Skocz do zawartości
IGNORED

Co do Altusów 200??Yamaha czy pioneer??

jarek_1987

Rekomendowane odpowiedzi

To tak jak altusy gubia sie z dziwkeim;D

A powanie jesli ktos szuka masy dynamicznego dzwieku z namiastka audiofilizmu i w dobrej cenie to polecam CERWIN-VEGA (sa latwe do wysterowania).

hehe trafna uwaga zwyklyczlowieku :) ale dodam apropos tego malucha , jesli chcecie rozpatrywac to na takich przykladach to rownie dobrze mozna powiedziec , ze kiedys w latach 80tych przelom 90tych produkowano stare nie przybajerzone w nowosci techniczne wzmacniacze i inne klocki , a jak wiem wielu ludzi ceni je ponad te sprzety ktore stoja dzis na sklepowych polkach , a tamtych sie juz nie produkuje :) To nie zamyka sprawy ALTUSA , ja sam bylem rok temu zachwycony tymi kolumnami ale jednak polsuchalem paradigma i altus odlecial sobie w dal , pragnolem potegi monstrulanego dzwieku extremalnej mocy , to altus ma w swojej cenie , a Corvin vega sadzac po parametrach pewnie 2 razy tyle , ale czasami dobrze jest uslyszec mega niski bas i altusik tu wysiada , tak samo srednia w nim jest kiepska , ale mysle ze jest pare kolumn na rynku w zblizonej cenie do altusa ktore zagraja sporo gorzej , wiec nie czynmy z altusa takiej olbrzymiej porazki w perspektywie calego rynku

->misiowiec

Ja podałem konkretny przykład , czyli malucha , a nie wszystkie auta produkowane w latach 70-80-tych , więc nie pisz , że kiedyś produkowano sprzęt audio ceniony do dzisiaj , bo modele aut cenione do dzisiaj również wtedy produkowano!Natomiast uwaga zwykłegoczłowieka , że malucha już się nie produkuje , a altusy tak , jest słuszna , ale wypacza sens mojej wypowiedzi.Ja nie pisałem o popycie , lecz o walorach produktów , a wyszukiwać szczeegóły , których się moża czepić zawsze się da , więc kończę tę dyskusję , bo to nie ma sensu.Każdy kto słuchał kiedykolwiek altusów , zna ich charakter brzmienia i jeśli to komuś odpowiada , to jego sprawa , lecz niech nie pisze , że nie istnieje lepszy dżwięk!

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

to porownanie do sprzetu produkowanego niegdys jest chybione... widac ze kolega jest mlodym czlowiekiem gdyby tak nie bylo pamietalby ze wtedy produkowano zacne klocki a maluch jaki byl kazdy wie... jak Altusy - zeby tylko cos bylo... taka namiastka samochodu a Altusy to namiastka kolumn... AMEN

Oczywiście discomaniac71 i inni twojego pokroju jak zwykle twierdzicie że tylko wy się na wszystkim znacie i tylko wasze opinie są prawdziwe a każdy kto ma inne zdanie musi być albo młody albo głuchy. Jeśli jesteście tacy wybitni to przedstawcie się z imienia, nazwiska, napiszcie jakie to wspaniałe osiągnięcia macie, co opatentowaliście, z jakimi poważnymi firmami współpracujecie, komu doradzacie, kto w świecie sprzętu z wami się liczy, co wyprodukowaliście takiego że wszystkie firmy się o to zabijają, itp.

Wszyscy twojego pokroju przypominają mi Kubę Wojewódzkiego który robi z siebie wielkiego znawcę muzyki krytykuje nie tylko nowicjuszy ale także wykonawców którzy sprzedali już setki tysięcy swoich płyt a nawet miliony a sam tym czasem jest liderem jakiejś podwórkowej kapeli a nawet powiedziałbym piwnicowej której płyt nie można nawet w markecie kupić a już nie wspomnę o empikach

Wzmachol ciebie to juz sie sluchac nie da, znasz parametry Altusow wiesz jakie maja ograniczenia i wady skoro jestes taki osluchany i znasz sie na kolumnach (a tego nie zaprzecze ani nie potwierdze, poniewaz cie nie znam) to wiesz ze wiekszosc nowych konstrukcji (jak nie wszystkie) wyprzedza Altusy o lata swietle parametrami, a jak czlowiek poslucha to i bez wiekszego problemu dzwiekiem.

Owszem kiedys to byla dobra konstrukcja (a raczej jedyna dostepna) ale wszystko sie rozwija chyba nie postawilbys przeciwko sobie silnika spalinowego z 1970 naprzeciwko takiego z roku 2004 ? Owszem ten z 1970 byl dobry w swoim czasie ale byl tez pelen wad mimo wykorzystania dobrych czesci i materialow (technlogia stala na sporo nizszym poziomie). A w tej chwili konstrukcje sa prawie ze doskonale ale ich jakosc i osiagi zaleza od zastosowanych materialow. Taka jest roznica, przepasc technologiczna, nowe materialy, precyzja wytwarzania itd. wszystko to rozwija sie w zastraszjacym tempie.

Przeczytaj jeszcze raz ten temat od poczatku i przyjmij do siebie kilka faktow ktore wymienili ci userzy tego forum.

ja mam jeszecze małe pytanko czy ktoś kiedykolwied słuchal scherzo (voyager) 350 W. Co mozecie o nich powiedziec?? czy jest to lepszy produkt od Altusów??bo nadarzyla mi sie wymiana moich Altusów 200 na Voyagery 350 oczywiscie z drobna doplata:)jedna tylko rzecz mnie nurtuje . dlaczego Tonsil zaprzestal produkowania tych Voyagerów?jeszcze niedawno byly one dostepne w ofercie Tonsila...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

widze wzmachol ze o Wojewodzkim tez nic nie wiesz... a swoja droga w jednym z watkow znajdziesz moje imie i nazwisko bo w przeciwienstwie do ciebie nie wstydze sie kim jestem i co robie

a tak nawiasem zobacz jak zakonczyl sie moj spor z darkulem w innym watku - czysto ideologiczny jak zawsze i zastanow sie nad tym jak traktujesz ludzi i jak ich ponizasz nie znajac

Ty jak zwykle wiesz najwięcej i najlepiej bo jak by mogło być inaczej. Więc czekam. Podaj mi tę przerażjącą ilość płyt które sprzedał Wojewódzki i jakie to miliony przychodzą na jego koncerty. Czy jest wogóle jakaś tematyka w której byś czegoś nie wiedział najlepiej.

=> wzmachol

Zrozum w końcu ze discomanaiac ma rację, Altus to namiasta kolumn tak jak maluch to namiastka samochodu, kiedyś był to przedmiot marzeń i westchnień przeciętnego Kowalskiego, obecnie nikt nie chce jeździć maluchem i słuchać Altusów ;-))) Inne czasy, inne wymagania....musisz się z tym pogodzić.....

Przepraszam wszystkich którzy się poczuli obrażeni moimi tekstami nie to było moim zamiarem. Jednak jak już pisałem zawsze będę stanowczo reagował gdy ktoś będzie pisał że coś jest gówno tylko dlatego że jemu się nie podoba zamiast mówić że jemu to nie odpowiada itp.

• Redaktorzy

Pamietam kiedy wzmachol zaczął pojawiać się na forum i pytać o taki różny najgorszy badziew z bazaru i nie bardzo wierzył, że to tandeta. Teraz okrzepł, udziela pouczeń, ale skłonność do badziewia pozostała. Nawiasem mówiąc, wzmacholu, to słowo w rzeczywistości brzmi "wzmacniacz". "Wzmachol" to termin popularny tylko wśród handlarzy Altusami z Allegro.

Co do Tonsil Voyager, są to w rzeczywistości przepakowane kilka lat temu w nowe obudowy bardzo stare kolumny Tonsila, które w poprzedniej postaci w żaden sposób już nie chciały się sprzedawać. Serdecznie odradzam, nawet w katalogu Tonsila jest to niska pozycja.

Nie, nie.....maluch to zły przykład na porownanie z Altusami.

Jeżeli już tak porównywać, to należałoby porównywać z dużym fiatem 125p - szczytem techniki i wzornictwa lat 60-tych.

I porównywać tego 125p - załóżmy - nowego, z obecnie produkowanymi najtańszymi autami, przy założeniu że ten nowy (lub kilkuletni) 125p kosztuje połowę mniej niż najtańsze nowe malutkie autko dostępne na rynku, typu matiz czy seicento, o smarcie nie wspominając.

Nowe lepsze bez dwóch zdań, każdy o tym wie. Osiągi i technika w ogóle bez porównania. Ale gdyby ten archaiczny duży fiat ciągle był dostępny, to niejeden jeszcze by go kupił, gdyby na przykład mógł sobie pozwolić na co najwyżej wspólczesniejsze Tico lub Seicento.

Wielkość i wygoda w dużym aucie, kosztem spalania, głośności, zawodności - w przypadku aut.

Wielkość i "ilość dżwięku" z dużego głośnika i dużych skrzynek - w przypadku Altusów.

• 3 tygodnie później...

no tak jak mi doradzaliscie zamienilem te swoje Altusy 200 na Voyagery 350 i mysle ze faktycznei dzwiek jest inny, jakis taki mniej dudniacy ale te voyagey to naprawde dobre kolumny sa. a jaka jest w nich moc zakumulowana...poprostu poezja. tylko nadal nie mam wzmaka do kolumn. co byscie radzili zamontowac pod te voyagery 350. ostratnio kumpel przyniosl do mnie yamahe ax-640 i naprwade ladnie gralo. ale teraz jest pytanie. czy voyager ladnie beda graly z yamaha, pioneerem czy moze z jeszcze innym wzmakiem.to pytanie kieruje szcze golnie do posiadaczy tych kolumn i mogacych wypowiedziec sie w tej sprawie. aha i jeszcze jedno , jakie modyfikacje przeprowadzaliscie w tych komulnach i czy jesy sens cokolwiek w nich przerabiac

• Redaktorzy

Ktoś doradzał Voyagery, naprawdę? Ouu. No coóż, zapewne lepsze od Altusów bo przynajmniej od początku projektowane do użytku domowego... Co do Altusów to oczywiście, wzmacniacz powienien mieć złagodzoną górę i umiejętność żelaznego trzymania niskich tonów. Wskazane byłoby też pasmo możliwie mocno rozciągnięte w dół, aby nadrobić choć trochę spadek niskiego basu w Altusach. Wychodzi że potrzeba jakiegoś silnego wzmacniacza McIntosha, ale to chyba drogo?

Ja się załamię !!!

wszyscy piszą Altus uogólniaja ,a ja miałem okazje słuchać dawne modele altusa i nowe produkowane obecnie. Każdy szanujący się audiofil potrafi wychwycic każdą zmianę tu mamy jedną nazwę Altus i dwa inne jakościowo brzmienia nikt tego nie zauważa bo nikt nowych nie słyszał ,a wszyscy pisza o starych które względem nowych to inna epoka przy naszej wrażliwości na dzwięk !!!

Ze względu na zastosowanie kompletnie innych przetworników,zwrotnic,tuneli bas-refleksu,obudów powoduje że jedyną cechą wspólną starych i nowych altusów jest wygląd bo jakość odtwarzanej muzyki jest nieporównywalnie lepsza niż w starej wersji... Zwlaszcza nowego tubowca wysokotonówki którego stara wersja grała miernie 2/6 pt.

Uwaga: W nowych altusach bas jest dość kiepski dopiero po 3-4 letniej eksploatacji zmienia sie kompletnie staje się szybki głęboki i miekki -dlatego polecam zakup używanych atusów na allegro...

• 3 miesiące później...

Witam ...

Chyba jednak nikt nie lubi tonsila ... :) mam w domku Scherzo 350 po drobnych zmianach (kondensator tnący pasmo dla sopranu z 1,5 na 2,3 mikro , ściaka odgrodowa w połowie wysokości z płyty 1,8 mm z 4 otworami bodajże 70 mm , listwy przy tylnej ściance , + więcej wytłumienia , a no i kable połączeniowe zmienione na 2,5 mm oraz bas reflexy o dł 15 cm ... zmiana brzmienia diametralna jeśli chodzi o bas poprostu idealna kontrola ... (pozostaje tylko kwestia ustawienia wstawienia odległości od ścian) średnica miła dla ucha bez tendencji do zagłuszania głośnika basowego ... po zmianie kondensatora orginalny głośnik wysokotonowy zaczął się zachowywać przyjaźnie :) dla ucha wcześniej był zbyt wysoko cięty i jego brzmienie było niepełne ... to tyle o tonsilu :) drugi zestaw to Jamo Dynamic D5 ... jak na moje oko :) to chyba z założenia głośniczki estradowe :) 4 drożne według producenta 190W mocy znamionowej i 300W muzycznej 96 dB efektywności ... brzmienie nie porównywalne z wyglądem :) bardzo czyste i przyjemne ... nie nażucające się tak jak Altusowe ... choć do brzmienia Scherzo to im dużo brakuje :) ale jak zwykle pozostaje kwestia gustów ... każdy lubi inne brzmienie i nie ma 2 osób które będą miały takie same wrażenia odsłuchowe przy tym samym sprzęcie ... prawda jest taka że wszystko zalezy od źródła i wzmacniacza ... oraz rodzaju pomieszczenia odsłuchowego .... rodzaju ścian i materiału z którego jest podłoga ... więc rozwazanie ze komuś coś gra tak a innemu ten sam sprzet inaczej jest torszke smieszne ... Pozdrawiam i czekam na :) krytyczne komentaże mojej polemiki ;P

Krzysiek

... a co do wzmacniacza do Altusów jakichkolwiek to polecam Diore 504 lub 504B ... po wymianie kondensatorów na audio i zasilających na 4 x 10000 mikro zaczyna ładnie grać ... i do altusów nic lepszego nie potrzebujesz ... ;) pozdrawiam ...

• Redaktorzy

polik: "Uwaga: W nowych altusach bas jest dość kiepski dopiero po 3-4 letniej eksploatacji zmienia sie kompletnie staje się szybki głęboki i miekki -dlatego polecam zakup używanych atusów na allegro..."

Rewelka. Słyszłem o kolumnach, które wymagają na początek 100 godzin ciągłej rozgrzewki, słyszałem że są takie, które dochodzą do siebie po miesiącu. Tutaj natomiast mamy rekord Guinnessa: trzy-cztery LATA!!!! Prawdopodobnie chodzi o to, że piankowe zawieszenie wooferów po takim mniej więcej okresie zaczyna się wykruszać, i przez jakiś czas głośniki chodzą nieco swobodniej. Zanim kompletnie wypadną. I ty, polik, uważasz się za zwolennika Tonsila?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.