Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do kolumn B&W 702 S3 mokka

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, micmus napisał:

Ale nie mogłem tego wcześniej wiedzieć dopóki nie spróbowałem 😉

Dokładnie!

Praktyka nad teoria 🙂

Ale fakt jeśli taka mała Różnica jest na temperaturze to ciekawe.

Spodziewałem się większych 

Też się bałem o te grzanie ale nie stwierdzam problemów. Co nie zmienia faktu, że tam gdzie lampy mocno ten wzmacniacz się grzeje ogólnie tak sam z siebie.

Tylko uwzględnij że na moich fotkach wygląda to na bardzo zwartą zabudowę meblową. A w realu jest ażurowa - brak tyłu szafki, spód na którym stoi wzmacniacz z otworami wentylacyjnymi, spod szafki ażurowy. 

Z lewej strony wzmacniacz ma 46 cm wolnej przestrzeni, góra 5 cm i tyłem góra blat ma również otwór wentylacyjny. Wszystko jest czarne łącznie z wykończeniem otworów wentylacyjnych co wizualnie pięknie potęguje wrażenie monolitu, a nie „sieczki wizualnej” 😁

W starym domu w szafce audio zamontowałem wentylator niskoszumowy do chłodzenia. Tu w razie potrzeby też tak zrobię w dnie szafki. Tam uruchamiał mi się gdy temperatura na czujniku przekraczała 40 stopni. To wszystko jest bardzo łatwe i tanie w wykonaniu z gotowców. Wycinamy 1 otwór podłączamy wentylator do prądu, wentylator ma wbudowany czujnik i działa 🙂 Można to nawet obsługiwać zdalnie z komórki przez Supple 👌

Ja po prostu jestem mocno na nie z takimi koszmarkami audiofilskimi pod względem wizualnym jeśli chodzi o audio. Pięćset przewodów, plątanina kabli, wzmacniacz, odtwarzacz, listwa zasilająca i 2 tunery telewizyjnie, a wszystko z innej parafii 😏

Edytowane przez micmus

Te wentylatory to bardzo dobre rozwiązania. 

Są faktycznie kompletnie nie słyszalne i można je bez problemu wymieniać w razie zatarcia łożyska. 

Miałem wiele lat temu podobne rozwiązanie przy amplitunerze kina domowego. 

A próbowałeś słuchać nieco głośniej czy to jeszcze czas spokojnego wygrzewania? 

Możliwe że przy głośniejszym słuchaniu ta różnica pomiędzy temperaturą w szafce i poza nią byłaby jednak większa

Unico 90 przy spendor Classic 3/1, w 15 metrach, w ogóle się nie grzał, 70-80dB.

Zwykły Unico musi u mnie pograć długo, głośno, żeby zrobił się więcej niż ciepły. :P

Edytowane przez J4Z

.

Bardzo ciepły (względem Nada) jest po 5-6 h ostrego słuchania - słucham ostro nie szczypię się. 1-2 godziny odsłuchów to delikatnie ciepły, po przekroczeniu 5-6 robi się naprawdę gorący. I tak samo jest gorący jak dla testów postawiłem go na komodzie. Nie miało to większego wpływu - tak czy tak gorący po 5-6h. Ale tylko w miejscu gdzie lampy - radiator ledwo letni. Grzeją się wyłącznie lampy i część obudowy z lewej strony gdzie są właśnie lampy. 

Ja mam jednak w głowie, że ma on wbudowane zabezpieczenie przed przegrzaniem, a kupiłem go po to żeby używać heh.

A aż chce się go używać ! Gra bajecznie 🙂 Najlepszy wzmacniacz jaki miałem - ta barwa, ta przestrzeń , ten bas. 

Edytowane przez micmus

Zresztą sami zobaczcie - jest czad 😁

Link 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

17 minut temu, J4Z napisał:

O lampach nie pisze, bo jest oczywiste, że tam będzie gorący. Tak, czy siak, ja nie trzymałbym hybrydy/lampy jak Ty. 

W pełni Cię rozumiem pewnie masz rację. Co nie zmienia, że zdecydowałem że będzie tam gdzie jest 😉

Jak się spali z mojej winy skorzystam z ubezpieczenia. No nie będę się przejmował tylko używał. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micmus

Genialne to tzn. znam ale poznaje na nowo. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, J4Z napisał:

O lampach nie pisze, bo jest oczywiste, że tam będzie gorący. Tak, czy siak, ja nie trzymałbym hybrydy/lampy jak Ty. 

Zaraz zaraz u mnie po tych kilku godzinach robi się gorący tylko i wyłącznie tam gdzie lampy. Tam gdzie radiatory zawsze letni. Nawet po 10h słuchania, a często jest włączony właśnie 10-12 h jak akurat pracuje z domu. 

Czyli tam gdzie lampy się nie liczy ?😏

No ma ujście w lewo i szczelinowo do góry 😁

Radiatory letnie - to teraz jestem całkowicie spokojny - nie liczy się 😏

Edytowane przez micmus
8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Te wentylatory to bardzo dobre rozwiązania. 

Są faktycznie kompletnie nie słyszalne i można je bez problemu wymieniać w razie zatarcia łożyska. 

Miałem wiele lat temu podobne rozwiązanie przy amplitunerze kina domowego. 

A próbowałeś słuchać nieco głośniej czy to jeszcze czas spokojnego wygrzewania? 

Możliwe że przy głośniejszym słuchaniu ta różnica pomiędzy temperaturą w szafce i poza nią byłaby jednak większa

Witam,

a czy te wentylatory nie powodują większego zakurzenia środka wzmacniacza wymuszając większy obieg powietrza?

Bez wentylatora obieg jest naturalny, więc i mniej zanieczyszczeń jest przenoszonych.

W dniu 4.08.2024 o 10:37, micmus napisał:

Dzieje dzieje 🙂

Ukryta Zawartość

Piękny zestaw, tylko źródła brak. Przydałoby się coś na czarne lub srebrne krążki, bo klimat jest, ale pliki jako źródło odstają. I żeby nie wywoływać wojny, nie mam na myśli jakości, ale to coś, czego tu brakuje. 😉

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, sul76 napisał:

Witam,

a czy te wentylatory nie powodują większego zakurzenia środka wzmacniacza wymuszając większy obieg powietrza?

Bez wentylatora obieg jest naturalny, więc i mniej zanieczyszczeń jest przenoszonych.

Wentylatory ustawia się tak że one wyciągają powietrze z wnętrza. Więc realnie tego kursu tam jest nawet mniej.

2 godziny temu, J4Z napisał:

Ja bym widział szpulowca nad tv.

;]

I schować kable do ściany! 

Tu estetyka gra!

E nie. 

Jak dojdzie większy tv i nieco ja zasłoni to będzie ok. 

Przesadzisz z tymi panelami zasłaniając całość i nie będzie to dobrze wyglądać.

Zasada. Co za dużo to ...

45 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Wentylatory ustawia się tak że one wyciągają powietrze z wnętrza. Więc realnie tego kursu tam jest nawet mniej.

I schować kable do ściany! 

Tu estetyka gra!

Ja rozumiem, jednak jest to wymuszony obieg powietrza, a nie grawitacyjny.

Jest zwiększony i wymuszony napływ nowego powietrza, które w wielu przypadkach czyste nie jest, więc te zabrudzenia są przepuszczane przez sprzęt, żeby nie powiedzieć filtrowane.

O intensywnych zapachach w powietrzu już nie wspominam.

Edytowane przez sul76
25 minut temu, micmus napisał:

Mi już tylko brakuje TV 85 cali 😉

I środkowego panelu bo razi mnie ta biała ściana na środku. 

Większy TV - tak.

Kolejne lamele na środku- nie, bo moim zdaniem będzie za ciężko, za monotonnie. Na środku widziałbym jakiś inny materiał, może np. beton strukturalny w odcieniu tych szarych płytek?

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

20 minut temu, tomek11 napisał:

Kolejne lamele na środku- nie, bo moim zdaniem będzie za ciężko, za monotonnie. Na środku widziałbym jakiś inny materiał, może np. beton strukturalny w odcieniu tych szarych płytek?

Ale tam nie będzie lameli … będzie beton strukturalny w formie panelu akustycznego 😉 Jest już gotowy tylko muszę go zamontować a to waży tonę i muszę się za to zabrać. Zobaczycie jak zamontuję 🙂

Więcej wiary we mnie 😁 Konsekwentnie wiem co robię heh

Teraz nie jest dobrze bo jest za duży kontrast. A kontrasty w dizajnie wcale nie są dobre bo brak im spójności i harmonii. Monotonia umiejętnie zaprojektowana jest dobra. 

Edytowane przez micmus
Ale tam nie będzie lameli … będzie beton strukturalny w formie panelu akustycznego Jest już gotowy tylko muszę go zamontować a to waży tonę i muszę się za to zabrać. Zobaczycie jak zamontuję
Więcej wiary we mnie Konsekwentnie wiem co robię heh

Teraz nie jest dobrze bo jest za duży kontrast. A kontrasty w dizajnie wcale nie są dobre bo brak im spójności i harmonii. Monotonia umiejętnie zaprojektowana jest dobra. 

Mozna lamele i beton strukturalny optycznie pokombinowac. Bez kontrastow

BTW. Sa tez warianty szpachli/pokrycia scian wygladajace jak beton strukturalny, ale przepuszczalne dla fal dzwiekowych, tak ze sa nanoszone na plyty akustyczne.

No dobra poczekajcie. Mam już gotowe rozwiązanie właśnie panele akustyczne wykończone betonem strukturalnym. Tylko muszę to założyć. 

Zobaczycie … 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli mogę coś zasugerować to pomyśl o lepszej "miejscówce" dla tego Unisona, bo moim zdaniem w aktualnym miejscu ma bardzo słabą cyrkulację powietrza zwłaszcza, że jest to hybryda i tym samym przy obecnych temperaturach żywotność wzmacniacza znacznie spada.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

3 minuty temu, Tal napisał:

Jeśli mogę coś zasugerować to pomyśl o lepszej "miejscówce" dla tego Unisona, bo moim zdaniem w aktualnym miejscu ma bardzo słabą cyrkulację powietrza zwłaszcza, że jest to hybryda i tym samym przy obecnych temperaturach żywotność wzmacniacza znacznie spada.

Panie, już było o tym 100x tutaj. :D

11 minut temu, J4Z napisał:

Gdzie te panele akustyczne?

22 minuty temu, micmus napisał:

Zobaczycie … 

Przeczytałem "zobaczcie", no i szukam na tym zdjęciu. Hehe, no dobra, to czekamy!

Edytowane przez J4Z

.

A ja z innej..

Proponuję przyłożyć odkurzacz przy wiertle podczas wiercenia 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Pokaż nowe odpowiedzi