Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do kolumn B&W 702 S3 mokka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kw202

(Konto usunięte)
23 minuty temu, micmus napisał:

Kręciliśmy dziś z młodą 😉

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Nie posłuchałem do końca  od strony wzmacniacza muszę mieć możliwość łatwego wypięcia wzmacniacza - tu będą banany.

Jest w ciasnej wnęce bez łatwego dostępu od góry.  

spacer.png

Idę sluchac. Póki co podłączam oba przewody poprzednie i ten Domofonowy i będę zmieniał wejścia A i B do łatwego porownania. 

Czekaj niech Żona zobaczy do czego używasz deski, brakuje tylko jej ulubionego nożyka 😉

A tak na poważnie warto obejrzeć,może się przydać do testów. 

Spoko Żona zatrudniona do przemienienia bananów we wzmacniaczu tak żebym nie wiedział które przewody są na których złączach A czy B. Nie wiem ktory kabel to ktory. 

Teraz, micmus napisał:

Spoko Żona zatrudniona do przemienienia bananów we wzmacniaczu tak żebym nie wiedział które przewody są na których złączach A czy B. Nie wiem ktory kabel to ktory. 

Miało być bez wtyków 😄

Przy kolumnach nie będzie. Przy wzmacniaczu musza być dla mojej wygody. Tam jest całe centrum sterowania domu za wzmacniaczem heh. Muszę mieć wygodny demontaż i wystawienie wzmacniacza. 

Ale szanse równe jedne i drugie przewody na bananach przy wzmaku 😉

6 minut temu, micmus napisał:

Przy kolumnach nie będzie. Przy wzmacniaczu musza być dla mojej wygody. Tam jest całe centrum sterowania domu za wzmacniaczem heh. Muszę mieć wygodny demontaż i wystawienie wzmacniacza. 

Ale szanse równe jedne i drugie przewody na bananach przy wzmaku 😉

Nie wiesz co tracisz...

Wygoda górą

Miłej zabawy 

Ja zmieniałem wyjścia głośnikowe A na B i też działało 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

To co stracę odzyskam z nawiązką na nowym wzmacniaczu lub akustyce. 

Czasem lubię być praktyczny - świat ma być dla mnie nie ja dla niego heh. 

Spoko Bukaj zanim wydam opinie z tydzień posłucham. 

1 minutę temu, audioburak napisał:

Ja zmieniałem wyjścia głośnikowe A na B i też działało 😉 

No tak robie, ale Żonie kazałem wpiąć kable żebym nie wiedział co gra pod A co pod B. 

Edytowane przez micmus
8 minut temu, micmus napisał:

To co stracę odzyskam z nawiązką na nowym wzmacniaczu lub akustyce. 

Czasem lubię być praktyczny - świat ma być dla mnie nie ja dla niego heh. 

Spoko Bukaj zanim wydam opinie z tydzień posłucham. 

No tak robie, ale Żonie kazałem wpiąć kable żebym nie wiedział co gra pod A co pod B. 

Żona drutami się bawi 

Wezmę to w cudzysłów 😄

Dobra No to wrażenie po dobrej 1h słuchania … wiecej wnosi do dźwięki zmiana kata ustawienia kolumn i zabawa z akustyka.

Zabawa kablami fajna sprawa do dopieszczenie dźwięku, ale nie kupuje, że audio zagra o 2 klasy lepiej. 

Jeden przewód gra jaśniej drugi ciemniej tyle powiem na teraz (zmiana bardzo subtelna). Nie pytajcie który jak bo nie mam pojęcia póki co który jest który.

Opinia po bardzo krótkim odsłuchu - mogę jeszcze zmienić zdanie.  

Jeszcze sobie wypożyczę Chorda Clearway bo chce mieć porównanie jak zagra coś firmowego kablowego 😉

Edytowane przez micmus

Jak się osłucham kilka dni to może wywalę te wtyki i zobaczę czy slysze jakaś różnice. 

Poki co równe szanse - oba zestawy kabli na bananach przy wzmacniaczu. 

Bukaj poznasz w ślepym teście czy gra z wtykami czy bez ?

Zabawa z kablem była niezła - odizolowałem dokładnie 160 drucików 😆 Zrobiłem sobie wolna sobotę, w tym czasie zarobiłbym około 800- 1000 zł. 

Lepiej niech to zagra conajmniej tak dobrze jak zestaw przewodów za 800 zł 😏

wiem wiem materialista. 

Edytowane przez micmus
20 minut temu, micmus napisał:

Jak się osłucham kilka dni to może wywalę te wtyki i zobaczę czy slysze jakaś różnice. 

Poki co równe szanse - oba zestawy kabli na bananach przy wzmacniaczu. 

Bukaj poznasz w ślepym teście czy gra z wtykami czy bez ?

Zabawa z kablem była niezła - odizolowałem dokładnie 160 drucików 😆 Zrobiłem sobie wolna sobotę, w tym czasie zarobiłbym około 800- 1000 zł. 

Lepiej niech to zagra conajmniej tak dobrze jak zestaw przewodów za 800 zł 😏

wiem wiem materialista. 

Ja zaraz poznałem, że brzmi fatalnie. Miałem 2 zestawy, mój stary skręcony bez cyny i nowy w oplocie ładnie wyglądający,ale z cyną. 

Od razu wychwyciłem ten dźwięk. Kabel z cyną nie umiał się otworzyć. 

A żeby dać wtyki, trzeba lutować, więc odpada....

Szkoda zachodu i pieniędzy💰💸

Ja tu dałem wtyki banan, ale bez lutowania. Zrobiłem „skrętke” z gołych przewodów bardzo mocno je skręcając kombinerkami i przykręciłem w bananie na 2 śrubki. Same śrubki musiałem jeszcze piłować na szlifierce bo była na tyle duża średnica drucików razem, że wystający łepek nie chował się należycie i przeszkadzał do przykręcenia obudowy banana. Tak czy inaczej operacja się udała. 

Edytowane przez micmus
31 minut temu, micmus napisał:

Ja tu dałem wtyki banan, ale bez lutowania. Zrobiłem „skrętke” z gołych przewodów bardzo mocno je skręcając kombinerkami i przykręciłem w bananie na 2 śrubki. Same śrubki musiałem jeszcze piłować na szlifierce bo była na tyle duża średnica drucików razem, że wystający łepek nie chował się należycie i przeszkadzał do przykręcenia obudowy banana. Tak czy inaczej operacja się udała. 

Każdy dodatkowy element pogarsza jakość dźwięku. Chord tak samo źle zagra z wtykami

Gość Kw202

(Konto usunięte)
Godzinę temu, micmus napisał:

Zrobiłem sobie wolna sobotę, w tym czasie zarobiłbym około 800- 1000 zł. 

Ale za to spędziłeś ją z rodzinką 😉

W dniu 5.12.2022 o 18:01, micmus napisał:

Dokładnie tak. Dlatego testy w gazetach są bez większego sensu. Fajnie sobie czytać jako hobby i wiedzieć co jest na rynku. Ale przy docelowym zakupie wszystkie kropeczko gwiazdeczki i wyróżnienia nic nie dają.

To testy w gazetach A pomyśl ile ludzi ufa tylko pomiarom. 

To jest dopiero zgroza. 

W dniu 5.12.2022 o 19:35, iFi Audio napisał:

Przynajmniej nie jesteś łysy jak ja...

I też tak cierpiałes jak uwielbiany przez wszystkich Szwajcar?:)

Dobra odnośnie przewodów. Testuje sobie trzy zestawy:

1 Budżetowy Real Cable TDC200 (kupiłem go na start z reszta audio) 

2. Diy 2x20x0,5 domofonowy

3. Mój stary i wiekowy Audioquest bodajże Type 4 (to mam w odcinkach 2x2,5 metra)

Po tym krótkim czasie napisze co wiem na teraz:

- jak ktoś chce podnieść jakość dźwięku o klasę lub dwie niech zmieni kolumny, wzmacniacz lub zadba o akustykę

- nie mam porównania z przewodami po kilka tysięcy także nie wiem jak taka wyższa półka wpływa na dźwięk

- z tych trzech powyższych najlepiej gra Audioquest (jest najbadziej szczegółowy i tworzy najładniejsza scenę)

- twór domofonowy moim zdaniem gra jak zwykły budżetowy przewód: nie ma tu żadnej rewelacji jest wyraźnie gorszy od Audioqesta 

- na kablu domofonowym straciła mikrodynamika (to mi się najbardziej nie spodobało), mowa o cichym słuchaniu 

- przewód domofonowy można zapewne kupić rożnej jakości nie ma tu raczej znaczącej kontroli jakości miedzi, także możliwe ze trafił mi się słaby 

- w ślepym teście za każdym razem wybrałem audioquesta 

- może się coś zmieni za tydzień jak się trochę wygrzeje, ale nie mam tu żadnych większych nadzieji 

Moja decyzja:

- wypożyczę sobie Audioquest Rocket 11, Melodika oraz Chord Clearway i będę wybierał z tego rodzaju okablowania. 

Jesli uważacie, że przewody domofonowe zamiatają konkurencje kablową nie neguje tego po tym jednym przypadku, ale tym bardziej nie potwierdzam 😉 

Może ja jednak słabo słyszę kable … ale nie zaraz Audioquesta słyszę wyraźnie jako lepszego. 

Jeszcze jedno - przy starym zestawie Audio dużo większy był wpływ na dźwięk przy zabawie z okablowaniem. Dlaczego ? Czy wzmacniacze pracujące w klasie D maja tu jakieś znaczenie ? 

Jestem bardzo ciekawy co usłyszę jak wypożyczę te wspomniane wyżej przewody. 

Edytowane przez micmus
18 minut temu, micmus napisał:

Dobra odnośnie przewodów. Testuje sobie trzy zestawy:

1 Budżetowy Real Cable TDC200 (kupiłem go na start z reszta audio) 

2. Diy 2x20x0,5 domofonowy

3. Mój stary i wiekowy Audioquest bodajże Type 4 (to mam w odcinkach 2x2,5 metra)

Po tym krótkim czasie napisze co wiem na teraz:

- jak ktoś chce podnieść jakość dźwięku o klasę lub dwie niech zmieni kolumny, wzmacniacz lub zadba o akustykę

- nie mam porównania z przewodami po kilka tysięcy także nie wiem jak taka wyższa półka wpływa na dźwięk

- z tych trzech powyższych najlepiej gra Audioquest (jest najbadziej szczegółowy i tworzy najładniejsza scenę)

- twór domofonowy moim zdaniem gra jak zwykły budżetowy przewód: nie ma tu żadnej rewelacji jest wyraźnie gorszy od Audioqesta 

- na kablu domofonowym straciła mikrodynamika (to mi się najbardziej nie spodobało), mowa o cichym słuchaniu 

- przewód domofonowy można zapewne kupić rożnej jakości nie ma tu raczej znaczącej kontroli jakości miedzi, także możliwe ze trafił mi się słaby 

- w ślepym teście za każdym razem wybrałem audioquesta 

- może się coś zmieni za tydzień jak się trochę wygrzeje, ale nie mam tu żadnych większych nadzieji 

Moja decyzja:

- wypożyczę sobie Audioquest Rocket 11, Melodika oraz Chord Clearway i będę wybierał z tego rodzaju okablowania. 

Jesli uważacie, że przewody domofonowe zamiatają konkurencje kablową nie neguje tego po tym jednym przypadku, ale tym bardziej nie potwierdzam 😉 

Może ja jednak słabo słyszę kable … ale nie zaraz Audioquesta słyszę wyraźnie jako lepszego. 

Jeszcze jedno - przy starym zestawie Audio dużo większy był wpływ na dźwięk przy zabawie z okablowaniem. Dlaczego ? Czy wzmacniacze pracujące w klasie D maja tu jakieś znaczenie ? 

Jestem bardzo ciekawy co usłyszę jak wypożyczę te wspomniane wyżej przewody. 

@AiM-TV @audioburak co Wy o tym sądzicie?

Mikrodynamika jest właśnie na domofonowym. Nie widzę w tym kablu, żadnych wad. Głębokość wokalu, instrumentów, otwartość, szczegółowość to jest jego największa cecha.  

Słychać nawet oddech wokalisty. Dość porządnie 

Audioquest masz na drucie 0,7 i zagra gorzej od YTDY 0,5. 

Audioburak już to testował. 

Edytowane przez Bukaj

Slysze oddech na każdym z tych trzech - najwyraźniej na Audioquest. 
Może domofonowy się nie lubi z Bowersami. 

Bukaj mimo wszystko dzięki za porady na priv jak to wykonać itp. 🙂

Nie wiem jak powinien zagrać, ale ja wiecej szczegółów słyszę na Audioquest. 

Przewód kupiłem firmy Bitner. 

Edytowane przez micmus

To nieco offtop, ale miałem 10x0,5 czyli 5 + 5 i wróciłem do źródeł, czyli 1 + 1.

Jeśli nie ma żadnych problemów z basem ( a u mnie nie ma ) to taka wersja kabli

głośnikowych sprawdza się U MNIE najlepiej.

Poza tym wiele systemów jest mało wrażliwych na kable IC - co sprawdziłem,

więc z głośnikowymi może być podobnie, ale trzeba zacząć IMHO od 1 + 1 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Możliwe, ale jak dla mnie zbyt duzy i niekorzystny stosunek:

czasu (pieniędzy) -> do możliwej poprawy jakości

skupie się na gotowcach bo będzie mi łatwiej. 

Teraz, micmus napisał:

Możliwe, ale jak dla mnie zbyt duzy i niekorzystny stosunek:

czasu (pieniędzy) -> do możliwej poprawy jakości

skupie się na gotowcach bo będzie mi łatwiej. 

Po co marnujesz czas na montaż wtyczek?

48 minut temu, micmus napisał:

Moja decyzja:

- wypożyczę sobie Audioquest Rocket 11, Melodika oraz Chord Clearway i będę wybierał z tego rodzaju okablowania

Do listy dopisz Jantzen Audio Solid Core 

• Pokaż nowe odpowiedzi