Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do kolumn B&W 702 S3 mokka

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Też tak macie, że wieczorem zawsze brzmi najlepiej ? Przejechałem z Żoną rowerami 35km to teraz siedzę i słucham … leżę 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, micmus napisał:

Też tak macie, że wieczorem zawsze brzmi najlepiej ? Przejechałem z Żoną rowerami 35km to teraz siedzę i słucham … leżę 😁

Ukryta Zawartość

No nie wiem, u mnie z paru powodów najlepiej brzmi rano ,jak słucham od 9 do 13. Raz że sieć jak by lepiej wtedy funkcjonowała(mniejsze obciążenie) wtedy wystarcza mi ustawienie głośności na -35, wieczorem by to osiągnąć muszę mieć ustawione na -30 (normalnie im mniejsza liczba tym głośniej).Dwa to rano człowiek jest bardziej wypoczęty niż wieczorem.

Ukryta Zawartość

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

59 minut temu, treinerek napisał:

Dwa to rano człowiek jest bardziej wypoczęty niż wieczorem.

Ja mam odwrotnie 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

To bawię się dalej. Wywaliłem w końcu te gumowe stopki i przeszedłem na kolce. Zdecydowanie zauważalna zmiana w brzmieniu. Właśnie mocno odzyskałem przejrzystość i szczegółowość którą straciłem trochę po Nadzie. Bas też taki jakiś lepszy. 

Tylko zamówiłem ładne podkładki pod kolce we wtorek powinny być. Póki co mój parkiet chronią 50 groszówki 😁

Ukryta Zawartość

IMG_7465.jpeg

A były takie wielkie gumowce. Najbardziej mnie wkurzało, że kolumny całe na tym pracowały jak się je dotknęło. Teraz stoją sztywno 👍

IMG_7380.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micmus

Stawianie kolców na twardej powierzchni jak na fotkach powyżej to proszenie się o rezonansy 😉

A co to za podkładki kupiłeś? 🙂

2 kolce na desce, 2 na gresie. 

Takie zamówiłem

Ukryta Zawartość

IMG_7474.jpeg

18 minut temu, Ajothe napisał:

Stawianie kolców na twardej powierzchni jak na fotkach powyżej to proszenie się o rezonansy 😉

Dzięki nie wiedziałem 😉 Czy to podklejenie welurem załatwia sprawę ?

Ale gra lepiej niż na tych oponach 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micmus

Ukryta Zawartość

Solidny artykuł, warto przeczytać 🙂

Myślę że filc lub coś podobnego załatwia temat. 

Wrzuc fotkę jak zamontujesz te nowe 😉

Ukryta Zawartość

12 minut temu, micmus napisał:

OK dzięki wielkie 👍

A może by tak przetestować kolce Gaie III ?

Lepiej się nie da! Zawsze je polecam! Robią znakomitą robotę, od kiedy je zastosowałem, to już wszystkie kolumny stawiam na miękko.

"Tynk pożera dźwięk" 747

1 godzinę temu, micmus napisał:

OK dzięki wielkie 👍

Testować zawsze warto, jak masz świadomość psychoakustyki 😁

O, taka Gaia to i mi by się przydała. Zawsze to jeszcze trochę wyżej. 🙃 Hm, ale już wydałem więcej na podstawki, niż na kolumny. xd

.

19 minut temu, J4Z napisał:

Filcem można podkleić podkładki pod kolce. Świetnie się suwa wtedy. 

One są już firmowo podklejone jakimś cienkim welurem. 

16 minut temu, J4Z napisał:

O, taka Gaia to i mi by się przydała. Zawsze to jeszcze trochę wyżej. 🙃 Hm, ale już wydałem więcej na podstawki, niż na kolumny. xd

Ja specjalnie nowy dom zbudowałem bo nie miałem miejsca na audio … co tam takie Gaia 🤣

1 godzinę temu, micmus napisał:

OK dzięki wielkie 👍

No u mnie dużo Gaia III dużo poprawiło, tylko tobie może się wydawać, że kolumna nie jest wtedy taka stabilna jak na kolcach. Jak się je zakłada dobrze zostawić mała przerwę pomiędzy dwoma nakrętkami. 

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

3 minuty temu, treinerek napisał:

No u mnie dużo Gaia III dużo poprawiło, tylko tobie może się wydawać, że kolumna nie jest wtedy taka stabilna jak na kolcach. Jak się je zakłada dobrze zostawić mała przerwę pomiędzy dwoma nakrętkami. 

Już mi się nie podoba technicznie 😁 Nienawidzę jak coś stoi niestabilnie (wiem, że to zamierzone). Audiovector też tak robi kolumny, że całe się trzęsą jak dotkniesz. 

Już i tak staram się nie dotykać głośnika On Top bo mnie irytuje i najchętniej bym go dokręcił haha W Bowersach głośnik On Top jest niedokręcony i się cały rusza celowo. 

Edytowane przez micmus
12 minut temu, micmus napisał:

Ja specjalnie nowy dom zbudowałem bo nie miałem miejsca na audio … co tam takie Gaia 🤣

Panie, żeby mnie było stać, to z akustykiem bym taki pokój postawił, że klękajcie narody. Co tam takie Gaia. 🤗

Edytowane przez J4Z

.

8 minut temu, micmus napisał:

Już i tak staram się nie dotykać głośnika On Top bo mnie irytuje i najchętniej bym go dokręcił haha W Bowersach głośnik On Top jest niedokręcony i się cały rusza celowo. 

Nie wpada w rezonans? 

Ja kiedyś postawiłem taką drewnianą wieloelementową figurkę na jednej kolumnie i miałem jazdę później, że mi się tweeter zjadał, bo wpadało to w takie rezo, że szok 😃

5 minut temu, Ajothe napisał:

Nie wpada w rezonans? 

Absolutnie nie. Średniotonowiec też nie jest na sztywno - tylko na takim sprężynowym zawieszeniu, tzn cały głośnik z koszem tak przymocowany do obudowy.  

11 minut temu, J4Z napisał:

Panie, żeby mnie było stać, to z akustykiem bym taki pokój postawił, że klękajcie narody.

Mogłem zrobić osobny pokój nadal mogę, ale nie taki był plan. Muzyka ma grać tu gdzie żyje i toczy się życie rodzinne 🙂 To nie ma być samotnia. 

Dałoby radę postawić taki pokój żeby grało i w nim żyć. Przede wszystkim proporcje ustaliłbym z akustykiem. Coś, co ma największy wpływ na bas. Eh ta suka akustyka. :P

Edytowane przez J4Z

.

I jeszcze ładnie, minimalistycznie i przestrzennie - nie pisze teraz o dźwięku 😏

Ja obecnie z akustyki jestem zadowolony - na początku było fatalnie 😉
Mam wrażenie, że dudniący bas to problem mniejszych pomieszczeń. Tak było u mnie w starych domach gdzie oba salony miały po około 16-18 m2. 

Ale to tak nieprofesjonalnie na ucho. 

Edytowane przez micmus
13 minut temu, micmus napisał:

Ja obecnie z akustyki jestem zadowolony

Najważniejsze 

Świadomość jest przekleństwem. :D

18 minut temu, micmus napisał:

Mam wrażenie, że dudniący bas to problem mniejszych pomieszczeń.

Nope, nie tylko 

.

Filcem można podkleić podkładki pod kolce. Świetnie się suwa wtedy. 
Nx7nUDd.jpeg

Po co te wszystkie podkladki i kolce, skoro ten filc mozna przykleic bezposrednio do tego granitu, bez tych dupereli miedzy granitem i filcem?
Wtedy tez sie bedzie swietnie suwal
  • Pokaż nowe odpowiedzi