Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz NR1200 + CD6007 - obsługa jednym pilotem?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Do amplitunera Marantz NR1200 dokupiłem Marantz CD6007. Miałem nadzieję obsługiwać zestaw jednym pilotem od ampli. Niestety, po podpięciu (dokładnie tak, jak opisano to w instrukcji) przewodu złącza pilota CD się nie włącza i nie reaguje na pilota.

Czy ktoś może wie, czy jeszcze jest jakieś ustawienie, oprócz tego opisanego w instrukcji, żeby pilot zadziałał? A może nie da rady i trzeba będzie używać dwóch pilotów?

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź 😊

• Moderatorzy
17 minut temu, ttooff napisał:

Dzień dobry,

Do amplitunera Marantz NR1200 dokupiłem Marantz CD6007. Miałem nadzieję obsługiwać zestaw jednym pilotem od ampli. Niestety, po podpięciu (dokładnie tak, jak opisano to w instrukcji) przewodu złącza pilota CD się nie włącza i nie reaguje na pilota.

Czy ktoś może wie, czy jeszcze jest jakieś ustawienie, oprócz tego opisanego w instrukcji, żeby pilot zadziałał? A może nie da rady i trzeba będzie używać dwóch pilotów?

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź 😊

Z tego co pamiętam, to ten pilot nie zadziała z CD. To połączenie, o którym piszesz, działa z appką Marantza na telefon.

7 minut temu, Marcinus napisał:

Z tego co pamiętam, to ten pilot nie zadziała z CD. To połączenie, o którym piszesz, działa z appką Marantza na telefon.

Ok, dziękuję za odpowiedź. Trochę mnie to zmartwiło, bo fanem dodatkowych pilotów nie jestem, ale popróbuję zatem z aplikacją 👍 

Szczęśliwego Nowego Roku 😊

• Moderatorzy
4 minuty temu, ttooff napisał:

Ok, dziękuję za odpowiedź. Trochę mnie to zmartwiło, bo fanem dodatkowych pilotów nie jestem, ale popróbuję zatem z aplikacją 👍 

Szczęśliwego Nowego Roku 😊

Posprawdzaj, ponieważ ja się tym bawiłem już dawno temu i mogę dokładnie nie pamiętać.

Tobie również Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku 🙂 

P.S. z tego co sobie przypominam, to połączenie urządzeń (remote control), nie dodaje funkcjonalności pilotom, a bardziej chodzi o to, że sygnał z pilota podawany na jedno urządzenie przechodzi do drugiego.

6 minut temu, Marcinus napisał:

Posprawdzaj, ponieważ ja się tym bawiłem już dawno temu i mogę dokładnie nie pamiętać.

Tobie również Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku 🙂 

P.S. z tego co sobie przypominam, to połączenie urządzeń (remote control), nie dodaje funkcjonalności pilotom, a bardziej chodzi o to, że sygnał z pilota podawany na jedno urządzenie przechodzi do drugiego.

To jest trochę śmieszne, bo pilot z ampli ma przyciski do sterowania CD, w instrukcji pisze, że powinien obsłużyć CD (po prawdzie nie pisze jakie 😉). No nic, próbuje dalej 👍

2 minuty temu, ttooff napisał:

To jest trochę śmieszne, bo pilot z ampli ma przyciski do sterowania CD, w instrukcji pisze, że powinien obsłużyć CD (po prawdzie nie pisze jakie 😉). No nic, próbuje dalej 👍

Potwierdzam, że apka Marantz AVR Remote daje możliwość obsługi CD, ale dopiero, gdy CD jest włączone 😊 

47 minut temu, ttooff napisał:

Dzień dobry,

Czy ktoś może wie, czy jeszcze jest jakieś ustawienie, oprócz tego opisanego w instrukcji, żeby pilot zadziałał? A może nie da rady i trzeba będzie używać dwóch pilotów

jak nie dasz rady to może kup jakiś uczący się i na jednej jego funkcji np Audio  naucz najczęściej używanych komend do amplitunera i cd 

9 minut temu, jarekb napisał:

jak nie dasz rady to może kup jakiś uczący się i na jednej jego funkcji np Audio  naucz najczęściej używanych komend do amplitunera i cd 

Po włączeniu funkcji w apce do obsługi CD pilot zaczął działać, ale w ograniczonym zakresie, tzn. CD nie włącza się razem z ampli. Ale lepszy rydz niż nic. Tak czy siak wielkie dzięki! 😊👍

@ttooff

I nigdy nie zareagował na zmianę pozycji przełącznika w CD - external > internal ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

7 minut temu, audioburak napisał:

@ttooff

I nigdy nie zareagował na zmianę pozycji przełącznika w CD - external > internal ?

Niestety nie. A różne próby podejmowałem.

Apka Marantza to tragedia 

Oby w następcy NR-1200 działało to dobrze.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.