Skocz do zawartości
IGNORED

W co inwestować, kolumny czy dac?

Rekomendowane odpowiedzi

Niezle, ciesze się ze się Panowie rozpisaliscie, daje mi to dużo do myslenia lecz DSP+Umik+REW brzmi całkiem nieznajomo i dość ciezko, tym bardziej ze jestem zwykłym słuchaczem który lubi posłuchać muzyki w dobrej jakości. Oczywiście nie powiem ze to zły pomysł ale faktycznie wolałbym się w to na sam koniec zabawić.

Kolumny Elac maja mocno dolne pasmo wyeksponowane czy to tylko w starszych modelach było? Tak słyszałem, mogę się mylić.

22 minuty temu, filipesku933 napisał:

DSP+Umik+REW

...

Oczywiście nie powiem ze to zły pomysł ale...

Ok, rozumiem. Nie rozumiem natomiast kolegów, którzy twierdzą, że to nie jest dobry pomysł.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

35 minut temu, filipesku933 napisał:

DSP+Umik+REW brzmi całkiem nieznajomo i dość ciezko

Jest kilka osób, które chętnie pomogą. Polecam też filmik

Ale to na przyszlość, żebyś wiedział co Cię czeka.

Pozdrawiam.

7 godzin temu, audioburak napisał:

dokładnie znać niedomagania obecnych Dali, żeby decydować o zakupie

Jak wiesz, czego brak, to wiesz, czego szukasz …

Odniosę się do tego bo jak chce zmienić dali to miałbym wiedzieć na co:

-Analitycznie dla mnie to gra, bardziej już nie musi,

-Barwa dźwięku, gra dość chlodno, mogło by być cieplej, gra to tez jasno, to nie przeszkadza mi, możliwe ze te dwie cechy idą ze sobą w parze? Jeśli nie to jasne granie jak najbardziej OK

-Dynamika musi być

-lokalizacja źródeł pozornych, raczej nie musi, chyba nie można mieć wszystko w jednym

-przestrzeń sceny i przejrzystość mogłaby się pojawić i chciałbym ale mozliwe ze tu bardziej akustyka?dlatego dali mi tego nie oddają

-równowaga tonalna, wolałbym by górne pasmo i dolne nie było wycofane, mogło by być naturalnie

-muzykalny zestawu przyjemnie się slucha i tak by można było odkręcić musicala głośniej 

wysokie tony nie musza być tak ostre jak w dali ale dolne pasmo musi przynajmniej być tak jak w dali.

chcialem jak najlepiej to opisać.

Edytowane przez filipesku933
Mam firmowe zasilanie, nabyłem bluesounda niedawno . Czy zmiana zasilania coś tu zmieni?

Napisze tak- ja chciałbym jednak coś zmienić ewentualnie dołożyć i móc zmieniac w zależności od muzyki, bo mam taka możliwość, jeśli DAC jest wporządku, a też tak myśle to czy w cenie 10tys za nowe, można myslec o jakimś przeskoku na dobre kolumny? Z nisko schodzącym dołem, a może da się niżej? + detalicznosci, dynamice, mogło by być więcej przestrzeni jeśli się da za takie pieniądze, 
do muzyki rożnej bym powiedział, elektroniki, muzyki wokalnej i naturalnej. 

Mam firmowe zasilanie, nabyłem bluesounda niedawno . Czy zmiana zasilania coś tu zmieni?

Napisze tak- ja chciałbym jednak coś zmienić ewentualnie dołożyć i móc zmieniac w zależności od muzyki, bo mam taka możliwość, jeśli DAC jest wporządku, a też tak myśle to czy w cenie 10tys za nowe, można myslec o jakimś przeskoku na dobre kolumny? Z nisko schodzącym dołem, a może da się niżej? + detalicznosci, dynamice, mogło by być więcej przestrzeni jeśli się da za takie pieniądze, 
do muzyki rożnej bym powiedział, elektroniki, muzyki wokalnej i naturalnej. 

No to moja rada bazująca na tym co mam i miałem i znam
1. Nie ruszaj DAC, a do Bluesound Node dokup zasilanie liniowe od PD Crative - watek na naszym forum "zasilenia liniowe do Bluesound ...." Będziesz mile zaskoczony choć masz zewnętrzny DAC więc to nie będzie jakaś rewolucja tyle że kasa nie duża.
2. Marka mocno niedoceniana w PL czyli Triagle i akurat jest super oferta tj model rocznicowy - Triangle 40th Antal . No i tu będzie rewolucja wg mnie. Tak wiem cena sklepowa powyżej budżetu ale pisz na priv to ci powiem co z tym zrobić aby było dobrze. Będziesz miał rozdzielczość połączona z super scena i zaskakujący bas - szybki dynamiczny punktowy i nisko schodzący. Nie znam lepszego połączenia MF M6si niż z Triangle. Jeśli masz wątpliwości zapytaj w klubie MF tych co mają i poznasz ich opinie.
Ja bazuje na moim doświadczeniu z MF (miałem większość ich wzmakow integry) i na Triagle które miałem .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

14 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Jeśli masz wątpliwości zapytaj w klubie MF tych co mają i poznasz ich opinie.

Najgorsze co mozna zrobić to pytać fana czy jest dobre.

-----

1 godzinę temu, filipesku933 napisał:

czy faktycznie dobrze wyjdzie

Kto lubi powie tak - kto nie lubi powie nie, a w Twojej akustyce i tak inaczej zagra. Zdefiniuj co chcesz zmienić i pytaj tych co mieli okazję porównać, czy różnica będzie w tym kierunku. Brzmienie i tak pozostanie zagadką.

46 minut temu, szymon1977 napisał:

Najgorsze co mozna zrobić to pytać fana czy jest dobre.

z grubsza masz rację, tak się dzieje.

Osobiście - też jako fan pewnych marek, a ściśle ich plastyki - staram się dystansować od ocen czysto subiektywnych na rzecz oceny obiektywnej, ponieważ, albowiem, nie ma urządzeń idealnych, każde ma zespół zalet i wad. Szczególnie te ostatnie warto nakreślić nabywcy/ zainteresowanemu, aby miał świadomość, a ja spokojny sen.

Trzeba mieć też na uwadze, że jak ktoś nabędzie urządzenie na skutek moich czarów, marów, achów, to owszem, sprzedam, ale ten klient już do mnie nigdy nie wróci, a do tego w audio wieści, potrafią się szybko rozchodzić, a grono życzliwych tylko czeka 😉

Zachodzi więc pytanie czy warto, nawet będąc fanem - uprawiać czary mary bez wskazania wad? 

Róbta co chceta, ale uważam, że są granice. 

żeby nie było, ze nie w temacie, to stoję na straży, że sercem systemu jest złożoność, współgranie spasowanie na linii zg - amp - środowisko

Edytowane przez piano
Ja się tylko zastanawiam czy mi basu nie Będzie w takich kolumnach brakowało, względem dali.

Co do ilości, niskiego zejscia, dynamiki i kontroli - dzięki MF M6si , to nie zabraknie ale będzie inny bo na bas , jak i inne zakresy również, ma wpływ konstrucja drajwera (np papier vs. karbon duża różnica) jak i całej kolumny (pudło rezonansowe) i użytych materiałów (MDF vs. kompozyty / metale / kamień) więc dlatego każda kolumna gra inaczej, że już nie wspomnę o zwrotnicy , strojeniu itp.

Dlatego ta nasza zabawa jest taka fajna

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Czy mógłbym prosić o różnice brzmienia  kolumn między którymi chciałbym dokonać wyboru, 

Heco celan revolution 7

triangle ental 40th aniversary

focal aria 926 

focal aria 948

wszystkie oprócz triangle maja bass refleks z tylu mając 85cm od ściany to będzie duży problem, Ew absorbery będzie trzeba dołożyć  tak?

najciekawsze pasmo przenoszenia maja heco ale czy to właściwy punkt odniesienia jeśli zależy mi na tym aby było zejście.

Edytowane przez filipesku933
  • Pokaż nowe odpowiedzi