Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do kolumn B&W 702 S3 mokka

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 25.07.2024 o 19:30, Piotr Sonido napisał:

Marzenia co do kolumn idą w wilsony,

Proszę bardzo, można na kilogramy kupować Wilsony i nie trzeba do tego żadnych marzeń 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wow działa działa 🙂

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Ale kiedy mówiłem tak o połączeniu bowersa z nowymi nadami to bardzo broniłeś jednak tego połączenia.

A teraz z biegiem czasu jestem w stanie się założyć że użyłem dokładnie takich słów 🙂

Masz rację są lepsze połączenia przyznaję 🙂 W cenie jednak w jakiej kupiłem Nad C368 + C268 nic mnie bardziej nie satysfakcjonowało 😉 A że nowego Nada można kupić za 3,3 tys to w tej cenie ten wzmacniacz mi się nadal wydaje świetny. 

Nie słuchałem również wcześniej z hybrydą Bowersow - nie wiedziałem że można aż tak inaczej i lepiej heh

Tak na już to:

- barwa i wokal

- scena i przestrzeń w przestrzeni uderzająca zmiana pod względem szerokości i oderwania dźwięku od kolumn

To pracuje dalej i słucham 👂 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

A czyli finalnie go wymienili jednak, naprawili czy kupiłeś z innego źródła?

Przywrócili do stanu nowego w Unison. 

To teraz mogę napisać zakup z sklepie Na Temat Audio, pełen profesjonalizm mimo problemów z przyczyn sił wyższych. Świetny kontakt i dbanie o klienta przez Pana Bartka z ich sklepu. Dzięki ! Bardzo indywidualna obsługa czułem się bardzo zaopiekowany. 

Obecnie jeśli mam się wypowiedzieć dobrze to jestem zawsze bardzo zadowolony z Top HiFi Woźna Poznań i z Natemat Audio. To tu gdybym nie wybrał Bowersow kupiłbym AP i już wtedy była świetna obsługa.

Próbowałem kupić nowy w q21, ale się nie udało - sezon urlopowy u nich i nie udało się porozumieć na czas, mowa o kontakcie. Może następnym razem wyjdzie. 

Edytowane przez micmus

Słyszę, że to będzie bardzo ciekawy weekend 🙂 Najbardziej bałem się o możliwości mocowe i ilość niskich tonów (chciałem więcej nie mniej). Tu jestem spokojny całkowicie już. Mocy ma ogrom zapasu ten Unison, Basu mam więcej niż w Nad (w nad często ustawiałem na korektorze +2db). Sam bas obszerniejszy i pełniejszy - ekstra.

Powiem Wam, że kawałki z wszelkimi instrumentami strunowymi wymiatają. Szarpnięcia strun i ich barwa są jak miód 🙂

Co istotne ta barwa jest już od niskich poziomów głośności. To dla mnie ciekawa cecha bo tak jak Nad po dołożeniu końcówki mocy miał fajną mikrodynamika, tak tu jest nie tylko mikrodynamika, ale barwa i emocje już przy niskich poziomach. Ciężko to pisać ale jest wyraźnie inaczej. Tak samo przestrzeń stereofonia i głębia. W nad wszystko bezpośrednie bardziej. Tu takie ogromne pokłady czarnego tła. Przestrzeń jest ogromna dużo szerzej i głębiej rozstawiona. 

To świetny kompan dla tych kolumn w tej okazjonalnej cenie. 

Edytowane przez micmus
5 godzin temu, micmus napisał:

Mocy ma ogrom zapasu ten Unison, Basu mam więcej niż w Nad (w nad często ustawiałem na korektorze +2db). Sam bas obszerniejszy i pełniejszy - ekstra.

Miałem identyczne wrażenia z Unisonem Primo. Grał pełnym dźwiękiem od samego dołu, z zapasem, bez żadnej zadyszki, rzadko przekraczałem 30% na potencjometrze. Nie był to jednak najbardziej zebrany i zróżnicowany dół, tych 2 aspektów trochę mi brakowało. Ale reszta była super.

Wszak Due to nie Primo, poza tym u mnie Primo był zestawiony z Dynaudio X34, które co by nie mówić, mają trochę inny sznyt, niż Bowersy. Due z Bowersami to i inne klocki i zapewne inne brzmienie.

Wydaje mi się jednak, że nawet w klasie cenowej Due wybór konkretnego wzmaka będzie większym czy mniejszym kompromisem w stosunku do dobrych konstrukcji konkurencji, gdzieś się zyska, gdzieś straci.

Najważniejsze, żeby był fun i żeby użytkownik był ukontentowany:)

Pozdrawiam, Tomek.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

17 minut temu, tomek11 napisał:

Nie był to jednak najbardziej zebrany i zróżnicowany dół, tych 2 aspektów trochę mi brakowało. Ale reszta była super.

Dobrze napisane. Dla mnie Due jest wolniejszy na Basie niż Nad i zdecydowanie bardziej miękki. Przy kluchowatych ciepłych  kolumnach miałbym problem. Przy Bowersach o raczej twardym i bardzo szybkim Basie nie ma tu żadnego problemu. Za to muzkalniej zdecydowanie. Samego dołu jest więcej i jest „dłuższy”. 

Edytowane przez micmus

Nie chodzi o klasę cenową. Zawsze będzie coś kosztem czegoś. Miałem Unico 90 i sprzedałem, bo on już nie miał tego czegoś co daje mi oryginalne Unico (2002r), które później zostało zastąpione przez Primo. Wydaje mi się że Due to może być dobry kompromis pomiędzy dwoma ww. Może kiedyś się przekonam.  

Ba, miałem też S6 MK1 i też nie miał tego czegoś. 

No, ale nie kombinowałem z lampami ani w S6, ani w 90.

.

No rzeczywiście jeszcze z lampami mogę się kiedyś pobawić. I mam dwa DAC’i. Ostrzejszego w Node N130 i łagodniejszego w unison. Grają inaczej nie wypowiem się jeszcze który dla mnie lepiej. 

Ale diody wybranego źródła w Due są straszne - dają po oczach jak latarki i nie idzie ich wyłączyć. Zamaluje czarnym markerem 😁

Edytowane przez micmus

Dobra już wiem, który Dac jest lepszy. Ale zanim napisze posłucham jeszcze z 2-3 dni, różnice wcale nie są takie subtelne. 

Największe różnice to barwa, głębia, bas i szczegółowość. W punktacji 3 do 1. 

Jeszcze odnośnie samego wzmacniacza. Wieczorni sluchacze, mieszkańcy bloków chcący mieć dobre układy z sąsiadami powinni wpisać jakąś hybrydę na listę oczekujących 😉

A jak patrzymy jeszcze na wygląd bardzo porządna robota, ale jednak Coplandy ładniejsze taki mają większy sznyt. Ale to pewnie rzecz gustu 😉 W Unisonie na pewno nie płacimy za audiofilskie powietrze jak w klasie D heh. 

Edytowane przez micmus

A do jakich temperatur nagrzewają się takie lampy - bo jak po około 10 godzinach słuchania dotknąłem go to czuć, że sporo tego ciepła. 

Tam gdzie radiator luz jakieś 35-38 stopni. Ale jak zmierzyłem tam gdzie lampy to wychodzi 45-52 stopni. To się ma tak grzać 😁 ? Jeśli mu to nie przeszkadza to mi też nie przeszkadza. Już teraz wiem dlaczego on gra tak „gorąco” heh

Edytowane przez micmus

Kurcze, ale że dac w nodzie może być ostrzejszy od czegokolwiek, to mnie zaskoczyłeś...

Chyba będę musiał wrócić do źródełka. Może jakiś Lumin...

Uprasza się o więcej info na temat tego porównania.

.

Dac w Unisonie jest jak Unison. Barwny, ciepły, ale mniej szczegółowy. Pasuje do tego wzmacniacza. Ale szczegółowość ma średnią tylko to nadrabiają Bowersy 😉

No, no, rozumiem. Tylko u mnie zawsze dac w Nodzie był tym cieplejszym, łagodniejszym, mniej rozdzielczym, dlatego większego "muła" nie wyobrażam sobie. Może Twój ma innego daca?

.

Ja mam małe doświadczenie i porównanie z Dacami. W Na Temat Audio mocno mówili, że dużo zyskam jak kiedyś dokupię Dac/ Streamer z wyższej półki. Polecali Eversolo 6. Ale ja raczej Bluesound Noda będę chciał zostawić (funkcjonalność) i dołożyć typowo sam Dac który zamknę w szafce i będzie niewidoczny.  

Musze jeszcze zajrzeć z ciekawości jakie lampy siedzą Unisonie bo różne wkładali. 

Edytowane przez micmus
5 minut temu, micmus napisał:

W Na Temat Audio mocno mówili, że dużo zyskam jak kiedyś dokupię Dac/ Streamer z wyższej półki.

Chcesz dużo zyskać to zainteresuj się DIRAC. Reszta to tylko drogie półśrodki. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

26 minut temu, micmus napisał:

Musze jeszcze zajrzeć z ciekawości jakie lampy siedzą Unisonie bo różne wkładali.

U mnie tylko info "Made in Russia"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrobiłem wstępne rozpoznanie i z ciekawości zamówię sobie lampy Genalex Lion Gold. Wydatek w odniesieniu do całego zestawu niewielki a podobno nie poznam wzmacniacza. Zobaczymy …;-)

Chciałem brać Psvana, ale mi odradzili. 

Edytowane przez micmus

Nie czytałem uzupełnię sobie 😉

Ten utwór: 

- jest barwa i dociążenie dźwięku. Niskie tony pięknie prowadzą ten kawałek, pałeczki perkusyjne rozpieszczają, mega emocje słychać. 

Zmiana na hybrydę to było świetne posunięcie. Mocy nie brakuje a cała reszta jest „lampowa”. Genialnie to wyszło 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micmus

To kupię te i te, a później jedne sprzedam 😉 Psvane Art dużo tańsze. 

Tak tu są ecc83 

Edytowane przez micmus

No wiem korzystam z ecc83, i mi nie przypasowały GL. 

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Jakoś nie wymiatał w porównaniu z fabrycznymi JJ .

I jeśli za nowe GL chcieli 4 stówki a za stara produkcję nie wiele więcej to? 

Nie wiem czy to nosy były,  nie miałem pomiarów ale z 4 par wybrałem 2 , dobrze że miałem możliwość odsłuchu w domu.

Teraz.praedopodobnie mam nosy , ale pójdą na pomiary jeszcze  i się zobaczy. 

Edytowane przez dedal75

Suma sumarum , cos w Golden lion mi przeszkadzało i nie widziałem sensu by wydać pieniądze. Za to ostatnio nabyłem lampy i jestem zadowolony GE , Philips miniwatt heerlen i siemens z lat 60 .

Dobra ten utwór to przypieczętowanie mojego słusznego wyboru. U Was też to tak dobrze brzmi - barwa, przestrzeń, stereofonia. Tym utworem sprzedawałbym ten zestaw na prezentacjach 😀

Gdybym miał opisać od najważniejszych aspektów jakie mi wniósł Unison przy Bowersach to:

1. Przestrzeń i scena nie spodziewałem się, że to się tak poprawi zdecydowanie największa zmiana na plus. Teraz słyszę co się okazało. Wcześniej miałem scenę 2D teraz mam 3D.  

2. Barwa i jeszcze raz barwa wokale, dociążenie brzmienia, jest gęściej, ale nadal wszystko słyszę  

3. Bas przybyło go znacznie, jest bardziej miękki i dłużej wybrzmiewa w moim przypadku na plus, ale w innym systemie mógłby stanowić problem  

To jest po prostu zupełnie inny rodzaj grania, mocno odmienny, który mnie kupił. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micmus
  • Pokaż nowe odpowiedzi