Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry konwerter WAV z 24 do 16 bitów

Rekomendowane odpowiedzi

34 minuty temu, przemak napisał:

Ja mam w systemie zawsze zainstalowanego VLC (reaper wymaga, poza tym on ma sterowniki i kodeki różne). Ewentualnie k-lite codec pack, ale to chyba nie aż tak.

Tzn. VLC Media Player?

Dla informacji: mam Windows 11. Wersja r8brain: v2.9.

Rozumiem, że "Output bandwidth" jest ustawiony prawidłowo?

Pod jakim programem mógłbym sprawdzić, co jest nie tak z plikiem wynikowym, tzn. jakie ma parametry, czym się różni od prawidłowego PCM zgodnego ze standardem Red Book?

Jeszcze jedno może być istotne. Gdy (na starej maszynie z XP) sprawdzam właściwości pliku zrippowanego z CD, system jako format dźwięku podaje PCM. Przy pliku wynikowym z r8brain w jego właściwościach system w ogóle nie pokazuje pozycji "format dźwięku"!

Edytowane przez Tarkus

WIN11 to raczej oznacza kłopoty potencjalne. Output bandwith to ustawienia filtra resamolingowego, nie ma to wpływu na parametry pliku. Nie wiem, jak sprawdzić, sporo różnych informacji jest w nagłówku, ale się nie znam na tym. Wyślij krótkiego wava wetransferem i daj linka, sprawdzę co i jak. 

nagrywamy.com

21 minut temu, przemak napisał:

WIN11 to raczej oznacza kłopoty potencjalne.

Taki mi zainstalowali przy kupnie komputera. Czyli co, iść do sklepu i powiedzieć, że chcę wymienić na wcześniejszy (jaki)? Wave Studio kiepsko konwertuje, ale w nim pliki wychodzą normalne.

21 minut temu, przemak napisał:

Wyślij krótkiego wava wetransferem i daj linka, sprawdzę co i jak. 

Może być dysk Google? Wetransfer woła o adres odbiorcy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tarkus
6 minut temu, Tarkus napisał:

Taki mi zainstalowali przy kupnie komputera. Czyli co, iść do sklepu i powiedzieć, że chcę wymienić na wcześniejszy (jaki)? Wave Studio kiepsko konwertuje, ale w nim pliki wychodzą normalne.

Może być dysk Google? Wetransfer woła o adres odbiorcy.

Ukryta Zawartość

Wetransfer można albo wysłać na adres albo opcją "get link" samemu ściągnąć link i wysyłać. Ale mniejsza, ściągnąłem, faktycznie dziwny ten wav, to znaczy Nero ok, reaper ok, pro-tools ok ale EAC nie chce. Nie wiem, czemu. Jakieśtam różnice w nagłówkach są, ale na tym to się nie wyznaję... U mnie wszystko bez problemu, więc raczej jakieś kwestie systemowe. Na drugim kompie z win11 pliki konwertują się ok i EAC je widzi. Różnica jest taka, że Twój plik ma dodatkową informację "Channel configuration: L R" której moje nie mają.

Raczej masz coś z systemem, może zainstaluj tego r8 jeszcze raz, bo dziwne pliki produkuje.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

Na drugim kompie z win11 pliki konwertują się ok i EAC je widzi. Różnica jest taka, że Twój plik ma dodatkową informację "Channel configuration: L R" której moje nie mają.

Za to mój plik nie ma informacji, że format dźwięku to PCM. Albo u mnie zapisuje się w jakimś innym formacie, albo program w ogóle nie zapisuje, że to PCM. Jaką masz wersję r8brain? Gdzie jeszcze można coś inaczej ustawić? R8brain nie widzę, żeby miał ustawienie formatu pliku.

R8brain przed chwilą na win11 ściągnięty i zainstalowany, działa. Coś masz nie tak. Reinstal czegoś niezbędny 😉

nagrywamy.com

12 minut temu, przemak napisał:

Coś masz nie tak. Reinstal czegoś niezbędny

Spróbowałem zreinstalować r8brain, ale nie pomogło. Nie wiem, co jeszcze mógłbym zreinstalować. Raczej wolałbym nie odinstalowywać sterowników Behringera, bo potrzebuję go. Zresztą nie mam pojęcia, co tu jeszcze reinstalować. Reinstalka całego systemu nie wchodzi w grę - po pierwsze nie wiem, jak to zrobić (XP odpaliłbym z płyty, ale to nie jest XP), po drugie obawiam się, że sam nie ogarnę sterowników od Behringera. Kolega znający się na rzeczy spędził nad tym całe popołudnie, zanim to zaczęło prawidłowo działać. Tak, że r8brain chyba raczej odpada. 😞Chyba że istnieje wersja na maszynę 32-bitową, to spróbowałbym zainstalować pod XP. 

Może znasz jakiś inny dobry konwerter, nawet odpłatny, który nie kosztuje majątku, a z którego plik wynikowy nie brzmi jak mp3?

Edytowane przez Tarkus
47 minut temu, Tarkus napisał:

track16

Plik pod tym linkiem odtwarzany jest bez problemu - Krystyna Prońko.
Tak się 'melduje' w systemie windows 10/64 bit

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

2 minuty temu, yayacek napisał:

Plik pod tym linkiem odtwarzany jest bez problemu

Odtwarzany tak, u mnie też. Ale nie otwiera się w EAC-u, żeby go wypalić, ani w Wave Studio, żeby go obrabiać.

21 minut temu, Tarkus napisał:

Ale nie otwiera się w EAC-u

Racja. U mnie też EAC nie otwiera/nie przyjmuje tego pliku.

Tak, ten plik nie trzyma standardu.
Samplitude/Sequoia otwierając ten plik w projekcie pokazuje info Microsoft Wave Extensible jak na obrazku poniżej.
Plik daje się edytować i odtwarzać - nie wiem co to za cholerstwo, ale w każdym razie nie jest to tzw. normalny plik.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez yayacek

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Różnica jedna:

Ukryta Zawartość

tego "channel configuration" nie widziałem nigdzie.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Innymi słowy powinno działać, a nie działa i nie wiadomo dlaczego. Nie ma ten r8brain jakichś ukrytych ustawień?

Reapera nie ogarniam, zbyt skomplikowany, gdzie tam jest ta konwersja? Mnie trzeba czegoś prostego jak budowa cepa. Ten r8brain byłby idealny, gdyby działał prawidłowo. 😞

Jeszcze jedna kwestia.
Jaki jest plik źródłowy, który potem konwertujesz do 16/44? Jak uzyskałeś ten plik, za pomocą jakiego programu i jak go po nagraniu zapisałeś - do jakiego dokładnie rozszerzenia?
Ewidentnie plik konwertowany melduje się jako Microsoft Wave Extensible. To jest format tzw. multichannel, więc nie będzie obsługiwany przez EAC i podobne

1 minutę temu, yayacek napisał:

Jeszcze jedna kwestia.
Jaki jest plik źródłowy, który potem konwertujesz do 16/44? Jak uzyskałeś ten plik, za pomocą jakiego programu i jak go po nagraniu zapisałeś - do jakiego dokładnie rozszerzenia?
Ewidentnie plik konwertowany melduje się jako Microsoft Wave Extensible. To jest format tzw. multichannel, więc nie będzie obsługiwany przez EAC i podobne

Słuszna uwaga. Może w tym kierunku trzeba sprawdzić.

Tak, to jest plik wielokanałowy (z dwoma kanałami), jak pisałem nigdy tego nie widziałem. R8brain jest niewinny, po konwersji tego pliku jeszcze raz robi się to samo, znów "channel configuration"

nagrywamy.com

48 minut temu, yayacek napisał:

Wszystko jasne! Nie był zapisany jako PCM, nie wiem dlaczego. Otworzyłem w Wave Studio, zapisałem jako PCM i teraz wszystko działa. Dziękuję! 🙂

Skoro już przy tym jesteśmy - który z rejestratorów dźwięku jest godny polecenia?

Edytowane przez Tarkus
Teraz, przemak napisał:

Ale do czego?

Program do zapisywania cyfrowego sygnału z katy muzycznej w formie WAV. Np. puszczam winyl, wyjście liniowe wzmacniacza daje sygnał na wejście Behringera, Behringer przerabia to na cyfrę, chcę to nagrać jako WAV-a. Dotychczas używam do tego Wave Studia, ale może można lepiej?

Teraz, Tarkus napisał:

Program do zapisywania cyfrowego sygnału z katy muzycznej w formie WAV. Np. puszczam winyl, wyjście liniowe wzmacniacza daje sygnał na wejście Behringera, Behringer przerabia to na cyfrę, chcę to nagrać jako WAV-a. Dotychczas używam do tego Wave Studia, ale może można lepiej?

Rejestrator w sensie program? To już masz - Reaper albo darmowy Pro-Tools. Jeżeli się chcesz bawić, to szkoda czasu na półśrodki. Z drugiej strony wynik będzie identyczny, więc jak już coś masz i opanowałeś w wystarczającym zakresie to po co zmieniać. 

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

wynik będzie identyczny

W takim razie albo będę używał Wave Studia, albo poszukam jakiegoś darmowego rejestratora. Potrzebuję tylko podstawowych funkcji: nagrywaj, pauza, stop, wyświetlacz poziomu wysterowania. Głośność nagrania mogę ustawić gainem. 🙂

Teraz, Tarkus napisał:

W takim razie albo będę używał Wave Studia, albo poszukam jakiegoś darmowego rejestratora. Potrzebuję tylko podstawowych funkcji: nagrywaj, pauza, stop, wyświetlacz poziomu wysterowania. Głośność nagrania mogę ustawić gainem. 🙂

Pro tools intro jest darmowy. 

Gainem analogowym w interfejsie możesz i musisz ustawić poziom nagrania, ale takie samodzielnie nagrane pliki warto przed konwersją do formatu CD trochę obrobić, choćby właśnie pod względem poziomu. Generalnie to faktycznie puszka Pandory, po co otwierać 😉

nagrywamy.com

ProToolsa spróbowałem, ale co chwilę pokazywał mi przeciążenie procesora, więc odinstalowałem. Poza tym to był skomplikowany program, raczej dla osób chcących się bawić w wielościeżkowe studio. A moja zabawa jest na razie bliższa do masteringu. Stąd dobry edytor WAV-ów, z pogłaśnianiem jednego lub obu kanałów, dobrym odtrzeszczaniem i odszumianiem byłby bardziej przydatny. Coś jak Audacity, tylko bez funkcji szpiegowskich i pracujący bezpośrednio na wavach.

Może przekonam się na razie, co warte to Wave Studio. Do konwersji już wiem, że się nie nadaje. Odszumianie też ma bezużyteczne, gdyż z nieznanych powodów w zaznaczonym do odszumienia fragmencie wprowadza dodatkowo "fade in" i nie da się tego nijak pozbyć. W odtrzeszczaniu jest lepsze. Jako rejestrator - rozumiem, że nie ma różnicy. Wyświetlanie poziomu nagrania ma niestety do d... Pod tym względem mam zamiar wypróbować Smart Recorder, też od Creative'a.

Edytowane przez Tarkus
12 minut temu, przmor napisał:

Co masz na myśli pisząc "przeciążenie procesora"? Thermal throttling?

Już nie bardzo pamiętam. W każdym razie dostawałem komunikat w sensie, że CPU nie wyrabia, o ile dobrze zrozumiałem.

2 hours ago, yayacek said:

Ewidentnie plik konwertowany melduje się jako Microsoft Wave Extensible. To jest format tzw. multichannel

2 hours ago, przemak said:

Tak, to jest plik wielokanałowy (z dwoma kanałami), jak pisałem nigdy tego nie widziałem.

Niektórzy twierdzą, że wg specyfikacji, WAV powyżej 16-bitów musi być jako extensible:

Ukryta Zawartość

Z tego co sprawdziłem, 24-bitowe WAVy są generowane jako extensible przez:

• ffmpeg 5.1.2
  • sox 14.4.2
  • flac 1.4.2 (przy dekodowaniu 24-bitowego flaca)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez danadam
10 minut temu, danadam napisał:

Niektórzy twierdzą, że wg specyfikacji, WAV powyżej 16-bitów musi być jako extensible:

Ukryta Zawartość

Z tego co sprawdziłem, 24-bitowe WAVy są generowane jako extensible przez:

• ffmpeg 5.1.2
  • sox 14.4.2
  • flac 1.4.2 (przy dekodowaniu 24-bitowego flaca)

Generalnie programy otwierają te pliki, w szczególności nero czy hofa DDP. Problem jest z eac. 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

45 minut temu, przemak napisał:

Nie, ma za mały bufor ustawiony a sterowniki do behringera są do niczego i pro tools protestuje.

Jasne, dziękuję za informację! Na sterowniki do Behringera nic nie mogę. Bufor najpewniej można ustawić większy.

Ale, jak pisałem, ja potrzebuję programu raczej do masteringu. Myślę nad Sound Forge Audio Cleaning Lab. Słyszałem też dużo dobrego o Magix Audio Cleaning Lab 15 deluxe, ale chyba już nigdzie go nie ma.

• Pokaż nowe odpowiedzi