Skocz do zawartości
IGNORED

Problem ze wzmacniaczem Atoll In100SE - słychać dziwny przester

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy,

Mam problem i potrzebuje fachowej porady, gdyż nie znam się na tyle aby dobrze go zinterpretować. 
Zakupiłem przez OLX używanego Atolla In100SE, miał być niedawno po serwisie i wszystko rzekomo ok, jednak po podłączeniu go do mojego systemu słychać dziwny "przester" - nie wiem czy to dobre określenie, ale jakoś to chciałem nazwać. 

Tor audio u mnie wygląda tak: PC->Arcam rDac->Atoll->Dynaudio Emit M20. 
Dzwięk który jest problemem słuchać np przy fortepianie. Wrzuciłem na wetransfer, gdzie go dobrze słychać. https://we.tl/t-Ww5IO62tpx

Wyeliminowałem już resztę toru do wzmacniacza, poprzez zmianę kabli, wymianę daca i jeszcze podłączałem zewn CDplayer - problem nie ustaje. 

Kable sygnałowe mam nowe, Wireworldy Oasis 8, zakonfekcjonowane przez TransAudio na bananach silver. 

Atoll jest podłączony bezpośrednio do ściany(tak wyczytalem tutaj że najlepiej), ale użyłem kabla IEC którego miałem w domu, prawdopodobnie po poprzednim zasilaczu do PC.

Pytanie brzmi, w czym tkwi problem? Kabel zasilający będę kupował na dniach nowy, ale coś mi się nie chce wierzyć że to "przester" zniknie. Poradźcie proszę!

ja podziekuje za atolla, tez kupilme uzywke in100se i brumił po podlaczeniu zasilania, cos latało w srodku.. grał bardzo średnio, nie wiem na co byl ten hype kilka lat temu ale tego badziewia juz nie chcę widziec.. po kilku dniach przepychania sie ze sprzedajacym udalo sie go odeslac i odzyskac kasę. nie dla mnie to zabawa

4 godziny temu, dissolve666 napisał:

Pytanie brzmi, w czym tkwi problem? Kabel zasilający będę kupował na dniach nowy, ale coś mi się nie chce wierzyć że to "przester" zniknie. Poradźcie proszę!

Nie szukał bym przyczyny poza wzmacniaczem. Przester nieprawdopodobnie pochodzi z sekcji przedwzmacniacza urządzenia. Wyjściem jest serwis albo spróbuj odesłać do sprzedawcy.

22 minuty temu, dlmtb napisał:

Nie szukał bym przyczyny poza wzmacniaczem. Przester nieprawdopodobnie pochodzi z sekcji przedwzmacniacza urządzenia. Wyjściem jest serwis albo spróbuj odesłać do sprzedawcy.

Dostałem też wiadomość pw od innego kolegi tutaj z forum, żeby sprawdzić stabilność  napięcia w gniazdku, jeśli skacze 2/3V to może mieć taki wpływ.  A to bardzo stara kamienica, po generalnym remoncie, ale z prądem zawsze były akcje.  Podobno Atoll ma z tym problem. 

6 minut temu, dissolve666 napisał:

Dostałem też wiadomość pw od innego kolegi tutaj z forum, żeby sprawdzić stabilność  napięcia w gniazdku, jeśli skacze 2/3V to może mieć taki wpływ.  A to bardzo stara kam

Nie sądzę że jest to kwestia zasilania. Miałem kiedyś wzmacniacz lampowy który zachowywał się podobnie i żadne DC blokery, listwy filtrujące itp. które mi doradzono nic nie pomogły.

38 minut temu, dlmtb napisał:

Dostałem też wiadomość pw od innego kolegi tutaj z forum, żeby sprawdzić stabilność  napięcia w gniazdku, jeśli skacze 2/3V to może mieć taki wpływ.  A to bardzo stara kamienica, po generalnym remoncie, ale z prądem zawsze były akcje.  Podobno Atoll ma z tym problem. 

3 minuty temu, dlmtb napisał:

Nie sądzę że jest to kwestia zasilania. Miałem kiedyś wzmacniacz lampowy który zachowywał się podobnie i żadne DC blokery, listwy filtrujące itp. które mi doradzono nic nie pomogły.

Hmm, mogę go po prostu zabrać do „pewnego” prądu w innym miejscu i się przekonać. Bo nawet jeśli miałbym skoki napięcia to pewnie i tak się nie uda tego ominąć. Na szczęście mam tu w Krakowie świetny serwis, wiec może tam podjade pogadać.  On podobno był słuchany przed sprzedażą przez wiele osob i miał dzialac, dlatego może to po prostu syndrom Atoll. 

5 godzin temu, dissolve666 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Coś pewnie jest uszkodzone. Atoll jest czuły na wejściach i np. z niektórymi dac które mają ponad 2V leciutko przesterował - ale to było słyszalne jako wyostrzenie dźwięku a nie takie trzeszczenie jak na filmie

jak sprawdziłeś na innym CD to tym bardziej 😐

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Coś pewnie jest uszkodzone. Atoll jest czuły na wejściach i np. z niektórymi dac które mają ponad 2V leciutko przesterował - ale to było słyszalne jako wyostrzenie dźwięku a nie takie trzeszczenie jak na filmie

jak sprawdziłeś na innym CD to tym bardziej 😐

Ok, dzięki za info, jutro ide do tego serwisu, pokaże filmik i skonsultuje bo ufam temu człowiekowi, może mi to wyceni i sprzedający pokryłby koszty naprawy, bo akcja z oddawaniem go, wysyłką jest dość skomplikowana. 

Jeszcze jedno sprawdzenie - słuchawki i wszystko jasne 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Mógł to być wątpliwej jakości serwis.

I nikogo od serwisu czy też przeglądów wzmacniacza raczej nie odwodzę gdyż sam robię go raczej regularnie ale tutaj ewidentnie coś poszło nie tak.

Najprostszą drogą byłby kontakt ze sprzedającym że chcesz dokonać zwrotu gdyż sprzęt nie jest w 100% sprawny

Chciałem tylko powiedzieć, że byłem w serwisie, dostałem szybką diagnozę pt uszkodzony wzmacniacz, przekazałem informacje z serwisu oraz od te Was sprzedającemu i udało się wzmacniacz oddać. Bardzo Wam dziękuję za pomoc, uratowaliście moją biedną kieszeń 😉

Teraz dalej biedny, ale bogaty w nową wiedzę na temat potrzeb moich i mych Dynków, nowego doświadczenia, nowego stanu riserczu rynku wtórnego, prawdopodobnie pójdę w samą końcówkę mocy Carvera. 
Czy ktoś z Was mógłby mi coś powiedzieć co w małym budżecie(do 1K, ale less is more;) mógłbym kupić np. u chińczyka żeby mieć sterowanie głośności z pilotem? Pomiędzy końcówką a Arcamem. Widzę, że tu kilku znawców, więc pozwole sobie zrobić lekki offtop 😉