Skocz do zawartości
IGNORED

Odtważanie plików DSD 256, jak to dokładnie zrobić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o podpowiedzi jak mogę odtworzyć pliki DSD 256 które niedawno kupiłem?

Mam oczywiście DAC Topping d90 i teraz pytania:

1 czy mogę jakoś pliki odtworzyć bezpośrednie z pendriwe-a?

2 jeśli muszę użyć kompa to z pewnością muszę mieć jakiś program który mi to umożliwi, pytanie jaki bezpłatny możecie mi polecić?

Może ma ktoś inne lepsze i ciekawsze pomysły na odtworzenie plików DSD 256?

Pozdrawiam i oczejukję podpowiedzi.

Jeśli będziesz używał komputera to polecam foobar 2000.

Do niego instalujesz oficjalną nakładkę wspierającą dsd i na necie masz instrukcję jak to zrobić krok po kroku.

Niestety nie wiem czy można bezpośrednio podłączyć pendriva i to będzie grało tego nigdy nie sprawdzałem.

Ale rozumiem że go masz więc po prostu sprawdź:)

Piotr 

Ja mam Topping d10s wiec co do pendrive nie jestem w stanie odpowiedzieć, ale jeśli chodzi o program to polecam Tune Browser, jest darmowy jeżeli biblioteka nie przekracza 500 plików, nie trzeba dodatkowo nic instalować i ma bardzo fajny interfejs, polecam wypróbować.

Edytowane przez LukPl

Zaletą Tune Browser jest odtwarzanie DSD bez instalacji dodatkowych składników. Foobar może sprawić problemy dla osób nie zaznajomionych z nim.

7 godzin temu, marek.pap napisał:

Zaletą Tune Browser jest odtwarzanie DSD bez instalacji dodatkowych składników. Foobar może sprawić problemy dla osób nie zaznajomionych z nim.

No ja nie kojarzę innego dobrego, darmowego programu do odtwarzania DSD. Zawsze można się pobawić trialem Roon lub Audirvana przez 2 tygodnie.

W dniu 23.12.2022 o 15:57, mardok78 napisał:

Może ma ktoś inne lepsze i ciekawsze pomysły na odtworzenie plików DSD 256?

Płatny Roon.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ale jest instrukcja na necie jak dołożyć wsparcie do foobara. 

I jest krok po kroku z obrazkami. Dodatkowo to oficjalne dodatki a nie Mietka z dziupli 🙂

no ale co kto woli. 🙂

Piotrek 

19 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ale jest instrukcja na necie jak dołożyć wsparcie do foobara. 

Instrukcja jest też dołączona do sterowników Topping, jak i pliki instalacyjne potrzebne do odtwarzania DSD w foobar

Dziękuje, od paru dni mam bezpłatnego ROON-a na 14 dni dsd 526 bez problemowo, i fajnie też śmiga tutaj TIDAL.

ROON jest naprawdę fajny ale to kolejny abonament do opłacenia, nie wiem czy się zdecyduję bo ileż można?

3 godziny temu, mardok78 napisał:

Dziękuje, od paru dni mam bezpłatnego ROON-a na 14 dni dsd 526 bez problemowo, i fajnie też śmiga tutaj TIDAL.

ROON jest naprawdę fajny ale to kolejny abonament do opłacenia, nie wiem czy się zdecyduję bo ileż można?

Roon ma świetne "Radio Roon". Świetnie wpasowuje się w to czego słuchamy. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 godziny temu, mardok78 napisał:

To już zależy od Ciebie. Obecnie to taniej niż płyta CD, a dostęp jest do nieograniczonej muzyki. Z drugiej strony sam doskonale wiem jak te subskrypcje potrafią się szybko nałożyć.

5 minut temu, iFi Audio napisał:

a dostęp jest do nieograniczonej muzyki.

A może czegoś nie rozumiem, ale w jaki sposób ROON w abonamencie zapewnia dostęp do nieograniczonej muzyki?

16 godzin temu, payong napisał:

A może czegoś nie rozumiem, ale w jaki sposób ROON w abonamencie zapewnia dostęp do nieograniczonej muzyki?

No płacisz za run to masz wówczas radia internetowe i muzyka leci aż do nieskończoności.

Chyba że wykupisz kolejną subskrypcję na przykład Spotify czy tidal no i wtedy możesz sobie też słuchać tego czego chcesz A baza jest tak szeroka obu tych platform że nie jesteś w stanie tego przesłuchać przecież.

Piotrek 

Radia mogę słuchać bez roona, a serwisy streamingowe wymagają osobnych abonamentów. Nadal nie wiem jak płacąc tylko za ROONa w abonamencie zapewniony mam dostęp do nieograniczonej muzyki? 🙂

Chyba użyłeś złego sformułowania 😉

Założenie było takie, że już masz np. TIDAL-a i dodatkowo radia w serwisie, a jeśli chodzi o pliki PCM czy DSD to praktycznie nie masz żadnych ograniczeń jeśli chodzi o odtwarzanie ich.

Poza tym chyba się trochę czepiasz szczegółów...

Jeżeli chcesz słuchać głównie zplików to zainstaluj sobie na dysku usb lub pamięci daphile na kompie. On natywnie może obsługiwać dsd. Bootujesz kompa z usb gdzie jest zainstalowany daphile tak do testów. Można też tak spróbować volumio.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

W dniu 29.12.2022 o 21:29, payong napisał:

Miałem na myśli koszt Tidala, w porównaniu do CDS, nie koszt Roona 🙂

W dniu 30.12.2022 o 15:02, mardok78 napisał:

Założenie było takie, że już masz np. TIDAL-a i dodatkowo radia w serwisie,

Ale do tego nie ma nic ROON, możesz używać cokolwiek, sam abonament ROOna nie daje Ci dostępu do nieograniczonej ....... O to mi chodziło. 🙂

W dniu 5.01.2023 o 08:09, payong napisał:

Ale do tego nie ma nic ROON, możesz używać cokolwiek, sam abonament ROOna nie daje Ci dostępu do nieograniczonej ....... O to mi chodziło. 🙂

Si, to prawda. Tego nie przeskoczymy.