Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz a impedancja kolumn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie dotyczące impedancji kolumn a wzmacniacza. Posiadam wzmacniacz Yamaha as 701 oraz kolumny polk audio rtia5 i moje pytanie jest nastepujace jaka impedancję ustawić na wzmacniaczu low a+b 8 ohm czy high a+b 12 ohm. Kolumny mam podłączone do wzmacniacza jako bi wiring a na wzmacniaczu mam ustawione jako a+b. Do tego mam jeszcze kolumnę centralna 4-8 ohm. Z góry dziękuję za odpowiedź . Czy ktoś by mógł mi lopatologicznie wytłumaczyć różnice pomiędzy low a high? 

https://www.audiostereo.pl/topic/159942-wzmacniacz-a-impedancja-kolumn/

To wzmacniacz stereo i podłączasz w bi-wiringu 2 kolumny, a nie więcej.

Ponieważ są podawane jako 8 Ohm wystarczy ustawić w pozycji high ( Ohm ).

Gdyby były to kolumny 4 Ohm to należało by zmienić obciążenie na low ( Ohm ).

Tak jak tabliczka wskazuje - 4 Ohm na głośnik, lub 6 Ohm na głośnik i w każdym

przypadku chodzi o wartość minimalną.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W połączeniu bi-wire masz połączona jedna parę kolumn do wzmacniacza. Nie ma żadnej różnicy w obciążeniu końcówek mocy względem połączenia "jednoprzewodowego", więc selektor impedancji ustawia się tak, jaką impedancją obciążają wzmacniacz dane kolumny. Inną kwestią jest to, czy producent kolumn nie kłamie na temat impedancji, co jest praktyka nagminną. Polki mają teoretycznie 8 ohm, więc należałoby ustawić na takie obciążenie, ale to kolumny 2,5-drozne, więc w zakresie basu pracują 2 woofery RÓWNOLEGLE, a więc bardzo prawdopodobna jest impedancja średnia najwyżej 6 ohm (dla głośników 12 ohmowych, bo dziś 16 ohmowych raczej się nie produkuje) i w takim przypadku minimum wypadnie około 4 ohmy. Ja bym te wartość ustawił na selektorze i był spokojny o ewentualne przegrzewanie się wzmacniacza.

28 minut temu, porlick napisał:

W połączeniu bi-wire masz połączona jedna parę kolumn do wzmacniacza. Nie ma żadnej różnicy w obciążeniu końcówek mocy względem połączenia "jednoprzewodowego", więc selektor impedancji ustawia się tak, jaką impedancją obciążają wzmacniacz dane kolumny. Inną kwestią jest to, czy producent kolumn nie kłamie na temat impedancji, co jest praktyka nagminną. Polki mają teoretycznie 8 ohm, więc należałoby ustawić na takie obciążenie, ale to kolumny 2,5-drozne, więc w zakresie basu pracują 2 woofery RÓWNOLEGLE, a więc bardzo prawdopodobna jest impedancja średnia najwyżej 6 ohm (dla głośników 12 ohmowych, bo dziś 16 ohmowych raczej się nie produkuje) i w takim przypadku minimum wypadnie około 4 ohmy. Ja bym te wartość ustawił na selektorze i był spokojny o ewentualne przegrzewanie się wzmacniacza.

Dzięki za odpowiedź czyli ustawiam na low czyli 8 ohm dobrze zrozialem? A powiedz mi czy spotkales się z takim podłączeniem kolumn do subwoofera jak poniżej na zdjęciu? l. A powiedz mi co by się stało jakbym do Yamahy as 701 podłączył głośnik centralny?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A do czego byś podłączył centralny i po co???

To wzmacniacz STEREO i dla centrala nie masz ani procka, ani wzmacniacza.

Takie jak na ilustracji podłączenie subwoofera jest mniej korzystne, jak podłączenie "równolegle", czyli kolumny do wyjść głośnikowych A, natomiast sub "nieprzelotowo"- do wyjść B. 

W ten sposób unikasz dodatkowych połączeń na drodze do głośników, co da połączenie wyższej jakości.

A jak masz kinowe ciągoty, po prostu kup amplituner wielokanałowy i będziesz mógł kombinować do woli.

Czyli do wolnego gniazd głośnikowego centralnego nie ma sensu podlaczyc? A powiedz mi jak bym podłączl do wolnego terminala to co by się stało?

Obciążył byś nierowno wzmacniacz znacznie niższą impedancją w jednym z kanałów, centralny grałby nie to, co powinien, lecz "treść" któregoś z kanałów L lub P, obciążona nadmiernie końcówka mocy mogłaby się przegrzewać, a dźwięk byłby fatalny, bo diabli by wzięli stereofonię. 

Wystarczy?

Dzięki. Wystarczy 

A powiedz mi czy spotkales się z czyms taki jak np procesor dźwięku dsp? 

A powiedz mi czy istnieje możliwość podłączenia amplitunera do wzmacniacza czy nie ma takiej mozliwosci

20 godzin temu, porlick napisał:

Obciążył byś nierowno wzmacniacz znacznie niższą impedancją w jednym z kanałów, centralny grałby nie to, co powinien, lecz "treść" któregoś z kanałów L lub P, obciążona nadmiernie końcówka mocy mogłaby się przegrzewać, a dźwięk byłby fatalny, bo diabli by wzięli stereofonię. 

Wystarczy?

Dzięki. Wystarczy 

A powiedz mi czy spotkales się z czyms taki jak np procesor dźwięku dsp żeby podłączyć do wzmacniacza?

A powiedz mi czy istnieje możliwość podłączenia amplitunera do wzmacniacza czy nie ma takiej mozliwosci

Kiedyś były produkowane procesory surround ze wzmacniaczami dla centralnego i tyłów, ale było to w epoce analogowego Dolby Pro-logic. Nie orientuję się, czy dziś jeszcze coś takiego występuje (współczesne wykonanie), jednak dość często da się kupić takie coś z epoki, najczęściej w wykonaniu Yamahy, bo wyprodukowali tego od cholery. 

O łączeniu amplitunera KD ze wzmacniaczem stereo było już tu sporo napisane, ale moim zdaniem nie warto sobie psuć dźwięku takimi kombinacjami. Sam miałem krótką przygodę z kinem domowym, z której został mi tylko subwoofer. (Mam obecnie stereo 2.1)

2 minuty temu, porlick napisał:

Kiedyś były produkowane procesory surround ze wzmacniaczami dla centralnego i tyłów, ale było to w epoce analogowego Dolby Pro-logic. Nie orientuję się, czy dziś jeszcze coś takiego występuje (współczesne wykonanie), jednak dość często da się kupić takie coś z epoki, najczęściej w wykonaniu Yamahy, bo wyprodukowali tego od cholery. 

O łączeniu amplitunera KD ze wzmacniaczem stereo było już tu sporo napisane, ale moim zdaniem nie warto sobie psuć dźwięku takimi kombinacjami. Sam miałem krótką przygodę z kinem domowym, z której został mi tylko subwoofer. (Mam obecnie stereo 2.1)

Jeszcze raz pytanie w sprawie impedancji. To powiedz mi bezpiecznie ustawić przełącznik na low a+b gdzie jest wartość 8 ohm czy ja high a+b gdzie jest wartość 12 ohm. Tak żeby było dobrze i bezpiecznie . Dzięki za odpowiedź. I jeszcze jedno pytanie dotyczące  suba mogę podłączyć do terminali głośnikowych w wzmacniaczu a nie do wyjścia subwofera w wzmacniaczu ???

Low, czyli A+B=8 ohm- jeśli podłączysz dwie pary 8 ohm, to wypadkowa wyjdzie 4 ohmy czyli pojedyncze kolumny mogą mieć 4 ohmy.

Dla high, czyli 12 ohm (pojedyncze kolumny) wzmacniacz obsługuje minimalną impedancję 6 ohm i takie pojedyncze kolumny wolno do niego w tej pozycji przelacznika podłączyć.

Poszukaj jakiejś poważnej recenzji swoich kolumn, z pomiarami. Jeśli będziesz pewien, że ich impedancja nie spada poniżej 5 ohm (delikatny spadek w wąskim zakresie częstotliwości) możesz ustawić "high", w przeciwnym przypadku, dla pewnego bezpieczeństwa ustaw "low".

Jeśli wzmacniacz stereo ma wyjście sub-out, pewnie, że warto z niego skorzystać, jeśli jednak takiego nie posiada, lepszy jest taki sposób połączenia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez porlick
11 minut temu, porlick napisał:

Low, czyli A+B=8 ohm- jeśli podłączysz dwie pary 8 ohm, to wypadkowa wyjdzie 4 ohmy czyli pojedyncze kolumny mogą mieć 4 ohmy.

Dla high, czyli 12 ohm (pojedyncze kolumny) wzmacniacz obsługuje minimalną impedancję 6 ohm i takie pojedyncze kolumny wolno do niego w tej pozycji przelacznika podłączyć.

Poszukaj jakiejś poważnej recenzji swoich kolumn, z pomiarami. Jeśli będziesz pewien, że ich impedancja nie spada poniżej 5 ohm (delikatny spadek w wąskim zakresie częstotliwości) możesz ustawić "high", w przeciwnym przypadku, dla pewnego bezpieczeństwa ustaw "low".

Jeśli wzmacniacz stereo ma wyjście sub-out, pewnie, że warto z niego skorzystać, jeśli jednak takiego nie posiada, lepszy jest taki sposób połączenia:

Ukryta Zawartość

Ok. Dzięki jak będę miał jeszcze jakieś pytania to będę pisał. A powiedz mi jeżeli podłącze subwofer do terminali w wzmacniaczu to wtedy jak liczyc impedancję żeby wiedzieć czy ustawić high czy low. Poszukam sobie jakiś recenzji głośników i zobaczę. Dzięki 

7 minut temu, krzys84 napisał:

Ok. Dzięki jak będę miał jeszcze jakieś pytania to będę pisał. A powiedz mi jeżeli podłącze subwofer do terminali w wzmacniaczu to wtedy jak liczyc impedancję żeby wiedzieć czy ustawić high czy low. Poszukam sobie jakiś recenzji głośników i zobaczę. Dzięki 

A jeszcze jedno pytanie pod względem dźwięku czy lepszy dźwięk subwofera jest jak podlaczysz pod dedykowane wejście sub w wzmacniaczu czy właśnie pod terminale głośnikowe?

Ukryta Zawartość

Jeśli masz wyjście na subwoofer, skorzystaj z niego dla wygody. Dźwięk będzie raczej taki sam. 

56 minut temu, krzys84 napisał:

jak liczyc impedancję żeby wiedzieć czy ustawić high czy low

Subwoofer nie ma żadnego wpływu na obciążenie wzmacniacza, bo impedancja jego wejścia głośnikowego jest rzędu 10-20 kohm.