Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Opal23 vs 30 vs teufel ultima40 lub inne budżetowe propozycje

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Szukam kolumn do mojego ampli onkyo 686. W oko i cenowo wpadły mi kolumny polskiego producenta Pylon. Po prostu mi się podobają. Jestem jeszcze przed odsłuchami ale byłbym wdzięczny za opinie właścicieli i osób znających te brzmienie. Miałem Klipsche 6000f ale to kolumny mało uniwersalne i bardzo wrażliwe na jakość sygnału- korzystam głównie ze spotify 40%, youtube 10% i filmy z serwisów streamingowych 50%. Salon około 25m. 

Na próbę zamówiłem w ciemno teufel ultima40 i chociaż są całkiem całkiem- basowo fajnie grają to wysokie tony to jakaś porażka a sceny nie ma w ogóle. Dlatego poleci zwrot.

Co mi się podobało w klipsch'ah? To, że budowały super scenę a od nowych oczekiwałbym ciepłego brzmienia, muzykalności i chociaż namiastki sceny tego co było w Klipsch. Dziękuje za zainteresowanie tematem i liczę na Wasze wskazówki.

Nie gniewaj się, ale nasze rady nie zawsze się sprawdzają w zderzeniu z oczekiwaniami, dlatego jak masz możliwość odsłuchu to to zrób. Czytanie o dźwięku to jak czytanie o jedzeniu ładnie wszystko można opisać, ale nigdy nie wiesz czy akurat tobie będzie smakowało. Powiem ci tylko, że wybrane modele Pylona grają zupełnie innym dźwiękiem od kolumn Klipsch i co prawda są muzykalne, ale to stosunkowo niskie modele i jeśli miałbym ci coś doradzać do porównania z kolumnami Klipsch 6000F to byłaby to seria Pylon Diamond 28.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za merytoryczną odpowiedź. Właśnie innego dźwięku szukam niż klipsch zresztą klipsche kupiłem oczami a teraz pewnie skończy się na pylonach opal bo mi się po prostu podobają. No już tak mam i tak na prawdę wybór zawęzilem do tylko do dwóch opali. 

Po odsłuchach tanich teufel dźwięk bardziej mi przypasował tylko one nie budują w ogóle sceny i dlatego szukam czegoś trochę droższego i mam nadzieję uzupełniająca ta lukę.

Tak na prawdę gdyby istniało kombo pozwalające na wymianę głośnika wysokotonowego to najpewniej zainwestowałbym właśnie w te kolumny... 

Ultimy są bardzo podatne na elektronikę. Wiem co mówię bo przerobiłem sporo wzmacniaczy z nimi i dźwięk się po prostu bardzo zmieniał. Może przesłuchaj kilka piecykow. Na prawdę warto bo miałem o wiele droższe kolumny które sprzedałem a Teufle zostały. 

Dziękuję za radę. Pożyczę w takim razie od znajomego prawdziwy wzmacniacz. Ma jakiegoś lepszego Denona za 3x wartość moich kolumn aczkolwiek spodziewam się lepszego wysterowania kolumn przy wyższej głośności i jakiejś zmiany tonalnej dźwięku a nie tego, że zaczną budować scenę. 

Z mojego rozeznania wynika, że kolumny są najważniejsze w torze audio a cała reszta jak wzmacniacz i sygnał ma zapewnić im optymalne brzmienie dlatego na początku przeżyłem swoistego rodzaju szok, że po zmianie samych kolumn zniknęła scena w nagraniach... Z drugiej strony ta podstawa basowa Ultimy palce lizać... 🙂

Edytowane przez nosjedz

Ze swojego doswiadczenia zauwazylem ze sa kolumny bardziej i mniej podatne na elektronike ale niestety nie umiem tego wytlumaczyc. Brak sceny może być tez spowodowany złym rozstawieniem kolumn lub słaba akustyka. A może po prostu masz bardziej audiofilski słuch ode mnie. W każdym bądź razie spróbuj z innym wzmacniaczem to sam się przekonasz. 

A i bardzo ważna sprawa. Wywal oryginalne zworki i daj zamiast nich kabelki. Koniecznie! Ja po zmianie doznałem szoku.

Kolumny stoją 1:1 jak klipsche i obydwie mają br z tyłu. Próbowałem je ruszać do przodu i tyłu bliżej ściany ale nie zauważyłem szczególnych różnic w kwestii sceny. W całym torze audio zmieniły się jedynie kolumny. Mają niższa skuteczność więc domyślam się, że mają też większe wymagania co do wzmacniacza ale, że aż tak!?. Dlatego też zacząłem rozglądać się za kolumnami z półki wyżej.

Dzięki za protip ze zworkami- wypróbuję po pracy.

Wez pod uwagę że ultimy są 4ohm i mają niższą skuteczność. To by tłumaczyło dlaczego u mnie graja najlepiej z smsl a300. On ma 165W przy impedancji 4ohm.

Edytowane przez hary1357

Klipsche to też 4ohm, wiem bo sprawdzałem. Mają tylko napis 8ohm żeby skuteczność podawać dla kolumny 8ohmowej 🙂

W dniu 13.12.2022 o 20:43, nosjedz napisał:

próbę zamówiłem w ciemno teufel ultima40 i chociaż są całkiem całkiem- basowo fajnie grają to wysokie tony to jakaś porażka a sceny nie ma w ogóle. Dlatego poleci zwrot.

Pisze o tym w wątkach to mi nie wierzą.

🙂

Ja bym klipscha na te pylony nie wymienił. 

Owszem może uzyskasz więcej ciepła ale każdy inny aspekt będzie gorszy.

Jeśli pylon to faktycznie dopiero modele Diamond.

Ale zobacz na acustic energy, Fyne, heco revolution, qacustic, jest tego trochę 

Piotr 

W dniu 14.12.2022 o 13:02, hary1357 napisał:

Ze swojego doswiadczenia zauwazylem ze sa kolumny bardziej i mniej podatne na elektronike ale niestety nie umiem tego wytlumaczyc. Brak sceny może być tez spowodowany złym rozstawieniem kolumn lub słaba akustyka. A może po prostu masz bardziej audiofilski słuch ode mnie. W każdym bądź razie spróbuj z innym wzmacniaczem to sam się przekonasz. 

A i bardzo ważna sprawa. Wywal oryginalne zworki i daj zamiast nich kabelki. Koniecznie! Ja po zmianie doznałem szoku.

Szoku to doznałem jak zobaczyłem z czego zworki są zrobione. Zrobiłem filmik gdzie w torze audio zmienia się jedynie sposób podłączenia no i faktycznie coś z tymi kabelkami jest na rzeczy. Myślałem, że oryginalne zwory to miedź a to zwykła nierdzewka najprawdopodobniej inox304 i chyba powierzchownie tam jest miedź zaaplikowana albo sam nie wiem co...

Można było trochę bardziej go pociąć aby lepiej różnicę w dźwięku wychwycić.

W dniu 15.12.2022 o 17:11, Piotr Sonido napisał:

Pisze o tym w wątkach to mi nie wierzą.

🙂

Ja bym klipscha na te pylony nie wymienił. 

Owszem może uzyskasz więcej ciepła ale każdy inny aspekt będzie gorszy.

Jeśli pylon to faktycznie dopiero modele Diamond.

Ale zobacz na acustic energy, Fyne, heco revolution, qacustic, jest tego trochę 

Piotr 

Pylony diamond to dwie półki cenowe w górę... inne też nie mój budżet. Podobają mi się jeszcze pylon sapphire tylko mam wrażenie dudnienia basu ale to może być złudne bo wywnioskowane na podstawie filmiku na youtube. Jak odsłucham to będę wiedział czy to jest to czego chcę (wizualnie na pewno).  

13 minut temu, nosjedz napisał:

Pylony diamond to dwie półki cenowe w górę... inne też nie mój budżet. Podobają mi się jeszcze pylon sapphire tylko mam wrażenie dudnienia basu ale to może być złudne bo wywnioskowane na podstawie filmiku na youtube. Jak odsłucham to będę wiedział czy to jest to czego chcę (wizualnie na pewno).  

Nie jest to złudne. Szafiru tak mają. Podbity bas przez co ich brzmienie jest takie nieco dudniące a nie subwooferowe.

W takim razie szukaj innej formy niż pylon. Nic na siłę.

Piotr 

• Espectro zmienił(a) tytuł na Pylon Opal23 vs 30 vs teufel ultima40 lub inne budżetowe propozycje

A ja jeszcze inną - łączyć tylko na górę pasma kable zrobione z YTDY8x0,5,

czyli po 4 druty na plus i 4 na minus. Może trochę przybędzie szczegółów itd ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 17.12.2022 o 17:30, audioburak napisał:

A ja jeszcze inną - łączyć tylko na górę pasma kable zrobione z YTDY8x0,5,

czyli po 4 druty na plus i 4 na minus. Może trochę przybędzie szczegółów itd ...

Z ciekawości kupiłem dzisiaj te kable. Zamienię je z moimi standardowymi miedzianymi oehlbachami. 

Ja przy krótkich kablach używam 1 + 1 ale kolumny 8 Ohm i nie mam żadnego

problemu z basem; ten drut nawet go lekko porządkuje 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 godzin temu, hary1357 napisał:

Z ciekawości kupiłem dzisiaj te kable. Zamienię je z moimi standardowymi miedzianymi oehlbachami. 

No to miałeś dobre kable nie wiem skąd pomysł na wymianę.

Piotr 

8 godzin temu, hary1357 napisał:

Podłączaj i dawaj relacje z przeprowadzonej operacji😀 Ja póki co zostałem przy zwykłych miedzianych kabelkach ale muszę zrobić test z podłączeniem góra i dół bo swoim uszom nie ufam na tyle żeby te niuanse wychwycić bez autosugestii 

• 2 tygodnie później...

Troche to trwalo ale byly Swieta itp itd. W kazdym razie testy kabli przeprowadzone. Udział brało 3 osoby włącznie ze mną. Ja mogę być mało obiektywny bo przepinalem przewody ale wszyscy byli zgodni. Druty domofonowe trochę rozjaśniły mój tor. Ogólnie więcej wysokich tonow I co ważne bez sybilantow. Dół i srednica raczej się nie zmieniły oczywiście wszystko w porównaniu do miedzianych Oelbach. Spodobało mi się to na tyle, że je zostawiłem na dłużej. Dodam, że pierwszy raz usłyszałem różnicę w dźwięku zmieniając przewody. Sam się dziwię. Za 6m tego drutu zapłaciłem 9zl w elektrycznym. Moge go śmiało polecić bo jest ok szczególnie do ciemniejszych systemów. 

Dlatego też używam go również jako "surowiec" 😉  do rzeźbienia kabli IC,

wymiany okablowania wewnątrz kolumn a zdarzyło się również, że wewnątrz

wzmacniacza zamiast połączeń taśmą wykonaną z linki. Warto spróbować ...

Ja już raczej odpuszczę teufel bo dla mnie bez wymiany głośnika się nie obejdzie a w nowych kolumnach takie przeróbki robić bez gwarancji sukcesu to trochę bez sensu...

Za to wleciało u mnie nowe (15 letnie 🙂) podłogowe stereo od yamahy. Jak to źle gra, jak nie poprawnie... Jakieś problemy z pasmem tak jakby na strzelam 5kHz (może 10kHz- nie wiem ;)) był pik do góry (aż nieprzyjemne) i od razu spadek a reszta pasma w górę już w miarę stabilnie. Bas jest bardzo z tyłu- ciepły, miękki i może być twardy ale raczej nie, trochę buczący i ciągnący się.

Gra od samego dołu (już przy 5HZ coś słyszę a przy 20 dość wyraźnie... :D) z wzlotami i spadkami lecąc w górę przy testach pasma na ucho- w porównaniu do teufel można by też rzec, że jest nie równo i prawie go nie ma... ale od kiedy je mam ultimy stoją w kącie... To tak ładnie gra z jakąś finezją. Znów katuje swoją playlistę bo instrumenty grają. Pojawiły się wysokie takie nie metaliczne a delikatne i może przez to średnie tony zrobiły się takie dźwięczne, że aż miło posłuchać (a może po prostu głośniki inne). No długo by pisać ale nawet taki laik jak ja widzi, że coś z tymi moimi nowymi kolumnami jest nie tak ale dają tą radość i przyjemność ze słuchania. Żona także potwierdza, że yamaszka gra "ładniej"- nie lepiej od ultim ale ładniej. Albo tak: lepiej gra teufel (imprezowe, równe i mocne granie) a ładniej yamaha (z finezją i wdziękiem z tym, że 1/10 utworów skip bo dziwne dźwięki) 😄

Najprawdopodobniej moje yamaszki czeka DIY i kombinacje, a że były sporo tańsze od teufel budżet na kabelki i wytłumienie będzie z nawiązką. Oj długie zimowe wieczory będą 😄