Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do kolumn B&W 702 S3 mokka

Rekomendowane odpowiedzi

Podobają mi się te Bowersy! W  życiu słuchałem tylko dwa razy Bowersów - tanich 603-ek oraz 700-ek z wyciągniętym tweeterem na zewnątrz. Super brzmienie.

Tylko jak patrzę na te podłogówki to są smukłe, a co za tym idzie mają membrany raczek niedużej średnicy. Jak one grają?

Edytowane przez Tweeter2016
4 godziny temu, micmus napisał:

Ale tu dawno nie byłem 😉

Sprzęt sobie dzień w dzień gra i ma się całkiem nieźle. Nowy rok się zbliża i tak mnie naszło na .... wydawanie 😁

Możliwe, że coś wymienię i tak się zastanawiam bo mam dwie drogi:

1. Wskoczę półkę, a może kilka półek wyżej ze wzmacniaczem: Luxman 505/507, Accuphase E-280, Może Mac używka (tylko jego głębokość mi mocno nie pasuje bo będę musiał burzyć kawałek ściany - tak całkiem serio).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

spacer.png

Dlaczego ten Mac taki głęboki jest ! No tak Amerykanie 😁

spacer.png

2. Drugie rozwiązanie duet C368 + C268 zostawiam i wymieniam kolumny na nową serie 700 czyli 703S3 lub 702S3

spacer.png

3. Jest jeszcze Nad seria master M33 - tylko taka kase za D klasę, nie wiem czy to się równa Luxman i Accuphase 

spacer.png

Co według Was wprowadzi większe zmiany ? Czy mi czegoś obecnie brakuje ...hmmm słucha się świetnie, sygnatura dźwięku taka jak lubię. To dlaczego wymieniam .... no takie hobby heh. 

A tak bardziej serio: mam duży salon na te kolumny także przyda się większa masa dźwięku, uwielbiam przestrzeń i stereofonie w dźwięku także tego nigdy mi dość.

Wiesz ja od 18 (tak wydałem pierwsze pieniądze z 18 nastki na podstawkowe serii 600) roku życia słucham na Bowersach także mogę być nieobiektywny 😉 Tak jakoś się przykleiłem do tego dźwięku bo każde inne kolumny brzmią jakby koc na nie był nałożony (brak szczegółów). Na pewno Bowersy poszły z mega analitycznego dźwięku w bardziej „miękki” i muzykalny. 

Ja uważam, że nie są to już kolumny zimne. No i ta stereofonia  ciężko znaleźć mi było lepszą w podobnych i wyższych pieniądzach. Coś w tym musi być. Dwukrotnie miałem przyjemność gościć w tym roku audiofili (sprzedając PSB oraz innego Nada). Zachwycali się tym jak to gra w połączeniu z dzielonym Nadem. Także może mój gust nie taki zły. Jeden z „kolegów” (nasz forumowicz) kupujących nie chciał wyjść siedział i słuchał słuchał - Żona się śmiała czy kolacji czasem nie zrobić 😁

Moi standardowi znajomi/ rodzina  słabo ocenia dzwiek bo tylko 2 kolumny, nie ma amplitunera, jakaś nieznana firma Bowers a oni maja przecież na wypasie Sounbara Samsunga 😏

Zależy tez z czym je zestawić. Posłuchaj z Heglem - najgorszy dźwięk z możliwych 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micmus

Jeszcze odnośnie membran rzeczywiście małe średnice, ale to dynamity tylko potrzebują mocnego zasilania. Nad C368 sam nie dał rady - basu było 2 razy mniej. Po podłączeniu drugiej końcówki nastąpiła ogromna zmiana, ale o tym już pisałem wcześniej. 

Ja mam około 40m2 mówili ze nie zagra, a gra. Co nie zmienia faktu, że idealne u mnie to pewnie właśnie wersja 702. 

Edytowane przez micmus

702s3 zobaczyłbym jeszcze z Michi x5. 
piękne grane duża dynamika i daje sobie z nimi radę, luxman też fajny trop mialem okazje ich trochę posłuchać. 

Fajny wątek, ponieważ ja także jestem ożeniony z Bowersami na wieczność 🙂. Pierwsze były 706 S2. Jak zapewne wszystkim wiadomo w audio oprócz słuchania ważne są zmiany, a być może odwrotnie. Po pewnym czasie słuchałem wypożyczonych 3 innych kolumn licząc na większe doznania. Nie było tragicznie, ale jednak B&W mi najbardziej odpowiadały. Następnie wypożyczyłem jednocześnie B&W 705 Signature i ProAc Response D Two R. Zaprosiłem młodszego kolegę Wojtka, doświadczonego audiofila (ja lata swoje już mam) i jednocześnie doszliśmy do wniosku, że B&W lepiej spełniają moje oczekiwania. Jako, że już minęło 2 lata od zakupu wymienionych, to plącze mi się po łbie niebezpieczna myśl, aby wskoczyć na serię 800. U mnie B&W brzmią niebiańsko z Naim Uniti Nova. Poprzednio był Atom, a więc widzicie, że jestem stały w uczuciach do tych dwóch firm 🙂 

56 minut temu, MarkM napisał:

Jako, że już minęło 2 lata od zakupu wymienionych, to plącze mi się po łbie niebezpieczna myśl, aby wskoczyć na serię 800.

To jest dobry pomysł. Seria 800 gra zacnie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Piopio napisał:

To jest dobry pomysł. Seria 800 gra zacnie. 

705 Signature także gra zacnie, ale sądząc po cenie B&W 805 D4 musi grać jeszcze zacniej 🙂 

18 minut temu, MarkM napisał:

705 Signature także gra zacnie, ale sądząc po cenie B&W 805 D4 musi grać jeszcze zacniej 🙂 

Tylko, że za te pieniądze można dostać już lepsze kolumny. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Piopio napisał:

Tylko, że za te pieniądze można dostać już lepsze kolumny. 

Gorzej jak się "wiąknie" w teg Bwersa. Ja juz dwukrotnie chciałem do odmiany kupić cos innego, ale za każdym razem i tak wybieram BW. Ale może kiedyś złoze drugi system do sypialni na jakiś podtawkowych Spendorach lub ATC - taki na maksa relaksacyjny.

26 minut temu, micmus napisał:

Gorzej jak się "wiąknie" w teg Bwersa. Ja juz dwukrotnie chciałem do odmiany kupić cos innego, ale za każdym razem i tak wybieram BW. Ale może kiedyś złoze drugi system do sypialni na jakiś podtawkowych Spendorach lub ATC - taki na maksa relaksacyjny.

Proponuję coś z Focala ... - Kanta lub Sopra. 

Godzinę temu, Piopio napisał:

Proponuję coś z Focala ... - Kanta lub Sopra. 

Focala odsłuchiwałem około 10 lat temu i bardzo mi nie przypadł do gustu. Nie lubie dźwięku Focali, ale moze obecnie się coś zmieniło .... albo ja się zmieniłem 😉 Był jeszcze Elac - fajny ciepły dźwięk, ale jakis taki ciemny i mało szczegółowy na gorzę i wyższej średnicy.

Kiedyś dawno temu poza Bowersami wrażenie zrobił na mnie WLM - świetny dźwięk. 

Edytowane przez micmus
22 minuty temu, micmus napisał:

Focala odsłuchiwałem około 10 lat temu i bardzo mi nie przypadł do gustu.

Spróbuj Kant a jeszcze lepiej Sopry. Focal tylko z berylowym wysokotonowcem. 

Zawsze miałem checi na Audio Physic może sobie posłucham jeszcze przed zmianą u mnie. Typu Avanti, Classic 35 tak z czystej ciekawości. Absolutnie już nie pamiętam jak gra AP.

1 minutę temu, Piopio napisał:

Spróbuj Kant a jeszcze lepiej Sopry. Focal tylko z berylowym wysokotonowcem. 

OK sprawdzę przy okazji - nigdy ich nie słuchałem.

12 godzin temu, MarkM napisał:

Fajny wątek, ponieważ ja także jestem ożeniony z Bowersami na wieczność 🙂. Pierwsze były 706 S2. Jak zapewne wszystkim wiadomo w audio oprócz słuchania ważne są zmiany, a być może odwrotnie. Po pewnym czasie słuchałem wypożyczonych 3 innych kolumn licząc na większe doznania. Nie było tragicznie, ale jednak B&W mi najbardziej odpowiadały. Następnie wypożyczyłem jednocześnie B&W 705 Signature i ProAc Response D Two R. Zaprosiłem młodszego kolegę Wojtka, doświadczonego audiofila (ja lata swoje już mam) i jednocześnie doszliśmy do wniosku, że B&W lepiej spełniają moje oczekiwania. Jako, że już minęło 2 lata od zakupu wymienionych, to plącze mi się po łbie niebezpieczna myśl, aby wskoczyć na serię 800. U mnie B&W brzmią niebiańsko z Naim Uniti Nova. Poprzednio był Atom, a więc widzicie, że jestem stały w uczuciach do tych dwóch firm 🙂 

Również Bowersowe brzmienie jest moim brzmieniem, ale te proaci dały mi też dużo frajdy, nawet myślałem o nich jako drugich by co jakiś czas zmieniać brzmienie. Ostatnio też całkiem ładnie grały Amphion Argon7LS polecam sprawdzić bo duże zaskoczenie jaki dźwięk z tych kolumn się wydobywa.

13 minut temu, Mikolaj1212 napisał:

Również Bowersowe brzmienie jest moim brzmieniem, ale te proaci dały mi też dużo frajdy, nawet myślałem o nich jako drugich by co jakiś czas zmieniać brzmienie. Ostatnio też całkiem ładnie grały Amphion Argon7LS polecam sprawdzić bo duże zaskoczenie jaki dźwięk z tych kolumn się wydobywa.

Jak grają Argon względem Bowersow ?

4 minuty temu, micmus napisał:

Jak grają Argon względem Bowersow ?

Na pewno innym basem jest mniej konturowy i daje bardziej gęsty dźwięk, mocno prowadzi te głośniki do tego mają bardzo fajny wokal i piękna przestrzeń. Nie jest ona tak wygładzona i czysta jak w Bowersach ale bardzo przyjemna, nie ma tego wow co w Bowersach jak się słucha pierwszy raz ale też nie trzeba się wsłuchiwać by polubić ich dźwięk, są zdecydowanie też łagodniejsze w odsłuchu do gorzej zrealizowanej muzyki. Mają w sobie to coś co trudno mi opisać ale chciało się ich słuchać tej melodyjności dłużej. W nagraniach typu Norah Jones przegrały starcie ale Np rap i nagrania gdzie dobrze jest trochę ten bass poluzować było lepiej. Kolumny na pewno do innego repertuaru 

17 minut temu, Mikolaj1212 napisał:

W nagraniach typu Norah Jones przegrały starcie

To jedno z ważniejszych nagrań u mnie 😉

OK to wracając do mojego pytania co da więcej radości:

- zmiana wzmacniacza na Luxman, Accuphase lub coś tej klasy zostawiajac obecne 704

- czy tez zostawić moją dzielona elektrownie 300W na kanał i zmienić kolumny na większe Bowersy 702S3

?:-)

17 minut temu, Mikolaj1212 napisał:

Np rap

Rapów słucham zawsze kosząc trawę lub w samochodzie, ale nigdy na audio w domu.
A 11 listopada na koncercie. 

Edytowane przez micmus
19 minut temu, micmus napisał:

- zmiana wzmacniacza na Luxman, Accuphase lub coś tej klasy zostawiajac obecne 704

- czy tez zostawić moją dzielona elektrownie 300W na kanał i zmienić kolumny na większe Bowersy 702S3

Zmienić wzmacniacz. Nacieszyć się parę miesięcy.

Zmienić kolumny na serię 800 😉 

Czyli na 804D4 ? Chyba lepiej 803D4 😉

chwila chwila cena jednych 60 tys para drugich 100 tys. Tu te ceny katalogowe serii 800 chyba dla zwrócenia uwagi Haha Poważnie tyle jest na fakturze jak się je kupuje ? 😁

24 minuty temu, micmus napisał:

Czyli na 804D4 ? Chyba lepiej 803D4 😉

chwila chwila cena jednych 60 tys para drugich 100 tys. Tu te ceny katalogowe serii 800 chyba dla zwrócenia uwagi Haha Poważnie tyle jest na fakturze jak się je kupuje ? 😁

803D4 i masz kolumny na całe życie 😉 Nie wiem ile wytargujesz. 

10 godzin temu, Mikolaj1212 napisał:

Nie jest ona tak wygładzona i czysta jak w Bowersach ale bardzo przyjemna, nie ma tego wow co w Bowersach

Wcześniej napisałem, że jestem wierny i stały w swoich uczuciach do Bowersów 🙂 , poza tym jeśli nie ma efektu WOW, czystości i wygładzenia  to wiem, że nie dla mnie.

9 godzin temu, micmus napisał:

W serii "800" z cenami odlecieli w stratosferę, aż niesmaczne i niemoralne. Oczywiście piszę z punktu widzenia klasy robotniczo-chłopskiej, ludu pracującego miast i wsi 🙂 

Edytowane przez MarkM
11 godzin temu, micmus napisał:

To jedno z ważniejszych nagrań u mnie 😉

Rapów słucham zawsze kosząc trawę lub w samochodzie, ale nigdy na audio w domu.
A 11 listopada na koncercie. 

Ja bym chyba poszedł w 702s3 grają naprawdę dobrze i w przyszłości zmienił zasilanie 

17 godzin temu, micmus napisał:

Seria 800 to już mogą być kolumny... ostateczne 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 7.11.2023 o 16:41, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Seria 800 to już mogą być kolumny... ostateczne 😉

Taaaak? Każdy tak gada, wysupłując ostatnie grosze i zastawiając nieruchomość, że to ostateczne 🙂 

Wystarczy spojrzeć na forum, jak zmieniają dziesiątki wzmacniaczy i kolumn w duchu powtarzając, że to ostateczne.

Przecież w audio słuchanie muzyki to aspekt wtórny, najważniejsze są przecież zmiany, zmiany i jeszcze raz zmiany 🙂 

40 minut temu, MarkM napisał:

Przecież w audio słuchanie muzyki to aspekt wtórny, najważniejsze są przecież zmiany, zmiany i jeszcze raz zmiany 🙂 

W przypadku posiadania serii 800 nie ma na co zmienić ... nie już będzie lepiej ... co najwyżej krok w bok. 

Zależy od podejścia. Ja to traktuje jako fajne hobby i mnie cieszy ta zabawa wymiany kupowanie słuchanie 🙂

Nawet jak będę miał sprzet za milion to zawsze można kupić inny   również najwyższej klasy, a na pewno zagra inaczej. 

Edytowane przez micmus
4 godziny temu, Piopio napisał:

W przypadku posiadania serii 800 nie ma na co zmienić ... nie już będzie lepiej ... co najwyżej krok w bok. 

Są jeszcze od Bowersa Nautilusy Ślimaki 😉 Nawet nie są takie drogie, ale drożej wychodzi ich zasilenie jak dobrze pamietam potrzeba 6 końcówek mocy. 

W dniu 6.11.2023 o 14:51, micmus napisał:

Focala odsłuchiwałem około 10 lat temu i bardzo mi nie przypadł do gustu. Nie lubie dźwięku Focali, ale moze obecnie się coś zmieniło .... albo ja się zmieniłem 😉 Był jeszcze Elac - fajny ciepły dźwięk, ale jakis taki ciemny i mało szczegółowy na gorzę i wyższej średnicy.

Kiedyś dawno temu poza Bowersami wrażenie zrobił na mnie WLM - świetny dźwięk. 

Ja tak samo kompletnie nie rozumiem fascynacji tymi produktami.

Im nowsza seria ten dzień jest bardziej nijaki.

Stare utopię to było granie 

Bowers ma i będzie miał swoich zwolenników. Jeśli tylko koncern sound united nie narzuci im zbytnio swojej polityki to będzie dobrze.

Sam kiedyś polowałem. 

• Pokaż nowe odpowiedzi