Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do kolumn B&W 702 S3 mokka

Rekomendowane odpowiedzi

Ja się przyznaje nie wiem 🙂

miałem do czynienia zawsze z klasycznym. Albo nie zwróciłem uwagi na dopisek X

A czy x to nie jest czasem nowsza wersja?

Wypożycz sobie Luna Gries z AudioAtelier z Wrocławia, posłuchaj zobacz różnice do proponowanych wcześniej kabelków, poszukaj używanego Fadel Art Streamflex, Twoje kolumny już coś lepszego powinny dostać. Posłuchaj oceń. Powiem tak: jak ktoś słyszy to i różnicę usłyszy. 🙂

A na melodikę to trochę szkoda czasu. Chord Clearway to pierwszy kabelek ale dla serii 6.

Tak chyba nowsza. Wizualnie różni się izolacją zewnętrzną. W starym była biała w nowym jest przezroczysta i widać srebrny ekran. 

Pytam z ciekawości bo kupiłem ta poprzednią pierwszą bez x  … pewnie sprzed wprowadzenia oszczędności była biała heh

Zobaczymy co tam usłyszę na tych kablach firmowych bo po tym domofonowym to już powątpiewam w mój słuch. Podobno musiał zagrać rewelacyjnie, a u mnie nie zagrał.

Melodike podepnę sobie z ciekawosci jako biwire bo mam okazje pożyczyć. 

A widzisz Rob miałem kupować 600 serie i by mi kabelek pasował Haha Przypadkowo wziąłem 700 setki. 

P.S. Seria 700 wymiata - jaki ja jestem zadowolony z tego wyboru 🙂 !

Edytowane przez micmus

Żeby ten domofonowy zagrał to trochę trzeba nad nim popracować, Fadel art w tym stylu robi kable, ale kluczowy jest materiał jaki się użyje do zrobienia, testowałem różne skretki i nie zawsze jest efekt fajny. Dopiero udało mi się kiedyś z USA ściągnąć cieniutkie kabelki z miedź, które to efekt dały dobry. Kluczowy jest izolator jaki był używany do produkcji tych kabelków, większość skrętek ma PVC, poszukaj coś z FEP lub PTFE. Wszystko ma wpływ, jak słuchamy na czymś prostym to faktycznie nie wiele się będzie różniło, ale jak idziemy w lepszy sprzęt, a seria 7 już jest fajna, to to usłyszysz. Ważny później jest sama metodologia połączenia kabelków, żeby trochę praw fizyki wykorzystać. Niestety kabelki to czysta fizyka, i że graja w odpowiedni sposób to żadne czary tylko zachodzące uwarunkowania fizyczne.

Dlatego lepiej czasami kupić gotowce i o dziwo może być taniej.

9 minut temu, RobG1974 napisał:

Dlatego lepiej czasami kupić gotowce i o dziwo może być taniej.

No właśnie u mnie zdecydowanie to się sprawdzi. 

Ale sobota zabawa w odizolowanie tez była ciekawym doświadczeniem - spróbować spróbowałem. 

Ja mam dwie córki - już pytały kiedy robimy nowy przewód heh A najlepsze było opalanie koszulek termokurczliwych dla nich. Żona tylko patrzy i już nic nie komentuje nawet Haha 

Gość Kw202

(Konto usunięte)

Kable to bardziej kosmetyka, ewentualnie biżuteria. Choć u ciebie i tak są ukryte. 

Tak jak sam zauważyłeś lepiej popracować nad akustyką, za cenę kabli możesz kupić dywan. 

Oczywiście nie dla siebie, dla Żony i Córek 😉

Co by im przyjemniej w stopy było 😉

Godzinę temu, RobG1974 napisał:

Wypożycz sobie Luna Gries z AudioAtelier z Wrocławia

To jest całe kuriozum naszego hobby. Mi właśnie YDTY 40x0.5 według polecenia @Bukaj zagrał lepiej niż ten Luna Gris, wiem że był bardzo chwalony, uzywałem 8 miesięcy. YDTY grał z pełniejszym nasyceniem i zarazem większym oddechem i swobodą prezentacji scenicznej. Góra czysta, rozdzielcza i bardziej rozciągnięta.

A może te kable YDTY mają różnym producentów i rodzaj użytej miedzi...?

Edytowane przez AiM-TV
1 minutę temu, AiM-TV napisał:

może te kable YDTY mają różnym producentów i rodzaj użytej miedzi...?

To na pewno. Ja zamawiając miałem do wyboru bez problemu 2-3. Został mi tez z budowy chyba taki 10 zylowy i wyglada zupełnie inaczej niż ten co zamówiłem. Nie lepiej czy gorzej ale inaczej. 

4 minuty temu, AiM-TV napisał:

To jest całe kuriozum naszego hobby. Mi właśnie YDTY 40x0.5 według polecenia @Bukaj zagrał lepiej niż ten Luna Gris, wiem że był bardzo chwalony, uzywałem 8 miesięcy. YDTY grał z pełniejszym nasyceniem i zarazem większym oddechem i swobodą prezentacji scenicznej. Góra czysta, rozdzielcza i bardziej rozciągnięta.

A może te kable YDTY mają różnym producentów i rodzaj użytej miedzi...?

2 minuty temu, micmus napisał:

To na pewno. Ja zamawiając miałem do wyboru bez problemu 2-3. Został mi tez z budowy chyba taki 10 zylowy i wyglada zupełnie inaczej niż ten co zamówiłem. Nie lepiej czy gorzej ale inaczej. 

Tylko, że kolega zamawiał w jednym kablu i nie było to YTDY tylko z jakąś inną nazwą

Mam kabel z tej strony. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten YTDY Bitner jest dobry

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przy około setnym kabelku już nie wiedziałem sam który jest pomarańczowy, a który czerwony. No ale technicznie się udało. 

Gość Kw202

(Konto usunięte)
8 minut temu, micmus napisał:

Tak zrobiłem - a miałem inaczej ?

W sumie bez różnicy,sprawdzałeś miernikiem czy nie ma zwarcia? 

Gwarancja raczej nie obejmuje takich eksperymentów 😉

Edytowane przez Kw202
Godzinę temu, AiM-TV napisał:

Wcalę tego nie neguję, pisałem do porównania do kabli Chord, Melodika i Audioquest, ja też gram na swoich kablach diy i przerabiałem kilka skrętek, żeby spróbować dojść do jakości, którą uzyskał na swoim kablu kolega, tylko tych jego przewodów już nie ma gdzie kupić i różnica była.  I z mojego doświadczenia ta izolacja teflonowa jak i materiał (rodzaj miedzi) jest ważny. Ja swoje kable porównywałem do Cardas Clearlight, Tellurium Ultra Black i Nordost Heimdall. Jak ktoś je słuchał, to wie, że każdy z nich ma inny sposób grania, a taki diy trochę łączył ich cechy.

8 minut temu, AiM-TV napisał:

U siebie wolałem zrobić 2x20x0,5. Osobny cały kabel do + i do -, nie wyobrażam sobie dobieranie kolorami drucików osobno do + i -

I niestety ja sobie wyobrażam i tak robiłem.

Edytowane przez RobG1974
8 minut temu, Kw202 napisał:

W sumie bez różnicy,sprawdzałeś miernikiem czy nie ma zwarcia? 

Pewnie ze sprawdzałem zanim podłączyłem. 

Wracam do użycia YTDY, bo sam używam tylko 1 + 1.

Jednak zanim zrezygnujecie dopiszcie do listy eksperymentów bitnera np. 6x0,5

dając TYLKO po 3 druty na plus i minus. Są firmy, jak Bose, które nawet do 7 m

polecają przekroje rzędu 0,75 mm2 a tu będzie 0,6 mm2 więc nie tak daleko.

I żadnych skrętek, poza końcówkami rzędu 2-3 cm; kable mają iść na wprost.

To oczywiście dla tych, co nie mają w systemie problemów z basem,

bo są przypadki, że nieco bas odchudzi, ale za to porządkuje.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

51 minut temu, audioburak napisał:

Wracam do użycia YTDY, bo sam używam tylko 1 + 1.

Jednak zanim zrezygnujecie dopiszcie do listy eksperymentów bitnera np. 6x0,5

dając TYLKO po 3 druty na plus i minus. Są firmy, jak Bose, które nawet do 7 m

polecają przekroje rzędu 0,75 mm2 a tu będzie 0,6 mm2 więc nie tak daleko.

I żadnych skrętek, poza końcówkami rzędu 2-3 cm; kable mają iść na wprost.

To oczywiście dla tych, co nie mają w systemie problemów z basem,

bo są przypadki, że nieco bas odchudzi, ale za to porządkuje.

Im mniej drutów tym dźwięk jest bardziej płaski. Sam to sprawdzałem. Nie podobał mi się. 

Nie ma tej zaje...tej głębi co przy 40x0,5

• Pokaż nowe odpowiedzi