Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do kolumn B&W 702 S3 mokka

Rekomendowane odpowiedzi

47 minut temu, xajas napisał:

Jak zwykly dwuzylowy kabel, bez jakichs dodatkowych ekranow, uziemien,… moze byc kierunkowy?

Zapytaj się producenta, oryginalnie konfekcjonowany Chord Clearway jak i Odyssey mają oznaczenie kierunkowości.

Godzinę temu, micmus napisał:

Ja mam bez X. Różni się on czymś ?

Różnica w izolacji w starej wersji był FEP, w X jest XLPE. Co wcale nie musi oznaczać, że FEP był gorszy.

14 hours ago, micmus said:

Chord to klasa - pasuje do Bowersa. Jestem ekstra zadowolony z tego kabla.

Cieszę się że się wpasowały do Twojego systemu, jest to naprawdę dobry kabel głośnikowy w rozsądnej cenie, też mam wersję bez X. Słyszałem że ten kabel jest tak dobry że również sprawdza się świetnie jako kabel sieciowy, niedługo będę miał okazję sam to sprawdzić. 

U mnie Chord Clearway poszedł do drugiego systemu a w salonie zastąpił go AudioQuest Rocket 11 który grał troszkę bardziej szczegółowo czego potrzebowałem do Oberonów. 

Producenci opowiadaja niesamowite historie

Kierunkowe oznaczenia zawsze wywieraly bardzo „powazne wrazenie“ i zapobiegaja zbednym amatorskim pytaniom: „ktora strona do wzmacniacza?“
W takich wypadkach jest to „pomocne“, nawet jesli de facto z technicznego i dzwiekowego punktu widzenia jest to absolutnie bez znaczenia

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 13.12.2022 o 23:45, szymon1977 napisał:

Zamiast pisać o kablach mogłeś przesłuchać co najmniej jedną płytę - dla mnie to zbyt duże poświęcenie czasu.

-----

A u mnie tak, też B&W tylko seria 6 (606+ASW608)

Screenshot_20220108-213435_Photos.thumb.jpg.f208fa1409a9017ec477b92688c10eda.jpg

Screenshot_20220108-213413_Photos.thumb.jpg.cf567726516e06cd0ea4fc41031d894e.jpg

Screenshot_20220108-213352_Photos.thumb.jpg.ae2bbf24e72de61fb63a3462a0300504.jpg

Poza hi-fi w salonie TV. KD, XBOX, ale z kanapy nie wypatrzysz 1mm kabla.

Też przymierzam się do 2.1 bo podłogówki jednak są cięższe do ogarnięcia podczas porządków itp.

14 minut temu, xajas napisał:

Kierunkowe oznaczenia

A w UK będzie już zupełnie odwrotnie 🙂 

Cyganki z Kazimierza dolnego odradzają stawianie sprzętu przodem do okna bo to zmniejsza żywotność.

Też przymierzam się do 2.1 bo podłogówki jednak są cięższe do ogarnięcia podczas porządków itp.

Czy przesuniecie/odkurzenie podlogowki jest bardziej skomplikowane?

Ja to widze dokladnie na opak.
Moim zdaniem monitory na podstawkach sa bardziej upierdliwe i przewaznie (wbrew domniemaniom) zajmuja wiecej miejsca. Podstawa podstawek jest wieksza niz podlogowek, a wysokosc porownywalna. No to gdzie tu jest zysk miejsca?

Zalet monitorow jeszcze nie odkrylem (chyba ze musza stac w regale). Ale ustawienie na podstawkach to moim zdaniem bezsens. Wyrzucone pieniadze (na podstawki).
5 godzin temu, xajas napisał:

Zalet monitorow jeszcze nie odkrylem:

Już tłumaczę:

B&W 603 - £1250

B&W 606 - £600

B&W 608 - £350

B&W standy - £100

1250-(600+350+100)=1250-1050=200

Kupując monitory zamiast podłogowych oszczędzamy na suba, otrzymujemy lepsze parametry z większymi możliwościami konfiguracji i dostosowania nie tylko do własnego kaprysu ale też akustyki pomieszczenia, gratis dostajemy 200W wzmacniacza i jeszcze zostaje £200 na płyty.

5 godzin temu, MarcinStereo napisał:

Też przymierzam się do 2.1

Ja od roku jestem zauroczony.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 12.12.2022 o 17:24, micmus napisał:

To nie kot, ale żyje jeszcze 😉

Dywanu nie będzie - będą panele akustyczne, lamele i takie tam. 

Panele na podłodze? W sensie akustyczne?

W dniu 12.12.2022 o 18:19, Audroc napisał:

Ja nie mogę bez dywanu. Pooglądaj koncerty pełne dywanów. Pogadaj z akustykami podczas koncertów. Może być niewielki, gustownie dobrany, nie musi być jak na wielkich zachodnich koncertach turecki.

Dokładnie. To samo pomyślałem. Ale pierwsze odbicia od podłogi są ważne.

Ale jeśli ktoś chowa kable od razu przy kolumnie do podłogi to wiem że dywanu nie da. Znam te przypadki 🙂 design panie design. 

W dniu 13.12.2022 o 16:01, iFi Audio napisał:

Zawsze o sobie myślałem jak o pewnym łysym kosmonaucie/lekarzu/mechaniku samochodowym/nauczycielu.... Utalentowany człowiek, mówię Ci. Ale może to tylko pobożne życzenia. 

Nie no wiem. Nabijalem się z łysego co go widuje teraz na każdym meczu. Ehhh.

Też niedługo będę :):)

i nie przeszkadza mi to.

43 minuty temu, szymon1977 napisał:

Już tłumaczę:

B&W 603 - £1250

B&W 606 - £600

B&W 608 - £350

B&W standy - £100

1250-(600+350+100)=1250-1050=200

W kalkulacji brako wyjaśnienia ceny 1050. To sub. 

Piotr 

17 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ale jeśli ktoś chowa kable od razu przy kolumnie do podłogi to wiem że dywanu nie da.

No to kolejny mit złamałem - u mnie kable z dziury wywierconej wiertarą od dołu w standzie wchodza wprost pod wykładzinę 🙂

17 minut temu, Piotr Sonido napisał:

W kalkulacji brako wyjaśnienia ceny 1050. To sub. 

Było

59 minut temu, szymon1977 napisał:

600+350+100

To monitory+sub+standy czyli wszustko co trzeba kupić zamiast podłogowych.

Edytowane przez szymon1977

7 minut temu, szymon1977 napisał:

No to kolejny mit złamałem - u mnie kable z dziury wywierconej wiertarą od dołu w standzie wchodza wprost pod wykładzinę 🙂

I w wykładzinie też masz dziurę na nie?

Bajerujesz:):)

Pokaż 🙂

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Było

Gdzie?

Piotr 

21 godzin temu, micmus napisał:

Podpiąłem na chwile ponownie tani Real Cable i YDTY …. nie chce już na tym słuchać. Chord to klasa - pasuje do Bowersa. Jestem ekstra zadowolony z tego kabla.

Ty nie masz YTDY!!!

Jesteś uparty i nie kupiłeś choćby YTDY marki Bitner.

Kup taki, końcówki skręć, włóż gołe przewody do wzmacniacza oraz kolumn.

Na koniec napisz opinię na temat tego kable. 

Nierób ludzi w ciu.. co do brzmienia, bo to nie prawda!! 

Kupiłeś jakiś YTKSY i masz zamontowane wtyki.

Upubliczniasz opnię na jego temat i piszesz, że to jest YTDY i, że gra beznadziejne. To jest kłamstwo.

Napisałem od początku, ma być YTDY i tylko bez wtyków.

Wtyki oraz cyna degradują brzmienie tych drutów!

27 minut temu, Piotr Sonido napisał:

I w wykładzinie też masz dziurę na nie?

Oczywiście.

27 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Bajerujesz:):)

Pokaż 🙂

Nie mogę, bo standy przykręcone do podłogi.

28 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Gdzie?

Tuż przed tym o co pytałeś.

53 minuty temu, Bukaj napisał:

Ty nie masz YTDY!!!

Jesteś uparty i nie kupiłeś choćby YTDY marki Bitner.

Kup taki, końcówki skręć, włóż gołe przewody do wzmacniacza oraz kolumn.

Na koniec napisz opinię na temat tego kable. 

Nierób ludzi w ciu.. co do brzmienia, bo to nie prawda!! 

Kupiłeś jakiś YTKSY i masz zamontowane wtyki.

Upubliczniasz opnię na jego temat i piszesz, że to jest YTDY i, że gra beznadziejne. To jest kłamstwo.

Napisałem od początku, ma być YTDY i tylko bez wtyków.

Wtyki oraz cyna degradują brzmienie tych drutów!

No już dobrze dobrze - ale nerwowo 😉 Jak dla mnie to YTDY w podwójnej wersji - sam mi pisałeś, że jest OK i może być jak pytałem który wybrać. Ten mój też jest firmy Bitner i poza ilością żył (2x20 w jednym kablu) naprawdę nie wiem czym się różni technicznie. Już Ci Bukaj dziękowałem za pomoc (i podtrzymuje to), strasznie Ci nie pasuje, że mi się nie spodobał ten kabel, ale co ja mogę. Kłamstwem by było jakbym napisał, że mi się podoba - a nie podoba. Życie.

Upubliczniam moje zdanie w moim temacie o kablu i brzmieniu co przetestowałem.

Tak czy inaczej dla mnie ten temat zakończony sprawdziłem i napisałem moje odczucia - wybrałem Chorda i jestem zadowolony.

Z ciekawości sprawdziłem jeszcze dziś Chorda z wtykami przy wzmacniaczu i gołe kable - Uwaga ja nie słyszę różnicy. Próbowałem wyłapać cokolwiek dla mnie wtyki i bez gra identycznie - ja nie potrafię usłyszeć różnić... co mnie cieszy 🙂

7 godzin temu, xajas napisał:

Czy przesuniecie/odkurzenie podlogowki jest bardziej skomplikowane?

Ja to widze dokladnie na opak.
Moim zdaniem monitory na podstawkach sa bardziej upierdliwe i przewaznie (wbrew domniemaniom) zajmuja wiecej miejsca. Podstawa podstawek jest wieksza niz podlogowek, a wysokosc porownywalna. No to gdzie tu jest zysk miejsca?

Zalet monitorow jeszcze nie odkrylem (chyba ze musza stac w regale). Ale ustawienie na podstawkach to moim zdaniem bezsens. Wyrzucone pieniadze (na podstawki).

Miałem Monitory całe życie - podłogówki wygodniejsze w codziennym użytkowaniu i sprzątaniu zdecydowanie !

Edytowane przez micmus

Ok. Szymon ja nie widzę dlatego dołożyłem swoje 3 grosze 🙂

a po co je przykręcałeś?

1 godzinę temu, micmus napisał:

Tak czy inaczej dla mnie ten temat zakończony sprawdziłem i napisałem moje odczucia - wybrałem Chorda i jestem zadowolony.

Told ya:)

Piotr 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ale jeśli ktoś chowa kable od razu przy kolumnie do podłogi to wiem że dywanu nie da. Znam te przypadki 🙂 design panie design. 

Albo gryzoń 🤣

44 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

a po co je przykręcałeś?

Żeby się nie przewróciły.

26 minut temu, micmus napisał:

Albo gryzoń 🤣

Kopnie go to przestanie.

16 minut temu, szymon1977 napisał:

Żeby się nie przewróciły.

Od wiatru?

Nie spoko. Nie odpowiadaj. Kończymy ten temat :):)

Piotr 

12 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Od wiatru?

Najpierw biegnie królik, za królikiem pies, za psem dzieci... ale kolumna przewraca się sama.

Kto ma takiego ladnego wolnobiegajace kroliczka, nie potrzebuje robota-odkurzacza, ktory bedzie pucowac pod tym wiszacym regalem. Przy tym oswietleniu widac pod nim kazdy pylek.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Królik Panie, królik 😉

2 godziny temu, micmus napisał:

Albo gryzoń 🤣

Mój uwielbiał światłowód 😉

W dniu 13.12.2022 o 23:45, szymon1977 napisał:

Zamiast pisać o kablach mogłeś przesłuchać co najmniej jedną płytę - dla mnie to zbyt duże poświęcenie czasu.

-----

A u mnie tak, też B&W tylko seria 6 (606+ASW608)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Screenshot_20220108-213413_Photos.thumb.jpg.cf567726516e06cd0ea4fc41031d894e.jpg

Screenshot_20220108-213352_Photos.thumb.jpg.ae2bbf24e72de61fb63a3462a0300504.jpg

Poza hi-fi w salonie TV. KD, XBOX, ale z kanapy nie wypatrzysz 1mm kabla.

Nie za blisko kominka masz ten sprzęt Szymon ?

Wow nie boisz się że coś ucierpi od tych temperatur ?

Ja bym się bał tak ustawiać to wszystko 🤔

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

De facto, subwoofer mozna by wsadzic do kominka.
To nie jest zart.
Wysokosc moze miec wplyw na rozklad modow

edyt

wlasnie sprawdzilem w REW: minimalna roznica

Edytowane przez xajas
18 godzin temu, micmus napisał:

Króliki to ja bardzo chętnie zjadam, ale na tego mam zakaz. 

Powiesz że nie wiesz co się stało....

Jak i Szymona.

6 godzin temu, xajas napisał:

To nie jest zart.
Wysokosc moze miec wplyw na rozklad modow

edyt

wlasnie sprawdzilem w REW: minimalna roznica

Hehehe

Plusik:)

Piotr 

6 godzin temu, xajas napisał:

To nie jest zart.

Ociepleniem brzmienia nie jestem zainteresowany 🙂

W dniu 15.12.2022 o 08:13, xajas napisał:

Moze to jest zwiazane z twoim sposobem „opisywania“ ale…

Ukryta Zawartość

- czy gra „glosniej“ najlatwiej sprawdzic podlaczajac dwa rozne kable do wyjscia A i B wzmacniacza i przelanczajac miedzy nimi. Czy slyszysz „glosniej“?

- mikro/makrodynamika a glosnosc to zupelnie inne „pary kaloszy“

- kable (i nie tylko kable) z „liniowym“ charakterem sa na pewno lepsze niz „nieliniowe“, gdyz nie manipuluja, sygnalu.
„Nieliniowosc“ to nic innego jak niekontrolowane podkolorowanie okreslonych zakresow czestotliwosci.
Chyba ze chcesz swiadomie takie podkolorowanie (np. przytlumienie wysokich tonow) wykorzystac.

BTW.

Roznice „w aplitudzie“ to najprostsze co by mozna bylo pomierzyc/sprawdzic (SPL), a jakos zadne testy, porownania kabli takich roznic „w amplitudzie“ nie wykakzuja.

Jesli slyszysz roznice, to chyba jest to zwiazane z czyms innym.

Wiedziałem, że nieliniowość nie spodoba się w opisie heh Nie potrafiłem tego inaczej nazwać. Chodziło mi o to, że po przełączeniu z Chorda na najtańszy Real Cable wszystko brzmi bardziej płasko. Tak to najprościej ująć. 

Odnosnie głośniej przy wieczornym bardzo cichym odsłuchu słychać wiecej szczegółów. Słuchając ciszej słyszę smaczki w muzyce wyraźniej. Zbowu lepiej tego nie potrafię nazwac 😉

I najważniejsze - uwazam, że kable nie wprowadzają od razu słyszalnych wielkich zmian. Nie wierze, że można zmieniac całkowicie charakter brzmienia zestawu (lepiej wymiebic kolumny, wzmacniacz niż liczyć na zmianę brzmienia o klasę czy dwie). 

Jest jednak ale …. mimo, że zmiany są baaaardzo subtelne nie ma już później powrotu do gorszych kabli. Odłączając Chorda na „zwyklaka” tak jakoś brakuje mi czegoś. 

Co by nie pisać - jestem bardzo zadowolony 🙂

P.S. Naprawdę słyszycie różnice na kablu z wtykami i bez. Testowałem Chorda z jednostronnie założonymi wtykami i bez - za nic nie słyszę żadnej różnicy. 

Ukryta Zawartość

16 minut temu, micmus napisał:

Odłączając Chorda na „zwyklaka” tak jakoś brakuje mi czegoś

Nieładnie się wpraszać, ale: wpadnę do Ciebie, puszczę wybrany przez Ciebie kawałek, a Ty mi powiesz, którym kablem sprzęt spięty. Może faktycznie coś wnoszą, ale jako miłośnik muzyki a nie sprzętu RTV-AGD ze słuchania kabli dawno się wyleczyłem.

Wnosić wnoszą, ale cały czas jestem zdania, że niewiele tzn w sensie jeśli ktoś chce zmienić sygnaturę brzmienia to nie tędy drog.

Wszystkie testy robiłem sobie na ślepo i słyszałem różnice między Chordem bez problemu. Inne porównanie nie miało sensu bo byłaby to autosugestia. 

Spoko kup natkę pietruszki do królika i wpadaj. 

spacer.png

Edytowane przez micmus
W dniu 15.12.2022 o 09:46, pawlardo napisał:

Cieszę się że się wpasowały do Twojego systemu, jest to naprawdę dobry kabel głośnikowy w rozsądnej cenie, też mam wersję bez X. Słyszałem że ten kabel jest tak dobry że również sprawdza się świetnie jako kabel sieciowy, niedługo będę miał okazję sam to sprawdzić. 

U mnie Chord Clearway poszedł do drugiego systemu a w salonie zastąpił go AudioQuest Rocket 11 który grał troszkę bardziej szczegółowo czego potrzebowałem do Oberonów. 

No i jak wyszły Twoje próby z Chord Clearway pracującego jako sieciowy przewodzik? . Sprawdził się ?

• Pokaż nowe odpowiedzi