Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do kolumn B&W 702 S3 mokka

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, MarkM napisał:

Gdybym wcześniej nie kupił swoich 800, to po takiej opinii "wybitnego eksperta" brałbym w ciemno bez odsłuchów 🙂 

Nie rozumiem dlaczego się czepiasz. Przecież piszę, że seria 800 jest dobra. Wiele osób uważa, że niższe serie grają jasno. Tak jak Audiovector czy Triangle. Taki już charakter tych kolumn. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

58 minut temu, Piopio napisał:

Nie rozumiem dlaczego się czepiasz. Przecież piszę, że seria 800 jest dobra. Wiele osób uważa, że niższe serie grają jasno. Tak jak Audiovector czy Triangle. Taki już charakter tych kolumn. 

Jak mogę się czepiać, jeśli dowartościowałem Twoją i wiele innych osób ekspercką wiedzę.
Słuchanie muzyki, nie jest zbyt poważnym zajęciem, aby się tym tak mocno przejmować, a już Boże broń czepiać🙂 

No i leżę chory - za to podali mi do łóżka herbatę w nowym kubku 😄

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zdrowiej jak najszybciej. Ode mnie w prezencie na nowy zakup, taki oto kubek 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 30.10.2024 o 10:52, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

tak tak, z samego tylko audiofila ciężko wyżyć 😜

A tak z czystej ciekawości. Co robi większą skalę sprzedaży w sklepach Audio. Wkręceni audiofile i aktywni forumowicze forów (pewnie najgorszy klient haha) czy mniej zorientowani którzy po prostu wchodzą z danym budżetem, posłuchają, krótka piłka to im się podoba i biorą ?

Ponieważ ktoś z rodziny mnie poprosił o zrobienie zdjęć i wystawienie Nad C388 podłączam go sobie właśnie z ciekawości jak to grało na Nadzie 😁 Nie mam co robić bo na L4 to sobie posłucham.

Świetny utwór  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

41 minut temu, micmus napisał:

A tak z czystej ciekawości. Co robi większą skalę sprzedaży w sklepach Audio. Wkręceni audiofile i aktywni forumowicze forów (pewnie najgorszy klient haha) czy mniej zorientowani którzy po prostu wchodzą z danym budżetem, posłuchają, krótka piłka to im się podoba i biorą ?

Prawdziwy audiofil po po pierwsze mocno się targuje, po drugie robi dużo zwrotów. Na nim nie zarobisz. 

.

14 minut temu, J4Z napisał:

Prawdziwy audiofil po po pierwsze mocno się targuje, po drugie robi dużo zwrotów. Na nim nie zarobisz. 

Tak właśnie myślałem. Czyli też są klienci niezorientowani w tematyce audio co wchodzą i kupują np. kolumny za 100 tys ? Bo mogą i mają na to ochotę (ja to w pełni rozumiem i absolutnie nie neguję). Jak kogoś stać to znaczy w większości przypadków, że mądrze i ciężko na to pracuje. 

22 minuty temu, J4Z napisał:

Pieniądze z nieba nie spadają. Sam musiałem wszystko odziedziczyć. 

A ja poprzez pracę, zapracować 🙂

No i leżę chory - za to podali mi do łóżka herbatę w nowym kubku

Ukryta Zawartość

Dali chyba jest w zmywarce IMG_6884.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 minut temu, xajas napisał:

Dali chyba jest w zmywarce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_6884.jpg

No ładny zestaw. Od razu widać, że w branży siedzisz 😄

A to rzeczywiście są kubki Bowersa. Uuuu Bowers traci na reklamie, że takiego nie mam 😏 Logo jeszcze stare to pewnie kubek ma trochę już lat. 

Tak sobie dziś trochę posłuchałem na Nad C388 i Unison Due - Bowersy są strasznie wrażliwe na zmianę wzmacniacza. Grają jak zupełnie inne zestawy. Wiem wiem pisaliście, że Nad nie pasuje, ale teraz sam do tego doszedłem 😉 Unison to ogromna kultura. Z Unisonem wszystkie wybrzmienia są dłuższe, muzykalność o 3 klasy większa, basu znacznie więcej i bardziej miękki. No pasuje ten wzmacniacz tu 🙂

Jakość wykonania i brzmienia w Unisonie to klasa sama w sobie.

Topy na prezentacjach powinni podłączać Coplandy z ich stajni - zdecydowanie.

IMG_0913.jpeg

IMG_0916.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micmus
Logo jeszcze stare to pewnie kubek ma trochę już lat. 

Oj, musze sie poskarzyc i zapytac o update

Dzisiaj byl znowu ciekawy dzien. Aby skopmpletowac serie testow i pomiarow Bowersow, dzisiaj zabralem sie za 801D4 802D4 i 702S3. Czyli brakuja jeszcze 803D4 (te sobie podaruje) i 805D4, ale za te zabiore sie jak zorganizuje 2 takie same subwoofery. Mamy wiele roznych, ale niestety z kazdego po jednym.
1 minutę temu, xajas napisał:

803D4

Czyli tych o których ja myślę 🤨

No te 802 i 801 zwłaszcza to już wielkie krowy są. 

Edytowane przez micmus

Zastanawiales sie nad systemem 2.2, czyli

2 x B&W 804 + 2 x B&W DB2D

albo

2 x B&W 804 + 2 x REL S/812

A calosc sensownie wysterowana odpowiednim wzmacniaczem umozliwiajacym podzial/opoznienia,… tych kanalow.

W zaleznosci od akustyki pomieszczenia i siedzenia, moze sie zdazyc, ze nawet przy tych „krowach“ 801 nie bedzie basu (typowa dziura 35-70Hz). Cos takiego rozwiazesz tylko przez odpowiednie ustawienie kilku subwooferow.

Wlasnie probuje zmajstrowac taki standartowy, zoptymalizowany setup. Na poczatek ciekawa opcja wydaje sie Lyngdorf 3400, ktory oprocz RoomPerfect oferuje ciekawe mozliwosci sterowania/zgrania systemu 2.2

13 godzin temu, xajas napisał:

Dali chyba jest w zmywarce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_6884.jpg

Bardzo atrakcyjna kolekcja, będę musiał sobie zrobić podobną w Photoshopie 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, MarkM napisał:

Bardzo atrakcyjna kolekcja, będę musiał sobie zrobić podobną w Photoshopie 🙂 

Co by na forum zablysnac 😉

14 godzin temu, xajas napisał:

A calosc sensownie wysterowana odpowiednim wzmacniaczem umozliwiajacym podzial/opoznienia,… tych kanalow

Albo MiniDsp zeby wzmacniacza nie zmieniac jak mu siedzi. Mam tak zrobione ale 2.1 i roznica jest kolosalna w porownaniu do zwyklego 2.1 w ktoeym dolu od ZG nie da sie odciac. U mnie jeszcze nie wszystko jest dopracowane bo nie wszystko zakumalem w Mini, ale i tak jest duzo lepiej niz bylo bez niego.

Wydatek w porownaniu ze wzmacniaczem wyposazonym w takie funkcje nieporownywalnie mniejszy.

No chyba ze taki 3400 robi to jeszcze lepiej.

Albo robi cos czego Mini nie potrafi.

Na taki pomysł bym nie wpadł. Tylko trochę nie widzę ustawienia dwóch Subów. Tak pod względem praktycznym jak i estetycznym. Bo kable trzeba pewnie do nich doprowadzić zasilanie i sygnał. A zasilanie na pewno. Nie jestem na to projektowo przygotowany. A nie wyobrażam sobie mieć kabli luźno leżących. 

Ogólnie cała koncepcja zainwestowania zarówno w akustykę jak i DSP coraz bardziej do mnie przemawia. Najpierw zacznę od zakupu mikrofonu Umik i Dirac Live - po praktycznym sprawdzeniu jak to działa pójdę dalej. Początkowo zabawa z Dirac jest dla mnie najprostsza i najtańsza. 

Trochę porozmawiałem, trochę posłuchałem na Audio Show i coraz bardziej widzę sens w korekcie akustyki - no sam się przekonam na swoich uszach. Tym bardziej, że nie chce iść w kierunku typowo osobnego pomieszczenia odsłuchowego (mimo że mam taką możliwość). Moja koncepcja od początku jest taka, że audio ma być w moim salonie wygodnie dostępne dla całej rodziny. Chce z tego wyciągnąć jak najwięcej. Planowaną Adaptacje sufitu zrobię estetycznie także nie będzie mi to przeszkadzać. 

Jeśli tego typu adaptacja się sprawdzi to jestem w domu 🙂

Będę miał tego około 42 m2 po suficie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micmus

No trochę tego tu wejdzie bo póki co jest łyso i płasko 😉
Ale możliwości żeby było lepiej też są !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Adaptacja całej jednej powierzchni może wywołać niepożądane efekty między innymi. 

Edytowane przez J4Z

.

Albo MiniDsp zeby wzmacniacza nie zmieniac jak mu siedzi. Mam tak zrobione ale 2.1 i roznica jest kolosalna w porownaniu do zwyklego 2.1 w ktoeym dolu od ZG nie da sie odciac. U mnie jeszcze nie wszystko jest dopracowane bo nie wszystko zakumalem w Mini, ale i tak jest duzo lepiej niz bylo bez niego.
Wydatek w porownaniu ze wzmacniaczem wyposazonym w takie funkcje nieporownywalnie mniejszy.
No chyba ze taki 3400 robi to jeszcze lepiej.
Albo robi cos czego Mini nie potrafi.

MiniDSP za 200€ do zestawow glosnikowych za 24.000€

Zmiana wzmacniacza jak będzie zmiana kolumn i tak nieunikniona. Może nie od zaraz, ale jednak. 

4 minuty temu, J4Z napisał:

Adaptacja całej jednej powierzchni może wywołać niepożądane efekty między innymi. 

To póki co tylko obieranie celu ;-). Jak przyjdzie co do czego nie będę tego robił na ślepo - będą pomiary itp. 

Cała podłogą będzie bez adaptacji ale to wiadomo u mnie. Jest to jednak deska drewniana nie gładkie plastikowe panele, także na pewno chociaż 1 % lepiej 🤣

1 minutę temu, J4Z napisał:

Chyba nie da się przewidzieć, czy wystąpią te efekty.

Nie wiem na chwilę obecną nie mam wiedzy w tych tematach. 

44 minuty temu, xajas napisał:

MiniDSP za 200€ do zestawow glosnikowych za 24.000€

Ukryta Zawartość

Kupi kable za 23 800€ i sie wyrowna 😉

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi