swój zestaw audio złożyłem z następujacych elementów:

1. CD Denon 800 NE (służy jako transport de facto bo DAC zawarty w nim gra strasznie metalicznie, sucho, z przewagą wysokich tonów)

2. DAC Magic 100 (mocno przerobiony i zasilaczem liniowym bo w fabrycznej konfiguracji i z zasilaczem impulsowym grał strasznie ... jak to określić ? chropowato ? gruboziarniście ?)

3. Przedwzmacniacz lampowy DiY na podwójnych ruskich triodach 6n3p-EW-DR

4. Końcowka mocy Advance Acoustic x-i75 (z włączonym trybem High - Bias)

5. Kolumny Indiana Line Nota 260 X (to jest chyba najsłabszy punkt - powoli dojrzewam do wymiany na podłogowe)

Edytowane przez Elbing

Trochę jestem zaskoczony, że na liście nie ma sprzętu za co najmniej 150k 😉 🙂 Żartuję! Najważniejsze, być zadowolonym z posiadanego sprzętu. To jest podstawa, a jak jeszcze uda się wypracować dobre brzmienie, relatywnie tanim kosztem to lepiej być nie może. Chyba najsłabszym punktem w Twoim zestawie są kolumienki, ale widzę, że chcesz je zmienić.

Być może podążę Twoją drogą, tzn. myślę o punkcie trzecim. Nie ja pierwszy zresztą - w sąsiednim wątku kolega też szuka(ł) przedwzmacniacza do Jamaszki A-S 1100. Może pójdę właśnie w jakąś lampę, do tej pory miałem jakiś wewnętrzny opór jeśli chodzi o wzmacniacze lampowe, nie brałem ich specjalnie pod uwagę.

Chyba najlepsze połączenie to przedwzmacniacz lampowy i tranzystorowa końcowka mocy. Ze wzmacniaczem czysto lampowym trzeba uważać, bo locus minoris resistentiae są transformatory głośnikowe. Tu się nie da zaoszczędzić jeśli chce się mieć przyzwoite granie. Natomiast można mocno kształtować brzmienie zmieniając lampy w przedwzmacniaczu. W poniższym wątku opisałem jak zmienia się brzmienie zestawu w zależności jakie lampy włożyć:

W sumie największe korzyści odniosłem z podziału na przedwzmacniacz i końcówkę mocy (jako oddzielne bloki). W dotkliwy sposób się przekonałem, że przedzmacniacze w integrach są bardzo kiepskiej jakości. Nawet w tych z wyższej półki. Celowo nie operuję nazwami firm.

Te kolumny Indiany i tak pobiły podczas odsłuchów 3 - 4x droższe kolumny podstawkowe. Bardziej mam dylemat podstawkowe vs podłogowe..

14 godzin temu, Elbing napisał:

Te kolumny Indiany i tak pobiły podczas odsłuchów 3 - 4x droższe kolumny podstawkowe.

No to właściciele podstawkowych B&W, Elaców, Usherów i innych podobnych, których nie sposób wymienić mają się z pyszna.

Godzinę temu, slyszecisze napisał:

No to właściciele podstawkowych B&W, Elaców, Usherów i innych podobnych, których nie sposób wymienić mają się z pyszna.

Elacom zabrakło dołu pasma - grały średnicą i górą z tego co pamiętam. Z kolei B&W zabrakło rozdzielczości - grały strasznie mułowato, płasko. Nie pamiętam już dokładnie jakie to były modele. Usherów chyba nie słuchałem więc nie mam zdania odnośnie tego jak grają.

Te kolumny, które wymieniłem to takie, które mi przyszły do głowy jako pierwsze z brzegu. Nie oceniam ich, chociaż B&W i brak rozdzielczości to dla mnie zastawiające. Dodatkowo mam wrażenie, że są to kolumny na ogół wykazujące dużą chęć grania.

Ale ja nie o tym, a tym wykresie, który zamieściłeś. Nie wiem czy to dobrze, ale tam za 10000Hz to już leci to w dół wyraźnie. Ta tendencja zaczyna sie od 7000, a po 10000 to spadek juz chyba zdecydowany.

Kopułki nie grają?

Wszystko gra jak trzeba. Kopułki też. To był bardzo prymitywny pomiar smartfonem więc super dokładny nie jest. Chociaż tak jak piszesz średnica jest nieco "wypchnięta" i ma przewagę ale nie drastyczną. Dlatego pisałem, że nie jest jeszcze idealnie. Chodziło o pokazanie trendu. Zresztą i tak powyżej 16 kHz i nic  nie słyszę z racji wieku. Bardzo dużo zależy od ustawienia kolumn w pomieszczeniu, gdzie słucham muzyki. Pewnie jakbym pokombinował z ustawieniami kolumn to bym jeszcze wypłaszczył tą krzywą.

To ty jesteś fanem ASR. Dogadali byście się. On też lubi takie linijkowe granie.

Ale z drugiej strony jak to się stało że wybrałeś indiana Line? Chodź z drugiej strony faktycznie twój zestaw w całości jest ciekawie dobrany.

Piotr 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ale z drugiej strony jak to się stało że wybrałeś indiana Line ?

Piotr 

W ciemno. Materiał muzyczny był mój. Pracownicy salonu podłączali kolejne kolumny ale nigdy nie wiedziałem jakie. Wyjściowo było ok. siedmiu różnych modeli różnych firm. Słuchając muzyki kolejno eliminowałem nie odpowiadające mi graniem/brzemieniem kolumny. Finał potrwał trochę dłużej, gdy zostały do wyboru dwa komplety kolumn (nie wiedziałem jakie). Finalnie wybór padł na Indiany. Grały najlepiej. W domu, w docelowym miejscu też się to potwierdziło. Przegranym były Jean Marie Reynaud Lucia.

W dniu 8.10.2022 o 17:13, Elbing napisał:

W ciemno. Materiał muzyczny był mój. Pracownicy salonu podłączali kolejne kolumny ale nigdy nie wiedziałem jakie. Wyjściowo było ok. siedmiu różnych modeli różnych firm. Słuchając muzyki kolejno eliminowałem nie odpowiadające mi graniem/brzemieniem kolumny. Finał potrwał trochę dłużej, gdy zostały do wyboru dwa komplety kolumn (nie wiedziałem jakie). Finalnie wybór padł na Indiany. Grały najlepiej. W domu, w docelowym miejscu też się to potwierdziło. Przegranym były Jean Marie Reynaud Lucia.

Proszę!! 

A takie zachwalane a da się je tanio pokonać? 🙂

robiłeś ślepe testy? Na sprzęcie dokładnie takim jaki był w domu?

super! Na prawdę dobrze do tego podszedłeś .

Piotr 

10 minut temu, Piotr Sonido napisał:

...A takie zachwalane a da się je tanio pokonać? 🙂

Czy tanio to nie wiem.  Walka w finale była mocno wyrównana. Długo się wahałem i były podłączane raz jedne a raz drugie kolumny. JMR Lucia to nie są złe kolumny. Przegrały naprawdę niewiele - ciut brakowało im dołu co pewnie wynika z mniejszej średnicy woofera w porównaniu z Notami Indiany.

Testy były na takim sprzęcie jak w domu.

Edytowane przez Elbing
literówki

No tanio bo indiana Line jest tańsza.

5 minut temu, Elbing napisał:

Czy tanio to nie wiem.  Walka w finale była mocno wyrównana. Długo się wahałem i były podłączane raz jedne a raz drugie kolumny. JMR Lucia to nie są złe kolumny. Przegrały naprawdę niewiele - ciut brakowało im dołu co pewnie wynika z mniejszej średnicy woofera w porównaniu z Notami Indiany.

Testy były na takim sprzęcie jak w domu.

Ponad połowę tańsza. Więc jakby nie patrzeć łatwo. 

1000 vs 3000 zł

Piotr 

• Pokaż nowe odpowiedzi